Taiwan Semiconductor blijft investeren - media

(ABM FN-Dow Jones) De Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC heeft dinsdag vastgehouden aan zijn geplande investeringen, ondanks de opdrogende vraag naar smartphones. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag. 

Volgens het bericht zei voorzitter Mark Liu tegen journalisten na de jaarvergadering van het bedrijf dat hij verwacht dat de investeringen dit jaar aan de onderkant zullen uitkomen van de bandbreedte van 32 miljard tot 36 miljard dollar, die het bedrijf voor het jaar gepland had.
 
Volgens analist Jordan Klein van Mizuho deed TSMC "officieel wat analisten al maanden verwachtten - de investeringen in 2023 naar de onderkant van de bandbreedte van 32-36 miljard dollar brengen door aanhoudende correctie van de voorraden vooral bij fabrikanten van smartphones en pc's.In april verlaagde TSMC de winstverwachtingen voor het jaar maar liet het investeringsbudget ongemoeid.  

Sommige analisten vreesden dat het budget onder 30 miljard dollar zou duiken door de lagere vraag dit jaar en het nieuws van dinsdag voelt volgens Klein dus als een meevaller.

TSMC is een zogenaamde "fab", die miljarden transistoren etst op siliconenwafers om 
chips te maken die worden ontworpen door Apple, Nvidia en AMD - chipfabrikanten die geen eigen 'fab' hebben zoals Intel bijvoorbeeld wel heeft.

De update van het Koreaanse bedrijf is een opluchting voor bedrijven die apparaten aan fabs verkopen, zoals ASML, KLA Corp en Applied Materials. 

TSMC sloot dinsdag 2 procent hoger op Wall Street. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Wall Street sluit licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag licht hoger gesloten, terwijl beleggers wachtten op inflatiecijfers voor mei en het rentebesluit van de Fed volgende week. 

De S&P 500 sloot 0,2 procent hoger op 4.283,85 punten, technologie-index Nasdaq steeg 0,4 procent naar 13.276,42 punten en de Dow Jones-index sloot vrijwel ongewijzigd op 33.573,28 punten.   

De Russell-2000 index voor kleinere beursgenoteerde bedrijven steeg 2,7 procent, deels door een herstel van regionale banken. De index voor regionale banken van Invesco KBW steeg maar liefst 5,6 procent.

Beleggers hielden over het algemeen echter het kruit droog in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Nu bankiers van de Amerikaanse centrale bank geen uitspraken mogen doen over het monetaire beleid tot na het rentebesluit van volgende week, "moeten de markten opnieuw bezien of we volgende week een pauze krijgen, of nog een renteverhoging van 25 basispunten", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Een meerderheid van de markt rekent nog altijd op een pauze, maar volgende week verschijnen nog inflatiecijfers uit de VS die de Fed zal meenemen in het rentebesluit.

Op macro-economisch vlak was het rustig. 

De euro/dollar noteerde op 1,0694. 

De olieprijs daalde. WTI-olie sloot 0,6 procent lager op 71,74 dollar per vat.

Bitcoin herstelde na een forse daling maandag de cryptomunt al een tik kreeg van de aanklacht tegen cryptobeurs Binance. Meer dan zestig cryptomunten worden nu beschouw als effecten met een waarde van 100 miljard dollar, en moeten aan de bijbehorende regels voldoen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Apple sloot licht lager, na een lagere opening. De techreus introduceerde een virtual reality headset tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. De Vision Pro, Apple's eerste nieuwe product in tien jaar, moet bijna 3.500 dollar gaan kosten. Volgens marktkenners zal pas over jaren duidelijk zijn of de VR-bril een nieuw succes voor Apple zal zijn. De markt reageerde in eerste instantie negatief.  

Cryptobeurs Coinbase daalde 12 procent, nadat het bedrijf werd aangeklaagd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor het vermengen van functies als effectenbeurs, broker-dealer, en clearingbedrijf. Belangrijke informatie zou niet zijn gedeeld. Maandag werd ook cryptobeurs Binance aangeklaagd door de toezichthouder. 
   
GitLab schoot 31 procent omhoog na sterke omzetcijfers. Het bedrijf richt zich op generatieve AI. 

Boeing sloot 0,7 procent lager. Het aandeel daalde dinsdag nadat de vliegtuigbouwer meldde dat er nieuwe problemen zijn gevonden in de Dreamliner-vliegtuigen, volgens nieuwsberichten. De nieuwe problemen zouden geen veiligheidsrisico opleveren. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen sluiten licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag licht hoger gesloten, na koersdalingen eerder op de dag. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent op 461,68 punten. De Duitse DAX klom 0,2 procent tot 15.992,44 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,1 procent tot 7.209,00 punten. De Britse FTSE eindigde 0,4 procent hoger op 7.628,10 punten.

Eerder op de dag stonden de beursgraadmeters nog licht lager. Beleggers bleven risicomijdend, in afwachting van de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank volgende week.

"Het optimisme van eerder deze week is bewolkt door hernieuwde zorgen over een dreigende recessie in Amerika, terwijl de repercussies van de bankencrisis terug lijken te komen om grote Amerikaanse kredietverleners de voet dwars te zetten.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees ook op een onverwachte renteverhoging in Australië, waar de beleidsrente met een kwart punt omhoog ging naar 4,1 procent om de inflatie te beteugelen. Vooral de rentes op kortlopende Australische staatsobligaties liepen op, zag Wiersma.

Op macro-economisch vlak was het rustig. De detailhandelsverkopen in de eurozone bleven in april stabiel, volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Gerekend werd op een stijging van 0,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0695. WTI-olie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 71,95 dollar.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt ging Sartorius aan kop, met een plus van 2,9 procent. Porsche, maandag nog koploper in de DAX, verloor bijna 2 procent en ook Zalando eindigde in het rood.
 
TotalEnergies was hekkensluiter in de CAC 40 en verloor bijna een procent. Ook Shell en BP stonden in Londen onder druk door de dalende olieprijs.

Farmacie-aandelen leidden de winsten in Brussel. Galapagos steeg 2,9 procent na een strategie-update. Ook UCB werd ruim een procent meer waard.

Luxe-artikelenmerken Hermès, LVMH en EssilorLuxottica verloren opnieuw licht terrein, na de daling van maandag.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden hoger rond sluitingstijd in Europa. De S&P500 index steeg een kwart procent, techbeurs Nasdaq 0,4 procent en de Russell 2000 index steeg zelfs 2,5 procent  
 
De Amerikaanse beurzen sloten maandag lager. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Bel20 sluit hoger dankzij farma

(ABM FN) De beurzen namen dinsdag een afwachtende houding aan, net als maandag, maaar toch kon de Bel20 0,6% hoger sluiten op 3.656,90 punten, met hulp van de farmaciesector.

"Na de krachtige opmars eind vorige week namen de technologieaandelen en in hun kielzog de aandelenindices een adempauze", merkte Philippe Gijsels, hoofd beleggingsstrategie bij BNP Paribas Fortis, op.

De daling van de olieprijzen dinsdag woog ook op de trend en logischerwijs op olieaandelen. Zo verloor Total Energies in Parijs 1 procent.

Bovendien wakkerde de recente publicatie van de ISM-index voor de dienstensector op maandag de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten weer aan.

Meer in het algemeen zijn beleggers voorzichtig, in afwachting van de vergaderingen van de twee grootste centrale banken ter wereld, de Fed en de ECB, over acht dagen.

"Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, gaf het volgende commentaar: "Terwijl de Fed misschien op het punt staat een pauze in te lassen, wezen ECB-leden erop dat de instelling een andere positie inneemt ten aanzien van de inflatie.

De econoom merkte op dat Christine Lagarde zelf verklaarde dat "de laatste beschikbare gegevens erop wijzen dat de indicatoren voor de onderliggende inflatiedruk hoog blijven. En hoewel sommige tekenen van matiging vertonen, is er geen tastbaar bewijs dat de onderliggende inflatie een hoogtepunt heeft bereikt".

Opgemerkt moet worden dat 76% van de FedWatch-barometer van de CME Group verwacht dat het monetaire beleid in de Verenigde Staten ongewijzigd blijft. Ondertussen verhoogde de Reserve Bank of Australia haar belangrijkste beleidsrente vannacht naar 4,1%.

Op de valutamarkt daalde de euro dinsdag naar 1,069 dollar voor 2 euro.

Stijgers en dalers

De farmaciesector vierde hoogtij. Binnen de hoofdindex domineerde UCB de handel met een winst van 1,4 procent, gevolgd door Argenx, dat 0,7  procent won. Galapagos, de op twee na grootste farmaceutische component van de Bel20, won zelfs 2,9 procent.

D'Ieteren steeg 1,4 procent. Het aandeel ging ex-dividend. Sofina deed het slechter met een verlies van 1,9 procent.

Buiten de hoofdindex maakte Lotus Bakeries een sprong van 4,5 procent, geholpen door de gunstige beoordeling van Berenberg, dat zijn koersdoel voor de koekjesfabrikant verhoogde naar 7.000 euro.

Atenor daalde daarentegen met 0,4 procent,  nadat de CEO van de ontwikkelaar in de marge van de Investor On Tour zei dat de markt de boodschap over de aankondiging van de verkoop van activa verkeerd had begrepen.

De Noorse magnaat John Fredriksen verhoogde zijn belang in Euronav. Het aandeel steeg 3,7 procent.

Ondertussen op Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices bewoog de aandelenmarkt in New York zonder veel richting, met de S&P500 die 0,3 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 14 juni 2023.

WOENSDAG 7 JUNI 2023
Geen agendapunten

DONDERDAG 8 JUNI 2023
Geen agendapunten

VRIJDAG 9 JUNI 2023
Geen agendapunten

MAANDAG 12 JUNI 2023
Geen agendapunten

DINSDAG 13 JUNI 2023
00:00 Colruyt - Jaarcijfers 

WOENSDAG 14 JUNI 2023
00:00 IBA - Jaarvergadering
00:00 Sipef - Jaarvergadering
07:00 Greenyard - Jaarcijfers

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: groei en vraagvooruitzicht bepalen koers olieprijzen

(ABM FN-Dow Jones) Op dit moment blijven de zorgen over de wereldwijde groei- en vraagvooruitzichten de koers van de ruwe olieprijzen bepalen. Dit stelde Ole Hansen, grondstoffenspecialist bij Saxo Bank, dinsdag in een analyse.

