Olieprijs sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag voor de tweede dag op rij gestegen, na een recent dieptepunt. "Het risicosentiment verbeterde na de gecoordineerde actie van grote centrale banken in het weekend en de overname van Credit Suisse door UBS", stelde Fawad Razaqzada van City Index.

De aprilfuture van een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 2,5 procent hoger op 69,33 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het contract expireert dinsdag.

WTI-olie voor mei werd 2,7 procent duurder op 69,67 dollar. 

De olieprijzen zitten wel al maanden in een neerwaartse trend. "De neerwaartse uitbraak vorige week uit een consolidatiepatroon van meerdere weken suggereert dat er meer neerwaarts potentieel in de olieprijs zit", aldus Razaqzada. Het nieuws dat Rusland zijn olieproductie voorlopig op een verlaagd niveau houdt heeft de olieprijs in positief terrein gehouden, volgens de analist. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, gesteund door toenemend optimisme over de bankensector met forse winsten voor regionale banken waaronder First Republic Bank. 

De S&P500 index steeg 1,3 procent naar 4.002,87 punten, de Dow Jones-index klom 1,0 procent tot 32.560,60 punten en technologie-index Nasdaq werd 1,6 procent meer waard op 11.860,11 punten. 

Geruststellende uitspraken van mondiale financiële autoriteiten zorgden voor vertrouwen. Wall Street lijkt op weg naar twee dagen met koerswinst op rij, voor het eerst sinds het omvallen van Silicon Valley Bank twee weken geleden. 

Ook de rendementen op Amerikaanse staatsleningen stegen weer sterk, omdat beleggers minder zeker zijn dat de Federal Reserve weer snel zal beginnen met het verlagen van de rente, uit vrees voor een economische recessie. 

Minister van financien Janet Yellen zei dinsdag dat de regering kan ingrijpen om spaarders bij andere banken te beschermen als toezichthouders een risico zien van een 'bank run'. Maandag trachtten Europese toezichthouders obligatiebeleggers te kalmeren nadat bij de noodfusie van Credit Suisse met UBS de kernkapitaalobligaties van de noodlijdende bank werden afgeschreven naar nul. Bankentoezichthouder EBA stelde dat in de eurozone dit soort additional Tier 1-obligaties geen achtergestelde positie hebben op aandelen.  

"De aandelenmarkt prijst geen volledige bankencrisis in", zei Seema Shah van Principal Asset Management. "Er is geen paniek bij die beleggers en dat is erg belangrijk." Maandag sloten de indexen in New York al in de plus, nadat UBS zijn noodlijdende sectorgenoot Credit Suisse zondag overnam.

De focus van beleggers verschuift weer naar de tweedaagse vergadering van de Federal Reserve, met op woensdagavond het rentebesluit. De bekende activistische belegger Bill Ackman, van Pershing Square, riep de Fed op om zijn renteverhogingen te pauzeren, terwijl Tesla- en Twitter-topman Elon Musk woensdag zelfs een verlaging met 50 basispunten wil zien.

Een grote meerderheid van de markt rekent echter op een renteverhoging met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.  Veel aandacht zal woensdag ook uitgaan naar de renteprognoses van de Fed, oftewel de "dot plot", en de vraag hoeveel renteverhogingen dit jaar waarschijnlijk zijn. In december rekenden de beleidsmakers van de centrale bank nog op een rente van gemiddeld 5,10 procent in 2023 en van 4,10 procent in 2024.

Economisch nieuws was er over de woningmarkt. De Amerikaanse woningverkopen zijn in februari flink gestegen, met 14,5 procent. Dit was fors hoger dan verwacht.

De euro/dollar handelde 0,5 procent hoger op 1,0774. WTI-olie kostte 69,47 dollar per vat en was 2,4 procent duurder dan maandag.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van Amerikaanse banken stegen. JPMorgan en Goldman Sachs wonnen ongeveer 2,5 procent, Morgan Stanley ruim 3,5 procent.

Het aandeel First Republic Bank steeg zelfs bijna 30 procent, ook al staat de koers nog altijd bijna 90 procent lager dan een maand geleden. Vorige week werd al bekend dat 11 grote banken in de VS 30 miljard dollar in het noodlijdende First Republic pompen en daar komt mogelijk nog meer bij. Ook Western Alliance en PacWest, twee middelgrote banken die onder druk stonden afgelopen weken, stegen 15 tot 20 procent. Ze staan nog altijd de helft lager dan een maand eerder.
 
De overname door UBS, onder gunstige voorwaarden en met steun van de Zwitserse centrale bank, wordt steeds positiever beoordeeld. UBS sloot 12 procent hoger op Wall Street, net als eerder op de dag in Zürich.

Tesla steeg 8 procent. Moody's verhoogde de rating naar Baa3. Daarmee is Tesla de zogeheten junkstatus kwijt en is het bedrijf volgens Moody's weer net investeringswaardig.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Proximus neemt edpnet over

(ABM FN) Edpnet wordt overgenomen door Proximus en zet zijn activiteiten voort als onafhankelijke entiteit binnen de Proximus Groep. Dit meldde Proximus dinsdag nabeurs.

"In het kader van de gerechtelijke reorganisatie van edpnet kondigt Proximus vandaag aan dat de Ondernemingsrechtbank in Dendermonde zijn bod voor de overname van het bedrijf heeft gevalideerd. Bijgevolg zal Proximus de activiteiten en activa van het Belgische edpnet nv en het Nederlandse edpnet bv verwerven", aldus het bedrijf.

Internetprovider Edpnet is een onafhankelijke operator met activiteiten in België en Nederland en al vele jaren groothandelsklant van Proximus. Hoewel het bedrijf vooral gericht is op de consumentenmarkt, is het ook actief in het segment van kleine en middelgrote bedrijven. Vandaag bedient het bedrijf ongeveer 46.000 klanten voor vast internet en ongeveer 13.500 voor mobiel (excl. M2M).

"Met een evenwichtige geografische mix en een groeiend aantal klanten dat gebruikmaakt van glasvezel, heeft het bedrijf aangetoond dat het in staat is om een trouwe klantenbasis op te bouwen en nieuwe klanten aan te trekken in een specifiek marktsegment", aldus Proximus.

In oktober 2022 vroeg edpnet bescherming aan tegen zijn schuldeisers. De rechtbank besloot in januari om een procedure van gerechtelijke reorganisatie type 3 te openen.

"Met het oog op een mogelijke overdracht van activiteiten onder gerechtelijk gezag, heeft Proximus ertoe gebracht een bindend bod van 20,5 miljoen euro uit te brengen. Gedurende de gehele procedure heeft Proximus zich constructief opgesteld, met als prioriteit de continuïteit van de dienstverlening aan de eindklanten", zei Proximus dinsdag.

Met de beslissing van de rechtbank vandaag verwerft Proximus 100 procent eigendom van de activiteiten en activa van edpnet nv en edpnet bv.

In de komende weken zullen de klanten van edpnet persoonlijk geïnformeerd worden over de overname en de praktische zaken waarmee ze rekening moeten houden tijdens de transitie. In ieder geval zullen alle klanten hun huidige diensten en voordelen behouden en gebruik kunnen maken van Proximus' Gigabit-netwerken, maar ook kunnen genieten van toekomstige Proximus-innovaties, zei het bedrijf dinsdag verder.

Deze overname stelt Proximus in staat om marktsegmenten aan te spreken waarin het nog groeimogelijkheden heeft.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, geholpen door opverende koersen van UBS en andere banken, na de redding van Credit Suisse in het weekend.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,3 procent hoger op 446,47 punten. De Duitse DAX steeg 1,8 procent naar 15.195,34 punten. De Franse CAC 40 won 1,4 procent op 7.112,91 punten. De Britse FTSE steeg 1,8 procent naar 7.536,22 punten.

Banken gingen aan de leiding.

"Het herstel van de banken wijst erop dat we een basis hebben gevonden voor de korte termijn, terwijl het vertrouwen langzaam terugkeert na de volatiliteit van de afgelopen dagen en de obligatierendementen opveren na de grote verliezen van vorige week", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"Of de rust op de markt nu echt is teruggekeerd, hangt af van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank morgenavond en de ontwikkelingen in de financiële sector", meende investment manager Simon Wiersma van ING.

Strateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs, denkt dat de Fed deze week de rente niet zal verhogen vanwege de onrust rond het banksysteem.

De grootste zorgen over het besmettingsgevaar in de bankensector lijken volgens Wiersma evenwel verdwenen. "En dat vinden wij terecht. De oorzaak van de in problemen geraakte banken is van een heel andere orde dan die tijdens de financiële crisis", aldus de expert van ING. "En met de huidige waarderingen dienen zich ook weer kansen aan, in een geplaagde sector."
Ook volgens RBC Capital Markets bieden de recente koersdalingen van de Europese banken nieuwe koopkansen. Kepler Cheuvreux blijft ook positief over de sector.

De CME FedWatch Tool laat zien dat 83,4 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 25 basispunten. En 16,6 procent verwacht dat de rente op 4,50 tot 4,75 procent blijft.

Hewson van CMC Markets denkt dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen. "Anders loopt de Fed het risico dat het de boodschap afgeeft dat het zich meer zorgen maakt over de financiële stabiliteit dan over de inflatie." Een renteverlaging is volgens Hewson al helemaal af te raden.

Economisch nieuws kwam uit Duitsland en van de Amerikaanse woningmarkt.

De verwachtingencomponent van de Duitse vertrouwensindex ZEW daalde van 28,1 in februari naar 13,0 in maart.  Er was gerekend op een minder sterke daling tot 17,8. De index voor de huidige stand van zaken daalde ook iets, naar 46,5 negatief van 45,1 negatief een maand eerder.

De Amerikaanse woningverkopen zijn in februari flink gestegen, met 14,5 procent. Dit was fors hoger dan verwacht.

