Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, ondanks een lager slot op Wall Street en tegenvallende Chinese cijfers.

IG voorziet een openingswinst van 21 punten voor de Duitse DAX, een plus van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag verdeeld na een gemengde reactie op meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

De markt keek vooral naar de Amerikaanse consumentenprijzen. Deze stegen 0,3 procent in augustus en de kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg met slechts 0,1 procent. Economen rekenden op 0,4 en 0,3 procent.

Op jaarbasis bleef de inflatie hoog, met 5,3 procent, maar volgens Philip Marey van Rabobank blijft het beeld overeind dat de Federal Reserve schetst, dat de hoge inflatie tijdelijk is. Het cijfer geeft dus geen reden om eerder te gaan 'taperen' en dat is goed voor aandelen.

Na een positieve eerste reactie op Wall Street, zakten de koersen weer weg na het inflatiecijfer, omdat de onderliggende prijsontwikkeling mogelijk toch wijst op meer aanhoudende inflatiedruk.  

De Britse werkloosheid daalde in juli naar 4,6 procent maar bleef hoger dan voor de coronacrisis.

Bedrijfsnieuws

De halfgeleidersector had de wind in de rug. In Frankfurt was Infineon een uitblinker met een koerswinst van 2,2 procent en in Parijs steeg STMicroelectronics zelfs 3,6 procent. In Amsterdam trokken ASMI en ASML de AEX hoger door 2,5 procent te winnen, en Besi meer 3 dan procent. In Brussel was Melexis met een stijging van 2,6 procent het best presterende aandeel.

Bierbrouwers hadden een lastige dag nadat Berenberg en Credit Suisse waarschuwden voor hogere inkoopkosten. Het Deense Carlsberg dat op de verkooplijst van Berenberg kwam te staan, werd 3,5 procent goedkoper. Heineken, favoriet bij Credit Suisse, en AB InBev, de voorkeursbrouwer van Berenberg, hielden de verliezen beperkt.

In Londen won JD Sports bijna 10 procent na veelbelovende cijfers. De uitbater van sportwinkels verwacht dit jaar tenminste 750 miljoen pond winst te boeken. De thuiswerktrend is goed voor makers van sportieve vrijetijdskleding.

Mijnbouwbedrijven hadden het moeilijker in Londen, onder invloed van zwakkere metaalprijzen. Rio Tinto verloor 2 procent, BHP 2,7 procent en Anglo American 3 procent.

Online supermarkt Ocado verloor 1,4 procent. Het bedrijf kampte afgelopen kwartaal met hogere kosten en de gevolgen van een brand.

DSM lijkt de tak Materials in de etalage te hebben gezet, een zet waar beleggers volgens ING al lang op hebben gewacht. Het aandeel sloot 4,5 procent hoger.

Euro STOXX 50          4.191,67 (+0,05%)
STOXX Europe 600       467,65 (-0,01%)
DAX                           15.722,99 (+0,14%)
CAC 40                        6.652,97 (-0,36%)
FTSE 100                    7.034,06 (-0,49%)
SMI                              12.097,28 (+0,19%)
AEX                                 797,71 (-0,41%)
BEL 20                        4.172,77 (-0,41%)
FTSE MIB                 26.027,07 (+0,39%)
IBEX 35                       8.780,00 (-0,41%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het groen.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdagavond lager en zetten daarmee de dalende trend door, ondanks een tamelijk geruststellend inflatiecijfer voor augustus.
 
De markt is begin september aan het dalen geslagen, door zorgen dat de stijgende aantallen besmettingen met de deltavariant van het coronavirus de economische activiteit kunnen drukken. Daarbij komt het besef dat de koersen van aandelen te lang zijn gestegen zonder een correctie.

"Ik hoor steeds meer voorspellingen van een correctie in de markt", zei Jack Janasiewicz, van Natixis Investment Managers Solutions.

Beleggers kregen voorbeurs de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten gepresenteerd. De consumentenprijzen stegen in augustus conform de verwachtingen, met 5,3 procent op jaarbasis. De kerninflatie van 4,0 procent op jaarbasis was lager dan de 4,3 procent een maand eerder.

Inflatiecijfers worden nauwlettend gevolgd, omdat ze bepalen of de Federal Reserve zijn beleid van goedkoop geld eerder of later gaan terugdraaien. De cijfers van dinsdag zullen de plannen van de Fed waarschijnlijk niet veranderen, zei Janasiewicz.

Sommige beleggers maken zich zorgen dat de hoge inflatiecijfers langer zullen duren dan de Federal Reserve verwacht. De centrale bank rekent erop dat de hoge inflatie door tijdelijke factoren wordt veroorzaakt.

"Het is moeilijk voor ons om te zeggen 'Nou mensen, dit is allemaal tijdelijk en in januari 2022 zal alles weer normaal zijn'", zei econoom Carsten Brzeski van ING. "Elk datapunt dat aantoont dat de inflatie meer dan tijdelijk is, brengt ons dichter bij tapering."

Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen daalde fors na het inflatiecijfer, van 1,323 procent naar 1,286 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Casino-aandelen daalden nadat de regering van Macao liet weten de regels om gokken aan te halen. Macao is een belangrijk Aziatisch centrum voor gokliefhebbers. Wynn Resorts verloor 11 procent en Las Vegas Sands daalde 10 procent.

Apple presenteerde zijn nieuwe iPhone 13, naast een nieuwe Apple Watch, iPad en iPad mini. De nieuwe telefoon krijgt beter camera- en videomogelijkheden, een grotere batterij, snellere chip. Het aandeel Apple sloot 1 procent lager na de presentatie.

Oracle heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, terwijl de winst eveneens steeg. Ook de winst per aandeel viel hoger uit dan voorzien. Het aandeel verloor bijna 3 procent.

Boeing heeft zijn marktprognoses voor de komende tien jaar verhoogd van 8,5 biljoen naar 9 biljoen dollar. Dit bleek dinsdag uit een update van de vliegtuigbouwer uit Chicago. De fabrikant noemde het bemoedigend dat er zo snel coronavaccins op de markt zijn gekomen en passagiers weer terug in het vliegtuig stappen. Boeing eindigde 1,3 procent lager.

S&P 500 index                   4.443,05 (-0,57%)
Dow Jones index            34.577,57 (-0,84%)
Nasdaq Composite           15.037,80 (-0,45%) 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld. In China bleken zowel de detailhandelsverkopen als de industriële productie minder hard gestegen dan voorzien door economen.

Nikkei 225                     30.521,17 (-0,5%)
Shanghai Composite      3.673,86 (+0,3%)
Hang Seng                    25.259,66 (-1,0%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1803. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1807 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1821 op de borden.  

USD/JPY Yen  109,61
EUR/USD Euro  1,1803
EUR/JPY Yen   129,39

MACRO-AGENDA:
04:00 Industriële productie - Augustus (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Chi)
08:00 Inflatie - Augustus (VK)
08:00 Producentenprijzen - Augustus (VK)
08:45 Inflate - Augustus def. (Fra)
11:00 Industriële productie - Juli (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Importprijzen - Augustus (VS)
14:30 Empire State index - September (VS)
15:15 Industriële productie - Augustus (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Hennes & Mauritz - Trading update (Zwe)
07:00 Inditex - Trading update (Spa)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Europese beurzen op winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger, terwijl de energieprijzen stijgen en de Duitse verkiezingsuitslag beleggers geruststelt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 464,30 punten, de Duitse DAX klom 0,7 procent tot 15.640 punten en voor de Franse CAC 40 was er een plus van 0,6 procent op 6.679 punten.  De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent hoger op 7.077 punten.

Beleggers konden vanochtend reageren op de uitslag van de Duitse verkiezingen, waar de SPD nipt won van het CDU. Maar, zo waarschuwde econoom Carsten Brzeski van ING, SPD is er nog niet zeker van dat het de volgende regering mag leiden.

"Het uitblijven van een duidelijke winnaar in de Duitse verkiezingen, in combinatie met een nieuwe lading toespraken van centrale bankiers, kan de rally vertragen", meende Pierre Veyvet van ActivTrades. "Daarbij kijken beleggers voorzichtig naar China, waar zowel de energiecrisis als de liquiditeitscrisis groter wordt, waardoor de zorgen dat de impact overslaat naar andere economieën toeneemt."

Volgens Peter Schaffrik van RBC betekent de nek-aan-nek-uitslag dat er geen grote verandering van het beleid komt in Duitsland. "Voor markten betekent dit continuiteit."

De zorgen over de vastgoedsector in China nemen af, ondanks het missen van een couponbetaling door vastgoedreus Evergrande.

"Mensen zien dit als een nieuwe kans om te kopen op de dip", zei Sebastien Galy van Nordea Asset Management.

Economisch nieuws is maandag beperkt tot de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in augustus, later in de namiddag.

De olieprijs steeg verder en stuwde daarmee aandelen uit de oliesector. Ook lucthvaartmaatschappijen en reisgerelateerde aandelen wonnen terrein.

Een future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 7,90 dollar, terwijl een future Brent 1,4 procent klom naar 78,25 dollar. Dit is het hoogste niveau in bijna drie jaar.

De euro/dollar noteerde op 1,1697. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1717 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

De energiesector was in trek, dankzij de hoge energieprijzen. Royal Dutch Shell en BT Group stonden bovenaan de lijst in Londen met winsten van ruim 3 procent. BP won 2,8 procent.

In Brussel ging KBC aan de leiding na een advies en koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. De bank werd 4,4 procent meer waard.

Ook Deutsche Bank, Banco Santander en BNP Paribas zaten in de lift, gesteund door een hogere tienjaarsrente in de Verenigde Staten. Deze steeg sinds donderdag met 12 basispunten tot 1,47 procent, na het rentebesluit van de Federal Reserve. Een hogere rente betekent meer ruimte voor verzekeraars en banken om geld te verdienen.

Ook verzekeraars zoals Aegon en Axa profiteerden mee.

In Amsterdam was vastgoedreus Unibail-Rodamco de sterkste stijger en waren halgeleiderfondsen Besi en ASMI de sterkste dalers. ASMI houdt dinsdag een beleggersdag.

Rolls Royce was een uitschieter in Londen met een koerswinst van 8 procent.

HelloFresh was een sterke daler in Frankfurt met een koersverlies van 4 procent.

De producenten van luxemerken Kering, L'Oreal en LVMH verloren terrein.
 
Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een verdeelde opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren vlak, de Dow Jones-index lijkt hoger te openen en de Nasdaq koerst af op een lagere start.

Wall Street sloot vrijdag per saldo licht hoger. De S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 4.455,47 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 34.798,00 punten en de Nasdaq sloot vlak op 15.047,70 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursupdate: KBC uitblinker op groene beurs

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag met optimisme aan de nieuwe handelsweek begonnen. Richting het einde van de voormiddag steeg de Bel20 1,0 procent naar 4.179,78 punten. 

Hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis is van mening dat de Europese markten “een beetje catchup aan het spelen zijn” met de Amerikaanse beurzen, die vrijdagavond iets hoger eindigen. 

Verder benadrukte de strateeg dat beleggers de uitkomst van de Duitse verkiezingen goed verteren. De grote verandering waarvoor de markt vreesde komt er niet, aldus Gijsels. 

De Duitse parlementsverkiezingen zijn zondag, na een heuse nek-aan-nekrace, geëindigd in een kleine winst voor de SPD. 

De SPD heeft 25,7 procent van de stemmen gekregen, de CDU-CSU 24,1 procent en de Groenen 14,1 procent. 

Dit betekent volgens Gijsels dat de SPD en de CDU samen met de groenen en de liberalen aan tafel zullen gaan zitten. De uitkomst zal dan ook een compromis zijn en geen grote revolutie, aldus de strateeg. 

Breder gezien blijft de markt volgens Gijsels in een consolidatiefase, zonder echte richting. 