Die zorgen gelden volgens Hansen niet alleen voor 's werelds grootste importeur China, "maar ook voor de VS en andere belangrijke regio's."

Opwaarts potentieel voor de olieprijzen lijkt voorlopig dan ook onwaarschijnlijk, "zolang de focus blijft liggen op de verzwakkende economische vooruitzichten", aldus Hansen.

Verder maken de oliemarkten zich ook zorgen "over wat er gebeurt als Saoedi-Arabië door marktomstandigheden in de komende maanden de vaten niet meer kan toevoegen. Hetzij door een stijgende productie van anderen of door een economische vertraging waardoor de vaten ongewenst worden", schetst de grondstoffenanalist.

Kijkend naar het technische plaatje, liggen de totale net long posities over het geheel genomen vlakbij het laagste niveau in ruim tien jaar.

"Dit laat zien hoe de oliemarkt al dicht bij het inprijzen van een worst-case scenario is. Speculanten zullen uiteindelijk een ondersteunende factor moeten worden voor de prijzen en zodra dat gebeurt, zullen ze Saoedi-Arabië helpen in zijn verlangen naar hogere prijzen", besluit Hansen zijn analyse.

De WTI-olieprijs noteert dinsdag rond een procent lager op 71,50 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Intel verkoopt belang in Mobileye

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Mobileye staat dinsdag onder druk, nadat Intel liet weten voor 1,4 miljard dollar aan aandelen in het bedrijf te willen verkopen.

Mogelijk wil Intel winst nemen op zijn positie. Mobileye werd afgelopen oktober door Intel naar de beurs gebracht, toen tegen een waardering van ongeveer 16 miljard dollar. Sindsdien verdubbelde de waardering ruimschoots. 

Intel zal 35 miljoen aandelen Mobileye verkopen, waarbij de begeleidende banken de optie hebben om nog eens 5,25 miljoen stukken te verkopen.

Het aandeel Mobileye lijkt dinsdag bijna 4 procent lager van start te gaan dinsdag, terwijl Intel iets hoger lijkt te beginnen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Onderzoek naar ING Belgie vanwege schenden privacy werknemers - media

(ABM FN) De Belgische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar ING België. Dit meldt persbureau Belga dinsdag.

De bank zou, aldus een klacht van vakbond BBTK, mailverkeer van duizenden werknemers hebben ingezien.

Volgens de vakbond respecteert ING België de cao's en het arbeidsreglement betreffende de privacy van haar werknemers niet, en veroorloofde de bank zich "om zonder enige toestemming de inhoud en de mailwisselingen van duizenden van haar werknemers te controleren". Dat is verboden en strafbaar. De bond houdt hier Peter Adams en Isabel Carrion voor verantwoordelijk.

Hoe lang het onderzoek gaat duren, is volgens Belga onduidelijk.

ING België is het overigens oneens met de arbeidsrechtbank, die besliste om het voornemen van de bank om een beschermde personeelsvertegenwoordiger omwille van dringende redenen te ontslaan, ongegrond te verklaren. ING België besloot daarom in beroep te gaan tegen het arrest van de arbeidsrechtbank, zo meldde het op 27 april.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street maakt zich op voor lichtrode opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteren in aanloop naar de openingsbel in New York 0,1 procent in de min.

"De verhouding tussen risico en rendement voor aandelen blijft ongunstig, met name in de VS", meent CIO Mark Haefele van UBS.

Beleggers houden het kruit droog in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

"Nu bankiers van de Amerikaanse centrale bank gemuilkorfd zijn tot na het rentebesluit van volgende week, moeten de markten opnieuw beoordelen of we volgende week een pauze gaan zien, of dat we nog een renteverhoging van 25 basispunten krijgen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Een meerderheid van de markt rekent nog altijd op een pauze, maar volgende week verschijnen nog inflatiecijfers uit de VS die de Fed meeneemt in het rentebesluit.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag rustig. De agenda is leeg.

De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 1,0677. WTI-olie is ruim 2 procent goedkoper en kost iets meer dan 70 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil en Chevron staan dinsdag onder druk als gevolg van de dalende olieprijs.

Het aandeel Apple steeg maandag aanvankelijk naar een nieuw record, maar de slotkoers lag daaronder. De techreus introduceerde zijn langverwachte virtual reality headset tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. De Vision Pro, Apple's eerste nieuw product in tien jaar, moet bijna 3.500 dollar gaan kosten. Volgens marktkenners zal pas over jaren duidelijk zijn of het product een nieuw succes voor Apple zal zijn. Diverse analisten verlaagden hun advies op Apple na de onthulling, omdat die al ingeprijsd was. Dinsdag lijkt Apple rond een half procent lager te gaan openen.

Aandelen Coinbase noteren voorbeurs bijna 15 procent in de min, nadat bekend werd dat de U.S. Securities and Exchange Commission Coinbase aanklaagt. Maandag werd al bekend dat cryptobeurs Binance wordt aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder. Volgens analisten kan Coinbase meer dan 30 procent van zijn omzet kwijtraken door de aanklacht. Bitcoin noteert dinsdag licht lager.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

SEC klaagt ook Coinbase aan

(ABM FN-Dow Jones) Aandelen Coinbase noteren voorbeurs bijna 15 procent in de min, nadat bekend werd dat de U.S. Securities and Exchange Commission Coinbase dinsdag aanklaagt.

Volgens de SEC opereert Coinbase als een ongeregistreerde broker en beurs en heeft het bewust de regels niet gevolgd.

Maandag werd al bekend dat cryptobeurs Binance wordt aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder.

Volgens analisten kan Coinbase meer dan 30 procent van zijn omzet kwijtraken door de aanklacht. Bitcoin noteert dinsdag licht lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Farma ondersteunt een aarzelende Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs kent dinsdag een matige sessie, waarbij de Bel20 bijna onveranderd noteert op 3.632 punten.

Binnen de hoofdindex trekt UCB de kop met een winst van 1,5 procent, gevolgd door Argenx, dat 1,3 procent wint. Galapagos, de op twee na grootste farmaceutische component van de Bel20, stijgt licht.

D'Ieteren  dat dinsdag ex-dividend noteert, verliest 1,4 procent. Alleen Sofina doet het slechter met een daling van 1,8 procent.

Buiten de hoofdindex stijgt Lotus Bakeries met 3,4 procent, geholpen door de vriendelijkheid van Berenberg, dat zijn koersdoel voor de koekjesfabrikant verhoogde naar 7.000 euro

Atenor valt iets terug, omdat de CEO van de ontwikkelaar aan de zijlijn van de Investor On Tour zei dat de markt de boodschap over de aankondiging van de verkoop van activa verkeerd had begrepen.

De Noorse magnaat John Fredriksen verhoogde zijn belang in Euronav, dat met 1,5 procent daalt tot 14 euro.

Onder de smallcaps stijgt Jensen-Group dinsdag met 1,3 procent, terwijl What's Cooking met 1,7 procent daalt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Europese beurzen kleuren lichtrood

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteren dinsdag rond het middaguur in het rood. De Stoxx Europe 600 index daalt fractioneel op 459,86 punten. De Duitse DAX verliest 0,1 procent op 15.952,19 punten. De Franse CAC 40 levert 0,2 procent in bij een stand van 7.184,27 punten. De Britse FTSE noteert 0,2 procent lager op 7.582,16 punten.

Net als maandag zijn beleggers risico-avers, in aanloop naar de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank volgende week.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees verder op een onverwachte renteverhoging in Australië.

"De centrale bank van Australië heeft vanmorgen onverwacht de beleidsrente met 25 basispunten verhoogd naar 4,1 procent om de hoge inflatie te beteugelen. In reactie op het nieuws lopen vooral de rentes op kortlopende Australische staatsobligaties op", zag Wiersma.

In Europa dalen de obligatierentes vooralsnog.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig. De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in april stabiel gebleven, bleek uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Gerekend werd op een stijging van 0,3 procent.

De euro/dollar noteert rond het middaguur op 1,0696. WTI-olie is bijna 2 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

In Europa zijn de koersuitslagen dinsdag beperkt. In Frankfurt gaat Sartorius aan kop, met een plus van 1,5 procent. Porsche, maandag nog koploper in de DAX, verliest 2 procent.

In Parijs herstellen aandelen van luxemerken dinsdag na een dip op maandag, toen naar aanleiding van een analistenrapport. LVMH en Hermes noteren in het groen.

TotalEnergies is hekkensluiter in de CAC 40 en verliest 1,5 procent. Ook Shell en BP staan in Londen onder druk als gevolg van de dalende olieprijs.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteren rond het middaguur tot 0,1 procent in de min.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: weinig spektakel op beurs Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs noteert dinsdag aan het einde van de ochtend licht in het rood.

De Bel20 index daalt 0,2 procent naar 3.628 punten.

Beleggers menen een afwachtende houding aannemen in aanloop naar de komende rentebeslissingen van enkele belangrijke centrale banken volgende week.

De bekende econoom Jeremy Siegel heeft gewezen op de hoop van beleggers dat de Federal Reserve haar renteverhogingscyclus zal stopzetten als oorzaak van de recente koersstijgingen.  Hij voerde aan dat een pauze in het rentebeleid het risico op een Amerikaanse recessie zou verkleinen.

Amerikaanse aandelen hebben dit jaar goed gepresteerd, waarbij vooral de Nasdaq het met een koerswinst van bijna 30 procent goed deed. De verbluffende rally in technologieaandelen weerspiegelt deels de explosieve hype rond AI na het blockbuster-debuut van OpenAI's ChatGPT-tool.