Olie noteerde hoger. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2 procent tot 69,11 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 74,82 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0774. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0720 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Thyssenkrupp sloot 4,5 hoger, nadat het Handelsblatt dat het concern met Goldman Sachs werkt aan een mogelijke verkoop van het staalbedrijf.

RWE verwacht dat de resultaten in 2023 onder druk zullen staan ten opzichte van een jaar eerder, maar het dividend moet wel omhoog. RWE sloot 1,4 procent hoger.

De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie bekend na afronding van een diepgaand onderzoek. Het aandeel sloot 1,2 procent in het groen.

S&P Global Ratings verlaagde de outlook van UBS maandag naar negatief met een ongewijzigde A- rating. Beleggers denken echter in toenemende mate dat UBS een uitstekende deal heeft gedaan met de overname van Credit Suisse. Het aandeel, dat maandag nog zo'n 15 procent omlaag tuimelde in de ochtend handel, sloot maandag al met een bescheiden winst en daar kwam dinsdag nog eens 12 procent bij.

Tussenstanden Wall Street
 
De S&P 500 steeg dinsdag 0,7 procent op 3.979 punten, de Dow Jones index steeg 0,5 procent naar 32.406,43 punten en de Nasdaq klom 0,9 procent naar 11.786 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Telecom helpt Bel20 aan mooie winst

(ABM FN) De Brusselse beurs sloot dinsdag fors hoger, waarbij de Bel20 1,5 procent won tot 3.685,24 punten.

De ster-index verloor wel wat terrein aan het einde van de sessie, nadat in de ochtend nog 3.700 punten werd aangetikt.

De handelssessie werd met name gekenmerkt door de al verwachte aankondiging van een overnamebod door de Amerikaanse reus Liberty Global op Telenet, zijn Belgische dochteronderneming waarvan het al voor ruim 59 procent eigenaar is.

Terwijl het Telenet-aandeel met 39 procent steeg zodra de handel midden in de middag werd hervat, profiteerde Proximus van deze sectorwind om met 5,4 procent te appreciëren.

Ook financiële aandelen deden goede zaken nu de zorgen van beleggers over de toestand van de bankensector voor even lijken afgenomen.

"Er is een zekere rust op de financiële markten teruggekeerd, ook al zijn nog niet alle zorgen weggenomen", aldus Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque.

Hoewel de econoom van mening is dat nog niet alles is opgelost, hebben de beslissingen die dit weekend zijn genomen het mogelijk gemaakt om de spanningen te kalmeren, terwijl er bepaalde lessen zijn getrokken uit de crisis van 2008.

"Deze episode zal sporen nalaten en met name in de Verenigde Staten zal nieuwe regelgeving nodig zijn", verwacht Keppenne.

Intussen zijn alle ogen van investeerders gericht op de Federal Reserve, die morgenavond om 19.00 uur Belgische tijd een beslissing moet nemen over haar beleidsrentes. Ruim 80 procent van de markt verwacht een beperkte renteverhoging van 25 basispunten.

Aan de rentekant steeg het rendement op de tweejarige Amerikaanse obligaties aan het begin van de avond ruim 20 basispunten, tot boven de 4 procent. Hetzelfde beeld was zichtbaar aan onze kant van de Atlantische Oceaan.

Verder was er aandacht voor de ZEW-index, de Duitse barometer die het economisch sentiment meet, die voor het eerst in zes maanden is gedaald, omdat de bezorgdheid over de banken het toch al sombere beeld verduisterde.

Op de forexmarkt zette de euro zijn opmars voort en won 0,7 procent tot 1,077 dollar.

Aan de energiekant steeg een vat Brent uit de Noordzee voor levering in mei met 0,7 procent tot 74,3 dollar aan het einde van de Europese indices. Tegelijkertijd herstelden de Europese gasprijzen zich tot 41 euro per megawattuur.

Stijgers en dalers

In de Bel20 was Proximus de grootste stijger van de sessie, met een winst van 5,5 procent tot 8,94 euro. UBS kondigde aan dat het de aandelen van de operator van zijn verkooplijst had gehaald. Deze beslissing ging echter gepaard met een verlaging van het koersdoel tot 8,20 euro.

Speciale vermelding verdient ook KBC, dat 3,1 procent won. Het andere financiële aandeel in de index, Ageas, won 2,7 procent.

Buiten de hoofdindex maakte Immobel een sprong van 4,7 procent.

Intervest Offices & Warehouses verloor 1,3 procent, nadat KBC Securities zijn aanbeveling en koersdoel verlaagde.

Onder de kleinere waarderingen in de BelSmall steeg Onward Medical 5,5 procent, terwijl Ekopak, de waterzuiveringsspecialist, 1,3 procent inleverde.

Ondertussen op Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices overheerste het groen ook in New York, waar de S&P 500 0,7 procent won.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Matthieu Hellin

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 29 maart 2023.

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 MAART 2023
00:00 Fluxys - Jaarcijfers
17:45 Nationale Bank - Jaarcijfers

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Telenet springt 40 procent omhoog bij hervatting handel

(ABM FN) De aandelen van Telenet, die sinds donderdagmiddag waren opgeschort, hebben dinsdag om 15.30 uur de handel hervat. De koers sprong met 40 procent omhoog, na de aankondiging van het overnamebod van het Amerikaanse Liberty Global eerder vanmiddag.

Rond 16.00 uur werd het aandeel verhandeld tegen ongeveer 21 euro, iets onder de 22 euro die de Amerikaanse gigant biedt voor de overname van de resterende aandelen die het nog niet bezit.

Liberty heeft al een belang van 59,18 procent in de dochteronderneming, terwijl Telenet zelf 3,12 procent in handen heeft.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Aandeel Thyssenkrupp hoger op mogelijke verkoop staaltak

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Thyssenkrupp staat dinsdagmiddag meer dan 5 procent hoger, nadat het Duitse Handelsblatt meldde dat het concern samen met zakenbank Goldman Sachs werkt aan een eventuele verkoop van de staaldivisie.

Volgens bronnen zouden meerdere opties door Thyssenkrupp en Goldman worden onderzocht. Een verkoop zou 1,5 miljard euro kunnen opleveren. Dat is wel veel minder dan eerder werd gedacht.

Een eerdere poging om de staaltak af te splitsen of te verkopen, mislukte vorig jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Bestaande woningverkopen VS stijgen hard

(ABM FN-Dow Jones) De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari flink gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.

Op maandbasis stegen de verkopen met 14,5 procent tot 4,58 miljoen woningen. Er was vooraf door economen gerekend op 4,20 miljoen woningen.

Het was de eerste stijging in ruim een jaar.

De mediane verkoopprijs daalde licht, tot 363.000 dollar. Dat was de eerste eerste daling in ruim tien jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: Bank of England verhoogt rente vermoedelijk met 25 punten

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal de rente donderdag vermoedelijk met 25 basispunten verhogen, nu de rust op de financiële markten weer lijkt teruggekeerd, maar een pauze is volgens marktkenners niet uitgesloten.

De zogeheten Bank Rate staat momenteel op 4,00 procent.

Volgens economen van ING ligt de lat voor de Britse centrale bank veel lager om niets te doen dan voor de Europese Centrale Bank, die de rentes vorige week met 50 basispunten verhoogde, en de Federal Reserve, die zijn belangrijkste rente woensdagavond vermoedelijk met 25 basispunten verhoogt.

"Vorige maand gaf de Bank of England aan dat het misschien eindelijk klaar was met verkrappen, of in elk geval bijna", aldus ING. De beleidsmakers gaven toen aan dat de bewijslast lag bij het zien van tekenen dat de inflatie stevig aan het afkoelen was.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk kwam in januari uit op 10,1 procent op jaarbasis, van 10,5 procent in december. Woensdag verschijnen nieuwe inflatiecijfers uit het VK.

Als de trends zich voortzetten, dan zou het comité in mei een pauze kunnen inlassen, aldus ING.

Wel blijven de beleidsmakers van het Monetary Policy Committee sterk verdeeld, volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Twee bestuursleden, Silvana Tenreyro en Swati Dhingra, zijn tegen verdere renteverhogingen, terwijl Catherine Mann van mening is dat de rente verder omhoog moet om de hardnekkige inflatie te bestrijden.

Volgens Hewson is de belangrijkste vraag hoe dicht de Bank of England bij zijn terminal rate is, dus het punt waarop het stopt met renteverhogingen. De markt schat dat niveau inmiddels in op 4,25 procent, van 4,80 procent voorafgaand aan de malaise bij SVB en Credit Suisse.

"Zorgen over de stabiliteit van de banksector" kunnen ervoor zorgen dat de Britse centrale bank terughoudender wordt met verdere verhogingen van de rente, aldus Hewson, die erop wijst dat BoE-voorzitter Andrew Bailey afgelopen week nog toegaf dat er "waarschijnlijk meer renteverhogingen nodig zijn."

De Bank of England maakt zijn rentebesluit donderdag om 13.00 uur bekend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Liberty doet bod op Telenet

(ABM FN) Liberty Global heeft dinsdag een vrijwillig en voorwaardelijk bod uitgebracht op de aandelen Telenet die het nog niet bezit.

Liberty biedt 22,00 euro per aandeel Telenet in contanten, met correctie voor het voorgestelde dividend dat door Telenet vóór de afsluiting van de transactie wordt uitgekeerd.

Deze overnameprijs vertegenwoordigt een premie van 59 procent ten opzichte van de slotkoers van Telenet op 15 maart.

Al sinds donderdag is de handel in Telenet opgeschort, en beleggers hielden al rekening met een overnamebod door de Amerikaanse grootaandeelhouder.

Liberty heeft al een belang van 59,18 procent in Telenet. En Telenet heeft 3,12 procent van de eigen aandelen in bezit.

De laatste koers voor het aandeel Telenet was afgelopen donderdag 15,20 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Bel20 blijft sterk stijgen

(ABM FN) De Brusselse beurs stijgt dinsdagmiddag fors. Rond twee uur stijgt de Bel20 nog bijna 2 procent, net onder de 3.700 punten.