De onzekerheden, zoals de problemen met het noodlijdende Chinese Evergrande en de stijgende energieprijzen in Europa, worden gecompenseerd doordat er nog altijd veel geld naar de markt vloeit. 

De steun van centrale banken betekent volgens de strateeg dat aandelen, qua rendement, nog altijd het aantrekkelijkst blijven. Elke koersdaling wordt daarom gezien als een koopkans, voegde Gijsels toe. 

Ook is de aandacht al gericht op het aanstaande cijferseizoen, ging Gijsels verder. Dat ziet er goed uit. De resultaten krijgen volgens hem steun van de inflatie en een gemakkelijke vergelijkingsbasis.

De euro/dollar noteerde op 1,1690. 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok KBC de kop met een stijging van 3,8 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor het aandeel van Houden naar Kopen en het koersdoel van 65,90 naar 81,00 euro. Deze verhogingen werden gedaan op basis van een hogere verwachte winst in de komende twee jaar.

Aperam daarentegen moest 2,6 procent inleveren. 

Op de tweede lijn herstelde Mithra met een stijging van 5,3 procent. Lotus Bakeries daalde 1,6 procent. 

Bij de kleinere aandelen steeg Nyxoah 3,7 procent, terwijl Smartphoto 2,7 procent daalde.

Ekopak heeft volgens Berenberg maandagochtend bemoedigende resultaten over het eerste halfjaar van 2021 gepresenteerd, met een gunstiger omzetmix en een aanzienlijke verbetering van het werkkapitaal, waardoor de EBITDA-marge en de kasstroom zijn gestegen. Het aandeel schreef 1,5 procent bij. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: bemoedigende cijfers Ekopak

(ABM FN) Ekopak heeft maandagochtend bemoedigende resultaten voor het eerste halfjaar van 2021 gepresenteerd, met een gunstiger omzetmix en een aanzienlijke verbetering van het werkkapitaal, waardoor de EBITDA-marge en de kasstroom zijn gestegen. Dit concludeerde analist Jan Richard van Berenberg maandag na de resultaten van het bedrijf. 

Hogere afschrijvingen en amortisaties en de eenmalige kosten voor de beursgang leidden echter tot een tegenvallende winst per aandeel, merkte de analist op. 

Belangrijk is volgens Richard dat Ekopak snel aan schaalgrootte en track record wint in het water-as-a-service segment, wat volgens hem de sleutel is tot meer aandeelhouderswaarde. 

Richard erkent dat hij blijkbaar de impact van de focus op WaaS heeft onderschat. 

De consensusverwachtingen voor de omzet van Ekopak in 2021 zullen volgens Berenberg met 10 tot 15 procent neerwaarts worden bijgesteld. Voor de EBITDA zullen de analistentaxaties volgens de zakenbank min of meer gelijk blijven.

Richard blijft van mening dat Ekopak voor beleggers een unieke kans is om te profiteren van de groeitrends op het gebied van industrieel waterbeheer.

Berenberg handhaafde dan ook het koopadvies voor Ekopak met een koersdoel van 19,70 euro. 

Het aandeel Ekopak steeg maandagochtend 1,5 procent naar 17,50 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Britse regering schort concurrentie benzinestations op

(ABM FN-Dow Jones) De Britse regering stelt benzinestations vrij van een concurrentiewet om de problemen te verzachten die zijn ontstaan door een tekort aan chauffeurs voor tankwagens.

"Er was en blijft genoeg brandstof in de raffinaderijen en opslagterminals, maar we zijn ons bewust dat er wat problemen zijn geweest met de aanvoerketens", verklaarde minister van economische zaken Kwasi Karteng de vrijstelling. "Daarom stellen we het Downstream Oil Protocol in werking, om te zorgen dat de sector cruciale informatie kan delen en effectiever kan samenwerken om de verstoring zoveel mogelijk te beperken".

Sinds donderdag zijn in delen van het Verenigd Koninkrijk pompstations gesloten, vanwege een een beperkte benzine-aanvoer door een tekort aan tankwagenchauffeurs. Met name loodvrije benzine en diesel is niet meer overal te krijgen.

De Britse regering nam afgelopen weekend al maatregelen, door tijdelijke inreisvisa te verstrekken aan chauffeurs van zware vrachtwagens en meer spoedcursussen te geven voor het besturen van dit type vrachtwagens. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursupdate: Brussel opent hoger

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag hoger van start gegaan. Kort na de beursbel noteerde de Bel20 0,6 procent op 4.164,32 punten. 

In de hoofdindex trok KBC de kop met een stijging van 1,6 procent, nadat Kepler Cheuvreux het aandeel op de kooplijst zette. 

Proximus was de enige dalers in de Bel20 met een verlies van 1,5 procent. 

Op de tweede lijn steeg Mithra 2,3 procent, terwijl Orange Belgium 1,8 procent daalde. 

Bij de kleinere aandelen steeg Greenyard 2,3 procent. Smartphoto daalde 2,7 procent. 

Ekopak, dat met cijfers kwam, steeg 0,9 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: Kepler zet KBC weer op de kooplijst

(ABM FN) Kepler Cheuvreux heeft KBC weer op zijn kooplijst gezet, en het koersdoel met 23 procent verhoogd, op basis van een hogere verwachte winst in de komende twee jaar.

Het advies ging van Houden naar Kopen en het koersdoel van 65,90 naar 81,00 euro.

De hogere winst moet komen uit hogere netto rentebaten als de Tsjechische centrale bank de rente gaat verhogen, hogere fee-inkomsten en lagere kosten van oninbare leningen.

Ook een verwachte aandeleninkoop van 0,9 miljard euro en de verkoop van de Ierse tak worden positieve aanjagers voor het aandeel, verwacht Kepler.  

In de Benelux blijft ING niettemin het favoriete bankaandeel van Kepler, gevolgd door ABN AMRO, en met KBC op de derde plek.

Het aandeel KBC sloot vrijdag op 72,94 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Bel20 vermoedelijk hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van ruim een half procent. 

Afgelopen week maakte de Bel20 op weekbasis nog een pas op de plaats met een slot van 4.138,92 punten. De internationale aandelenmarkten kenden een volatiel handelsverloop. 

Op Wall Street hadden beleggers afgelopen week zelfs het gevoel in een achtbaan te zitten na een periode van maanden waar de bewegelijkheid laag was en aandelen gestaag terreinwinst boekten. 

De handelsweek kende een paniekerige start door de problemen van de met schulden overladen Chinese projectontwikkelaar Evergrande. Beleggers vrezen voor besmettingsgevaar, waardoor de Chinese groeimotor abrupt tot stilstand zou kunnen komen, en het internationale economische herstel in gevaar kan komen. De S&P 500 noteerde maandag intradag bijna 4 procent lager. 

Later in de week maakte de Federal Reserve duidelijk dat het nog dit jaar van start zal gaan met het terugdraaien van de monetaire verruiming. Dit was evenwel al ingecalculeerd door beleggers en de S&P 500 wist woensdag, donderdag en vrijdag een winstreeks van drie dagen neer te zetten, waardoor op weekbasis een winst van een half procent op de borden stond. 

De Aziatische aandelenmarkten noteren vanochtend verdeeld en beleggers blijven op hun hoede over de ontwikkelingen rondom Evergrande. Afgelopen week miste het bedrijf rentebetalingen op buitenlandse obligaties, maar tekst en uitleg bleven tot dusverre achterwege. De Chinese centrale bank meldde vandaag extra liquiditeiten ter waarde van omgerekend 13,2 miljard euro in het bankensysteem te hebben gepompt, na een vergelijkbare injectie op zondag. 

De Shanghai Composite koerst vanochtend krap 1 procent lager, terwijl de andere Aziatische hoofdbeurzen wel voorzichtig in het groen noteren. 

In Duitsland werd dit weekend bij de verkiezingen de sociaaldemocratische SPD nipt de grootste partij, waardoor partijleider Olaf Scholz naar verwachting na 16 jaar de zittende bondskanselier Angela Merkel zal opvolgen. Hiervoor moet de SPD wel een coalitie smeden, en dit kan zowel linksom, met onder meer de Groenen, of rechtsom, met onder meer de CDU. Voormalig partijleider Merkel van de CDU besloot zich na 4 termijnen niet langer verkiesbaar te stellen. 

Normaal gesproken reageren beurzen amper op verkiezingen, tenzij er sprake is van een grote verrassing, zoals de winst van Donald Trump op Hillary Clinton. Bij de Duitse verkiezingen werd een nek-aan-nekrace verwacht. 

De Amerikaanse olie-future zit vanochtend duidelijk in de lift met een stijging van 1,3 procent naar 74,96 dollar per vat. Afgelopen week won de future op weekbasis al bijna 3 procent. Het zwarte goud noteert nu op het hoogste niveau sinds november 2014.

Wereldwijd zitten grondstofprijzen flink in de lift doordat onder meer vanwege de ontwrichting van de wereldhandel door de coronapandemie te weinig voorraden zijn opgebouwd. Zeker nu het economische herstel veel hoger uitvalt dan eerder verwacht. De schaarste is een belangrijke aanjager van de oplopende inflatie, die momenteel boven het door centrale banken gewenste niveau uitkomt. 

Dat grondstoffenprijzen volatiel kunnen zijn, wordt de laatste maand onderstreept door de ontwikkeling van de ijzerertsprijzen. Deze zijn juist gehalveerd in korte tijd. China vermindert de staalproductie om de doelstellingen voor een verlaging van de CO2-uitstoot te halen, terwijl handelaren anticiperen op een terugvallende Chinese bouwproductie in de nasleep van een mogelijk faillissement van projectontwikkelaar Evergrande. 

De macro-economische agenda is traditioneel matig gevuld op maandag. Beleggers hebben nog wel oog voor de vrijgave van de duurzame goederen in de VS in augustus. 

Bedrijfsnieuws

Kepler Cheuvreux heeft het advies voor KBC verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 65,90 naar 81,00 euro. 

Fountain behaalde in de eerste helft van 2021 een hogere omzet, maar het herstel van de coronapandemie gaat trager dan verwacht. De omzet steeg met 14 procent naar 10,3 miljoen euro. 

Ekopak heeft in de eerste zes maanden van 2021 de omzet uit Water-as-a-Service zien stijgen, terwijl de groepsomzet zoals verwacht iets lager uitviel. Als gevolg van de beursgang liep het verlies stevig op. Ekopak is positief gestemd over het volledige boekjaar. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent tot 4.455,47 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 34.798,00 punten en de Nasdaq sloot vlak op 15.047,70 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Ekopak ziet omzet iets dalen

(ABM FN) Ekopak heeft in de eerste zes maanden van 2021 de omzet uit Water-as-a-Service zien stijgen, terwijl de groepsomzet zoals verwacht iets lager uitkwam. Dit bleek maandag uit de halfjaarcijfers van het waterbedrijf. 

“De eerste helft van 2021 was een scharnierperiode voor Ekopak”, lichtte CEO Pieter Loose de cijfers toe. 

Met de beursgang eind maart heeft het bedrijf 56,6 miljoen euro opgehaald, waarmee Ekopak de groeistrategie verder kan zetten en het business model van WaaS verder kan implementeren. 

In de eerste halfjaar stegen de opbrengsten uit WaaS met 25,4 procent tot 281.000 euro. “Passionant”, zo beschreef de CEO deze stijging. 

De overige omzet daalde daarentegen met 17,9 procent naar 4,2 miljoen euro.  De totale omzet van Ekopak kwam op 4,5 miljoen euro uit, ofwel een daling van 16,1 procent op jaarbasis. 

Deze omzetdaling werd dan ook door Berenberg verwacht, en heeft volgens de zakenbank te maken met de focus op het WaaS-segment, waar de omzet over een periode van tien jaar wordt uitgespreid nadat de installaties operationeel zijn.

De gezamenlijke EBITDA nam met 84 procent toe tot 690.000 euro, wat goed is voor een marge van 15,4 procent. Daarmee verdubbelde marge ruimschoots op jaarbasis.