"Die sectoren kunnen in brand vliegen en dat vuur kan de hele zomer aanhouden", zei Siegel over de technologiesector. Hij herhaalde ook zijn mening dat de rage rond de AI-aandelen voorlopig niet in de buurt komt van een zeepbel, maar de econoom sluit niet uit dat dit later alsnog zal gebeuren.

Ondertussen verklaarde de voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, dat inflatie nog steeds een probleem is. Ze liet nogmaals doorschemeren dat er nog meer renteverhogingen volgen. 

De ECB heeft het afgelopen jaar de rente met in totaal 375 basispunten verhoogd in een poging de torenhoge inflatie aan te pakken en de geldmarkten hebben volgens Reuters voor de komende vergaderingen nog twee renteverhogingen van 25 basispunten ingeprijsd.

De euro/dollar noteert op 1,069 en  olie wordt 2 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Indexzwaargewicht Argenx trekt de kop en wint 1,2 procent, en in de Bel20 verliest Sofina 2,0 procent.

Berenberg verhoogt het koersdoel voor Lotus Bakeries en dat levert het aandeel een koerswinst van 2,1 procent op.

De CEO van Atenor stelde bij De Belegger On Tour dat de markt de boodschap wat betreft de aankondiging van de verkoop van activa, verkeerd heeft begrepen. Het aandeel Atenor noteert onveranderd.

John Fredriksen trekt het belang in Euronav verder op, maar de koers kwam in reactie op dit bericht niet van zijn plaats.

Bij de smallcaps moet Celyad 2,6 procent inleveren en boekt Onward Medical een winst van 2,9 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Detailhandelsverkopen eurozone stabiel

(ABM FN-Dow Jones) De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in april stabiel gebleven. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Gerekend werd op een stijging van 0,3 procent.

Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone in april met 2,6 procent.

In maart daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone nog met 0,4 procent op maandbasis en met 3,3 procent op jaarbasis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: bemoedigende GLGP5201 data voor Galapagos

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe strategie van Galapagos is gericht op het genereren van celtherapieën van de volgende generatie, zo merkt Kepler Cheuvreux op.

Om de ambities waar te maken kondigde het bedrijf in juni 2022 de overname aan van zowel CellPoint voor 225 miljoen euro als van AboundBio voor 14 miljoen dollar.

Galapagos heeft een samenvatting vrijgegeven met de eerste gegevens van de lopende fase I/II-studie van GLPG5201, een point-of-care vervaardigde CAR-T-kandidaat, bij patiënten met recidiverende/refractaire chronische lymfatische leukemie, met of zonder Richter's Transformation (RT).

Tot nu toe zijn de eerste veiligheids- en werkzaamheidsgegevens bemoedigend. De analyse van de eerste zeven patiënten toonde inderdaad een waargenomen objectief responspercentage van 100 procent en een volledige respons waargenomen bij zes van de zeven patiënten.

Bovendien waren bijwerkingen consistent met de bekende toxiciteiten van CD19 CAR-T-behandeling met het optreden van een single cytokine release syndrome van graad 2 en geen CRS van graad superieur waargenomen. Bovendien werd geen neurotoxiciteit waargenomen.

Kepler Cheuvreux handhaaft een Houden advies voor het aandeel met een koersdoel van 79 euro.

Op de beurs noteert het aandeel Galapagos dinsdagmorgen 0,4 procent lager op 38,66 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Brusselse beurs opent in het rood

(ABM FN) De Bel20 index is dinsdagmorgen lager geopend op 3.623,56 punten, na maandag te zijn gesloten op 3.634,52 punten.

Binnen de Bel20 vielen in de opening geen opvallende bewegingen vast te stellen. UCB was de grootste stijger met een koerswinst van 0,5 procent, terwijl Aedifica 0,7 procent daalde en daarmee de grootste verliezer was.

Atenor opende bij de mid caps 0,8 procent lager. Volgens de CEO heeft de markt de laatste boodschap van het bedrijf niet correct begrepen. Intervest daalde 1,1 procent.

Bij de small caps boekte Mithra een winst van 2,6 procent in de opening. Quest for Growth gaf 1,4 procent prijs.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Meer omzet voor Floridienne

(ABM FN) Floridienne heeft in het eerste kwartaal de omzet in alle drie de divisies zien stijgen. Dit rapporteerde het bedrijf dinsdag.

Binnen de divisie Life Sciences stelt de kapitaalverhoging, uitgevoerd in maart 2023 voor 98,5 miljoen euro, Biobest in staat om de externe groeikansen die zich voordoen te grijpen.

In januari 2023 verwierf Biobest alle aandelen van Real IPM UK en van Sierra Biologicals.

Biobest heeft ook een contract getekend voor de overname van Bioworks, een Amerikaans bedrijf dat biopesticiden produceert en op de markt brengt. Deze overname zou voor eind juni 2023 afgerond moeten zijn.

Na een ongekend boekjaar 2022, gekenmerkt door stijgende grondstofkosten en door bevoorradingsmoeilijkheden voor bepaalde producten, stelde de divisie Voeding een versoepeling van het prijsniveau van bepaalde grondstoffen vast.

Deze divisie concentreert zich op het handhaven van haar marges en op het veiligstellen van haar bevoorrading om te voldoen aan de eisen van haar klanten.

In de divisie Chemie ten slotte stegen de omzet en het bedrijfsresultaat, voornamelijk dankzij de recyclageactiviteit (SNAM), die profiteert van de toename van de ingezamelde volumes batterijen en van voordeligere prijzen voor gezuiverde metalen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

John Fredriksen vergroot belang in Euronav

(ABM FN) John Fredriksen heeft zijn belang in Euronav verder vergroot. Dit bleek uit transparantiekennisgevingen die Euronav onlangs ontving van Famatown Finance Limited en C.K.

Beide bedrijven, die deel uitmaken van het imperium van de Noorse scheepvaartmagnaat Fredriksen, bezitten nu samen 28,48 procent van de uitstaande aandelen van Euronav.

Famatown Finance Limited valt onder de paraplu van C.K.Limited, dat op zijn beurt in handen is van Fredriksen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Duitse fabrieksorders toch weer gedaald

(ABM FN) De Duitse fabrieksorders zijn in april opnieuw gedaald, hoewel minder sterk. Dit bleek dinsdag uit cijfers van statistiekbureau Destatis.

De orders in april, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, daalden met 0,4 procent op maandbasis. Economen rekenden vooraf juist op een stijging met 3,0 procent.

In maart daalden de orders uiteindelijk met 10,9 procent. Een voorlopige melding wees op een afname met 10,7 procent.

De binnenlandse orders namen in april met 1,6 procent op maandbasis toe, terwijl de buitenlandse orders met 1,8 procent daalden. 

Op jaarbasis liepen de fabrieksorders in april met 9,9 procent terug, na een min van 11,2 procent in maart. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bel20 vermoedelijk vlak van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat dinsdag naar verwachting nipt lager van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index noteren ongeveer een uur voor de beursbel fractioneel in het rood. 

Het was maandag nog een saaie sessie op de beurs van Brussel, met de Bel20 die nog geen 0,1 procent hoger sloot op 3.634,52 punten. In New York noteerde hoofdgraadmeter S&P 500 bij de slotzoemer 0,2 procent in het rood.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een rustige start van de handelsweek. Hij wees onder meer op de aandelenkoers van Apple, die bijna een procent lager sloot op 179,58 dollar. Eerder op de dag werd juist nog de hoogste stand ooit aangetikt, van ruim 184 dollar, gedurende een productpresentatie. 

Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging van de lang verwachte virtualrealitybril van Apple, die een nieuwe inkomstenstroom moet aanboren. Dit enthousiasme ebde echter snel weer weg, toen de prijs van 3.499 dollar werd gemeld. Concurrerende VR-brillen van onder meer Meta zijn een stuk goedkoper. 

Economisch nieuws viel maandag tegen, aldus Hewson. Inkoopdata van ISM toonden slechts een bescheiden groei van de Amerikaanse dienstensector in mei. De fabrieksorders in de VS stegen daarnaast in april minder dan verwacht.

Beleggers haalden eind vorige week nog steun uit onder meer de goedkeuring om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen en een sterk banenrapport in de VS.

RBA verhoogt rente

De Reserve Bank of Australia verhoogde vanochtend onverwacht zijn belangrijkste rentetarief met 25 basispunten naar 4,10 procent. Economen gepolst door persbureau Reuters rekenden er juist op dat de centrale bank de rente ongemoeid zou laten.

De inflatie van zeven procent is volgens voorzitter Philip Lowe nog duidelijk hoger dan de gewenste bandbreedte van twee tot drie procent.

De Australische dollar klom direct na de bekendmaking met krap een procent ten opzichte van de dollar en de euro.

De Australische beurs daalde vanochtend juist een procent. Daarmee is de beurs van Sydney een dissonant in Azië, waar de andere grote beurzen overwegend in het groen noteren. 

TSMC terughoudender

’s Werelds grootste chipfabrikant, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, zal dit jaar aan de voorzichtige kant zijn met investeren. Dit zei voorzitter Mark Liu vanochtend tegen journalisten, aldus Bloomberg.

TSMC zei eerder dit jaar tussen de 32 en 36 miljard dollar te zullen investeren, maar volgens Liu zal het bedrijf vermoedelijk aan de onderkant van deze bandbreedte uitkomen.

Verder herhaalde de topman dat de omzet in de eerste jaarhelft 10 procent lager uitvalt, gerekend in Amerikaanse dollars. TSMC is de grootste klant van ASML.

De Amerikaanse olie-future noteert vanochtend een half procent lager op 71,84 dollar per vat. Het enthousiasme over de eenzijdige productievermindering van Saoedi Arabië, die afgelopen weekend bekend werd gemaakt, lijkt daarmee af te vlakken. 

Bedrijfsnieuws

Galapagos zal het CAR-T point-of-care productieplatform en de eerder bekendgemaakte eerste fase 1/2-data met CD19 CAR-T-kandidaat, GLPG5201 presenteren op het European Hematology Association (EHA) 2023 congres, dat plaatsvindt van 8 tot 11 juni 2023 in Frankfurt in Duitsland.