Bij de hoofdindex noteert alleen biotechbedrijf Galapagos in het rood, met een daling van 0,5 procent.

De rest van de index kleurt groen, KBC trekt de kop, met een stijging van 4,5 procent. Het andere financiële aandeel in de index, Ageas, stijgt 2,3 procent.

Proximus stijgt opnieuw en wint 3,1 procent tot 8,70 euro, nadat UBS het aandeel van de verkooplijst haalde. Dit ging wel gepaard met een koersdoelverlaging. Deze beslissing ging echter gepaard met een verlaging van het koersdoel tot 8,2 euro.

Er is nog altijd geen nieuws over Telenet. De handel in dit aandeel ligt nog steeds stil. Vanmorgen werd ook de handel in Shurgard stilgelegd vanwege technische problemen bij de één van de clearingplatforms.

Intervest Offices & Warehouses verliest 1,5 procent, nadat KBC Securities zowel het advies als het koersdoel verlaagde.

Immobel wint daarentegen bijna 7 procent. Ook Bekaert en Euronav liggen goed op koers.

Bij de kleine aandelen stijgt Onward Medical 4,8 procent, terwijl Ekopak, de zuiveringsspecialist, 1,6 procent daalt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Wall Street richting groene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een groene opening tegemoet. Richting de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 tot 0,9 procent hoger.

Maandag sloten de indexen in New York al in de plus, nadat afgelopen weekend duidelijk werd dat UBS zijn noodlijdende sectorgenoot Credit Suisse overneemt.

De focus van beleggers verschuift nu naar de tweedaagse vergadering van de Federal Reserve, met op woensdagavond het rentebesluit. De bekende activistische belegger Bill Ackman, van Pershing Square, riep de Fed op om zijn renteverhogingen te pauzeren, terwijl Tesla- en Twitter-topman Elon Musk woensdag zelfs een verlaging met 50 basispunten wil zien.

Een grote meerderheid van de markt rekent echter op een renteverhoging met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent.

"De Fed staat voor precies hetzelfde dilemma als de Europese Centrale bank afgelopen week, namelijk de keuze tussen inflatiebestrijding en het vermijden van onrust op de financiële markten", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"We verwachten dat de Fed uiteindelijk kiest voor een middenweg. Ja, de rente zal omhoog gaan. Maar nee, dat zal niet gebeuren met 50 basispunten. Iets wat Fed-voorzitter Jerome Powell nog maar een tiental dagen geleden niet uitsloot op basis van de degelijke economische cijfers", aldus de econoom.

Veel aandacht zal woensdag ook uitgaan naar de renteprognoses van de Fed, oftewel de "dot plot", en de vraag hoeveel renteverhogingen dit jaar waarschijnlijk zijn. In december rekenden de beleidsmakers van de centrale bank nog op een rente van gemiddeld 5,10 procent in 2023 en van 4,10 procent in 2024.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig. Alleen de bestaande woningverkopen in de VS voor de maand februari staan later vanmiddag op de agenda.

De euro/dollar handelt dinsdagmiddag 0,5 procent hoger op 1,0781. WTI-olie kost 68,66 dollar per vat en is daarmee ruim een procent duurder dan maandag.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse notering van Credit Suisse verloor maandag 53 procent. Dinsdag voorbeurs noteert het aandeel 3 procent in de plus.

First Republic Bank beleefde maandag ook een lastige dag en daalde 24 procent. Dinsdag stijgt het aandeel 23 procent in de handel voorbeurs op berichten dat er mogelijk meer financiële steun aankomt van grote banken als JPMorgan Chase. Vorige week werd al bekend dat 11 grote banken in de VS 30 miljard dollar in het noodlijdende First Republic pompen.

Tesla wint voorbeurs ruim 2 procent. Moody's verhoogde de rating naar Baa3. Daarmee is Tesla de zogeheten 'junk' status kwijt en is het bedrijf volgens Moody's weer net investeringswaardig.

Slotstanden

De S&P 500 won maandag 0,9 procent op 3.951,57 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.244,58 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 11.675,54 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit dat morgen wordt genomen.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een plus van 1,6 procent op 443,00 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 1,8 procent naar 15.209,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 1,7 procent met een stand van 7.133,96 punten. De Britse FTSE wint 1,4 procent naar 7.507,14 punten.

"Of de rust op de markt nu echt is teruggekeerd, hangt af van de uitkomst van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank morgenavond en de ontwikkelingen in de financiële sector", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Strateeg Peter Oppenheimer van Goldman Sachs, denkt dat de Fed deze week de rente niet zal verhogen vanwege de onrust rond het banksysteem.

De grootste zorgen over het besmettingsgevaar in de bankensector lijken volgens Wiersma evenwel verdwenen. "En dat vinden wij terecht. De oorzaak van de in problemen geraakte banken is van een heel andere orde dan die tijdens de financiële crisis", aldus de expert van ING. "En met de huidige waarderingen dienen zich ook weer kansen aan, in een geplaagde sector."

Volgens RBC Capital Markets bieden de recente koersdalingen van de Europese banken nieuwe koopkansen.

De CME FedWatch Tool laat zien dat 83,4 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 25 basispunten. En 16,6 procent verwacht dat de rente op 4,50 tot 4,75 procent blijft.

Analist Michael Hewson van CMC Markets denkt dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen. "Anders loopt de Fed het risico dat het de boodschap afgeeft dat het zich meer zorgen maakt over de financiële stabiliteit dan over de inflatie." Een renteverlaging is volgens Hewson al helemaal af te raden.

De Duitse vertrouwensindex ZEW liet een daling van de verwachtingsindex zien van 28,1 in februari naar 13,0 in maart. De verwachting hiervoor was 17,8. De index voor de huidige stand van zaken kwam uit op 46,5 negatief tegen 45,1 negatief een maand eerder.

In de Verenigde Staten staan vandaag alleen de verkopen van bestaande woningen op het programma.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent in het groen op 68,72 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 74,67 dollar werd betaald, een stijging van 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0751. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0722 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0720 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

RWE verwacht dat de resultaten in 2023 onder druk zullen staan ten opzichte van een jaar eerder, maar het dividend moet wel omhoog. De koers van het aandeel noteerde 2 procent hoger.

De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie zojuist bekend na afronding van een diepgaand onderzoek. De koers van het aandeel noteerde 1,0 procent in het groen.

S&P Global Ratings heeft de outlook van UBS maandag verlaagd naar negatief met een ongewijzigde A- rating. De koers van het aandeel noteerde 4 procent hoger.

De koersen van de hoofdaandelen in Parijs noteerden allen in de plus, In Frankfurt waren er daaronder zes verliezers, onder aanvoering van de koers van het aandeel Porsche die 2,4 procent daalde. Op beide beursvloeren lagen de koerswinsten voor banken rond de 4 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,6 procent in het groen.

De S&P 500 won maandag 0,9 procent op 3.951,57 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.244,58 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 11.675,54 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: herstel op beurzen nu rust terugkeert

(ABM FN) Op de Brusselse beurs is het sentiment dinsdagmorgen positief. De Bel 20 wint 1,9 procent op 3.699,61 punten. 

Er staat vandaag volgens KBC het nodige macro-economische nieuws op het menu, maar het belangrijkste is toch de vergadering van de Federal Reserve morgen.

Strateeg Peter Oppenheimer, van Goldman Sachs, denkt dat de Fed deze week de rente niet zal verhogen vanwege de onrust rond het banksysteem.

Volgens RBC Capital Markets bieden de recente koersdalingen van de Europese banken nieuwe koopkansen.

De CME FedWatch Tool laat zien dat 83,4 procent van de markt rekent op een renteverhoging met 25 basispunten. En 16,6 procent verwacht dat de rente op 4,50 tot 4,75 procent blijft.

Analist Michael Hewson van CMC Markets denkt dat de Fed de rente met 25 basispunten zal verhogen. "Anders loopt de Fed het risico dat het de boodschap afgeeft dat het zich meer zorgen maakt over de financiële stabiliteit dan over de inflatie." Een renteverlaging is volgens Hewson al helemaal af te raden.

De euro/dollar handelt op 1,0745.

Stijgers en dalers

Binnen de Bel 20 noteert geen enkel aandeel in het rood. KBC is met een koerswinst van bijna 5 procent de sterkste stijger. In de financiële sector doet ook Ageas het goed. De verzekeraar boekt een winst van 2,3 procent.

Proximus stijgt 1,7 procent, nadat UBS het aandeel van de verkooplijst haalde. Dit ging wel gepaard met een koersdoelverlaging.

Er is nog altijd geen nieuws over Telenet. De handel in dit aandeel ligt nog steeds stil. Vanmorgen werd ook de handel in Shurgard stilgelegd vanwege technische problemen bij de één van de clearingplatforms.

Intervest Offices & Warehouses moet 1,5 procent prijsgeven nadat KBC Securities zowel het advies als het koersdoel verlaagde. Immobel wint 5 procent en ook Bekaert en Euronav liggen goed op koers.

Bij de kleine aandelen wint Biocartis 2 procent, terwijl Biotalys 1,3 procent moet prijsgeven.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Duitse ZEW index lager

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in maart flink gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut.

De ZEW-verwachtingsindex daalde van 28,1 in februari naar 13,0 deze maand. 

Over de huidige situatie werden de ondervraagden ook iets negatiever. Deze index daalde in maart naar een stand van 46,5 negatief, tegen 45,1 negatief een maand eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: Fed zal rente met 25 basispunten verhogen

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve verhoogt de belangrijkste rente komende woensdag vermoedelijk met 25 basispunten, naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,00 procent. Dit is de verwachting van de markt voorafgaand aan het rentebesluit.