Het bedrijfsresultaat steeg van 76.000 naar 311.000 euro. 

Netto leed Ekopak een verlies van 363.000 euro. Een jaar eerder werd in dezelfde periode een verlies geleden van slechts 35.000 euro. Het gestegen verlies schreef Ekopak toe aan de eenmalige kosten die gepaard gingen met de beursgang van het bedrijf. Die kosten schat Ekopak op 0,6 miljoen euro.

Outlook 

Ekopak is positief gestemd over het volledige boekjaar. In 2021 zal de WaaS-omzet naar verwachting meer dan verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. De niet-Waas-opbrengsten zullen een tweecijferig groeipercentage laten zien, voorziet het bedrijf.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Chinese centrale bank blijft geld pompen in financiele systeem - media

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese centrale bank heeft maandag nog eens 100 miljard yuan, omgerekend 13,2 miljard euro, in het bankensysteem van China gepompt. Dit meldde staatspersbureau Xinhua.

De rente van de veertiendaagse reverse repo's bedraagt 2,35 procent, aldus de People's Bank of China.

Er zijn flinke zorgen over het Chinese financiële systeem vanwege de dreigende ondergang van projectontwikkelaar Evergrande, die kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar. Afgelopen week voerde de Chinese centrale bank daarom al een aantal van dit soort operaties uit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

SPD wint Duitse verkiezingen

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse parlementsverkiezingen zijn zondag, na een heuse nek-aan-nekrace, geëindigd in een kleine winst voor de SPD. 

De SPD heeft 25,7 procent van de stemmen gekregen, de CDU-CSU 24,1 procent en de Groenen 14,1 procent. 

Dit bekent dat de 63-jarige SPD-leider Olaf Scholz, minister van financiën in de regering van Angela Merkel, mogelijk de nieuwe bondskanselier wordt. 

Merkel zelf zwaait na zestien jaar af als bondskanselier.

Econoom Carsten Brzeski van ING ziet werk aan de winkel voor Duitsland, wie uiteindelijk Merkel ook opvolgt. Volgens hem moet elk nieuw regeringsakkoord een "duidelijk omschreven investeringsprogramma" omvatten dat zich richt op "digitalisering, klimaatverandering en onderwijs, maar ook op sociale inclusiviteit en het identificeren van enkele toekomstgerichte sleutelsectoren waarin Duitsland de komende decennia wil excelleren."

De winst van SPD wijst er volgens Brzeski echter op dat "het Duitse electoraat niet echt op zoek is naar verandering."

Volgens de econoom van ING zal de volgende regering dan ook "voor meer economische verandering moeten zorgen dan de meeste kiezers hopen."

Overigens waarschuwde Brzeski ook dat SPD er nog niet zeker van is dat het de volgende regering mag leiden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. 

Beleggers kunnen reageren op de uitslag van de Duitse verkiezingen, waar de SPD nipt won van het CDU. Maar, zo waarschuwde econoom Carsten Brzeski van ING, SPD is er nog niet zeker van dat het de volgende regering mag leiden.

IG voorziet een openingswinst van 78 punten voor de Duitse DAX, een plus van 30 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 44 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag lager, terwijl de obligatierendementen bleven stijgen en de zorgen over de Chinese vastgoedgigant Everglade en de daaruit voortvloeiende vrees voor besmetting van de rest van de economie voortduurden.

Aandelen boekten de twee voorgaande handelsdagen sterke winsten, na de beleidsvergadering van de Fed woensdag, toen de markten een uitstel van de start van de afbouw van het soepele monetaire beleid leken te verwelkomen en de agressieve ondertoon van de centrale bank negeerden.

"Er is duidelijke iets veranderd en de rentepositionering is aan het verschuiven. De rente op 10-jarige Amerikaanse treasuries steeg naar 1,44 procent en boekte daarmee de sterkste eendaagse stijging sinds maart", zei marktanalist Neil Wilson van Markets.com.

"Hoewel de Fed en BoE redelijke voorzichtig blijven en het dogma van tijdelijke inflatie aanhoudt, beginnen ze de noodmodus van het pandemie tijdperk te overstijgen. Beleggers zien dit en gaan ook in beweging, waardoor de rente weer stijgt zoals eerder dit jaar", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen in september is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 99,6 tot 98,5.

Bedrijfsnieuws

Maaltijdbezorger Delivery Hero is van plan om te investeren in flitsbezorger Gorillas Technologies. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Naar verluidt doet Delivery Hero voor ongeveer 200 miljoen dollar mee met een investeringsronde van circa 1 miljard dollar. Na deze ronde zou de waardering van Gorillas op circa 3 miljard dollar liggen. Het aandeel Delivery Hero daalde 2,0 procent.

In Parijs ging Renault aan kop met een winst van 2,4 procent. Société Générale steeg 1,1 procent. Kering verloor 3,0 procent, terwijl EssilorLuxottica 2,5 procent daalde.

In Frankfurt daalde Zalando 3,2 procent, Daimler won 1,7 procent en Siemens Energy verloor 2,9 procent.

In Londen was Rolls Royce een uitschieter met een winst van 4,4 procent. AstraZeneca steeg 2,0 procent. Shell en BP noteerden respectievelijk 0,4 procent en 0,8 procent hoger.

Euro STOXX 50          4.158,51 (-0,9%)
STOXX Europe 600       463,29 (-0,9%)
DAX                    15.531,75 (-0,7%)
CAC 40                 6.638,46 (-1,0%)
FTSE 100               7.051,48 (-0,4%)
SMI                    11.817,20 (-1,0%)
AEX                    791,45 (-1,1%)
BEL 20                 4.138,92 (-0,8%)
FTSE MIB               25.968,84 (-0,4%)
IBEX 35                8.873,10 (0,0%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht hoger gesloten.

De markt volgde met argusogen de richting van de obligatierendementen, die naar het hoogste niveau klommen in meerdere maanden, vanwege de zorgen over de toekomst van vastgoedgigant China Evergrade Group.

"Er is een groeiend gevoel dat er een pullback wacht", zei marktanalist Seema Shah van Principal Global Investors. "De markt is op dit moment kwetsbaar voor elke schok, aangezien de groei vertraagd en de waarderingen er [te] hoog uitzien", zei Shah.

De markt vreest dat een mogelijk instorting van de Chinese vastgoedgigant, vanwege zijn zware schuldenlast, zou kunnen overslaan naar de wereldwijde markten en de toch al sombere vooruitzichten voor de wereldwijde groei verder onder druk zou kunnen zetten.

"Het is één van de grootste bedrijven in de op één na grootste economie ter wereld en als iets de Chinese groei naar beneden haalt, zal de wereldwijde groei ook afnemen", zei Shah.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS bekend dat in augustus in de VS 1,5 procent meer eengezinswoningen zijn verkocht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg tot 740.000 stuks.

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,68 dollar, hoger op 73,98 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de olieprijs 2,8 procent hoger.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten slechts de nieuwe woningverkopen in augustus geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Nike heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten geboekt, maar de omzet steeg veel minder hard dan in de drie maanden ervoor. Dat bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van het Amerikaanse sportkledingbedrijf. In de verslagperiode steeg de omzet van 10,6 miljard naar 12,2 miljard dollar. De omzetgroei van 16 procent was fors lager dan de groei van 96 procent in het vierde kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden een omzet van 12,48 miljard dollar. Het aandeel daalde bijna 6,0 procent.

Costco Wholesale heeft in het afgelopen kwartaal van zijn afgelopen boekjaar een hogere winst en omzet behaald. Dit meldde de Amerikaanse groothandelsketen donderdagavond. In het kwartaal steeg de nettowinst van 1,39 miljard naar 1,67 miljard dollar. Per aandeel verbeterde de winst van 3,13 naar 3,76 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 3,57 dollar per aandeel. De omzet verbeterde in het afgelopen kwartaal van 53,38 miljard naar 62,68 miljard dollar en dat was beter dan de 61,41 miljard dollar waar de markt op rekende. Het aandeel won circa 3,5 procent.

Uitgever Meredith Corp wordt mogelijk overgenomen door InterActiveCorp, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel Meredith Corp, dat onder meer People Magazine uitgeeft, steeg bijna 25,0 procent.

Onder druk van Beijing verkoopt Alibaba een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media. Alibaba verloor ruim 4,0 procent.

Roku daalde circa 3,5 procent, na een adviesverlaging bij Wells Fargo.

S&P 500 index              4.455,48 (+0,2%)
Dow Jones index            34.798,00 (+0,1%)
Nasdaq Composite           15.047,70 (0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld.

Nikkei 225                     30.252,62 (+0,0%)
Shanghai Composite      3.565,94 (-1,3%)
Hang Seng                    24.259,75 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1721. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1717 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1710 op de borden.

USD/JPY Yen   110,56
EUR/USD Euro  1,1721
EUR/JPY Yen   129,59

MACRO-AGENDA:
10:00 Geldhoeveelheid - Augustus (eur)
14:30 Orders voor duurzame goederen - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bijna 232 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal geregistreerde Covid-19 besmettingen wereldwijd is opgelopen tot 231,8 miljoen. Dit blijkt maandag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd, met ruim 42,9 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt hier nu op 688.032.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India ligt nu op bijna 33,7 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat officieel op 446.918.

Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen met meer dan 21,3 miljoen gevallen en 594.443 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen bijna 7,7 miljoen. Frankrijk zit op bijna 7,1 miljoen gevallen. Spanje telt ruim 4,9 miljoen besmettingen, Italië op bijna 4,7 miljoen en Duitsland zit rond de 4,2 miljoen.

In Nederland staat het aantal officiële besmettingen nu op 2.034.519, van 2.032.686 zondagochtend. In België staat het aantal gevallen momenteel op 1.233.746, ten opzichte van 1.233.723 in het weekend.

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 108.309 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er gisteren 108.266.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd inmiddels bijna 4,75 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder bijna 6,09 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 04 oktober 2021

MAANDAG 27 SEPTEMBER 2021

00:00 Ekopak - Halfjaarcijfers

DINSDAG 28 SEPTEMBER 2021

- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 SEPTEMBER 2021

09:00 Shurgard - Ex-dividend
00:00 Colruyt - jaarvergadering
00:00 Fluxys - Halfjaarcijfers

DONDERDAG 30 SEPTEMBER 2021

00:00 Floridienne - Halfjaarcijfers
00:00 Campine - Halfjaarcijfers
00:00 Crescent - Halfjaarcijfers
00:00 Acacia Pharma - Halfjaarcijfers

VRIJDAG 01 OKTOBER 2021

09:00 Colruyt - Ex-dividend

MAANDAG 04 OKTOBER 2021

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Duitse verkiezingen nek-aan-nek - exitpoll

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse parlementsverkiezingen lijken een nek-aan-nekrace te worden, waarbij het verschil tussen de SPD en CDU-CSU klein is. Dit bleek zondagavond uit een eerste exitpoll van de Duitse omroep ZDF.

De SPD zouden 26 procent van de stemmen hebben gekregen, de CDU-CSU 24 procent en de Groenen 14,5 procent. Daarmee zit de exitpoll binnen de foutmarge van 2,5 procent.        

Als de SPD inderdaad als winnaar uit de bus komen, wordt de 63-jarige Olaf Scholz, minister van financiën in de regering van Angela Merkel, mogelijk de nieuwe bondskanselier. 

Merkel zelf zwaait na zestien jaar af als bondskanselier.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is er ongeacht wie uiteindelijk Merkel opvolgt, werk aan de winkel voor Duitsland. Volgens hem moet elk nieuw regeringsakkoord een "duidelijk omschreven investeringsprogramma" omvatten wat zich richt op "digitalisering, klimaatverandering en onderwijs, maar ook op sociale inclusiviteit en het identificeren van enkele toekomstgerichte sleutelsectoren waarin Duitsland de komende decennia wil excelleren."