Berenberg verhoog de taxaties voor Lotus Bakeries in reactie op positieve berichten van sectorgenoten. Daarbij ging het koersdoel van van 6.800 naar 7.000 euro en werd het koopadvies herhaald.

Biocartis kondigde aan dat zijn CFO Jean-Marc Roelandt het bedrijf verlaat. Het biotechbedrijf en Roelandt zijn overeengekomen dat hij nog tot 4 augustus aanstaande bij het bedrijf zal blijven om zo een soepele overgang te garanderen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde maandag 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

CEO Atenor: markt begreep boodschap verkeerd - media

(ABM FN) CEO Stéphane Sonneville van Atenor sprak maandagavond bij De Belegger On Tour en volgens De Tijd gaf de topman aan dat beleggers zijn boodschap verkeerd hebben begrepen. 

Het bedrijf wil een deel van de portefeuille verkopen, maar dat betekent daarom geen uitverkoop. "De markt heeft ons verkeerd begrepen", citeerde de krant Sonnevile.

Daarmee reageerde Sonneville op de forse koersdaling van het aandeel Atenor sinds het bedrijf in mei de kwartaalcijfers publiceerde. Toen stelde Atenor een geplande verkoop van gebouwen in het vooruitzicht, eventueel met verlies.

Die uitspraak nuanceerde hij maandagavond. Het zou gaan om slechts een beperkte verkoop van activa en op de eerste plaats komt daarvoor het kantoorpark in Hongarije in aanmerking.

Ook over een mogelijke kapitaalverhoging zei Sonneville dat alle aandeelhouders daaraan moeten kunnen deelnemen. Wanneer de emissie voorbehouden blijft voor de referentieaandeelhouders, dan dreigt een verwatering voor de kleine aandeelhouders. Dat wil het bedrijf dus vermijden.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel Lotus Bakeries

(ABM FN) Berenberg heeft de taxaties voor Lotus Bakeries verhoogd in reactie op positieve berichten van sectorgenoten. Daarbij ging het koersdoel van van 6.800 naar 7.000 euro en werd het koopadvies herhaald.

De categorie zoete snacks houdt beter stand dan verwacht, zodat analist Samantha Darbyshire haar prognose voor autonome groei optrekt naar 14,5 procent voor 2023, waar dat voorheen 13,5 procent was. Die 14,5 procent voor 4,5 procentpunt  te danken aan de volume/mix en voor 10 procentpunt aan prijsverhogingen.

De investeringen van Lotus in meer lokale productie kunnen de groepsmarges ondersteunen, waarbij de winstgevendheid van de regio's met een hogere groei die op de meer gevestigde markten kan inhalen.

De hogere verwachtingen worden verder ondersteund door aanhoudende interesse in de grootste markt van Biscoff, de VS.

Het aandeel Lotus Bakeries biedt een goede combinatie van marktleiderschap, langdurige autonome omzetgroei en bescheiden margeverbetering, vindt Darbyshire. Zij denkt dat de winst per aandeel de komende drie jaar met gemiddeld 13 procent per jaar zal stijgen. Ze verhoogt haar winstprognoses voor 2023 en 2024 met respectievelijk 3 en 4 procent.

Berenberg houdt verder rekening met lagere inkoopkosten, waar het bedrijf in 2024 van moet kunnen profiteren.

Op de Brusselse beurs sloot het aandeel Lotus maandag af op 6.210 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

TSMC terughoudender met investeren

(ABM FN-Dow Jones) TSMC zal dit jaar aan de voorzichtige kant zijn met investeren. Dit zei voorzitter Mark Liu dinsdag tegen journalisten, aldus Bloomberg.

TSMC zei eerder dit jaar tussen de 32 en 36 miljard dollar te zullen investeren, maar volgens Liu zal het bedrijf vermoedelijk aan de onderkant van deze bandbreedte uitkomen.

Verder herhaalde de topman dat de omzet in de eerste jaarhelft vermoedelijk 10 procent lager uitvalt, gerekend in Amerikaanse dollars.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Reserve Bank of Australia verhoogt onverwacht rente

(ABM FN-Dow Jones) De Reserve Bank of Australia heeft onverwacht zijn belangrijkste rentetarief verhoogd met 25 basispunten naar 4,10 procent. Dit bleek dinsdagochtend na afloop van de monetaire beleidsvergadering.

Economen gepolst door persbureau Reuters rekenden er juist op dat de centrale bank de rente ongemoeid zou laten.

“De inflatie in Australië is over haar hoogtepunt heen, maar is met 7 procent nog steeds te hoog en het zal nog even duren voordat ze weer op het gewenste niveau zit. Deze verdere verhoging van de rentes is bedoeld om meer vertrouwen te wekken dat de inflatie binnen een redelijk tijdsbestek weer zal terugkeren naar de doelstelling”, zei voorzitter Philip Lowe dinsdag in een toelichting.

De doelstelling van de centrale bank is een inflatie in een bandbreedte van twee tot drie procent. 

De Australische dollar klom direct na de bekendmaking met krap een procent ten opzichte van de dollar en de euro.

De Australische beurs koerst daarnaast vanochtend een procent lager. Daarmee is de beurs van Sydney een dissonant in Azië, waar de andere grote beurzen eensgezind in het groen noteren. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een iets lagere opening tegemoet, waarbij de risico-aversie onder beleggers lijkt aan te houden.

IG voorziet een openingsverlies van 16 punten voor de Duitse DAX en een min van 3 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 6 punten lager te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend lager geëindigd. "De Europese markten zijn de week terughoudend begonnen met weinig positieve katalysatoren", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgende week staan de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op de rol, en dat maakt dat er sprake is van de nodige risicoaversie.

"Er zit nog geen monetaire zomer in de weersverwachtingen", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Om de Europese Centrale Bank van mening te doen veranderen dat er wellicht nog twee renteverhogingen nodig zijn, moeten de hoopvolle signalen uit het inflatierapport van mei bevestiging krijgen. Met de bijkomende observatie dat de alsmaar lagere werkloosheid de monetaire haviken bijkomende argumentatie geeft om op de monetaire rem te blijven trappen en de renteverhogingen dus door te voeren."

In de eurozone was maandag wel een forse daling van de producentenprijzen te melden, met 3,2 procent in april. Verder veerde de export in Duitsland op, maar was de onverwachte stijging van 1,2 procent niet overtuigend genoeg, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

De dienstensector in de eurozone groeide intussen opnieuw sterk in mei, hoewel de index iets daalde, van 56,2 naar 55,1. In Duitsland groeide deze sector juist sterker. De Spaanse, Franse en Britse dienstensector lieten een groeivertraging zien in mei.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen is over de hele wereld op zoek naar grondstoffen om batterijen voor elektrische auto's te maken, om minder afhankelijk te zijn van Chinese bedrijven, zei technologiedirecteur Thomas Schmall van de Duitse autofabrikant in The Wall Street Journal. Het aandeel steeg bijna een procent. Daimler Truck noteerde een bescheiden plus, terwijl Porsche aan kop ging in de Duitse DAX.

Deutsche Telekom ging voor het weekend nog onderuit, maar was maandag een duidelijke stijger in Frankfurt. Het aandeel won zo'n 1,5 procent. Zalando leverde bijna 4 procent in en belandde daarmee onderaan in de index.

Orange koerste ruim anderhalf procent hoger in Parijs en Renault won meer dan een half procen. Luxefabrikanten Kering, Hermès, LVMH en EssilorLuxottica stonden onder druk in de CAC 40. ABN AMRO Oddo werd negatiever over de hele sector. Hekkensluiter Pernod Ricard verloor 2,5 procent.

Safran daalde ruim een procent. Het Franse bedrijf aast op een onderdeel van Raytheon Technologies. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen.  Het aandeel Raytheon reageerde maandag nauwelijks op het bericht.

Euro STOXX 50         4.291,95 (-0,7%)
STOXX Europe 600        459,93 (-0,5%)
DAX                  15.963,89 (-0,5%)
CAC 40                7.200,91 (-1,0%)
FTSE 100              7.599,99 (-0,1%)
SMI                  11.415,00 (-0,3%)
AEX                     763,34 (-0,2%)
BEL 20                3.634,52 (+0,05%)
FTSE MIB             26.856,85 (-0,8%)
IBEX 35               9.289,10 (-0,3%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Dinsdag gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet.

Wall Street sloot maandag lager. De Amerikaanse markten begonnen de week rustig, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hij wees onder meer op de aandelenkoers van Apple, die bijna een procent lager sloot op 179,53 dollar. Eerder op de dag werd nog de hoogste stand ooit aangetikt, van ruim 184 dollar.

Maandag startte de jaarlijkse Worldwide Developer's Conference van Apple, waar de techgigant onder meer nieuwe MacBooks en nieuwe software voor de iPhone introduceerde. De software maakt meer gebruik van AI. Ook onthulde Apple voor het eerst in zo'n tien jaar een compleet nieuw product: een virtual reality-headset, de Vision Pro, die bijna 3.500 dollar gaat kosten.

Economisch nieuws viel tegen, aldus Hewson. Inkoopdata van ISM toonden slechts een bescheiden groei van de Amerikaanse dienstensector in mei. De fabrieksorders in de VS stegen in april minder dan verwacht.

Beleggers haalden vorige week onder andere steun uit de goedkeuring om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Hiermee is ternauwernood voorkomen dat de Verenigde Staten in gebreke zouden blijven, wat de economie in een recessie had kunnen storten en een financiële crisis had kunnen veroorzaken.

Verder werd er positief gereageerd op het Amerikaanse banenrapport. Uit dit rapport van vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de VS in mei is toegenomen met 339.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van slechts 190.000 banen. Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. "De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht. Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt. Dat verwacht een meerderheid van de markt momenteel ook. Een renteverhoging in juli is wel mogelijk, indien de oude renteverhogingen nog te weinig effect sorteren, aldus de analist van Rabobank.

