Massale geldsteun stroomt Oekraïne binnen: Wereldbank maakt 723 miljoen dollar vrij

De raad van het bestuur van de Wereldbank heeft maandag een pakket van in totaal 723 miljoen dollar (666 miljoen euro) steun goedgekeurd voor Oekraïne. Het is een eerste grote som die de komende maanden nog zou worden aangevuld.

Het goedgekeurde steunpakket bestaat uit eerder goedgekeurde lening van 350 miljoen dollar en garanties van Nederland ter waarde van 89 miljoen dollar en van Zweden ter waarde van 50 miljoen dollar.

Dat geld werd nog aangevuld met ten bedrage van 34 miljoen dollar aan giften van Groot-Brittannië, Denemarken, Letland, Litouwen en IJsland, en 100 miljoen dollar aan financiering van Japan. De totale gemobiliseerde steun komt daarmee uit op 723 miljoen dollar.

1,7 miljoen vluchtelingen

“De Wereldbankgroep onderneemt snel actie om Oekraïne en zijn bevolking te steunen in het licht van het geweld en de extreme ontwrichting als gevolg van de Russische invasie”, zei David Malpass, president van de Wereldbank.

“We staan achter de bevolking van Oekraïne en de regio. Dit is de eerste van vele stappen die we nemen om de verstrekkende menselijke en economische gevolgen van deze crisis te helpen aanpakken.”

Er zou nog een steunpakket van 3 miljard dollar komen voor Oekraïne in de komende maanden en aan extra steun voor buurlanden die de nu al 1,7 miljoen Oekraïense vluchtelingen opvangen.

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kijkt deze week of het noodsteun naar Oekraïne zal sturen. Het land heeft het IMF vorige week namelijk om noodfinanciering van 1,4 miljard dollar gevraagd in het kader van het Rapid Financing Instrument van het fonds.

“In Oekraïne is naast de menselijke tol ook de economische schade al aanzienlijk. Zeehavens en luchthavens zijn gesloten en beschadigd, en veel wegen en bruggen zijn beschadigd of vernield. Hoewel het in dit stadium zeer moeilijk is de financieringsbehoeften precies in te schatten, is het nu al duidelijk dat Oekraïne met aanzienlijke herstel- en wederopbouwkosten zal worden geconfronteerd”, liet het IMF weten in een verklaring.

Early Recovery Program

Vorige week heeft ook de Europese Investeringsbank (EIB) een steun van 668 miljoen euro goedgekeurd voor Oekraïne. “Dit eerste steunpakket voor het door oorlog verscheurde land profiteert van de EU-garantie in het kader van het externe leningsmandaat en vormt een aanvulling op andere door de EU-instellingen aangekondigde initiatieven”, aldus de EIB.

De EIB wil daarmee de meest dringende financiële behoeften te voorzien, waaronder de aankoop van voedsel, medische benodigdheden en brandstof voor de burgers. Er wordt ook al gedacht aan de heropbouw, eens de oorlog in het land voorbij is.

“De EIB zal hiervoor gebruik maken van haar ervaring met het Oekraïense Early Recovery Program, dat na de Russische agressie van 2014 steun heeft verleend aan de wederopbouw van 238 gemeentelijke en sociale infrastructuurprojecten, zoals scholen en kleuterscholen, ziekenhuizen en sociale huisvesting.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20