De mogelijke winst van SPD wijst er volgens Brezski echter op dat "het Duitse electoraat niet echt op zoek is naar verandering."

Volgens de econoom van ING zal de volgende regering dan ook "voor meer economische verandering moeten zorgen dan de meeste kiezers hopen."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Heel wat macrocijfers op beursagenda

(ABM FN) Komende week wordt redelijk druk qua macro-economische cijfers maar beleggers zullen vooral zaken als Evergrande en de uitkomst van de Duitse verkiezingen in de gaten houden.

De Chinese vastgoedreus Evergrande zit in moeilijke papieren en elke schuldaflossing, van de enorme berg die ze meesleuren, zal in de gaten worden gehouden. Ook de houding van de Chinese overheid in het dossier is belangrijk. Deze wil wel geld in de economie pompen maar het bedrijf specifiek te hulp schieten lijkt moeilijker.

"Beleggers vrezen dat de ondergang van Evergrande eenzelfde effect zou sorteren als Lehman Brothers in 2008, dat de financiële crisis inluidde", volgens analisten van Natixis, maar "de banden van de [Chinese] vastgoedsector met het financiële systeem zijn niet op dezelfde schaal als die van een grote investeringsbank."

In een "extreem scenario", als de kapitaalmarkten zouden worden gesloten voor alle Chinese vastgoedbedrijven, zouden regelgevers banken kunnen opdragen aan dergelijke bedrijven leningen te verstrekken om het hoofd boven water te houden, aldus de Franse investeringsbank.

De Chinese centrale bank pompte de afgelopen dagen al wel veel geld in het financiële systeem om voor voldoende liquiditeit te zorgen.

Maandag zullen de beurzen mogelijks reageren op de uitslagen van de Duitse verkiezingen van zondag. De grootste economie van Europa sluit het era Merkel af en kiest zondag vooral tussen drie kanselierskandidaten; een socialistische, christendemocratische en een groene.

De macro-economische week beginnen we maandag met de geldhoeveelheid in de eurozone en de orders voor duurzame goederen in Amerika.

Dinsdag staan er heel wat vertrouwenscijfers op het programma, met na het vertrouwen onder Franse, Duitse en Amerikaanse consumenten, dat laatste afkomstig van de Conference Board, vrijdag komt het consumentenvertrouwen berekend door de Universiteit van Michigan naar buiten. Verder staat dinsdag nog het Nederlandse producentenvertrouwen gepland, woensdag zien we hoe consumenten in heel de eurozone gestemd zijn, vrijdag gaan we naar Japan.

Verder op woensdag publiceert ons eigen land een inflatiecijfer, Frankrijk en Duitsland doen dat donderdag, de hele eurozone vrijdag.

Inflatiecijfers zijn van groot belang voor het beleid van de centrale banken. Vorige week liet de Amerikaanse Federal Reserve nog verstaan vanaf november mogelijks te beginnen met de afbouw van het inkoopprogramma van obligaties. Daarnaast is de kans op een renteverhoging in 2022 groter geworden.

Donderdag wordt een drukke dag, met onder meer groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk en uit de Verenigde Staten. Naast de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen publiceren Duitsland en de hele eurozone werkloosheidscijfers. Japan geeft inzage in haar industriële productie.

China zal donderdag een samengestelde inkoopmanagersindex publiceren bovenop een aparte index van onderzoeksbureau Caixin specifiek voor de industrie. Vrijdag is de Chinese beurs gesloten maar staan een hele reeks andere landen paraat met hun inkoopmanagersindices voor de industriële sectoren, namelijk Japan, tal van Europese landen, de eurozone in haar geheel, het VK en de VS.

Daarbovenop publiceert Japan nog een extra voorlopende indicator, namelijk de Tankan-index, samengesteld aan de hand van een rondvraag bij ondernemers.

Bedrijfsnieuws

De bedrijfskalender blijft vrij leeg. In eigen land opent Ekopak maandag wel de boeken, Fluxys doet dat woensdag. Donderdag wordt nog vrij druk met resultaten van Floridienne, Campine, Crescent en Acacia Pharma.

Shurgard noteert woensdag ex-dividend, Colruyt zal dat vrijdag doen. De retailer houdt woensdag trouwens haar jaarvergadering.

In het buitenland opent Micron Technology dinsdag de boeken maar is het verder nog even rustig voordat over een paar weken alweer de eerste resultaten over het derde kwartaal komen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Chinese centrale bank pompt opnieuw geld in financiele systeem - media

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese centrale bank heeft zondag 100 miljard yuan, omgerekend 15,5 miljard dollar, in het bankensysteem van China gepompt. Dit meldde staatspersbureau Xinhua.

De rente van de veertiendaagse reverse repo's was 2,35 procent, aldus de People's Bank of China.

Er zijn flinke zorgen over het Chinese financiële systeem vanwege de dreigende ondergang van projectontwikkelaar Evergrande, die kampt met een immense schuld van ongeveer 300 miljard dollar. Afgelopen week voerde de Chinese centrale bank daarom al een aantal van dit soort operaties uit.

"De ineenstorting van Evergrande zou de grootste test zijn die het financiële systeem van China in jaren heeft ondergaan", waarschuwde Mark Williams, hoofdeconoom bij Capital Economics recent al. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Bijna 231,6 coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal geregistreerde Covid-19 besmettingen wereldwijd is opgelopen tot bijna 231,6 miljoen. Dit blijkt zondag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd, met ruim 42,9 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt hier nu op 687.751.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India ligt nu op bijna 33,7 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat officieel op 446.918.

Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen met meer dan 21,3 miljoen gevallen en 594.200 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen bijna 7,7 miljoen. Frankrijk zit op bijna 7,1 miljoen gevallen. Spanje telt ruim 4,9 miljoen besmettingen, Italië op bijna 4,7 miljoen en Duitsland zit rond de 4,2 miljoen.

In Nederland staat het aantal officiële besmettingen nu op 2.032.686, van 2.031.182 zaterdagchtend. In België staat het aantal gevallen momenteel op 1.233.723, ten opzichte van 1.231.523 voor het weekend.

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 108.266 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er gisteren 108.227.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd inmiddels ruim 4,74 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder bijna 6,08 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Fitch positiever over Belgie

(ABM FN) Fitch Ratings is positiever over de Belgische economie en heeft de outlook bijgesteld van negatief naar stabiel bij een ongewijzigde kredietrating van AA-. Dit bleek vrijdagavond.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar spreekt van een gunstigere economische outlook nu de risico's rond de coronapandemie afnemen. Fitch werd positiever over de verwachte economische groei in 2021 en raamt die nu op 5,8 procent, tegen eerder 3,8 procent.

Volgens het ratingbureau heeft de lockdown in België tussen oktober 2020 en april 2021 het herstel niet laten ontsporen. In 2022 wordt een groei voorspeld van 3,5 procent, waarna deze in 2023 terugvalt tot 2,2 procent.

Fitch verwacht verder dat het Belgische begrotingstekort geleidelijk zal krimpen tot 6,6 procent in 2021 en 4,0 procent in 2022. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Video: Fidelity voorzichtig over aandelen

(ABM FN-Dow Jones) Ondanks een vertraging en minder voorspelbaarheid, zal de economische groei op een gezond niveau blijven. Dit zei Grethe Schepers, Director of Research Multi Asset Grethe Schepers van Fidelity International, voor de camera van ABM Financial News.

Het optimisme over de heropening van economieën maakt volgens Schepers inmiddels plaats voor het besef dat we moeten leren leven met het coronavirus.

Korte termijn risico's, zoals de groeivertraging, druk op het consumentenvertrouwen, de hoge waarderingen, onzekere inflatievooruitzichten en een piek in beleidssteun, "zijn voor ons aanleiding voor een neutrale aandelenpositie", zei Schepers.

Maar op de middellange termijn blijft Fidelity "constructief".

Klik hier voor: Fidelity voorzichtig over aandelen

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Hogere omzet Fountain

(ABM FN) Fountain heeft in de eerste helft van 2021 een hogere omzet behaald maar het herstel van de coronapandemie gaat trager dan verwacht. Dat bleek vrijdagavond uit de resultaten van het bedrijf. 

"De verschuiving van werknemers naar telewerk heeft geleid tot een daling van de consumptie in bedrijven en daarmee in de omzet van Fountain in de recurrente verkoop van consumptiegoederen (dranken en toebehoren). Ondanks deze context blijft Fountain echter in lijn met haar transformatieplan, commerciële dynamiek en kostenoptimalisatie", zei het bedrijf in een toelichting.

De omzet steeg met 14 procent naar 10,3 miljoen euro. 

"Terwijl het eerste kwartaal van 2021 eindigde met een daling van de omzet met 9 procent in vergelijking met 2020, steeg de omzet in het tweede kwartaal van 2021 met 52 procent in vergelijking met 2020", verklaarde Fountain de omzetverbetering. 

Wel bleef de omzet 19,5 procent onder de omzet van het eerste halfjaar van 2019. "Het herstel van de omzet ten opzichte van 2020 is, hoewel bevestigd, dus trager dan verwacht", aldus het bedrijf.

Dit resulteerde in een REBITDA of recurrente operationele cash-flow over de eerste helft van het boekjaar van 123.000 euro. Dat was een jaar eerder 560.000 euro. 

De REBITDA wordt bepaald vóór eenmalige kosten van 97.000 met betrekking tot de reorganisatie van de productverpakkingsactiviteiten, volgens Fountain. Onder de streep bleef een geconsolideerde nettoresultaat van ruim 1,1 miljoen euro negatief over. Een jaar eerder werd nog een bescheiden winst behaald.

Outlook

"De dynamisering van de in de eerste helft van 2021 geïnitieerde commerciële acties begint zichtbaar vruchten af te werpen. Hoewel de recurrente verkoop van consumptegoederen nog steeds wordt beïnvloed door telewerk, heeft het volume van plaatsing van warme drankenmachines bij nieuwe klanten het niveau van 2019 overschreden", zei Fountain in zijn persbericht.

Het bedrijf rekent erop dat dit "in de resterende vier maanden van 2021 en 2022 verder groeien, en dit door een meer gestructureerde en doelgerichte prospectiebenadering, gecombineerd met een vernieuwd en aangepast aanbod."

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Bijna 231,2 coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal geregistreerde Covid-19 besmettingen wereldwijd is opgelopen tot bijna 231,2 miljoen. Dit blijkt zaterdag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd, met bijna 42,9 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt hier nu op 687.084.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India ligt nu op ruim 33,6 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat officieel op 446.658.

Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen met meer dan 21,3 miljoen gevallen en 593.663 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen met meer dan 7,6 miljoen. Frankrijk zit op bijna 7,1 miljoen gevallen. Spanje telt ruim 4,9 miljoen besmettingen, Italië op bijna 4,7 miljoen en Duitsland zit op 4,2 miljoen.

In Nederland staat het aantal officiële besmettingen nu op 2.031.182, van 2.029.409 gisteren. In België staat het aantal gevallen momenteel op 1.233.723, ten opzichte van 1.231.523 een dag eerder.

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 108.227 besmettingsgevallen geregistreerd. Dat waren er gisteren 108.180.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd inmiddels bijna 4,74 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder bijna 6,06 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street licht hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag licht hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde steeg 0,2 procent tot 4.455,47 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 34.798,00 punten en de Nasdaq sloot vlak op 15.047,70 punten.

De markt volgde met argusogen de richting van de obligatierendementen, die naar het hoogste niveau klommen in meerdere maanden, vanwege de zorgen over de toekomst van vastgoedgigant China Evergrade Group.

"Er is een groeiend gevoel dat er een pullback wacht", zei marktanalist Seema Shah van Principal Global Investors. "De markt is op dit moment kwetsbaar voor elke schok, aangezien de groei vertraagd en de waarderingen er [te] hoog uitzien", zei Shah.