WTI-olie werd maandag ruim een half procent duurder nadat OPEC+ afgelopen weekend besloot om zijn productieafspraken te handhaven. Wel gaat Saoedi-Arabië vrijwillig de productie met 1 miljoen vaten per dag verlagen.

Bedrijfsnieuws

Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway, en Amazon hebben hun samenwerking verlengd. Dit maakte Grubhub maandagmiddag bekend. Het gaat om een verlenging van een jaar, waarin Amazon Prime-leden in de VS gratis gebruik kunnen maken van Grubhub+. Amazon steeg bijna een procent.

De Amerikaanse toezichthouder SEC klaagt 's werelds grootste cryptoplatform Binance en zijn CEO, Changpeng Zhao aan voor het overtreden van de Amerikaanse effectenregels, meldde Bloomberg maandag, verwijzend naar een aanklacht van de toezichthouder bij de federale rechtbank. Binance zei in een reactie "teleurgesteld" te zijn in de actie van de SEC. Bitcoin verloor 1.500 dollar tot 25.673 dollar na het verschijnen van het bericht.

S&P 500 index                4.273,79 (-0,2%)
Dow Jones index             33.562,86 (-0,6%)
Nasdaq Composite            13.229,43 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteren vanochtend over de brede linie hoger.

Nikkei 225             32.454,44 (+0,7%)
Shanghai Composite     3.233,98 (+0,1%)
Hang Seng              19.206,63 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0725. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0716.

USD/JPY Yen   139,39
EUR/USD Euro  1,0725
EUR/JPY Yen   149,48

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - Mei (NL)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Fabrieksorders - April (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - April (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 13 juni 2023.

DINSDAG 6 JUNI 2023
09:00 KBC Ancora - ex-dividend
09:00 D'Ieteren - ex-dividend

WOENSDAG 7 JUNI 2023
Geen agendapunten

DONDERDAG 8 JUNI 2023
Geen agendapunten

VRIJDAG 9 JUNI 2023
Geen agendapunten

MAANDAG 12 JUNI 2023
Geen agendapunten

DINSDAG 13 JUNI 2023
00:00 Colruyt - Jaarcijfers 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Galapagos toont CAR-T data op EHA-congres

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos zal het CAR-T point-of-care productieplatform en de eerder bekendgemaakte eerste fase 1/2-data met CD19 CAR-T-kandidaat, GLPG5201 presenteren op het European Hematology Association (EHA) 2023 congres, dat plaatsvindt van 8 tot 11 juni 2023 in Frankfurt in Duitsland. Dit meldde het biotechbedrijf maandagavond.

"Patiënten die rrCLL ontwikkelen en resistent worden tegen nieuwe middelen, hebben een zeer slechte prognose en een grote onvervulde medische behoefte aan nieuwe therapeutische opties zoals CAR-T-celtherapie. De eerder bekendgemaakte eerste data over de werkzaamheid, veiligheid en haalbaarheid van de lopende EUPLAGIA-1 studie met onze CD19 CAR-T-kandidaat, GLPG5201, point-of-care vervaardigd, zijn bemoedigend, en we zitten op schema om rond het midden van dit jaar fase 1-topline resultaten mee te delen", aldus Jeevan Shetty, Head of Clinical Development Oncology bij Galapagos. 

Galapagos nam 7 patiënten op in de studie. De eerste werkzaamheidsresultaten zijn "bemoedigend met een objectief responspercentage (ORR) van 100 procent", aldus Galapagos. Van de 7 patiënten bereikten er 6 "een complete respons", volgens het bedrijf.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street zakt weg

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,2 procent op 4.273,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 33.562,86 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 13.229,43 punten. 

De Amerikaanse markten zijn de week rustig begonnen, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hij wees onder meer op de aandelenkoers van Apple, die bijna een procent lager sloot op 179,53 dollar. Eerder op de dag werd nog de hoogste stand ooit aangetikt, van ruim 184 dollar.

Maandag startte de jaarlijkse Worldwide Developer's Conference van Apple, waar de techgigant onder meer nieuwe MacBooks en nieuwe software voor de iPhone introduceerde. De software maakt meer gebruik van AI. Ook onthulde Apple voor het eerst in zo'n tien jaar een compleet nieuw product: een virtual reality-headset, de Vision Pro, die bijna 3.500 dollar gaat kosten.

Economisch nieuws viel maandag tegen, aldus Hewson. Inkoopdata van ISM toonden slechts een bescheiden groei van de Amerikaanse dienstensector in mei. De fabrieksorders in de VS stegen in april minder dan verwacht.

Beleggers haalden vorige week onder andere steun uit de goedkeuring om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Hiermee is ternauwernood voorkomen dat de Verenigde Staten in gebreke zouden blijven, wat de economie in een recessie had kunnen storten en een financiële crisis had kunnen veroorzaken.

Verder werd er positief gereageerd op het Amerikaanse banenrapport. Uit dit rapport van vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de VS in mei is toegenomen met 339.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van slechts 190.000 banen. Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. "De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht. Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt. Dat verwacht een meerderheid van de markt momenteel ook. Een renteverhoging in juli is wel mogelijk, indien de oude renteverhogingen nog te weinig effect sorteren, aldus de analist van Rabobank.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,0716. WTI-olie werd ruim een half procent duurder nadat OPEC+ afgelopen weekend besloot om zijn productieafspraken te handhaven. Wel gaat Saoedi-Arabië vrijwillig de productie met 1 miljoen vaten per dag verlagen.

Bedrijfsnieuws

Grubhub, de Amerikaanse tak van Just Eat Takeaway, en Amazon hebben hun samenwerking verlengd. Dit maakte Grubhub maandagmiddag bekend. Het gaat om een verlenging van een jaar, waarin Amazon Prime-leden in de VS gratis gebruik kunnen maken van Grubhub+. Amazon steeg bijna een procent.

Het Franse Safran aast op een onderdeel van Raytheon Technologies. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het aandeel Raytheon reageerde maandag nauwelijks op het bericht.

De Amerikaanse toezichthouder SEC klaagt 's werelds grootste cryptoplatform Binance en zijn CEO, Changpeng Zhao aan voor het overtreden van de Amerikaanse effectenregels, meldde Bloomberg maandag, verwijzend naar een aanklacht van de toezichthouder bij de federale rechtbank. Binance zei in een reactie "teleurgesteld" te zijn in de actie van de SEC. Bitcoin verloor 1.500 dollar tot 25.673 dollar na het verschijnen van het bericht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Update2: Apple introduceert Vision Pro-headset

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft maandag bij de aftrap van zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference een nieuwe, grotere versie van zijn MacBook Air laptop gepresenteerd en de overstap van het bedrijf naar aangepaste chips in zijn pc's voltooid. Ook kwam het bedrijf met de Vision Pro virtual reality headset, het eerste echt nieuwe product in tien jaar.

De 15-inch MacBook Air, met een vanafprijs van 1.299 dollar, is voorzien van de op maat gemaakte M2-chip van Apple. Deze computer is volgens het bedrijf sneller dan de snelste MacBook Air op basis van de processor van Intel. Verder gaat de batterij 18 uur mee.

De 15-inch versie is per direct te bestellen en vanaf volgende week verkrijgbaar. Apple biedt ook 13,3-inch en 13,6-inch MacBook Airs aan.

Apple verlaagt verder de prijs van de gewone MacBook Air, met de oudere M1-chip, naar 999 dollar, terwijl de oudere M2 MacBook Air voor 1.099 dollar wordt verkocht.

Het bedrijf introduceerde maandag ook nieuwe Mac Studio en Mac Pro high-end computers met aangepaste chips. De Mac Studio heeft een vanafprijs van 1.999 dollar en de Mac Pro een vanafprijs van 6.999 dollar.

Apple kwam verder met software-updates voor de iPhone. Apple's iOS 17 heeft een aantal updates om de communicatiefuncties in de telefoon-app, FaceTime en berichten van het bedrijf te verbeteren.

In de telefoon app geeft Apple gebruikers de mogelijkheid om gepersonaliseerde afbeeldingen van de beller te tonen op de telefoon van de andere gebruiker. Apple zal ook beginnen met het transcriberen van voicemails met kunstmatige intelligentie (AI) op het apparaat. In de FaceTime app kunnen gebruikers videoberichten achterlaten. En in de berichten-app stelt Apple gebruikers in staat om in te checken of er iemand thuis is.

Apple introduceert ook een nieuwe manier om informatie uit te wisselen met andere iPhone-gebruikers, genaamd "NameDrop". Gebruikers kunnen telefoons dicht bij elkaar houden en contacten, foto's of bestanden delen.

Apple zei maandag dat het nieuwe kunstmatige intelligentietechnieken zou toepassen op zijn toetsenborden om de autocorrectie te verbeteren

Onthulling virtual reality headset

Apple onthulde maandag ook de Vision Pro-headset, iets waar de markt naar uitkeek. Met dit apparaat kunnen gebruikers virtual reality en digitale apps over de echte wereld heen ervaren, aldus Apple.

Chief Executive Tim Cook zei dat de Vision Pro de potentie heeft om "ruimtelijk computergebruik" naar gebruikers te brengen door middel van augmented reality. Het is "een nieuw soort computer die de werkelijkheid vergroot door de echte wereld naadloos te laten overlopen in de digitale wereld", aldus Cook.

De Vision Pro moet 3.499 dollar gaan kosten en verschijnt in 2024, aldus Apple. Het bedrijf werkt daarin samen met Unity Software. Dat aandeel steeg maandag 21 procent na de onthulling. Apple daalde richting het slot een procent na eerder op de dag nog een intraday recordniveau te hebben aangetikt van 184 dollar.

Update2: om extra informatie over de headset toe te voegen en koersontwikkeling.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Update: Apple introduceert Vision Pro-headset

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft maandag bij de aftrap van zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference een nieuwe, grotere versie van zijn MacBook Air laptop gepresenteerd en de overstap van het bedrijf naar aangepaste chips in zijn pc's voltooid. Ook kwam het bedrijf met de Vision Pro virtual reality headset, het eerste echt nieuwe product in tien jaar.