"De Fed staat voor precies hetzelfde dilemma als de Europese Centrale bank afgelopen week, namelijk de keuze tussen inflatiebestrijding en het vermijden van onrust op de financiële markten", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

"We verwachten dat de Fed uiteindelijk kiest voor een middenweg. Ja, de rente zal omhoog gaan. Maar nee, dat zal niet gebeuren met 50 basispunten. Iets wat Fed-voorzitter Jerome Powell nog maar een tiental dagen geleden niet uitsloot op basis van de degelijke economische cijfers", aldus de econoom.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zou een renteverlaging, die sommigen in de markt verwachten, een overdreven reactie zijn. "Het zou het signaal afgeven dat er een groter probleem is, wat de markten zou kunnen afschrikken", aldus Hewson, die een verhoging van 25 basispunten het meest waarschijnlijk acht.

Volgens de marktanalist van CMC koelt de inflatie weliswaar af, maar blijft de kerninflatie hardnekkig. Door de recente marktturbulentie en problemen bij Silicon Valley Bank, First Republic en andere regionale banken, is de volatiliteit toegenomen en prijst de markt zelfs renteverlagingen in, later in het jaar.

"Als de inflatie hardnekkig blijft, dan zijn renteverlagingen op korte termijn zeer onwaarschijnlijk, omdat de Fed er naar streeft om de inflatie omlaag te krijgen tot rond hun doelstelling van 2 procent", aldus Hewson. "Dat lijken de markten nog niet te accepteren."

Economen van ING rekenen voor woensdag op een renteverhoging van maximaal 25 basispunten, maar sluiten niet uit dat de Fed niets doet.

"De meest voorzichtige handelwijze zou volgens ons zijn een pauze in te lassen om de schade te beoordelen en daarbij ruimte laten voor een mogelijke herstart als de gevolgen [van de bankencrisis] beperkt zijn en de bezorgdheid over de inflatie aanhoudt", aldus ING.

"Wij vermoeden dat de Fed haar vertrouwen in het financiële stelsel zal willen uitdrukken en één manier om dat te doen is door de rente met 25 basispunten te verhogen en in haar prognoses aan te geven dat de federal funds rate in 2023 hoger uit zal komen dan waar de markt nu op rekent", aldus de economen.

Aandacht voor dot plot 

Veel aandacht zal woensdag uitgaan naar de renteprognoses van de Fed, oftewel de "dot plot", en de vraag hoeveel renteverhogingen dit jaar waarschijnlijk zijn. In december rekenden de beleidsmakers van de centrale bank nog op een rente van gemiddeld 5,10 procent in 2023 en van 4,10 procent in 2024.

Bank of America verwacht inmiddels een piekrente van 5,25 tot 5,50 procent, een milde recessie in de VS vanaf het derde kwartaal en renteverlagingen tegen het eind van het jaar.

De Federal Reserve maakt zijn rentebesluit woensdagavond om 19:00 uur bekend, samen met een nieuwe dot plot en actuele economische ramingen. Om 19:30 uur geeft voorzitter Jerome Powell een toelichting.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: UBS haalt Proximus van verkooplijst

(ABM FN) UBS heeft dinsdag het advies voor Proximus verhoogd van Verkopen naar Neutraal, terwijl het koersdoel iets werd verlaagd van 8,80 naar 8,20 euro. Dit bleek uit een rapport van de Zwitserse bank.

De problemen waarmee Proximus kampt, zijn volgens UBS inmiddels grotendeels ingeprijsd in de koers, nadat het aandeel sinds december met 20 procent daalde. 

"Maar de onzekerheid houdt aan", aldus de analisten. Onder meer door de komst van de nieuwe concurrent Digi in 2024. Ook zal Proximus stevig moeten investeren in glasvezel. "Dat drukt de vrije kasstroom voor lange tijd."

Maar zowel beleggers als analisten hebben inmiddels meer oog voor deze uitdagingen, vindt UBS.

Het aandeel Proximus stijgt dinsdag 2,2 procent naar 8,66 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: KBC Securities verlaagt koersdoel Intervest

(ABM FN) KBC Securities heeft dinsdag het waarderingsmodel voor Intervest Offices & Warehouses aangepast en het koersdoel verlaagd van 29,50 naar 25,00 euro, waardoor het advies van Kopen naar Accumuleren ging. 

Het nieuwe koersdoel biedt nog altijd een flink opwaarts potentieel. 

Er wordt nu gemikt op een EPRA-winst per aandeel van 1,50 euro voor 2023 en van 1,57 euro voor 2024.

KBC Securities gaat uit van een flinke opschoning van de oude kantorenportefeuille. En in de toekomst zal Intervest zich concentreren op haar logistieke projecten, die nu 100 procent van de pijplijn uitmaken. 

Het aandeel Intervest daalt dinsdag 1,1 procent naar 18,84 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Handel in aandeel Shurgard opgeschort wegens technische problemen

(ABM FN) Euronext heeft besloten om de handel in aandelen Shurgard vanaf vanmorgen op te schorten. Dit meldde Shurgard dinsdag.

Shurgard werd gisteren na het sluiten van de beurs geïnformeerd dat sommige transacties niet afgehandeld werden. 

Dit is volledig te wijten aan een technisch probleem bij één clearingplatform, aldus Shurgard.

Het probleem is veroorzaakt door de wijziging van de ISIN code van het aandeel Shurgard per 15 maart 2023. 

Shurgard benadrukt dinsdag zelf tijdig aan zijn regelgevende verplichtingen te hebben voldaan.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Bel20 hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag hoger geopend. Kort na opening van de beurzen, koerste de Bel20 1,1 procent hoger op 3.670,50 punten. 

Onder de steraandelen won KBC 2,1 procent en Sofina 1,5 procent. Elia daalde licht. Galapagos steeg licht. Galapagos verhoogde zijn kapitaal met de uitgifte van 61.560 nieuwe aandelen, zo maakte het farmabedrijf maandagavond bekend. De emissie is goed voor een verhoging van het uitstaande kapitaal met 1,77 miljoen euro.

In de BelMid steeg Immobel 2,8 procent en Brederode 2,0 procent. Atenor daalde met 1,7 procent en DEME met 0,9 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Mithra 2,9 procent en Texaf 2,3 procent. Greenyard schreef 2,2 procent bij. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Update: Galapagos verhoogt kapitaal

(ABM FN) Galapagos heeft zijn kapitaal verhoogd met de uitgifte van 61.560 nieuwe aandelen. Dit maakte het farmabedrijf maandagavond bekend.

De emissie is goed voor een verhoging van het uitstaande kapitaal met 1,77 miljoen euro.

Het zogeheten maatschappelijk kapitaal van het bedrijf komt hiermee uit op ruim 356,4 miljoen euro en het aantal uitstaande aandelen met stemrecht op bijna 65,9 miljoen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Hogere omzet en kleiner verlies bij Fountain

(ABM FN) Fountain heeft in 2022 meer omzet behaald en wist het verlies terug te dringen. Dit bleek uit de jaarcijfers.

Het succes van de transformatie bij Fountain blijkt volgens het bedrijf uit de autonome groei van 16 procent die vorig jaar werd opgetekend.

De geconsolideerde omzet in 2022 bedroeg 24,6 miljoen euro of een stijging met 20,4 procent in vergelijking met het jaar voordien. Bij constante perimeter bedroeg de omzetstijging 15,6 procent.

Het geconsolideerde nettoresultaat kwam na eenmalige posten uit op een verlies van 0,7 miljoen euro, tegenover een verlies 1,9 miljoen in 2021.

De omzet in de eerste twee maanden van 2023 is op jaarbasis fors gestegen en Fountain denkt dit jaar een omzetstijging van 10 tot 15 procent te realiseren.

Aanhoudende groei in combinatie met een hoge volatiliteit van de inkoopkosten vereist meer financiële middelen. Hiertoe onderhandelde Fountain begin 2023 een akkoord met haar bankiers, Wallonie-Entreprendre en de hoofdaandeelhouder. Dit maakt het mogelijk om de terugbetaling van de uitstaande leningen dit jaar te verminderen van 2,8 miljoen tot 1,9 miljoen euro.

Eind 2022 had Fountain 10,7 miljoen euro aan schuld. Dat was een jaar eerder 10,1 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Verdere stijging Europese autoverkopen - ACEA

(ABM FN-Dow Jones) De verkoop van personenauto's in Europa is in februari op jaarbasis verder gestegen. Dit meldde de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA woensdag.

Het aantal verkochte nieuwe auto's in Europa steeg vorige maand met 11,5 procent tot 802.763 stuks.

In Nederland ging het om een stijging met 23,8 procent en in België van 23,9 procent.

Duitsland en Frankrijk, landen die qua volumes toonaangevend zijn in de Europese Unie, lieten ook stijgingen zien. In Duitsland ging de verkoop in februari met 2,8 procent omhoog. In Frankrijk stegen de verkopen met 9,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Update: Brussel keurt overname VOO door Orange goed

(ABM FN) De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie zojuist bekend na afronding van een diepgaand onderzoek.

De goedkeuring is op voorwaarde dat Orange maatregelen treft om de mededingingsbezwaren weg te nemen. Zo zal Telenet minstens 10 jaar toegang krijgen tot het vaste netwerk van VOO en Brutélé.

Orange Belgium verwerft 75 procent van het kapitaal min één aandeel van VOO.

Deze beslissing stelt het bedrijf in staat om verder te gaan met de overname, die naar verwachting tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023 zal afgerond zijn.

Dankzij de overname van VOO kan Orange Belgum een supersnel netwerk exploiteren in Wallonië en een deel van Brussel. Daardoor wordt de uitrol van de convergente multigigabitstrategie van het bedrijf op nationaal niveau versterkt.

"Toegang tot betaalbare en hoogwaardige internet- en tv-diensten vereist keuzemogelijkheden. Orange is een succesvolle uitdager van Voo en Brutélé's telecommunicatiediensten in delen van België. Met ons diepgaande onderzoek willen we ervoor zorgen dat de overname van VOO en Brutélé door Orange niet leidt tot hogere prijzen of minder kwaliteit voor klanten in Wallonië en delen van Brussel", zei eurocommissaris Margrethe Vestager eind juli al. 