De markt vreest dat een mogelijk instorting van de Chinese vastgoedgigant, vanwege zijn zware schuldenlast, zou kunnen overslaan naar de wereldwijde markten en de toch al sombere vooruitzichten voor de wereldwijde groei verder onder druk zou kunnen zetten.

"Het is één van de grootste bedrijven in de op één na grootste economie ter wereld en als iets de Chinese groei naar beneden haalt, zal de wereldwijde groei ook afnemen", zei Shah.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de VS bekend dat in augustus in de VS 1,5 procent meer eengezinswoningen zijn verkocht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg tot 740.000 stuks. 

De euro/dollar noteerde op 1,1717. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1722 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1736 op de borden.     

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,68 dollar, hoger op 73,98 dollar op de New York Mercantile Exchange. Op weekbasis sloot de olieprijs 2,8 procent hoger.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten slechts de nieuwe woningverkopen in augustus geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Nike heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten geboekt, maar de omzet steeg veel minder hard dan in de drie maanden ervoor. Dat bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van het Amerikaanse sportkledingbedrijf. In de verslagperiode steeg de omzet van 10,6 miljard naar 12,2 miljard dollar. De omzetgroei van 16 procent was fors lager dan de groei van 96 procent in het vierde kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden een omzet van 12,48 miljard dollar. Het aandeel daalde bijna 6,0 procent.

Costco Wholesale heeft in het afgelopen kwartaal van zijn afgelopen boekjaar een hogere winst en omzet behaald. Dit meldde de Amerikaanse groothandelsketen donderdagavond. In het kwartaal steeg de nettowinst van 1,39 miljard naar 1,67 miljard dollar. Per aandeel verbeterde de winst van 3,13 naar 3,76 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 3,57 dollar per aandeel. De omzet verbeterde in het afgelopen kwartaal van 53,38 miljard naar 62,68 miljard dollar en dat was beter dan de 61,41 miljard dollar waar de markt op rekende. Het aandeel won circa 3,5 procent.

Uitgever Meredith Corp wordt mogelijk overgenomen door InterActiveCorp, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel Meredith Corp, dat onder meer People Magazine uitgeeft, steeg bijna 25,0 procent.

Onder druk van Beijing verkoopt Alibaba een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media. Alibaba verloor ruim 4,0 procent.

Roku daalde circa 3,5 procent, na een adviesverlaging bij Wells Fargo.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Olieprijs hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag hoger gesloten, na een rally in de vorige sessie waarbij Brent-olie op zijn hoogste slotkoers in bijna drie jaar noteerde.

De prijs voor een vat WTI-olie sloot op weekbasis 2,8 procent hoger.

"De prijsstijging werd mogelijk gemaakt door een beperkt aanbod in combinatie met een robuuste vraag, waardoor de oliemarkt merkbaar verkrapt", zei marktanalist Carsten Fritsch van Commerzbank.

Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement schatte donderdag dat circa 16,2 procent van de Amerikaanse olieproductie in de Golf, goed voor circa 294.414 vaten productie per dag, nog steeds gesloten is, nadat orkaan Ida op 29 augustus aan land kwam aan de kust van Louisiana. Ondertussen is de raffinaderij-activiteit sneller hersteld dan de productie, merkten analisten op.

Perbureau Reuters meldde eerder deze week dat leden van de OPEC en zijn bondgenoten, bekend als OPEC+, moeite hebben met het opvoeren van de productie, nadat ze overeenkwamen om vanaf augustus te beginnen met het verder versoepelen van de productiebeperkingen.

Oliedienstverlener Baker Hughes meldde vrijdag dat het aantal actieve Amerikaanse boorplatforms dat naar olie boort deze week met 10 is gestegen naar een totaal van 421 platforms, na de twee voorgaande weken ook al gestegen te zijn vanwege het herstel van de activiteiten in de Golf van Mexico in de nasleep van orkaan Ida. 

Het totaal aantal actieve platforms, inclusief die voor gasboringen, steeg met negen tot 521 platforms.

Een novemberfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,68 dollar, hoger op 73,98 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 463,29 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 15.531,75 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 6.638,46 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.051,48 punten.

Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag lager, terwijl de obligatierendementen bleven stijgen en de zorgen over de Chinese vastgoedgigant Everglade en de daaruit voortvloeiende vrees voor besmetting van de rest van de economie voortduurden.

Aandelen boekten de twee voorgaande handelsdagen sterke winsten, na de beleidsvergadering van de Fed woensdag, toen de markten een uitstel van de start van de afbouw van het soepele monetaire beleid leken te verwelkomen en de agressieve ondertoon van de centrale bank negeerden.

"Er is duidelijke iets veranderd en de rentepositionering is aan het verschuiven. De rente op 10-jarige Amerikaanse treasuries steeg naar 1,44 procent en boekte daarmee de sterkste eendaagse stijging sinds maart", zei marktanalist Neil Wilson van Markets.com.

"Hoewel de Fed en BoE redelijke voorzichtig blijven en het dogma van tijdelijke inflatie aanhoudt, beginnen ze de noodmodus van het pandemie tijdperk te overstijgen. Beleggers zien dit en gaan ook in beweging, waardoor de rente weer stijgt zoals eerder dit jaar", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het Duitse ondernemersvertrouwen in september is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 99,6 tot 98,5.

De euro/dollar noteerde op 1,1710. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,11733 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1736 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,7 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Maaltijdbezorger Delivery Hero is van plan om te investeren in flitsbezorger Gorillas Technologies. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Naar verluidt doet Delivery Hero voor ongeveer 200 miljoen dollar mee met een investeringsronde van circa 1 miljard dollar. Na deze ronde zou de waardering van Gorillas op circa 3 miljard dollar liggen. Het aandeel Delivery Hero daalde 2,0 procent.

In Parijs ging Renault aan kop met een winst van 2,4 procent. Société Générale steeg 1,1 procent. Kering verloor 3,0 procent, terwijl EssilorLuxottica 2,5 procent daalde.

In Frankfurt daalde Zalando 3,2 procent, Daimler won 1,7 procent en Siemens Energy verloor 2,9 procent.

In Londen was Rolls Royce een uitschieter met een winst van 4,4 procent. AstraZeneca steeg 2,0 procent. Shell en BP noteerden respectievelijk 0,4 procent en 0,8 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 4.442,16 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bel20 sluit in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft de laatste handelsdag van de week in het rood afgesloten nu de zorgen rond de Chinese projectontwikkelaar Evergrande terug opborrelen.

De Bel20 daalde 0,8 procent tot 4.138,92 punten. Vorige week sloot de index nog af op 4.133,21 punten.

Afgelopen week kwam Evergrande geregeld in het nieuws, maar volgens portfolio strateeg Garrett Melson van Natixis overschatten beleggers het Evergrande probleem. “Laten we dit van tevoren duidelijk stellen: Dit is Lehman niet. Dit is niet het einde van de wereld. Dit is niet iets waar we voor weg moeten rennen en dekking zoeken”, aldus de strateeg van Natixis.

“Laten we eens kijken wat er op het spel staat met het dreigende faillissement van Evergrande. Het grote getal dat iedereen noemt is Evergrande's totale schuld van 2 biljoen Chinese Yuan. Dat is ongeveer 300 miljard dollar, wat zeker niet weinig is, maar van dat totaal bestaat slechts een klein deel uit financiële effecten” aldus de strateeg.

Hoe klein? “Directe leningen zijn goed voor 573 miljard Chinese Yuan. Dat is slechts 88 miljard dollar, wat goed is voor 0,08 procent van de sectorleningen. In geen geval een systeemrisico” aldus Melson. “Die financiële verplichtingen zijn gewoon te klein en te wijd verspreid over wereldwijde beleggers om op wereldschaal een systeemrisico te vormen”.

De 'China vrees' ging dan ook zowel gisteren als deze ochtend even liggen op de aandelenmarkten. “Blijkbaar zijn de beren veel banger voor een bail-out dan de stieren voor een ongeordende afloop”, aldus Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis. “Waarschijnlijk is de grootste angst van de stieren het missen van de volgende rally”.

In de namiddag keerde het sentiment echter weer op de Brusselse beurs, nadat berichten opdoken van het persbureau Bloomberg dat Evergrande toch een belangrijke betaling aan obligatiehouders gisteren gemist had.

“Zo zie je maar weer hoe moeilijk het vaak is om de redenering van Mister Market te volgen. En vooral ook dat iedere situatie kan worden gelezen als een halfvol of halfleeg glas”, aldus Gijsels.

“Gisteren lag de focus op de stevige groei en het besef dat de economie het volgens de Fed ook zonder stimulus goed kan doen. Het is duidelijk dat de volatiliteit na het zomerreces helemaal terug is. Een volatiliteit die in beide richtingen gaat”, zei Gijsels.

Vandaag werden er ook enkele macro-economische cijfers gepubliceerd. Zo zijn in augustus meer nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten verkocht dan een jaar maand eerder, al was er op jaarbasis wel een flinke daling.

Het vertrouwen onder Belgische ondernemers is in september verder afgenomen. De vertrouwensindex ging van 7,6 in augustus naar 4,0 deze maand.

De euro/dollar koers noteerde op 1,1710.

Stijgers en dalers

Maar liefst 18 van de 20 aandelen in de Bel20 sloten vrijdag in het rood. In de hoofdindex trok KBC de kop met een koersstijging van 1,2 procent, terwijl Argen-X 2,9 procent daalde. 

UBS verlaagde het koersdoel voor Telenet, maar handhaafde het advies op Neutraal. Telenet daalde 0,1 procent. 

Op de tweede lijn steeg Euronav 2,0 procent. Lotus Bakeries daalde 4,7 procent, nadat het aandeel donderdag nog een nieuw record neerzette door boven de 6.000 euro.

Orange Belgium schreef 0,9 procent bij. Net als Telenet kreeg Orange een koersdoelverlaging van UBS.

Mithra kwam volgens ING met licht meevallende cijfers. Verder is ING van mening dat het mislukken van de coronastudie van Mithra geen enkele invloed zal hebben op de waardering. Het aandeel daalde desondanks 4,0 procent. 

Bij de kleinere aandelen schreef Van de Velde 2,4 procent bij. KBC Securities verhoogde het koersdoel. 

Oxurion kreeg een plaats op de kooplijst van Kepler Cheuvreux, terwijl het koersdoel juist iets omlaag ging. Het aandeel daalde 0,5 procent.

In de eerste jaarhelft steeg de omzet van Viohalco met 33 procent van 1,9 miljard naar 2,5 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 53 procent naar 196 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 128 miljoen euro. Het aandeel daalde 3,4 procent. 

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen lichtjes in het rood.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 04 oktober 2021

MAANDAG 27 SEPTEMBER 2021

00:00 Ekopak - Halfjaarcijfers

DINSDAG 28 SEPTEMBER 2021

- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 SEPTEMBER 2021

09:00 Shurgard - Ex-dividend
00:00 Colruyt - jaarvergadering
00:00 Fluxys - Halfjaarcijfers

DONDERDAG 30 SEPTEMBER 2021

00:00 Floridienne - Halfjaarcijfers
00:00 Campine - Halfjaarcijfers
00:00 Crescent - Halfjaarcijfers
00:00 Acacia Pharma - Halfjaarcijfers

VRIJDAG 01 OKTOBER 2021

09:00 Colruyt - Ex-dividend

MAANDAG 04 OKTOBER 2021

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Nieuwe woningverkopen VS stijgen wederom

(ABM FN-Dow Jones) In augustus zijn meer nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten verkocht dan een jaar maand eerder, maar op jaarbasis was er wel een flinke daling. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 1,5 procent tot 740.000 stuks. Het cijfer voor juli werd bijgesteld van 708.000 naar 729.000. De verwachting voor augustus lag op 720.000.

Op jaarbasis werden in augustus echter ruim 24 procent minder nieuwe woningen verkocht.