De 15-inch MacBook Air, met een vanafprijs van 1.299 dollar, is voorzien van de op maat gemaakte M2-chip van Apple. Deze computer is volgens het bedrijf sneller dan de snelste MacBook Air op basis van de processor van Intel. Verder gaat de batterij 18 uur mee.

De 15-inch versie is per direct te bestellen en vanaf volgende week verkrijgbaar. Apple biedt ook 13,3-inch en 13,6-inch MacBook Airs aan.

Apple verlaagt verder de prijs van de gewone MacBook Air, met de oudere M1-chip, naar 999 dollar, terwijl de oudere M2 MacBook Air voor 1.099 dollar wordt verkocht.

Het bedrijf introduceerde maandag ook nieuwe Mac Studio en Mac Pro high-end computers met aangepaste chips. De Mac Studio heeft een vanafprijs van 1.999 dollar en de Mac Pro een vanafprijs van 6.999 dollar.

Apple kwam verder met software-updates voor de iPhone. Apple's iOS 17 heeft een aantal updates om de communicatiefuncties in de telefoon-app, FaceTime en berichten van het bedrijf te verbeteren.

In de telefoon app geeft Apple gebruikers de mogelijkheid om gepersonaliseerde afbeeldingen van de beller te tonen op de telefoon van de andere gebruiker. Apple zal ook beginnen met het transcriberen van voicemails met kunstmatige intelligentie (AI) op het apparaat. In de FaceTime app kunnen gebruikers videoberichten achterlaten. En in de berichten-app stelt Apple gebruikers in staat om in te checken of er iemand thuis is.

Apple introduceert ook een nieuwe manier om informatie uit te wisselen met andere iPhone-gebruikers, genaamd "NameDrop". Gebruikers kunnen telefoons dicht bij elkaar houden en contacten, foto's of bestanden delen.

Apple zei maandag dat het nieuwe kunstmatige intelligentietechnieken zou toepassen op zijn toetsenborden om de autocorrectie te verbeteren

Onthulling virtual reality headset

Apple onthulde maandag ook de Vision Pro-headset, iets waar de markt naar uitkeek. Met dit apparaat kunnen gebruikers virtual reality en digitale apps over de echte wereld heen ervaren, aldus Apple.

Chief Executive Tim Cook zei dat de Vision Pro de potentie heeft om "ruimtelijk computergebruik" naar gebruikers te brengen door middel van augmented reality. Het is "een nieuw soort computer die de werkelijkheid vergroot door de echte wereld naadloos te laten overlopen in de digitale wereld", aldus Cook.

De Vision Pro moet volgens de Wall Street Journal 3.000 dollar gaan kosten.

Update: om nieuws over headset toe te voegen

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag gestegen. Bij een settlement van 72,15 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent duurder.

OPEC+ besloot afgelopen weekend in Wenen om de huidige productieafspraken te handhaven, met één uitzondering: Saoedi-Arabië zal een extra vrijwillige vermindering van 1 miljoen vaten olie per dag doorvoeren.

De proactieve stap van de olieproducerende landen voedt de hoop op stijgende olieprijzen. Daarbij is belangrijk op te merken dat Saoedi-Arabië deze stap zelfstandig zet. Volgens Naeem Aslam van Zaye Capital Markets is de kans groot dat andere landen ook nog een duit in het zakje zullen doen in de toekomst, omdat zij hun kruit nog niet hebben verschoten. 

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag dat de olieprijzen aanvankelijk aardig stegen op het nieuws van zondag, maar tegenvallende Amerikaanse macrodata beperkten de rally.

Terwijl OPEC het aanbod kan managen, hebben ze geen invloed op de zwakke vraag, volgens marktanalisten. De oliemarkten rekenen al geruime tijd op China voor herstel van de vraag naar energie na de coronapandemie. Dat herstel blijft echter nog altijd uit, door naschokken van de pandemie, met een hoge inflatie en een dreigende serieuze mondiale economische vertraging. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Binance teleurgesteld in aanklacht SEC

(ABM FN-Dow Jones) 's Werelds grootste cryptobeurs Binance is "teleurgesteld" dat de U.S. Securities and Exchange Commission het bedrijf en zijn CEO, Changpeng Zhao, aanklaagt.

"De actie van vandaag door de SEC komt na uitgebreide samenwerking en recente onderhandelingen te goeder trouw", zei het bedrijf maandag.

"We willen duidelijk stellen dat we de beschuldigingen in de klacht van de SEC weliswaar serieus nemen, maar dat deze niet het onderwerp zouden moeten zijn van een handhavingsactie van de SEC, laat staan op een versnelde basis. Ze zijn onterecht", aldus Binance.

Het cryptobedrijf voegt zich nu bij een aantal andere cryptoprojecten die geconfronteerd worden "met soortgelijke misplaatste acties" van de SEC.

"We zullen ons bedrijf en de industrie krachtig verdedigen."

De Amerikaanse toezichthouder klaagt Binance en Zhao aan voor het overtreden van de Amerikaanse effectenregels, meldde Bloomberg maandag, verwijzend naar een aanklacht van de toezichthouder bij de federale rechtbank.

Bitcoin verloor in reactie op het nieuws bijna 1.600 dollar tot 25.677 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Apple lanceert nieuwe MacBooks en Pro's

(ABM FN-Dow Jones) Apple heeft maandag bij de aftrap van zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference een nieuwe, grotere versie van zijn MacBook Air laptop gepresenteerd en de overstap van het bedrijf naar aangepaste chips in zijn pc's voltooid.

De 15-inch MacBook Air, met een vanafprijs van 1.299 dollar, is voorzien van de op maat gemaakte M2-chip van Apple. Deze computer is volgens het bedrijf sneller dan de snelste MacBook Air op basis van de processor van Intel. Verder gaat de batterij 18 uur mee.

De 15-inch versie is per direct te bestellen en vanaf volgende week verkrijgbaar. Apple biedt ook 13,3-inch en 13,6-inch MacBook Airs aan.

Apple verlaagt verder de prijs van de gewone MacBook Air, met de oudere M1-chip, naar 999 dollar, terwijl de oudere M2 MacBook Air voor 1.099 dollar wordt verkocht.

Het bedrijf introduceerde maandag ook nieuwe Mac Studio en Mac Pro high-end computers met aangepaste chips. De Mac Studio heeft een vanafprijs van 1.999 dollar en de Mac Pro een vanafprijs van 6.999 dollar.

Apple kwam verder met software updates voor de iPhone. Apple's iOS 17 heeft een aantal updates om de communicatiefuncties in de telefoon-app, FaceTime en berichten van het bedrijf te verbeteren.

In de telefoon app geeft Apple gebruikers de mogelijkheid om gepersonaliseerde afbeeldingen van de beller te tonen op de telefoon van de andere gebruiker. Apple zal ook beginnen met het transcriberen van voicemails met kunstmatige intelligentie (AI) op het apparaat. In de FaceTime app kunnen gebruikers videoberichten achterlaten. En in de berichten-app stelt Apple gebruikers in staat om in te checken of er iemand thuis is.

Apple introduceert ook een nieuwe manier om informatie uit te wisselen met andere iPhone-gebruikers, genaamd "NameDrop". Gebruikers kunnen telefoons dicht bij elkaar houden en contacten, foto's of bestanden delen.

Apple zei maandag dat het nieuwe kunstmatige intelligentietechnieken zou toepassen op zijn toetsenborden om de autocorrectie te verbeteren

Verder verwacht de markt dat Apple tijdens de ontwikkelaarsconferentie een virtual reality headset onthult. Die moet volgens de Wall Street Journal 3.000 dollar gaan kosten. Het zou het eerste echt nieuwe product van Apple zijn in bijna tien jaar.

Het aandeel Apple noteerde maandagavond op 183 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager geëindigd, waarbij de beurzen na de opening van Wall Street wegzakten. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,5 procent tot 459,93 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 15.963,89 punten. De Franse CAC 40 daalde 1,0 procent bij een stand van 7.200,91 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 7.599,99 punten.

"De Europese markten zijn de week terughoudend begonnen met weinig positieve katalysatoren", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Volgende week staan de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank op de rol, en dat maakt dat er sprake is van de nodige risicoaversie.

“Er zit nog geen monetaire zomer in de weersverwachtingen”, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"Om de Europese Centrale Bank van mening te doen veranderen dat er wellicht nog twee renteverhogingen nodig zijn, moeten de hoopvolle signalen uit het inflatierapport van mei bevestiging krijgen. Met de bijkomende observatie dat de alsmaar lagere werkloosheid de monetaire haviken bijkomende argumentatie geeft om op de monetaire rem te blijven trappen en de renteverhogingen dus door te voeren."

In de eurozone was maandag wel een forse daling van de producentenprijzen te melden, met 3,2 procent in april. Verder veerde de export in Duitsland op, maar was de onverwachte stijging van 1,2 procent niet overtuigend genoeg, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

De dienstensector in de eurozone groeide intussen opnieuw sterk in mei, hoewel de index iets daalde, van 56,2 naar 55,1. In Duitsland groeide deze sector juist sterker. De Spaanse, Franse en Britse dienstensector lieten een groeivertraging zien in mei.

De olieprijs steeg ruim een procent, nadat Saoedi-Arabië aankondigde zijn productie in juni met 1 miljoen vaten per dag te verlagen, terwijl het oliekartel OPEC+ akkoord ging met een handhaving van de gezamenlijke productieverlagingen tot eind volgend jaar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0710. De dollar werd sterker na het Amerikaans banenrapport van vrijdag. De sterke banengroei in de VS fleurt de perspectieven voor de wereldeconomie op, maar vergroot de druk op de Fed om de rente te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen is over de hele wereld op zoek naar grondstoffen om batterijen voor elektrische auto's te maken, om minder afhankelijk te zijn van Chinese bedrijven, zei technologiedirecteur Thomas Schmall van de Duitse autofabrikant in The Wall Street Journal. Het aandeel steeg bijna een procent. Daimler Truck noteerde een bescheiden plus, terwijl Porsche aan kop ging in de Duitse DAX.