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Hogere omzet en winst voor Moury Construct

(ABM FN) Moury Construct heeft in 2022 meer omzet en winst behaald. Dit bleek uit cijfers die het bedrijf publiceerde. 

De omzet van Moury Construct bedroeg afgelopen jaar 155,4 miljoen euro. Dat is een stijging van 15,2 procent ten opzichte van 2021.

Het bedrijfsresultaat bedroeg 24,0 miljoen euro ten opzichte van 17,3 miljoen euro het boekjaar voordien, of een stijging van 38,5 procent.

Het nettoresultaat steeg met 33 procent van 13,0 naar 17,3 miljoen euro.

De aandeelhouders mogen rekenen op een dividend van 9,70 euro bruto. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van de 8,40 euro per aandeel een jaar eerder.

Moury Construct verwacht voor 2023 een recordactiviteit. Dit zal het bedrijf in staat stellen minstens hetzelfde rendement op het kapitaal te realiseren als in het afgelopen jaar.

Eind februari had Moury Construct een orderportefeuille van 234 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Brussel vermoedelijk hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs maakt zich dinsdag op voor een hogere opening. Futures op de Euro Stoxx 50 index wijzen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van ruim een half procent. 

Na een rode opening maandagochtend wist de Brusselse beurs in de loop van de dag het tij te keren en hoger te sluiten. De Bel20 sloot 0,8 procent hoger op 3.630 punten.

Zorgen over de bankensector leidden maandag tot een paniekerige start van de handelsweek, nadat UBS in het weekend halsoverkop Credit Suisse van een ondergang moest redden en aandeelhouders in de Zwitserse bank hun investeringen grotendeels zagen verdampen, net als houders van achtergestelde obligaties. ING noteerde kort na de openingsbel zelfs bijna 10 procent lager. 

Daarna drong het besef door dat de implosie van Credit Suisse een geïsoleerd geval kan zijn geweest en dat centrale banken paraat staan om besmetting te voorkomen. De markten herstelden vervolgens juist onder aanvoering van financials. 

Afgelopen weekend kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse dollars gemakkelijk toegankelijk blijven in het mondiale financiële systeem.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond krap een procent hoger. Beleggers wachten nu op het rentebesluit van de Federal Reserve.

"De vrees voor de Amerikaanse bankensector en de economie in het algemeen heeft er zelfs toe geleid dat sommigen suggereren dat de Fed de rente woensdag zal handhaven of zelfs zal verlagen. Een renteverlaging zou echter een overdreven reactie zijn. Het zou het signaal afgeven dat er een groter probleem is, wat de markten zou kunnen afschrikken", denkt marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die een verhoging van 25 basispunten het meest waarschijnlijke scenario acht.

In Azië, waar de beurs in Tokio de deuren gesloten hield vanwege een feestdag, is de opluchting vanochtend voelbaar en de hoofdindices noteren eensgezind in het groen. De winsten blijven wel beperkt tot maximaal een procent.

De Amerikaanse olie-future klom maandagavond 1,3 procent op 67,64 dollar per vat. Vanochtend daalt de future evenwel met een procent. Zowel WTI als Brent eindigden vrijdag op hun laagste niveau sinds december 2021.

Toch blijft een "bredere economische zwakte in beeld voor de oliemarkten, nu de economische groeiverwachtingen omlaag gaan door de vrees voor een haperende financiële sector", aldus Robbie Fraser van Schneider Electric. 

"Dat wordt nog verergerd door een [olie]markt die niet in balans is, met een overaanbod", volgens de marktanalist.

Bedrijfsnieuws

Lotus Bakeries is van plan om tijdens de jaarvergadering Noelle Goris voor te dragen als onafhankelijk bestuurder.

Galapagos verhoogde zijn kapitaal met de uitgifte van 61.560 nieuwe aandelen. De emissie is goed voor een verhoging van het uitstaande kapitaal met 1.769.850,00 miljoen euro.

Oxurion heeft voor 2,8 miljoen euro aan obligaties uitgegeven als onderdeel van een overeenkomst met Atlas Special Opportunities. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won maandag 0,9 procent op 3.951,57 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.244,58 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 11.675,54 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

RWE verwacht druk op resultaten in 2023

(ABM FN) RWE verwacht dat de resultaten in 2023 onder druk zullen staan ten opzichte van een jaar eerder, maar het dividend moet wel omhoog. Dit meldde de Duitse energiegigant dinsdagochtend.

RWE verwacht dit jaar een aangepaste nettowinst van 2,2 tot 2,7 miljard euro. De EBITDA moet uitkomen tussen de 5,8 en 6,4 miljard euro en de aangepaste EBIT tussen de 3,6 en 4,2 miljard euro.

RWE wil wel het dividend verhogen tot 1,00 euro per aandeel. Dit was over 2022 nog 0,90 euro.

Het bedrijf bevestigde nogmaals dat de operationele activiteiten vorig jaar de verwachtingen overtroffen, dankzij goede resultaten in de divisie hydro-biomassa-gas, een sterk aanbod en meevallende resultaten uit handel.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Oxurion geeft krap 3 miljoen euro aan obligaties uit

(ABM FN) Oxurion heeft voor 2,8 miljoen euro aan obligaties uitgegeven als onderdeel van een overeenkomst met Atlas Special Opportunities.

Op 14 maart gaf het bedrijf 112 converteerbare obligaties uit aan Atlas voor een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro, inclusief 800.000 euro aan obligaties voor de transactiecommissie.

Volgens de afgesloten overeenkomst heeft Atlas zich verbonden tot een financiering van maximaal 20,8 miljoen euro via converteerbare obligaties,  gedurende een periode van 24 maanden.

Op de Brusselse beurs sloot het aandeel Oxurion maandag op 0,012 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Reserve Bank of Australia bereid tot pauze in renteverhogingen

(ABM FN-Dow Jones) De Reserve Bank of Australia is bereid een pauze in te lassen in het verhogen van de rentes om meer tijd te nemen in het beoordelen van de Australische economie. Dit bleek dinsdag uit de notulen die begin deze maand werden opgemaakt tijdens de meest recente monetaire vergadering van de centrale bank.

Hoe lang deze pauze duurt laat de bank onder andere afhangen van macro-economische cijfers.

Dinsdag bleek het monetaire beleidsorgaan de nodige onzekerheden in de economie waar te nemen. Met name de toekomstige consumptiebestedingen geven de bank een aanhoudende reden tot zorg. De detailhandel rapporteerde onderwijl een kleine omzetgroei.

Daarnaast is de voor Australië relatief belangrijke economie van China nog maar net weer op gang gekomen, na opheffing van de coronarestricties door Beijing.

Op 7 maart verhoogde de RBA de rente nog met 25 basispunten naar 3,60 procent, de vijfde achtereenvolgende keer dat de rente met een dergelijke stap werd verhoogd vanwege de hoge inflatie.

De bank stelde toen dat meer renteverhogingen nodig zijn.

In de notulen bleef de bank gecommitteerd aan de doelstelling de inflatie terug te dringen naar 2 tot 3 procent. Begin maart verwachtte de RBA dat een inflatie van 3 procent halverwege 2025 in beeld moet zijn.

De RBA komt dinsdag 4 april opnieuw met een rentebesluit.

De Australische dollar daalde dinsdag 0,4 procent naar 0,6689 Amerikaanse dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Europese beurzen openen licht hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 86 punten voor de Duitse DAX en een plus van 34 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 15 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd waarbij bankaandelen in de middaghandel wisten op te krabbelen.

Beleggers konden reageren op het nieuws van afgelopen weekend dat UBS het noodlijdende Credit Suisse overneemt voor circa 3 miljard Zwitserse frank.

"Na de slechtste week voor Europese beurzen dit jaar, lijkt de volatiliteit deze week aan te houden nu het lot van Credit Suisse eindelijk lijkt bezegeld", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"In Europa lijkt het risico van een potentiële depositovlucht uit banken kleiner dan in de VS, terwijl de bankbalansen conservatiever zijn beheerd. Vanuit zowel krediet- als aandelenoogpunt zijn wij positief over de Europese banken. Wij menen dat de fundamenten voor de Europese financiële sector sterk zijn en zien weinig risico op besmetting door de situatie bij Credit Suisse", zei Chris Iggo van AXA Investment.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari op maandbasis daalden met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,8 procent, hetgeen een stuk minder is dan in de voorgaande maanden.

De export in de eurozone steeg in januari op jaarbasis met 11 procent, terwijl de import met 10 procent toenam, wat resulteerde in een stijging van het tekort op de handelsbalans tot 30,6 miljard euro.

Bedrijfsnieuws

In Zwitserland sloot UBS maandag toch 1,3 procent hoger na een daling eerder op de dag. Credit Suisse verloor 55,7 procent op 0,82 Zwitserse frank. UBS betaalt 0,76 frank per aandeel.

De overname van Credit Suisse door UBS neemt directe risico's voor de bankensector weg, maar roept ook vragen op, volgens zakenbank Jefferies. De belangrijkste vragen zijn waarom aandeelhouders van UBS geen toestemming is gevraagd en waarom houders van alternatieve Tier 1-obligaties (AT1's of coco's) alles kwijt zijn, terwijl aandeelhouders nog wel iets overhouden. Volgens Jefferies wijkt dat af van de gebruikelijke gang van zaken waarin aandeelhouders als eerste risico lopen.

In Amsterdam won ABN AMRO 1,5 procent, terwijl ING uiteindelijk 0,7 procent daalde. KBC steeg in Brussel 1,7 procent.

In Parijs verloor Société Générale 0,8 procent, BNP Paribas won uiteindelijk 1,7 procent, terwijl Crédit Agricole 0,7 procent hoger eindigde.

In Frankfurt daalde Commerzbank 3,5 procent, terwijl Deutsche Bank op het slot slechts 0,4 procent zag verdampen.