De gemiddelde huizenprijs daalde licht, naar 443.200 dollar. Een maand eerder was dit nog 446.000 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Belgisch ondernemersvertrouwen neemt af

(ABM FN) Het vertrouwen onder Belgische ondernemers is in september verder afgenomen. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van de Nationale Bank van België.

De vertrouwensindex ging van 7,6 in augustus naar 4,0 deze maand.

“De dienstverlening aan de bedrijven en de verwerkende nijverheid zijn de bedrijfstakken die bijdragen tot deze daling. Het vertrouwen neemt daarentegen toe in de handel en, in mindere mate, in de bouwnijverheid”, aldus de NBB.

De ondernemers zijn volgens de NBB gematigder in hun werkgelegenheidsvooruitzichten. Ze beoordelen tevens hun orderpositie en voorraadpeil als minder gunstig en zijn ook voorzichtiger in hun vraagverwachtingen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Alibaba verkoopt minderheidsbelang in staatsmediabedrijf

(ABM FN-Dow Jones) Onder druk van Beijing verkoopt Alibaba een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media, een dochter van het Chinese staatsmediabedrijf Hunan TV. Dit werd vrijdag bekend.

Alibaba nam minder dan een jaar geleden een belang in Mango, dat geen reden gaf voor de verkoop. 

Eerder dit jaar werd bekend dat de Chinese overheid Alibaba heeft opgedragen om een deel van zijn media-activiteiten af te stoten.

In december 2020 nam Alibaba het belang in Mango door de aankoop van ruim 93 miljoen aandelen voor omgerekend 959 miljoen dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street richting lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een rode opening tegemoet. Richting de openingsbel noteren de futures op de S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq een half tot 0,7 procent lager.

Donderdag sloten de beurzen nog overtuigend in het groen, ondanks het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen in november mogelijk begint terug te draaien, waarna de belangrijkste rente mogelijk volgend jaar wordt verhoogd.

Op weekbasis staan de S&P en Nasdaq in het rood en de Dow vlak. Niet zozeer vanwege het rentebesluit van de Fed, maar vooral de problemen bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande baren de markten zorgen. Vrijdag verloor het aandeel Evergrande in Hongkong zo'n 12 procent nadat een deadline voor een rente-aflossing van 83,5 miljoen dollar niet werd gehaald.

"Het is één van de grootste bedrijven in de tweede economie van de wereld en als iets de Chinese groei onderuit haalt, dan zal dit de mondiale groei ook onderuit halen", volgens marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors.

"De markten zijn zeer gevoelig voor een schok nu de groei vertraagt en de rek er wel uit is qua aandelenwaarderingen", aldus Shah.

Op macro-economisch vlak is er vrijdag aandacht voor de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus. Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees verder op een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

De euro/dollar noteert vrijdagmiddag licht lager op 1,1717. Een vat WTI-olie schommelt tussen winst en verlies rond de 73 dollar. Cryptomunten stonden onder druk nadat bekend werd dat de Chinese centrale bank nieuwe maatregelen neemt om de risico's van de handel in cryptomunten te verkleinen.

Bedrijfsnieuws

Nike heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten geboekt, maar de omzet steeg veel minder hard dan in de drie maanden ervoor. Dat bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van het Amerikaanse sportkledingbedrijf. In de verslagperiode steeg de omzet van 10,6 miljard naar 12,2 miljard dollar. De omzetgroei van 16 procent was fors lager dan de groei van 96 procent in het vierde kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden een omzet van 12,48 miljard dollar. Nike lijkt vrijdag 5 procent lager te openen.

Costco Wholesale heeft in het afgelopen kwartaal van zijn afgelopen boekjaar een hogere winst en omzet behaald. Dit meldde de Amerikaanse groothandelsketen donderdagavond. In het kwartaal steeg de nettowinst van 1,39 miljard naar 1,67 miljard dollar. Per aandeel verbeterde de winst van 3,13 naar 3,76 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 3,57 dollar per aandeel. De omzet verbeterde in het afgelopen kwartaal van 53,38 miljard naar 62,68 miljard dollar en dat was beter dan de 61,41 miljard dollar waar de markt op rekende. Het aandeel Costco lijkt vrijdag een half procent hoger te openen.

Uitgever Meredith Corp wordt mogelijk overgenomen door InterActiveCorp, meldde de Wall Street Journal. In de voorbeurshandel stijgen de aandelen van Meredith Corp, dat onder meer People Magazine uitgeeft, met ruim 23 procent.

Onder druk van Beijing verkoopt Alibaba een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media. Het aandeel Alibaba gaat een 2 procent lagere opening tegemoet.

Aandelen van mediabedrijf Roku staan voorbeurs bijna 3 procent lager na een adviesverlaging bij Wells Fargo.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,2 procent bij een slot van 4.448,98 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 34.764,82 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger bij een slotstand van 15.052,24 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Brussel verder in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdagmiddag verder gedaald. In het begin van de namiddag daalde de Bel20 0,6 procent naar 4.148,93 punten. 

In de hoofdindex trok KBC de kop met een koersstijging van 1,3 procent, terwijl WDP 1,9 procent daalde. 

UBS verlaagde het koersdoel voor Telenet. Het Neutraal advies werd gehandhaafd. Telenet daalde 0,6 procent. 

Op de tweede lijn steeg Sipef 0,6 procent. VGP daalde 3,8 procent. 

Orange Belgium schreef 0,5 procent bij, na een koersdoelverlaging door UBS.

Mithra kwam volgens ING met licht meevallende cijfers. Verder is ING van mening dat het mislukken van de coronastudie van Mithra geen enkele invloed zal hebben op de waardering. Het aandeel daalde desondanks 3,7 procent. 

Bij de kleinere aandelen schreef Van de Velde 3,0 procent bij. KBC Securities verhoogde het koersdoel. 

Oxurion kreeg een plaats op de kooplijst van Kepler Cheuvreux, terwijl het koersdoel juist iets omlaag ging. Het aandeel daalde desondanks 0,3 procent.

In de eerste jaarhelft steeg de omzet van Viohalco met 33 procent van 1,9 miljard naar 2,5 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 53 procent naar 196 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 128 miljoen euro. Het aandeel daalde 0,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

China wil cryptovaluta verder aan banden leggen

(ABM FN) De Chinese centrale bank heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de risico's van de handel in cryptomunten te verkleinen.

De People's Bank of China wees op de ongekende vlucht die de handel in crypto heeft genomen, en welke risico's dit met zich meebrengt voor de economie en de financiële stabiliteit. De centrale bank noemde in dit licht onder meer gokken, illegale praktijken en witwassen.

De centrale bank stelde dat virtuele munten niet dezelfde juridische status hebben als officiële valuta. "Ze zijn niet legaal en mogen niet worden gebruikt als valuta", aldus de centrale bankiers. Wie zich inlaat met deze handel, kan rekenen op een onderzoek.

De People's Bank of China wil een mechanisme lanceren om de handel in crypto's aan te pakken. Banken wordt verboden om een rekening te verstrekken aan mensen en bedrijven die zich bezighouden met cryptohandel. Ook mogen zij geen transacties voor hen verrichten. Internetbedrijven wordt verboden om voor crypto-aanbieders reclame te maken en buitenlandse aanbieders van cryptodiensten moeten worden geweerd.

Tot slot benadrukte de centrale bank "dat het hard zal optreden" als de regels worden overtreden.

Na de publicatie van de People's Bank of China kwamen cryptomunten onder druk te staan. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: ordelijke afwikkeling Evergrande verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De problemen rond de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande worden vermoedelijk op een ordelijke manier afgewikkeld, maar de risico's voor de Chinese economie nemen toe. Dit stellen analisten van Bank of America vrijdag in een rapport.

Vooralsnog rekenen de marktkenners erop dat Beijing een schuldherstructurering voor Evergrande zal faciliteren. Daarbij zal de Chinese centrale bank zijn monetaire beleid hoogstwaarschijnlijk verder versoepelen, waardoor de groei in China in het vierde kwartaal mogelijk sterker wordt.

De analisten zien tegelijkertijd dat de impuls van het heropenen van de mondiale economie na de coronacrisis afneemt en stellen dat de piek in de macrocyclus achter ons ligt. Bank of America gaat ervan uit dat de inkoopmanagersdata dit in de komende maanden ook zullen bevestigen.

Dit is nadelig voor de aandelenmarkten, waardoor Bank of America zijn advies voor Europese aandelen handhaaft op Neutraal, maar de bank tevens zegt voorzichtiger te worden over kleinere aandelen en verlaagde hiervoor het advies naar Onderwogen.

De analisten denken dat de Stoxx Europe 600 op korte termijn vermoedelijk stabiel zal blijven, om richting het einde van 2021 terug te zakken tot 420 punten. Dit is 10 procent onder het huidige niveau, aldus Bank of America.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag lager en doen een stapje terug na het herstel van de afgelopen handelsdagen. Beleggers lijken het risico van besmettingsgevaar door het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande wat minder hoog in te schatten.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een min van 0,6 procent op 462,30 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,7 procent naar 15.523,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,8 procent met een stand van 6.647,69 punten. De Britse FTSE daalde vrijdag 0,2 procent naar 7.062,64 punten.

De Duitse ondernemer had er in september minder vertrouwen in dan in augustus, zo meldde het Duitse onderzoeksinstituut Ifo vrijdag.

Het enige cijfer dat vrijdag nog naar buiten komt, betreft de verkoop van nieuwe woningen in augustus in de Verenigde Staten.

Sprekers zijn vandaag bestuurslid van de Europese Centrale Bank Philip Lane, voorzitter van de Fed van Kansas City Esther George en van Atlanta Raphael Bostic. Verder is Powell met de vice-voorzitter van de Fed Richard Claride aanwezig bij een bijeenkomst omtrent het hersteltraject na de pandemie. De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt de leiders van de Quadrilaterial Security Dialogue India, Australië en Japan.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0, procent in het groen op 73, dollar, terwijl voor een november-future Brent 77, dollar werd betaald, een winst van 0, procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1735. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1740 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1745 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Maaltijdbezorger Delivery Hero is van plan om te investeren in flitsbezorger Gorillas Technologies. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Naar verluidt doet Delivery Hero voor ongeveer 200 miljoen dollar mee met een investeringsronde van circa 1 miljard dollar. Na deze ronde zou de waardering van Gorillas op circa 3 miljard dollar liggen. De koers van het aandeel Delivery Hero noteerde 1,2 procent lager.

De beurzen van Parijs en Frankfurt laten meer rood zien dan in de voorgaande dagen. In Parijs noteert circa driekwart van de aandelen in het rood en in Frankfurt de helft van de hoofdaandelen. In Parijs was de koers van het aandeel Kering onderhevig aan de sterkste daling met een verlies van 2,2 procent, in Frankfurt was de koers van Adidas dat met een verlies van 3 procent.

In Londen viel AstraZeneca op met een koerswinst van 2,2 procent. Rolls-Royce steeg zelfs 2,6 procent en TUI 3 procent. Maar net als op de beurzen op het Europees vasteland noteerden de meeste aandelen in de Britse hoofdstad lager. Rentokil leverde met 2,8 procent het meest in. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De S&P 500 steeg donderdag 1,2 procent bij een slot van 4.448,98 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 34.764,82 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger bij een slotstand van 15.052,24 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: Brussel licht in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs daalt vrijdagochtend licht, na drie opeenvolgende dagen in het groen. Richting het einde van de voormiddag daalde de Bel20 0,2 procent naar 4.164,64 punten. 

“Het bericht van woensdagavond dat de Fed later dit jaar de geldkraan iets gaat dichtdraaien en wellicht volgend jaar al de beleidsrente gaat verhogen, werd door beleggers verrassend goed opgepakt”, merkte investment manager Simon Wiersma van ING op. 

Marktvolger Naeem Aslam van AvaTrade ziet dat beleggers de aanstaande verkrapping vooral zien als een teken dat de economie sterk genoeg is om zonder hulp verder te kunnen.