Deutsche Telekom ging voor het weekend nog onderuit, maar was maandag een duidelijke stijger in Frankfurt. Het aandeel won zo'n 1,5 procent. Zalando leverde bijna 4 procent in en belandde daarmee onderaan in de index.

Orange koerste ruim anderhalf procent hoger in Parijs en Renault won meer dan een half procen. Luxefabrikanten Kering, Hermès, LVMH en EssilorLuxottica stonden onder druk in de CAC 40. ABN AMRO Oddo werd negatiever over de hele sector. Hekkensluiter Pernod Ricard verloor 2,5 procent.

Safran daalde ruim een procent. Het Franse bedrijf aast op een onderdeel van Raytheon Technologies. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend hoger, met een klein verlies voor de Dow Jones index.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Biocartis kondigt vertrek CFO aan

(ABM FN) Biocartis heeft maandagavond aangekondigd dat zijn CFO Jean-Marc Roelandt het bedrijf verlaat.

Biocartis, dat gespecialiseerd is in moleculaire diagnostiek, zei dat Roelandt zijn functie om persoonlijke redenen neerlegt.  Er is inmiddels een selectieprocedure opgestart om een nieuwe CFO te vinden.

Biocartis en Roelandt zijn overeengekomen dat hij nog tot 4 augustus aanstaande bij het bedrijf zal blijven om zo een soepele overgang te garanderen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Lichtgroen slot na saaie sessie in Brussel

(ABM FN) Het was maandag een saaie sessie op de beurs van Brussel, met de Bel20 die nog geen 0,1 procent hoger sloot op 3.634,52 punten.

De indices kwamen nauwelijks van hun plek na een sterke sessie op vrijdag, waarbij beleggers een reeks goede nieuwsberichten kregen voorgeschoteld, waaronder de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond en een solide banengroei.

Beleggers kiezen voor een afwachtende houding, in aanloop naar de rentebesluiten van de Fed en de ECB volgende week.

Bovendien werd het sentiment niet geholpen door de aankondiging dat Saoedi-Arabië nog eens een miljoen vaten olie per dag minder gaat produceren.

Aan het begin van de avond was Brent olie met 1,3 procent gestegen tot ruim 77 dollar per vat.

Deze stijging van de olieprijzen resulteerde echter niet in mooie koerswinsten voor de oliereuzen in Europa en de VS.

"Deze aankondiging is een waarschuwing van Saoedi-Arabië aan speculanten, dat het de olieprijs niet zal laten dalen zonder actie te ondernemen en dat het land een bodemprijs heeft bepaald die het van plan is te verdedigen", aldus Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque.

Wel merkt Keppenne op dat als de wereldeconomie vertraagt, het de vraag is of die productiebeperking voldoende is om de olieprijs op peil te houden.

Op de valutamarkt stond de euro bij het slot van de Europese indices licht hoger op 1,0710 dollar.

Morgen krijgen beleggers de Duitse fabrieksorders en de detailhandelsverkopen in de eurozone gepresenteerd.

Stijgers en dalers

In de Bel20 was Argenx de grootste stijger van de dag met een koerswinst van 1,4 procent, op de voet gevolgd door Sofina met 1,3 procent.

D'Ieteren, dat morgen ex-dividend gaat, steeg met 0,4 procent.

Onderaan de lijst eindigde Melexis met een verlies van 1,8 procent.

Buiten de hoofdindex steeg Lotus Bakeries met 2,1 procent, terwijl Home Invest Belgium met 4,6 procent daalde. KBC Securities verlaagde het advies voor Home Invest. Euronav daalde ook met 4,5 procent.

Colruyt, dat zijn divisie gezondheidszorg uitbreidt door een belang in yoboo te nemen, daalde 0,3 procent.

Bij de kleinere aandelen in BelSmall steeg MDxHealth 5,3 procent, terwijl Smartphoto Group 1,5 procent verloor.

Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerde de S&P 500 index 0,2 procent hoger en won de Nasdaq 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Update: SEC klaagt cryptobeurs Binance aan - media

(ABM FN-Dow Jones) De U.S. Securities and Exchange Commission klaagt Binance, 's werelds grootste cryptobeurs en zijn CEO, Changpeng Zhao, aan. Dit werd maandag bekend.

De Amerikaanse toezichthouder klaagt Binance en Zhao aan voor het overtreden van de Amerikaanse effectenregels, meldde Bloomberg maandag, verwijzend naar een aanklacht van de toezichthouder bij de federale rechtbank.

Bitcoin verloor maandag 200 dollar tot 26.500 dollar na het verschijnen van het bericht.

Update: om kop aan te passen

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

SEC klaagt cruptobeurs Binance aan - media

(ABM FN-Dow Jones) De U.S. Securities and Exchange Commission klaagt Binance, 's werelds grootste cryptobeurs en zijn CEO, Changpeng Zhao, aan. Dit werd maandag bekend.

De Amerikaanse toezichthouder klaagt Binance en Zhao aan voor het overtreden van de Amerikaanse effectenregels, meldde Bloomberg maandag, verwijzend naar een aanklacht van de toezichthouder bij de federale rechtbank.

Bitcoin verloor maandag 200 dollar tot 26.500 dollar na het verschijnen van het bericht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: focus Apple mogelijk op AI tijdens ontwikkelaarsconferentie

(ABM FN-Dow Jones) Eén van de producten die Apple maandag mogelijk onthult tijdens zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference is een headset waarmee gebruikers virtual reality en digitale apps over de echte wereld heen kunnen ervaren.

Het zou het eerste echte nieuwe product van Apple zijn in bijna tien jaar. Verder onthult Apple vermoedelijk ook nieuwe software voor de iPhone en andere apparaten.

Analisten van Wedbush verwachten dat de techgigant ook iets gaat zeggen over kunstmatige intelligentie. Terwijl elk ander groot techbedrijf zijn eigen AI-strategie al heeft aangekondigd, met Microsoft op kop, heeft Apple nog niets van zich laten horen.

Wedbush denkt dat Apple ernaar streeft om zijn eigen AI-oplossing te integreren in zijn ecosysteem.

Het aandeel Apple noteert maandag op ruim 184 dollar, een nieuw intraday record.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 13 juni 2023.

DINSDAG 6 JUNI 2023
09:00 KBC Ancora - ex-dividend
09:00 D'Ieteren - ex-dividend

WOENSDAG 7 JUNI 2023
Geen agendapunten

DONDERDAG 8 JUNI 2023
Geen agendapunten

VRIJDAG 9 JUNI 2023
Geen agendapunten

MAANDAG 12 JUNI 2023
Geen agendapunten

DINSDAG 13 JUNI 2023
00:00 Colruyt - Jaarcijfers 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Safran aast op onderdeel Raytheon Technologies - media

(ABM FN) Het Franse Safran aast op een onderdeel van Raytheon Technologies. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen.

Safran zou aan zitten achter het onderdeel van Raytheon dat onder meer besturingssystemen voor de luchtvaart maakt.

Een deal zou rond de 1 miljard dollar kunnen opleveren voor Raytheon. Safran zou enkele private equity partijen moeten aftroeven die ook interesse hebben in het onderdeel.

Beide bedrijven weigerden commentaar te geven aan Bloomberg.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Amerikaanse fabrieksorders stijgen minder hard

(ABM FN-Dow Jones) Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in april minder hard toegenomen dan in de maand ervoor, en ook minder dan verwacht. Dit bleek maandag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De fabrieksorders stegen met 0,4 procent op maandbasis, na een toename van 0,6 procent een maand eerder. Aanvankelijk werd voor maart nog een stijging van 0,9 procent gemeld.

Analisten rekenden voor april op een toename van 0,6 procent.

De orders exclusief defensie daalden in april met 0,4 procent en zonder transport was er een min van 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Amerikaanse dienstensector groeit nog maar fractioneel - ISM

(ABM FN-Dow Jones) De groei in de Amerikaanse dienstensector is in mei flink afgenomen, tegen de verwachting in. Dit bleek maandag uit cijfers van Institute for Supply Management.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 51,9 in april naar 50,3 afgelopen maand. De markt rekende op een indexcijfer van 52,3.

De dienstensector groeide in 35 van de laatste 36 maanden.

Inkoopdata van S&P Global toonden eerder vanmiddag voor de Amerikaanse dienstensector in mei juist een groeiversnelling. Deze index steeg van 53,6 naar 54,9.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Groeitempo Amerikaanse dienstensector omhoog - S&P

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse dienstensector is in mei harder gegroeid dan in de voorgaande maand. Dit bleek maandag uit cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 53,6 in april naar 54,9 in mei. Een voorlopig cijfer wees eerder op een indexstand van 55,1.

Vorige week bleek de groei in de Amerikaanse industrie juist omgeslagen te zijn naar krimp. Deze index ging van 50,2 in april naar 48,4 in mei.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Viaplay Group verliest abonnees en ziet advertentiemarkt instorten

(ABM FN-Dow Jones) Viaplay Group heeft zijn verwachting voor 2023 neerwaarts bijgesteld, omdat het operationele klimaat sneller is verslechterd en de kostenbesparingen langzamer doorkomen dan voorzien. Dat maakte het Zweedse streamingbedrijf maandag bekend.

De operationele en financiële verwachtingen voor de middellange termijn zijn voorlopig ingetrokken tot de halfjaarcijfers op 20 juli.
 
CEO Anders Jensen heeft maandag zijn ontslag aangeboden en dat is geaccepteerd. Hij wordt per direct vervangen door Jorgen Madsen Lindemann. Lindemann is de voormalige CEO van MTG, het voormalige moederbedrijf van Viaplay dat ook een beursnotering heeft aan de Nasdaq in Stockholm.

