Massa-ontslag bij Booking: kwart van de jobs op de tocht

Online reisagent Booking.com moet 4.300 personeelsleden, zowat een kwart van het personeelsbestand, op straat zetten.

Glenn Fogel, die zowel het hoofd is van Booking Holdings als Booking.com, wijt de dramatische keuze aan de impact van het coronavirus. Sinds maart van dit jaar staat een groot deel van het vliegverkeer aan de grond en door lockdownmaatregelen wordt er substantieel minder gereisd.

‘In mijn hart heb ik lang gehoopt dat dit niet zou moeten’, zegt Fogel in een verklaring. ‘Sinds het begin van deze crisis hebben we ons best gedaan om jobs te beschermen. Maar niets kan de impact die deze crisis heeft en heeft gehad verminderen.

Het massa-ontslag ‘ligt in lijn met onze verwachtingen van hoe de toekomst van reizen er gaat uitzien.’

Nederlands geld mocht niet baten

Booking.com is het bekendste merk van de holding Booking. Het bedrijf stelt zowat 17.500 personeelsleden tewerk in 200 kantoren, verspreid over 65 landen. De hoofdzetel van Booking ligt in Amsterdam.

Exact hoeveel jobs er zullen sneuvelen, is niet duidelijk. Daarvoor moet het bedrijf nog samenzitten met onder andere vakbonden en werknemersorganisaties.

Booking.com kreeg overheidsgeld in Nederland, als onderdeel van een economisch reddingsplan daar. Een volgende ronde werd door het bedrijf zelf afgewezen toen bleek dat er sowieso jobs zouden moeten verdwijnen, gezien de impact van het coronavirus. Volgende donderdag geeft Booking de kwartaalresultaten.

Besparingen bij moederbedrijf

Booking Holdings heeft het hoofdkantoor in Connecticut in de Verenigde Staten. Daar zijn 26.400 mensen tewerkgesteld. Bij enkele zusterbedrijven vielen er al eerder dit jaar ontslagen, een 400-tal bij Kayak en OpenTable. Agoda, een dochteronderneming in Singapore, moest 1.500 mensen laten gaan in mei van dit jaar.

Ook bij de competitie speelt er zich dit jaar een menselijk drama af. Expedia liet 12 procent van het personeel gaan, goed voor 2.900 mensen. Dat was nog voor de pandemie in februari. Tripadvisor moest ook 900 mensen de deur wijzen, goed voor een kwart van het personeelsbestand. Ook bij Airbnb klonk een vergelijkbaar verhaal in mei. Daar vertrokken toen 1.900 mensen.

Meer