Zij rekenen op een piek in het aantal coronabesmettingen en verwachten dat de verstoringen in de toeleveringsketen waarschijnlijk tijdelijk zullen zijn. 

Bovendien hebben de centrale banken beloofd dat zij zeer geleidelijk de voet van het gas zullen halen, benadrukte Aslam. 

Op macro-economisch vlak is de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in september gedaald, maar iets minder hard dan verwacht. De index daalde naar 98,8 in september, tegenover een verwachte 98,5.

De euro/dollar noteerde op 1,1737. 

Stijgers en dalers 

In de hoofdindex trok Ageas de kop met een koersstijging van 1,0 procent, terwijl WDP 1,1 procent daalde. 

UBS verlaagde het koersdoel voor Telenet. Het Neutraal advies werd gehandhaafd. Telenet daalde 0,6 procent. 

Op de tweede lijn steeg Orange Belgium 0,6 procent, eveneens na een koersdoelverlaging door UBS. D’Ieteren daalde 3,0 procent. 

Mithra kwam volgens ING met licht meevallende cijfers. Verder is ING van mening dat het mislukken van de coronastudie van Mithra geen enkele invloed zal hebben op de waardering. Het aandeel daalde desondanks 1,6 procent. 

Bij de kleinere aandelen schreef Van de Velde 2,7 procent bij. KBC Securities verhoogde het koersdoel. 

Oxurion kreeg een plaats op de kooplijst van Kepler Cheuvreux, terwijl het koersdoel juist iets omlaag ging. Het aandeel steeg 1,1 procent. 

In de eerste jaarhelft steeg de omzet van Viohalco met 33 procent van 1,9 miljard naar 2,5 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 53 procent naar 196 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 128 miljoen euro. Het aandeel won 2,2 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: UBS verlaagt koersdoel Telenet

(ABM FN) UBS heeft het koersdoel voor Telenet verlaagd van 36,00 naar 32,50 euro, bij een ongewijzigd Neutraal advies. Dit bleek vrijdag uit een sectorrapport van de Zwitserse bank. 

Het koersdoel voor Orange Belgium werd ook verlaagd, van 22,10 naar 21,00 euro. En ook voor Orange Belgium bleef het advies Neutraal. 

Voor Proximus hanteert UBS eveneens een Neutraal advies, met een onveranderd koersdoel van 18,00 euro. 

De analisten waarschuwen dat de Belgische telecommarkt de komende kwartalen met verschillende onzekerheden kampt. Dit raakt alle spelers.

Onder meer de aanstaande verkoop van VOO, een eventuele joint venture tussen Fluvius en Telenet voor glasvezel en de mogelijke komst van een vierde telecomspeler dragen bij aan de onzekerheid.

Het aandeel Telenet daalde vrijdag 0,3 procent naar 33,34 euro. Het aandeel Proximus gaf ook 0,1 procent prijs op 17,13 euro. Orange Belgium steeg 0,8 procent naar 19,46 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: Kepler Cheuvreux zet Oxurion op kooplijst

(ABM FN) Kepler Cheuvreux heeft vrijdag het advies voor Oxurion verhoogd van Houden naar Kopen, maar het koersdoel ging wel van 2,90 naar 2,50 euro.

Na de scherpe koersval van het aandeel in de afgelopen maanden van 2,60 euro in juni tot 1,80 euro momenteel, paste Kepler de modellen aan. De analisten van Kepler zoeken naar mogelijke aanjagers voor het aandeel. Tegelijk prijst Kepler  in het licht van de huidige marktontwikkelingen een voorziene kapitaalverhoging alvast in. Een dergelijke operatie zal tot een sterke verwatering leiden voor bestaande aandeelhouders, waarschuwden de analisten.

Ook onderstreepte Kepler het belang van eerste data uit het Fase II onderzoek met THR-149. Die studieresultaten volgen vermoedelijk in de komende dagen of weken, zo zei CEO Tom Graney bij de halfjaarcijfers van 9 september.

Het aandeel Oxurion koerste vrijdagochtend 0,9 procent hoger op 1,86 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Duits ondernemersvertrouwen gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in september gedaald, maar iets minder hard dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het onderzoeksinstituut Ifo.

De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde naar 98,8 in september. Er was door economen vooraf gerekend op een indexstand van 98,5. In augustus noteerde de index op 99,6.

De deelindex voor de huidige situatie daalde naar 100,4 en voor de toekomstige ontwikkeling naar 97,3.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: licht meevallende cijfers Mithra

(ABM FN) Mithra heeft in het eerste semester licht meevallende resultaten behaald. Dit concludeerde analisten Maxime Stranart en David Vagman van ING vrijdagochtend. 

De omzet van 12 miljoen euro kwam ver boven de verwachtingen uit, aldus de analisten. De consensus rekende op een omzet van slechts 5 miljoen euro. 

De negatieve EBITDA van 32 miljoen euro was ook beter dan verwacht. De consensus had op een verlies van 52 miljoen euro gerekend. 

Aan de andere kant noemde ING de kaspositie van 56 miljoen euro teleurstellend. Analisten hadden gemiddeld op 86 miljoen euro gerekend. 

Deze tegenvaller heeft volgens ING deels te maken met de eerder in de week aangekondigde transacties, en die nog niet in de consensus waren meegenomen. 

Een groot deel van de halfjaaromzet is te danken aan Estelle. Hoewel ING geen rekening gehouden had met inkomsten voor Estelle in de eerste jaarhelft,  noemden de analisten de behaalde 6,3 miljoen euro nog aan de lage kant. “We verwachten een betere zicht te hebben op de groei van Estelle tegen het einde van de jaar”, aldus de analisten. 

Verder is ING van mening dat het mislukken van de coronastudie van Mithra geen enkele invloed zal hebben op de waardering. Deze studie noemen de analisten meer een gok met veel ontwikkelingsrisico’s. Dat de studie uitwees dat de behandeling veilig  is, noemde de bank evenwel positief.

ING handhaafde het koopadvies voor Mithra met een koersdoel 34,00 euro.

Het aandeel Mithra daalde vrijdagochtend 2,2 procent naar 18,10 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: KBC Securities verhoogt koersdoel Van de Velde

(ABM FN) KBC Securities heeft vrijdag het koersdoel voor Van de Velde verhoogd van 28,00 naar 36,50 euro bij handhaving van het Accumuleren advies.

Analist Guy Sips bekeek de resultaten van Van de Velde nog eens en kwam zodoende tot het hogere koersdoel.

De belangrijkste reden voor de EBITDA-marge in de eerste jaarhelft van meer dan 30 procent was de omzetstijging met 16,5 procent, aldus Sips. Ook wees de analist op de betere productmix en meer efficiëntie. 

Ook wees KBC op het succes van de verbeterde digitale platformen. Sips verhoogde de verwachtingen voor het volledige  boekjaar, ondanks uitspraken van Van de Velde dat het begin van het jaar moeilijk was door de vele winkelbeperkingen in de verschillende landen.

Het aandeel Van de Velde koerste vrijdagochtend 1,7 procent hoger op 30,20 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Japanse industrie krimpt nu ook

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse economie is in september minder gekrompen dan in augustus, ondanks dat de industrie inmiddels ook krimpt. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Markit.

De index die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam in september uit op 47,4 tegen 42,9 in augustus.

De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie daalde in september echter van 51,0 in augustus naar 48,1.

De samengestelde index steeg zo van 45,5 naar 47,7.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: Brussel vrijwel vlak van start

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdagochtend zonder grote beweging van start gegaan. Kort na beursbel daalde de Bel20 0,1 procent naar 4.168,67 punten. 

In de hoofdindex trok Argen-x de kop met een stijging van 0,5 procent, terwijl Solvay daalde 0,6 procent. 

Op de tweede lijn steeg Biocartis 0,9 procent. Mithra daalde 2,0 procent na halfjaarcijfers en teleurstellende studieresultaten. 

Bij de kleinere aandelen won Vastned Retail Belgium 2,1 procent. Nyrstar daalde 2,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Forse daling verkoop bedrijfsauto's in België - ACEA

(ABM FN) De verkoop van bedrijfsvoertuigen in België is in juli en augustus fors afgenomen. Dit meldde de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA vrijdag.

Het aantal verkochte nieuwe bedrijfsvoertuigen in België daalde in juli met 35,5 procent op jaarbasis tot 4.820 stuks. In augustus ging het om een afname met 14,7 procent.

In de Europese Unie daalde de verkoop in juli met 11,9 procent tot 148.178 voertuigen.  In augustus ging het om een afname met 5,4 procent.

Duitsland en Frankrijk, landen die qua volumes toonaangevend zijn in de Europese Unie, lieten  ook een daling zien. In Duitsland ging de verkoop in juli met 9,3 procent omlaag, in Frankrijk met 16,9 procent. In augustus waren de afnames respectievelijk 11,9 en 13,3 procent.

Dit jaar ligt de verkoop van bedrijfsauto’s in België tot nog toe 9,1 procent hoger dan in dezelfde acht maanden in 2020. In de EU is er een plus van 24,0 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Coronabehandeling Mithra slaat niet aan

(ABM FN) Mithra lijkt geen succes te hebben met zijn coronabehandeling. Dit blijkt vrijdag uit resultaten die het Luikse biotechbedrijf bekendmaakte.

Mithra behaalde met de studie de primaire einddoelen. Estetrol werd goed verdragen door de patiënten en er waren geen grote veiligheidsrisico’s.

De behandeling werkte echter ook niet beter dan een placebo.

Volgens Mithra kunnen er evenwel geen definitieve conclusies worden getrokken, omdat er verstorende factoren waren.

Op dit moment heeft Mithra geen plannen om verder te gaan.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Ackermans & van Haaren vergroot belang in Medikabazaar

(ABM FN) Ackermans & van Haaren heeft meegedaan aan een financieringsronde van omgerekend 64 miljoen euro van het Indiase health-techbedrijf Medikabazaar. Dit maakte de Belgische holding vrijdagochtend bekend.

Ook bestaande aandeelhouders als HealthQuad deden mee aan de financieringsronde, naast nieuwe investeerders als Creaegis en CDC Group.

Met de investering wil Medikabazaar onder meer zijn distributienetwerk vergroten en de internationale activiteiten uitbreiden.

Ackermans droeg 10 miljoen euro bij aan de financieringsronde, waardoor het belang in Medikabazaar steeg van 5,4 tot 8,7 procent. Gezien de holding ook een belang heeft in HealthQuad, bedraagt het eigenlijke belang in Medikabazaar zelfs 11,1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Vlakke start Bel20 verwacht

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. De Bel20 sloot donderdag af op 4.172,31 punten, ofwel een koersstijging van 0,8 procent, na  het verteren van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

De Fed opende de deur naar het afbouwen van de monetaire verruiming door aan te geven dat de economie verder aansterkt en steeds dichter bij de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit komt.

De aandelenmarkten stuiteren verder door, merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital op. "Blijkbaar was dit [het Fed-rentebesluit] wat de markt wilde horen", zei hij, eraan toevoegend dat hij de stijging ook niet helemaal kon verklaren. Hij wijst op de "eeuwige dooddoener" dat er voor de markt momenteel geen andere alternatieven zijn dan de aandelenmarkt.

Liquiditeiten aanhouden kost tegenwoordig geld en de rendementen op obligaties zijn overwegend minimaal, terwijl de vastgoedprijzen wereldwijd de laatste jaren extreem hard zijn gestegen. 

Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond met een winst van 1,2 procent overtuigend hoger, terwijl in Azië vanochtend de meeste aandelenbeurzen dichtbij huis blijven. De Nikkei index in Tokio is de uitzondering met een winst van 2 procent. De Japanse beurs was donderdag gesloten.

Onzekerheid over de op instorten staande projectontwikkelaar Evergrande blijft echter boven de markt hangen. Donderdag kwam er meldingen binnen dat Evergrande niet aan zijn rente-verplichtingen heeft voldaan. Om een ‘default’ te voorkomen heeft een debiteur dan nog 30 dagen de tijd om alsnog aan zijn achterstallige verplichtingen te voldoen.