Barclays daalde in Londen 2,3 procent, HSBC verloor 0,1 procent en Lloyds sloot 0,3 procent lager.

Euro STOXX 50         4.117,51 (+1,3%)
STOXX Europe 600        440,60 (+1,0%)
DAX                  14.933,38 (+1,1%)
CAC 40                7.013,14 (+1,3%)
FTSE 100              7.403,85 (+0,9%)
SMI                  10.643,64 (+0,3%)
AEX                     729,05 (+0,9%)
BEL 20                3.630,99 (+0,8%)
FTSE MIB             25.899,57 (+1,6%)
IBEX 35               8.833,10 (+1,3%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Dinsdag gaan de Amerikaanse beurzen een vlakke opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. Beleggers reageerden positief nadat het Zwitserse UBS het afgelopen weekeinde een akkoord bereikte om sectorgenoot Credit Suisse over te nemen. UBS stemde er zondag mee in om de noodlijdende bank over te nemen voor circa 3 miljard Zwitserse frank.
 
Ook kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse dollars gemakkelijk toegankelijk blijven in het mondiale financiële systeem.

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, terwijl bredere zorgen op de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven staan", aldus ING.

Beleggers wachten nu op het rentebesluit van de Federal Reserve.

"De vrees voor de Amerikaanse bankensector en de economie in het algemeen heeft er zelfs toe geleid dat sommigen suggereren dat de Fed de rente woensdag zal handhaven of zelfs zal verlagen. Een renteverlaging zou een overdreven reactie zijn. Het zou het signaal afgeven dat er een groter probleem is, wat de markten zou kunnen afschrikken", denkt marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die een verhoging van 25 basispunten het meest waarschijnlijk acht.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De olieprijs is maandag na een late opleving gestegen. Bij een settlement van 67,64 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 1,3 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com gaat 9.000 extra banen schrappen, nadat het begin dit jaar al bekendmaakte 18.000 banen te schrappen. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Flagstar Bank stemde zondag in met de overname van een groot deel van wat ooit Signature Bank was. Vanaf maandag opereren de 40 vestigingen van Signature Bank onder toeziend oog van Flagstar Bank. De aandelen van New York Community Bancorp, het moederbedrijf van Flagstar Bank, stegen maandag 31,6 procent.

First Republic Bank verloor opnieuw zo'n 24 procent, nadat S&P Global de regionale geldschieter naar junkstatus degradeerde.

Aandelen van grootbanken als Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America sloten verdeeld.

Foot Locker verloor zo'n 6 procent. De schoenenretailer rapporteerde beter dan verwachte resultaten, maar zei een daling van de omzet te voorzien.

Sangamo Therapeutics zei dat Novartis en Biogen de samenwerking en licentieovereenkomsten met het biotechnologiebedrijf hebben beëindigd. Het aandeel eindigde 4 procent lager.

Credit Suisse, dat tevens in de VS is genoteerd, daalde maandag zo'n 56 procent in New York. De Amerikaanse notering van UBS won ruim 3 procent.

S&P 500 index                3.951,57 (+0,9%)
Dow Jones index             32.244,58 (+1,2%)
Nasdaq Composite            11.675,54 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen lieten een verdeeld beeld zien.

Nikkei 225             26.945,67 (-1,4%)
Shanghai Composite     3.242,70 (+0,2%)
Hang Seng              19.182,92 (+1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0715. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0720.

USD/JPY Yen   131,25
EUR/USD Euro  1,0715
EUR/JPY Yen   140,62

MACRO-AGENDA:
11:00 ZEW economisch sentiment - Maart (Dld)
15:00 Bestaande woningverkopen - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
21:00 GameStop - Cijfers vierde kwartaal (VS)
21:00 Nike - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 28 maart 2023.

DINSDAG 21 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Galapagos verhoogt kapitaal

(ABM FN-Dow Jones) Galapagos heeft zijn kapitaal verhoogd met de uitgifte van 61.560 nieuwe aandelen. Dit maakte het farmabedrijf maandagavond bekend.

De emissie is goed voor een verhoging van het uitstaande kapitaal met 1.769.850,00 miljoen euro.

Het zogeheten maatschappelijk kapitaal van het bedrijf komt hiermee uit op ruim 356,44 miljoen euro en het aantal uitstaande aandelen met stemrecht op bijna 65,9 miljoen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. De S&P 500 won 0,9 procent op 3.951,57 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.244,58 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 11.675,54 punten.

Beleggers reageerden positief nadat het Zwitserse UBS het afgelopen weekeinde een akkoord bereikte om sectorgenoot Credit Suisse over te nemen. UBS stemde er zondag mee in om de noodlijdende bank over te nemen voor circa 3 miljard Zwitserse frank.
 
Ook kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse dollars gemakkelijk toegankelijk blijven in het mondiale financiële systeem.

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, terwijl bredere zorgen op de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven staan", aldus ING.

Beleggers wachten nu op het rentebesluit van de Federal Reserve.

"De vrees voor de Amerikaanse bankensector en de economie in het algemeen heeft er zelfs toe geleid dat sommigen suggereren dat de Fed de rente woensdag zal handhaven of zelfs zal verlagen. Een renteverlaging zou een overdreven reactie zijn. Het zou het signaal afgeven dat er een groter probleem is, wat de markten zou kunnen afschrikken", denkt marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die een verhoging van 25 basispunten het meest waarschijnlijk acht.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De euro/dollar handelde maandagavond op 1,720. De olieprijs is maandag na een late opleving gestegen. Bij een settlement van 67,64 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 1,3 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com gaat 9.000 extra banen schrappen, nadat het begin dit jaar al bekendmaakte 18.000 banen te schrappen. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Flagstar Bank stemde zondag in met de overname van een groot deel van wat ooit Signature Bank was. Vanaf maandag opereren de 40 vestigingen van Signature Bank onder toeziend oog van Flagstar Bank. De aandelen van New York Community Bancorp, het moederbedrijf van Flagstar Bank, stegen maandag 31,6 procent.

First Republic Bank verloor opnieuw zo'n 24 procent, nadat S&P Global de regionale geldschieter naar junkstatus degradeerde.

Aandelen van grootbanken als Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America sloten verdeeld.

Foot Locker verloor zo'n 6 procent. De schoenenretailer rapporteerde beter dan verwachte resultaten, maar zei een daling van de omzet te voorzien.

Sangamo Therapeutics zei dat Novartis en Biogen de samenwerking en licentieovereenkomsten met het biotechnologiebedrijf hebben beëindigd. Het aandeel eindigde 4 procent lager.

Credit Suisse, dat tevens in de VS is genoteerd, daalde maandag zo'n 56 procent in New York. De Amerikaanse notering van UBS won ruim 3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: S&P verlaagt outlook UBS

(ABM FN-Dow Jones) S&P Global Ratings heeft de outlook van UBS maandag verlaagd naar negatief met een ongewijzigde A- rating.

De kredietbeoordelaar verwacht dat de integratie van grote delen van de investeringsbankactiviteiten van Credit Suisse een materieel uitvoeringsrisico met zich meebrengt. 

"Wij geloven dat het management van UBS de integratie van Credit Suisse voorzichtig zal uitvoeren. Dankzij de zeer hoge financiële buffers als gevolg van de transactie en de massale liquiditeitssteun van de Zwitserse centrale bank zien wij voldoende buffers om opkomende risico's effectief te beperken", aldus S&P in een verklaring. 

Gezien de omvang en het zwakkere kredietprofiel van Credit Suisse en de complexiteit van de afbouw van een groot deel van zijn investeringsbankactiviteiten, bestaat echter het risico dat de gecombineerde groep zijn concurrentiepositie verzwakt of financiële doelstellingen niet haalt als gevolg van herstructurerings- of proceskosten, die volgens S&P aanzienlijk kunnen zijn. 

"In ons basisscenario verwachten wij al klantenverloop bij de gecombineerde entiteit, met name op het gebied van vermogensbeheer en Zwitsers bankieren, waar beide entiteiten aanzienlijke overlappingen hebben", aldus S&P.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag na een late opleving gestegen richting het slot. Bij een settlement van 67,64 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 1,3 procent duurder. 

Daarmee profiteerden de oliemarkten van een zwakkere dollar en en opleving van de Amerikaanse aandelenmarkten.

Zowel WTI als Brent eindigden vrijdag op hun laagste niveau sinds december 2021. De oliemarkten veerden maandag op nadat bekend werd dat UBS zijn noodlijdende sectorgenoot Credit Suisse overneemt.

Toch blijft een "bredere economische zwakte in beeld voor de oliemarkten, nu de economische groeiverwachtingen omlaag gaan door de vrees voor een haperende financiële sector", aldus Robbie Fraser van Schneider Electric. 

"Dat wordt nog verergerd door een [olie]markt die niet in balans is, met een overaanbod", volgens de marktanalist.

Analisten van Goldman Sachs verwachten niet langer dat WTI en Brent dit jaar zullen stijgen naar 100 dollar per vat. Zij verlaagden hun 12-maands prognose voor Brent tot 97 dollar per vat en hun vooruitzichten voor WTI tot 94 dollar per vat.

Goldman Sachs wees op zwakkere fundamentals, zoals hoger dan verwachte voorraden op korte termijn, een iets lagere vraag en een iets hoger niet-OPEC aanbod.

Vooruitkijkend rekenen marktkenners op meer volatiliteit. 

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, waarbij de bredere zorgen over de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven. Bovendien hebben we deze week de Fed-vergadering, die de markten nog onzekerder maakt", schreven grondstoffenanalisten van ING. Gerekend wordt op een renteverhoging van 25 basispunten, hoewel er ook marktkenners zijn die denken dat de Fed zich een pauze kan veroorloven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd waarbij bankaandelen in de middaghandel wisten op te krabbelen. De Stoxx Europe 600 index won 1,0 procent met een slot van 440,60 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,1 procent op 14.933,38 punten. De Franse CAC 40 steeg 1,3 procent bij een stand van 7.013,14 punten. De Britse FTSE sloot 1,0 procent hoger op 7.403,85 punten.