Het tweede kwartaal zal naar verwachting worden afgesloten met 7,7 miljoen abonnees, een omzet van 4,5 tot 4,6 miljard Zweedse kroon en een negatief EBIT-resultaat van 250 tot 300 miljoen kroon. De inkomsten uit reclames dalen autonoom met 12 tot 16 procent omdat de markt sterk is verslechterd. Hogere kosten van de dagelijkse boodschappen door de hoge inflatie betekenen dat er minder streaming-abonnementen verkocht worden en er meer opzeggingen zijn na de prijsverhogingen.  
 
Verwachtingen voor het jaar
 
De verwachte autonome groei van de omzet voor dit jaar gaat naar 16,0 tot 17,5 procent groei, in plaats van 24 tot 26 procent. Dit is zonder valuta-effecten en zonder het onderdeel Premier Sports. Voor de Noord-Europese regio rekent men nu op 7 tot 8 procent autonome groei, in plaats van 12 tot 15 procent.

Het verwachte EBIT-resultaat in Noord-Europa daalt naar 0,8 tot 1,0 miljard kroon, tegen 1,2 miljard tot 1,35 miljard. Voor de internationale tak rekent men nu op een negatief EBIT-resultaat van 1,4 miljard tot 1,5 miljard kroon, in plaats van 1,0 tot 1,1 miljard verlies.

Dit zijn de verwachtingen als de huidige trends doorzetten. Ook de kostenbesparingen en de valuta-effecten zorgen voor tegenwind die tot het einde van het jaar aanhoudt, voorziet Viaplay.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Obligatie: staatsbons haalt ruim 127 miljoen euro op

(ABM FN) Het Agentschap van de Schuld maakte maandag bekend dat de tweede uitgife van staatsbonsen van dit jaar 127,52 miljoen euro heeft opgebracht.

De nieuwe staatsbons, met een looptijd van drie jaar en een coupon van 2,5 procent, viel vooral in de smaak bij de Belgische spaarders, die voor 97,08 miljoen euro inschreven.

De tienjarige variant bracht 30,43 miljoen euro op.

Dit was minder dan de vorige campagne in maart, die 262 miljoen euro opbracht, en waarmee het de meest succesvolle campagne was sinds de "Leterme"-staatsobligaties in december 2011.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Wall Street koerst af op vlakke opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen maandag af op een vlakke opening. Zo lijkt er wat tot rust te komen na de beste week sinds maart.

Rond half drie noteert de future op de S&P 500 index fractioneel hoger en die op de Nasdaq juist iets lager.

De huidige beursrally is niet erg geliefd volgens analist Mike Wilson van Morgan Stanley. Wilson verwacht nog een stevige winstrecessie dit jaar, en dat is nog niet ingeprijsd. Hij houdt rekening met een daling van de bedrijfswinsten met 16 procent op jaarbasis. In de jaren daarna stijgt de winst volgens zijn taxaties weer. Wilson adviseert om een portefeuille aan te houden met aandelen met defensieve kenmerken, operationele efficiëntie en stabiele winsten.

Beleggers haalden vorige week onder andere steun uit de goedkeuring om het schuldenplafond te verhogen. Hiermee is ternauwernood voorkomen dat de Verenigde Staten in gebreke zouden blijven, wat de economie in een recessie had kunnen storten en een financiële crisis had kunnen veroorzaken.

Verder werd er positief gereageerd op het Amerikaanse banenrapport. Uit dit rapport van vrijdag bleek dat de werkgelegenheid in de VS in mei is toegenomen met 339.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van slechts 190.000 banen. Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

"Deze stijging past wel in het beeld", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. "De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet", en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht. Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt. Dat verwacht een meerderheid van de markt momenteel ook. Een renteverhoging in juli is wel mogelijk, indien de oude renteverhogingen nog te weinig effect sorteren, aldus de analist van Rabobank.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS de Inkoopmanagersindices voor de dienstensector op de rol, evenals de fabrieksorders.

De euro/dollar noteerde op 1,0690 en noteerde 0,1 procent lager ten opzichte van de sluitingskoers van vorige week. Olie werd duurder na een productieverlaging van de OPEC+ en een vat Brent olie noteerde ruim 2 procent hoger op 78 dollar.

Bedrijfsnieuws

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag dat Amazon in gesprek is met Amerikaanse telecombedrijven over het aanbieden van een goedkope of mogelijk gratis landelijke mobiele telefoondienst voor Prime-abonnees. Amazon onderhandelt met T-Mobile US, Verizon en Dish Network over de laagst mogelijke prijzen, waarbij het bedrijf mobiele abonnementen wil aanbieden voor 10 dollar per maand of mogelijk zelfs geheel gratis, zo vertelden bronnen aan Bloomberg. Amazon ontkende de berichten.

DuPont, Chemours en Corteva hebben een schikking getroffen met waterbedrijven in de VS over zogenaamde PFAS-chemicaliën die zijn aangetroffen in grondwater. De drie bedrijven zullen ongeveer 1,2 miljard dollar bijdragen aan een schikkingsfonds. 3M zou ook gesprekken voeren over een soortgelijke schikking. Dat bedrag kan echter oplopen tot 10 miljard dollar. Het aandeel DuPont steeg vrijdag ruim 7 procent, 3M bijna 9 procent, Corteva bijna 4 procent en Chemours zelfs 24 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,45 procent hoger op 4.282,37 punten. De Dow Jones index eindigde 2,12 procent hoger op 33.762,76 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,07 procent tot 13.240,77 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Michael

Beursblik: Morgan Stanley vertrouwt huidige beursrally niet

(ABM FN-Dow Jones) De huidige beursrally is niet erg geliefd. Dit zegt analist Mike Wilson van Morgan Stanley, die zo zijn bedenkingen heeft bij de rally.

Wilson verwacht nog een stevige winstrecessie dit jaar, en dat is nog niet ingeprijsd. Hij houdt rekening met een daling van de bedrijfswinsten met 16 procent op jaarbasis.

Zijn basisscenario voor de S&P 500 index blijft onveranderd met een koersdoel van 3.900 punten. Dat koersdoel ligt aan de onderkant van de gemiddelde voorspellingen voor de index.

Wilson zegt wel dat de bank minder negatief is geworden vanwege onder andere de sterke prestaties van enkele grote technologienamen en AI-spelers. Ook de hoop op een snelle ommekeer van het rentebeleid in de VS en dat daarmee wellicht het ergste bij bedrijven al achter de rug is, maakt de bank minder negatief.

Echter, aandelen van lagere kwaliteit, cyclische aandelen en small-caps staan onder druk volgens Wilson.

Volgens Wilson is het verstandig om een portefeuille aan te houden met aandelen met defensieve kenmerken, operationele efficiëntie en stabiele winsten.

Maar achter de wolken schijnt de zon, aldus Wilson. Morgan Stanley verwacht een groei van de winst per aandeel van 23 procent in 2024 en nog eens 10 procent in 2025. Dit is vooral ingegeven door de verwachting dat het beleid van de Fed in 2024 soepeler wordt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Michael

Beursupdate: kleine stijging in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs beleeft een weinig spannende sessie op maandag, met de Bel20 die rond twee uur 0,3 procent stijgt tot 3.644 punten.

Binnen de hoofdindex blijft Sofina profiteren van de hernieuwde interesse in technologieaandelen. Het aandeel stijgt met 2,2 procent, gevolgd door D'Ieteren dat 1,8 procent wint.

Melexis daalt daarentegen met 1,3 procent en noteert onderaan in de sterindex. 

Buiten de hoofdindex doen de vastgoedaandelen het goed, met VGP en Immobel die de kop trekken en respectievelijk met 1,7 procent en 1,6 procent stijgen.

De uitzondering is Home Invest Belgium, dat met 3,8 procent daalt, na een adviesverlaging van KBC Securities.

Colruyt, dat zijn divisie gezondheidszorg uitbreidt door een belang in yoboo te nemen, noteert onveranderd.

In de BelSmall stijgt Onward Medical met 3,7 procent, terwijl SmartPhoto 1,5 procent verliest.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Beursblik: beleggersdag Aegon kan eerste aanjager zijn

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Aegon is vooral aantrekkelijk, omdat het bedrijf van plan is 1,5 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen, maar de beleggersdag die daaraan voorafgaat, kan de koers al in beweging zetten. Dat stelde zakenbank Berenberg maandag in een rapport.

De analisten denken dat de overname van de Nederlandse tak door ASR Nederland op 1 juli zal zijn goedgekeurd door de toezichthouder, wat volgens Aegon het vroegst mogelijke moment is. Dit zal een aandeleninkoop van 1,5 miljard euro in gang zetten, die zal helpen om het aandeel Aegon naar het koersdoel van Berenberg van 6,60 euro te tillen. Het inkoopprogramma is goed voor 17 procent van de totale marktkapitalisatie van Aegon.

De beleggersdag op 22 juni zal focussen op de plannen voor de Amerikaanse tak, die na de desinvestering van de Nederlandse tak met afstand het grootste deel van Aegon uitmaakt, goed voor circa 70 procent van de operationele kapitaalgeneratie.

Berenberg dat Aegon succesvol kan inzetten op meer groei en meer winst, vooral ook omdat de overlijdensrisicoverzekeringen minder volatiel zijn en naar behoren presteren.

Het belang van bijna 30 procent in ASR dat Aegon overhoudt aan de deal in Nederland kan op termijn verzilverd worden en ingezet worden om meer groei in Amerika te realiseren, denken de analisten.

Berenberg verwacht dat Aegon op 22 juni een nieuwe doelstelling voor de hoeveelheid te genereren kapitaal zal geven van 1,2 miljard euro in 2024 en meer dan 1,5 miljard euro in 2025. De bijdrage uit Amerika zou in 2025 0,8 miljard euro moeten zijn en in 2026 rond 0,9 miljard euro.

Berenberg heeft een koopadvies en een koersdoel van 6,60 euro en noemt het aandeel Aegon aantrekkelijk gewaardeerd. Aegon noteerde maandag 0,9 procent hoger op 4,39 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie
Markten
My following
Markten
BEL20
Crypto