De zakenkrant Wall Street Journal meldde donderdag op basis van bronnen dat de Chinese autoriteiten waarschuwingen hebben afgegeven dat partijen zich moeten voorbereiden op het omvallen van Evergrande. De projectontwikkelaar heeft circa 200.000 mensen in dienst en indirect werken er bijna 4 miljoen voor het bedrijf. De schuldenlast wordt geschat op ongeveer 300 miljard dollar. 

De Amerikaanse olie-future koerste donderdagavond1,5 procent hoger naar 73,30 dollar per vat en noteert daarmee rond het hoogste niveau van de afgelopen jaren. 

De olieprijzen profiteerden onder meer van een zwakkere dollar. Verder wees analist Louise Dickson van Rystad Energy op de leveringsproblemen in de Golf van Mexico in de nasleep van orkaan Ida. "Hoewel de olieproductie weer wordt opgestart, zullen er tot begin volgend jaar verstoringen zijn", aldus de analist. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de toonaangevende Duitse Ido-index, om tien uur, en ’s middag de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus. 

Bedrijfsnieuws

Cofinimmo gaat een nieuw woonzorgcentrum in het Finse Turku bouwen. Cofinimmo koopt de vennootschap die momenteel het centrum ontwikkelt voor circa 15 miljoen euro.  

DEME ondertekende het contract voor het omvangrijke project voor de Antwerpse Oosterweelverbinding, dat door het consortium Tijdelijke Maatschap RechterOever COmpleet, oftewel TM ROCO , wordt uitgevoerd. De totale waarde van het deel van het project waaraan DEME deelneemt, bedraagt circa 2,35 miljard euro, werd toen al bekend. 

Mithra heeft in de eerste zes maanden van 2021 meer omzet geboekt dankzij de eerste leveringen van Estelle. Onder de streep restte een verlies van 54,9 miljoen euro. Dat is een pak meer dan het verlies van 34,0 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020. 

In de eerste jaarhelft steeg de omzet van Viahalco met 33 procent van 1,9 miljard naar 2,5 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 53 procent naar 196 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 128 miljoen euro. 

Orange Belgium lanceert Hey!, een nieuw digitaal merk gericht op ‘ultra-verbonden’ klanten. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,2 procent bij een slot van 4.448,98 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 34.764,82 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger bij een slotstand van 15.052,24 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Mithra boekt omzet met Estelle

(ABM FN) Mithra heeft in de eerste zes maanden van 2021 meer omzet geboekt dankzij de eerste leveringen van Estelle. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van het biotechbedrijf. 

“De eerste zes maanden van het jaar zijn voor Mithra historisch geweest, vooral met ons anticonceptiemiddel Estelle”, zei CEO Leon Van Rompay in een toelichting op de cijfers. De topman wees op de lancering van het contraceptiemiddel in de Verenigde Staten, Canada en Europa. 

De eerste verkopen van Estelle leverden 6,3 miljoen euro aan inkomsten op. De halfjaaromzet bedroeg 12,1 miljoen euro, tegenover 2,5 miljoen een jaar eerder.

De EBITDA bleef desondanks negatief met een verlies van 31,9 miljoen euro, tegenover 30 miljoen een jaar eerder. 

Onder de streep restte een verlies van 54,9 miljoen euro. Dat is een pak meer dan het verlies van 34,0 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020.

Eind juni had Mithra nog 56 miljoen euro in kas plus kredietfaciliteiten van ongeveer 67 miljoen euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Europese beurzen openen nipt hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een iets hogere opening tegemoet,

IG voorziet een openingswinst van 3 punten voor de Duitse DAX, een pas op de plaats voor de Franse CAC 40 en een stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger geëindigd.

Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdagavond verscheen. Donderdag stonden het Britse, Noorse en Turkse rentebesluit op de agenda. De Noorse centrale bank verhoogde de rente, de Turkse centrale bank verlaagde die en de Bank of England handhaafde zijn monetaire beleid.

De Britse centrale bank stelde dat de argumenten om het monetaire beleid in de komende periode bescheiden te verkrappen sterker zijn geworden, op basis van sommige ontwikkelingen sinds het rapport van augustus. Er blijven echter aanzienlijke onzekerheden en daarom blijft de centrale bank de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zoals werkloosheid en het doorberekenen van loonsverhogingen, nauwlettend volgen.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees erop dat hoewel een renteverhoging van de Norges Bank was voorspeld, de beleidsmakers de markten toch wisten te verrassen met de forward guidance. De Noorse centrale bank verwacht de rente sneller te verhogen dan eerder gedacht en een volgende verhoging vindt vermoedelijk in december plaats.

De renteverlaging van de Turkse centrale bank was verrassend. Er was geen actie verwacht. De markten vrezen echter al langer dan de centrale bank zal zwichten voor de druk van de Turkse president Erdogan, die de voorkeur heeft aan ultralage rentes. De Turkse lira ging na het rentebesluit onderuit.

Op macro-economisch vlak werden inkoopdata uit de eurozone bekendgemaakt. Die duiden voor de maand september vooralsnog op een vertraging van de groei. De samengestelde index daalde van 59,0 in augustus tot 56,1 en daarmee het laagste niveau in vijf maanden.

"Vooralsnog blijft de groei solide, maar deze kan in de komende maanden verder verzwakken wanneer de prijsdruk en problemen in de leveringsketen niet afnemen", aldus econoom Chris Williamson van Markit.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen sloten in het groen. Deutsche Bank, Société Générale en ING sloten 1,5 tot 2,5 procent in de plus nu hogere rentes dichterbij komen.

Mijnbouwers Anglo American en Antofagasta wonnen in Londen ruim een procent.

In Frankfurt voerde Sartorius de DAX aan met een plus van 3 procent. Fresenius was hekkensluiter en daalde 1,6 procent. In Parijs was Veolia de grootste stijger in de CAC 40 met een winst van 3,2 procent en leverde Universal bijna 4 procent in.

Kepler Cheuvreux verhoogde de koersdoelen van ASMI en Besi, die in Amsterdam ruim 2 tot 3 stegen. Sectorgenoot Infineon won bijna 3 procent in Frankfurt en STMicroelectronics 1,6 procent in Parijs.

Euro STOXX 50         4.194,92 (+1,1%)
STOXX Europe 600        467,50 (+0,9%)
DAX                  15.643,97 (+0,9%)
CAC 40                6.701,98 (+1,0%)
FTSE 100              7.078,35 (-0,1%)
SMI                  11.938,62 (+0,9%)
AEX                     800,61 (+1,0%)
BEL 20                4.172,31 (+0,8%)
FTSE MIB             26.081,13 (+1,4%)
IBEX 35               8.876,90 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag iets hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De aandelenmarkten in New York hielden de opwaartse trend van woensdag vast, ondanks het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen in november mogelijk begint terug te draaien, waarna de belangrijkste rente mogelijk volgend jaar wordt verhoogd.

Het maandelijkse opkoopprogramma van 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen wordt vooralsnog voortgezet maar de Fed opende woensdagavond de deur naar afbouwen door aan te geven dat de economie vooruitgang steeds dichter bij de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit komt.

Als dit zich doorzet, zoals wordt verwacht, dan vindt de centrale bank een verlaging van het opkooptempo op korte termijn gerechtvaardigd. Voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed het er over het algemeen over eens is dat taperen medio volgend jaar zou kunnen worden afgerond.

"Dat heeft de markt het vertrouwen gegeven dat de Fed niet zal toestaan dat de huidige inflatie zich verankert", zei marktanalist Joe Roe van Legal and General Investment Management. "Het meest interessante aan zowel de huidige verklaring als de laatste paar verklaringen is dat de Fed terugkomt van het idee dat ze de inflatie verder zullen laten oplopen voordat ze actie ondernemen", zei hij.

Volgens vermogensbeheerder Scott Ruesterholz van Insight Investment heeft de Fed met zijn duidelijke boodschap voorkomen dat er een nieuwe taper tantrum komt.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week met 16.000 aanvragen is gestegen tot 351.000, terwijl de markt rekende op een daling tot 320.000 aanvragen.

De Chicago Fed-index daalde in augustus van +0,75 tot +0,29. Daarmee wijst deze regionale index nog wel altijd op een bovengemiddelde groei.

Verder bleek uit inkoopdata dat de industrie en dienstensector in de VS in september minder hard is gegroeid. De samengestelde index daalde van 55,4 tot 54,5 en daarmee het laagste niveau in twaalf maanden.

Econoom Chris Williamson van Markit verklaarde de daling onder meer door de aanhoudende problemen in de leveringsketen, hogere kosten als gevolg van de oplopende inflatie die worden doorberekend aan klanten en de opmars van de deltavariant van het coronavirus die met name merkbaar was in de dienstensector.

De index voor leidende indicatoren steeg met 0,9 procent tot een stand van 117,1. In juli steeg de index met 0,8 procent en in juni met 0,6 procent.

“Terwijl de Delta-variant – naast de toenemende inflatievrees – op korte termijn tegenwind zou kunnen veroorzaken voor de arbeidsmarkten en de vooruitzichten voor de consumentenbestedingen, is de trend in de LEI consistent met de robuuste economische groei in de rest aan het jaar", zei The Conference Board in een toelichting.

De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 73,30 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,5 procent duurder, onder meer dankzij de zwakkere dollar.

Bedrijfsnieuws
 
Blackberry sloot 11 procent hoger, nadat het Canadese bedrijf ondanks een oplopend nettoverlies en een daling van de omzet afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht.

Salesforce.com won meer dan 7 procent, nadat de Amerikaanse specialist in cloud-software zijn omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar opwaarts bijstelde en een positieve outlook afgaf voor volgend boekjaar, waarmee Salesforce de verwachtingen overtrof.

GE neemt voor 1,45 miljard dollar BK Medical over van Altaris Capital. Het aandeel GE steeg dik 4 procent.

Boeing heeft zijn 20-jarige prognoses voor de Chinese luchtvaartmarkt verhoogd en voorspelt dat het land tegen 2040 8.700 nieuwe vliegtuigen nodig heeft ter waarde van 1,47 biljoen dollar, om aan de stijgende vraag naar vliegreizen te kunnen voldoen. Het aandeel Boeing eindigde zo'n 2 procent hoger.

Dell Technologies start in november met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar. De computerspecialist voorziet tot en met 2026 een jaarlijkse omzetgroei van 3 tot 4 procent en een groei van de aangepaste winst per aandeel met 6 procent. Het aandeel won ruim 3 procent.

S&P 500 index               4.448,98 (+1,2%)
Dow Jones index            34.764,82 (+1,5%)
Nasdaq Composite           15.052,24 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, waarbij de Japanse beurs een opvallende stijger was. De Nikkei was donderdag echter gesloten.

Nikkei 225             30.239,27 (+2,0%)
Shanghai Composite      3.639,75 (-0,1%)
Hang Seng              24.504,11 (0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1737. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1745.

USD/JPY Yen   110,42
EUR/USD Euro  1,1737
EUR/JPY Yen   129,60

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Augustus (Jap)
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - September vlpg. (Jap)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - September (Dld)
15:00 Ondernemersvertrouwen - September (Bel)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Japanse consumentenprijzen dalen

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Japan zijn in augustus teruggelopen. Dit bleek vrijdag uit overheidscijfers.

Op maandbasis daalden de prijzen met 0,2 procent. Op jaarbasis was er sprake van een daling met 0,4 procent.

De kernprijzen, dat wil zeggen zonder de prijzen voor vers voedsel en energie, bleven op jaarbasis onder druk staan met een daling met nu 0,5 procent, terwijl het prijspeil gerekend zonder vers voedsel ditmaal stabiel bleef.

De Japanse centrale bank mikt nog altijd op een inflatie van twee procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre
Markten
BEL20