Beleggers konden maandag reageren op het nieuws van dit weekend dat UBS het noodlijdende Credit Suisse overneemt voor circa 3 miljard Zwitserse frank.

"Na de slechtste week voor Europese beurzen dit jaar, lijkt de volatiliteit deze week aan te houden nu het lot van Credit Suisse eindelijk lijkt bezegeld", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"In Europa lijkt het risico van een potentiële depositovlucht uit banken kleiner dan in de VS, terwijl de bankbalansen conservatiever zijn beheerd. Vanuit zowel krediet- als aandelenoogpunt zijn wij positief over de Europese banken. Wij menen dat de fundamenten voor de Europese financiële sector sterk zijn en zien weinig risico op besmetting door de situatie bij Credit Suisse", zei Chris Iggo van AXA Investment.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari op maandbasis daalden met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,8 procent, hetgeen een stuk minder is dan in de voorgaande maanden.

De export in de eurozone steeg in januari op jaarbasis met 11 procent, terwijl de import met 10 procent toenam, wat resulteerde in een stijging van het tekort op de handelsbalans tot 30,6 miljard euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0717. WTI-olie werd een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

In Zwitserland sloot UBS maandag toch 1,3 procent hoger na een daling eerder op de dag. Credit Suisse verloor 55,7 procent op 0,82 Zwitserse frank. UBS betaalt 0,76 frank per aandeel.

De overname van Credit Suisse door UBS neemt directe risico's voor de bankensector weg, maar roept ook vragen op, volgens zakenbank Jefferies. De belangrijkste vragen zijn waarom aandeelhouders van UBS geen toestemming is gevraagd en waarom houders van alternatieve Tier 1-obligaties (AT1's of coco's) alles kwijt zijn, terwijl aandeelhouders nog wel iets overhouden. Volgens Jefferies wijkt dat af van de gebruikelijke gang van zaken waarin aandeelhouders als eerste risico lopen.

In Amsterdam won ABN AMRO 1,5 procent, terwijl ING uiteindelijk 0,7 procent daalde. KBC steeg in Brussel 1,7 procent.

In Parijs verloor Société Générale 0,8 procent, BNP Paribas won uiteindelijk 1,7 procent, terwijl Crédit Agricole 0,7 procent hoger eindigde.

In Frankfurt daalde Commerzbank 3,5 procent, terwijl Deutsche Bank op het slot slechts 0,4 procent zag verdampen.

Barclays daalde in Londen 2,3 procent, HSBC verloor 0,1 procent en Lloyds sloot 0,3 procent lager.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Lotus draagt Noelle Goris voor als bestuurder

(ABM FN) Lotus Bakeries is van plan om tijdens de jaarvergadering Noelle Goris voor te dragen als onfafhankelijk bestuurder. Dit meldde de koekjesfabrikant maandag nabeurs.

De jaarvergadering staat gepland voor 12 mei 2023.

Goris is momenteel vice president Global Travel Retail & Apac bij de La Prairie Groupe, onderdeel van de Beierdorf Group.  Voorts is Noelle lid van de Management Board bij La Prairie en zetelt ze in de Raad van Advies van de start-up Hello Hossy.

Goris zal Sabien Sagaert opvolgen, die 12 jaar lang de functie van onafhankelijk bestuurder bij Lotus Bakeries heeft uitgeoefend.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bel20 sluit nerveuze sessie in de plus af

(ABM FN) Na een rode opening maandagochtend wist de Brusselse beurs in de loop van de dag het tij te keren en hoger sluiten. De Bel20 sloot 0,8 procent hoger op 3.630 punten.

Bij de opening stelde de overname van Credit Suisse door UBS nog niet gerust, maar gedurende de dag verbeterde het sentiment. 

"De overname was duidelijk de enige oplossing om een drama te voorkomen", zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, die opmerkte dat de Zwitserse centrale bank ter ondersteuning van de overname van Credit Suisse een steunpakket van 100 miljard frank heeft aangekondigd om te zorgen dat er voldoende liquiditeit is.

Keppenne meent dat een "systeemrisico met Credit Suisse voorlopig is uitgesloten", maar de econoom merkte ook op hiervoor wel ongekende maatregelen en massale liquiditeitsinjecties door de autoriteiten noodzakelijk waren, "om ten koste van alles een nieuwe financiële crisis zoals in 2008 te voorkomen en dus er alles aan doen om de markten te kalmeren".

In de VS kondigde Standard & Poor's aan dat het de kredietwaardigheid van First Republic Bank, een in problemen verkerende regionale bank, heeft verlaagd naar speculatief. Hoewel verschillende grote Amerikaanse banken de bank vorige week met 30 miljard dollar hebben gered, is dat volgens S&P wellicht toch niet genoeg om de liquiditeitsproblemen op te lossen.

Volgens Keppenne "zullen andere regionale banken waarschijnlijk onder druk komen te staan en zullen de autoriteiten vrijwel zeker opnieuw moeten ingrijpen".

En onder deze omstandigheden moet de Fed deze week een nieuw rentebesluit nemen. Keppenne rekent op een renteverhoging met 25 basispunten.

En nu de risicoaversie stijgt en veilige havens worden opgericht, blijven staatsobligaties populair. Het Belgische schuldagentschap profiteerde daarvan door op maandag 3,9 miljard euro te lenen, verdeeld over drie tranches, waarbij de rente sterk daalde tot 2,77 procent voor de OLO op tien jaar.

Op de valutamarkt bleef de euro sterk en steeg in de vroege avondhandel 0,5 procent boven 1,07 dollar.

Tegelijkertijd bleef de olieprijs dalen tot 72 dollar per vat Brent.

De Europese gasprijzen daalden tot onder de 40 euro per megawattuur, de laagste prijs in 20 maanden.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was Proximus de grootste stijger van de dag, met een koerswinst van 3,2 procent, gevolgd door Ageas dat 2,8 procent won.

Ook KBC eindigde in het groen met een winst van 1,7 procent, nadat het eerder vandaag nog meer dan 4 procent daalde.

Barco en Melexis, die maandag terugkeerden in de hoofdindex, wonnen respectievelijk 0,5 en 1 procent.

Het was een moeilijken sessie voor de biotechs. UCB en Galapagos sloten respectievelijk 1,1 en 3,3 procent lager. 

De resultaten van de afgelopen weekend gepubliceerde studies van het in Brussel gevestigde UCB over de doeltreffendheid en veiligheid van bimekizumab bij de behandeling van volwassenen die lijden aan hidradenitis suppurativa kregen een gemengde ontvangst van analisten. De studieresultaten zijn beter dan die van Novartis, maar slechter dan die van AbbVie, aldus zakenbank Jefferies.

In de BelMid speelde Econocom zich in de kijker, en won meer dan 3 procent, gevolgd door Lotus Bakeries, dat 2,6 procent steeg.

Onderaan de tabel daalde VGP, dat vrijdag nog deel uitmaakte van de Bel20 index, met 1,8 procent. Colruyt, dat ook uit de Bel20 'degradeerde', won 0,3 procent.

Handel in het aandeel Telenet is nog steeds niet mogelijk. Sinds donderdag is de notering geschorst.

In de BelSmall steeg Hyloris met 2,9 procent, terwijl MdxHelath 4,2 procent moest prijsgeven.

Roularta, waarvan het koersdoel door Degroof Petercam werd verlaagd van 27 naar 24 euro, sloot stabiel op 17 euro. Volgens de zakenbank heeft de mediagroep veerkracht getoond, ondanks de moeilijke omstandigheden op de reclamemarkt.

Ondertussen op Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices was Wall Street in rep en roer. De belangrijkste index, de S&P 500, won 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Matthieu Hellin

Amazon schrapt 9.000 extra banen

(ABM FN-Dow Jones) Amazon.com gaat 9.000 extra banen schrappen, nadat het begin dit jaar al bekendmaakte 18.000 banen te schrappen. Dit meldde de Amerikaanse e-commerce reus maandagmiddag.

"Gezien de onzekere economie waarin we ons bevinden, en de onzekerheid die bestaat in de nabije toekomst, hebben we ervoor gekozen om onze kosten en personeelsbestand meer te stroomlijnen," zei CEO Andy Jassy in een verklaring.

Volgens Amazon zijn de 9.000 extra ontslagen niet eerder aangekondigd, omdat sommige teams nog niet klaar waren met de evaluaties die bepaalden welke functies moesten worden geschrapt.

Amazon is het laatste techbedrijf dat opnieuw banen schrapt. Vorige week maakte Facebook-moeder Meta bekend dat het de komende maanden ongeveer 10.000 banen gaat schrappen, de tweede golf van massaontslagen bij het social mediabedrijf.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 28 maart 2023.

DINSDAG 21 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Bel20 en KBC in de lift

(ABM FN) De Bel20 wint maandagnamiddag rond half drie 0,1 procent op 3.607 punten, na een verlies tot 2 procent in de ochtend.

In de hoofdindex gaat Elia nog steeds aan de leiding, de elektriciteitsnetbeheerder wint meer dan 3 procent. Ook Proximus doet het goed, met een winst van 1,9 procent.

KBC staat weer in het groen, nadat het aandeel in de ochtend tot 4 procent verloor. KBC staat nu 0,6 procent hoger.

UCB staat nog altijd onderaan met een daling van 1,4 procent. De afgelopen weekend door UCB gepresenteerde studieresultaten zijn beter dan die van Novartis, maar slechter dan die van AbbVie, aldus zakenbank Jefferies.

Barco en Melexis, die maandag terugkeerden in de hoofdindex, winnen respectievelijk 0,5 en 0,6 procent.

In de BelMid trekt Lotus Bakeries de kop, met een stijging van meer dan 3 procent, gevolgd door Econocom, dat 2,7 procent wint. Shurgard daarentegen daalt 3,3 procent.

De handel in Telenet ligt nog altijd stil. Dat is al sinds donderdag.

In de BelSmall stijgt Onward met 4,5 procent, terwijl Biocartis 3,4 procent daalt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Wall Street koerst af op licht lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een fractioneel lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.

Beleggers vluchten maandag richting 'veilige havens', nadat het Zwitserse UBS het afgelopen weekeinde een akkoord bereikte om Credit Suisse over te nemen.

UBS stemde er zondag mee in om de noodlijdende bank over te nemen voor circa 3 miljard Zwitserse frank.
 
Op zondag kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse dollars gemakkelijk toegankelijk blijven in het mondiale financiële systeem.

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, terwijl bredere zorgen op de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven staan", aldus ING.

Op macro-economisch  vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,0713. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0695 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0666 op de borden.

Olie werd maandag tot 1,1 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Flagstar Bank stemde zondag in met de overname van een groot deel van wat ooit Signature Bank was. Vanaf maandag opereren de 40 vestigingen van Signature Bank onder toeziend oog van Flagstar Bank. De aandelen van New York Community Bankcorp, het moederbedrijf van Flagstar Bank, stegen voorbeurs met 10,5 procent.

First Republic Bank verloor voorbeurs 18,5 procent, nadat S&P Global de regionale geldschieter naar junkstatus degradeerde.

FootLocker steeg voorbeurs 1,5 procent. De schoenenretailer rapporteerde beter dan verwachte resultaten, maar zei een daling van de omzet te voorzien.

Sangamo Therapeutics zei dat Novartis en Biogen de samenwerking en licentieovereenkomsten met het biotechnologiebedrijf hebben beëindigd. Het aandeel noteerde voorbeurs 8,0 procent lager.

Credit Suisse, dat tevens in de VS is genoteerd, daalde voorbeurs bijna 60 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 3.916,64 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het rood op 31.861,98 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 11.360,51 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Brussel keurt overname VOO door Orange goed

(ABM FN) De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie zojuist bekend na afronding van een diepgaand onderzoek.

De goedkeuring is op voorwaarde dat Orange maatregelen treft om de mededingingsbezwaren weg te nemen. Zo zal Telenet minstens 10 jaar toegang krijgen tot het vaste netwerk van VOO en Brutélé.

"Toegang tot betaalbare en hoogwaardige internet- en tv-diensten vereist keuzemogelijkheden. Orange is een succesvolle uitdager van Voo en Brutélé's telecommunicatiediensten in delen van België. Met ons diepgaande onderzoek willen we ervoor zorgen dat de overname van VOO en Brutélé door Orange niet leidt tot hogere prijzen of minder kwaliteit voor klanten in Wallonië en delen van Brussel", zei eurocommissaris Margrethe Vestager eind juli al.  

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen op kleine winsten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur overwegend hoger, hoewel de plussen relatief bescheiden zijn.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 436,82 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 14.834,32 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 6.957,14 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.344,39 punten.

De start vanochtend was nog negatief, nadat UBS zondag onder toezicht van de Zwitserse autoriteiten een deal sloot om het in problemen geraakte Credit Suisse over te nemen.

UBS betaalt circa 3 miljard frank voor Credit Suisse.
 
Zondag kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat er voldoende Amerikaanse dollar beschikbaar blijven in het mondiale financiële systeem.

Economen verwachten dat Amerikaanse banken de kredietvoorwaarden aanzienlijk zullen aanscherpen in reactie op de onrust, waardoor de kans groter wordt dat de economie in een recessie komt.

"Na de slechtste week voor Europese beurzen dit jaar, lijkt de volatiliteit deze week aan te houden nu het lot van Credit Suisse eindelijk lijkt bezegeld", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari op maandbasis daalden met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,8 procent, hetgeen een stuk minder is dan in de voorgaande maanden.

De export in de eurozone steeg in januari op jaarbasis met 11 procent, terwijl de import met 10 procent toenam, wat resulteerde in een stijging van het tekort op de handelsbalans tot 30,6 miljard euro.

De euro/dollar noteerde op 1,0696. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0695 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0666 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Zwitserland noteerde UBS noteerde maandag 5,5 procent lager. Credit Suisse verloor 60 op 0,74 Zwitserse frank. Dat is 2 cent minder dan UBS voor zijn rivaal betaalt.

In Amsterdam verloor ABN AMRO 1,1 procent, terwijl ING zelfs 5,7 procent daalde. KBC leverde in Brussel 1,3 procent in.

In Parijs verloor Société Générale 3,6 procent, BNP Paribas daalde 2,6 procent, terwijl Crédit Agricole 1,4 procent lager noteerde.

In Frankfurt daalde Commerzbank 3,5 procent, terwijl Deutsche Bank 1,6 procent zag verdampen.

Baclays daalde in Londen 2,7 procent, HSBC verloor 2,1 procent en Lloyds noteerde 1,2 procent lager.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een fractioneel hogere opening tegemoet.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 3.916,64 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het rood op 31.861,98 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 11.360,51 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Handelstekort eurozone licht gestegen

(ABM FN-Dow Jones) Zowel de export als de import in de eurozone zijn in januari op jaarbasis gestegen op jaarbasis, waarbij het handelstekort licht groeide. Dit bleek maandag uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

De export steeg 11 procent op jaarbasis tot 222,9 miljard euro. De import steeg met 10 procent tot 231,1 miljard.  

Daarmee kwam het tekort op de handelsbalans in januari uit op 30,6 miljard euro, tegenover een tekort van 30,2 miljard euro een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursupdate: verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs levert maandag in, nadat UBS afgelopen weekend Credit Suisse overnam in een door de autoriteiten geleide reddingsoperatie.

De Bel20 index daalde 1,3 procent naar 3.557 punten. Daarmee is het verlies beduidend groter dan in Amsterdam of Parijs.

"Overheden en centrale banken lijken er alles aan te doen om het vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx, wijzend op de overname van Credit Suisse door UBS.

Aandeelhouders van Credit Suisse worden in aandelen UBS betaald en op basis van de slotkoers van vrijdag, wordt de overname gewaardeerd op 3 miljard Zwitserse frank, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse.

Aandeelhouders zien door de overname hun investering grotendeels verdampen en een deel van de obligatiehouders staat zelfs volledig met lege handen. 

De Zwitserse centrale bank zal "substantieel extra liquiditeit" beschikbaar stellen, zo meldde Credit Suisse, dat eerder al 50 miljard frank kreeg toegezegd.

Zondag werd ook bekend dat de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, Bank of Canada en de Zwitserse centrale bank acties coördineren om de liquiditeitsverschaffing voor de Amerikaanse dollar te verbeteren via bestaande swapovereenkomsten, met het oog op de stress in het financiële systeem.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,0658. De Amerikaanse tienjaarsrente daalt naar 3,343 procent en de Duitse Bund noteert net boven de 2 procent.
 
Stijgers en dalers

In de Bel20 ging Elia aan de leiding met een koerswinst van 1,8 procent. Proximus won 1,3 procent. 

KBC en Ageas daalden 2,7 en 1,5 procent. Galapagos en UCB verloren 2,1 en 2,9 procent. De afgelopen weekend door UCB gepresenteerde studieresultaten zijn beter dan die van Novartis, maar slechter dan die van AbbVie, aldus zakenbank Jefferies.

In de BelMid trok Immobel de kop met een stijging van 1,8 procent. Sipef steeg 1,2 procent.

De handel in Telenet ligt nog altijd stil. Dat is al sinds donderdag. 

VGP en Exmar verloren ruim 2 procent.

In de BelSmall vielen de verliezen van Qrf en Nextensa van 2,8 en 3,6 procent op.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Degroof Petercam verlaagt koersdoel Roularta

(ABM FN) Degroof Petercam heeft maandag het koersdoel voor Roularta verlaagd van 27,00 naar 24,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Volgens analisten van Degroof waren de jaarresultaten van Roularta conform verwachting. Ondanks dat het bedrijf last had van hogere energie- en papierprijzen, wist Roularta het jaar 2022 met gezonde winsten af te sluiten.

De analisten denken dat de focus van het bedrijf op digitalisering een goede keuze is, gezien de marges minder gevoelig worden door de hogere inputkosten. Het dividend van 1,00 euro per aandeel biedt bovendien een "mooi" dividendrendement van 5,9 procent.

Verder blijft de balans volgens Degroof gezond met een kaspositie van 73 miljoen euro. Ook bezit het bedrijf nog circa 10 procent van de uitstaande aandelen, goed voor een waarde van 22 miljoen euro.

Degroof verhoogde de omzetramingen voor de periode 2023 tot en met 2025 met gemiddelde 2 procent, terwijl de winsttaxaties juist met 11 procent omlaaggingen. Ook houdt Degroof rekening met hogere werkkapitaalkosten. Als gevolg kwam Degroof uit op een lager koersdoel.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: redelijke studieresultaten UCB

(ABM FN) De door UCB gepresenteerde studieresultaten met bimekizumab bij de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige hidradenitis suppurativa, een chronische ontsteking van de haarzakjes, ogen beter dan Cosentyx van Novartis, maar schieten tekort in vergelijking tot AbbVie's Humira. Dit stelden analisten van zakenbank Jefferies maandag.

In vergelijking tot een placebo liet bimekizumab een "statistisch en klinisch significante en consistente" verbetering zien na 16 weken. Dit hield aan tot week 48.

Jefferies heeft een koopadvies op UCB met een koersdoel van 89,00 euro. Het aandeel daalt maandag 2,1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Orpea regelt extra financiering

(ABM FN) Orpea heeft maandag een overeenkomst getekend met een groep banken voor een extra financiering ter waarde van 600 miljoen euro. Dit bleek uit een persbericht van de Franse uitbater van rusthuizen.

Tot de groep banken behoren onder meer BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale.

De extra financiering is onderdeel van een herstructureringsplan van Orpea.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin
Markten
My following
Markten
BEL20