Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,4 procent tot 440,11 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,7 procent op 14.957,23 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,7 procent op 7.015,10 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent lager op 7.405,45 punten.

Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag opnieuw lager, waarbij met name de financials fors onder druk kwamen te staan vanwege twijfels over de gezondheid van het Europese financiële systeem, onder andere vanwege een piek in de kosten voor banken om zich te verzekeren tegen risico's.

UBS en Credit Suisse verloren tot ruim 5,0 procent, aangezien de twee banken tot de instellingen behoren die onder de loep worden genomen als onderdeel van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie naar de vraag of bankiers Russische oligarchen hebben geholpen om sancties te omzeilen, meldde persbureau Bloomberg.

Deutsche Bank verloor circa 8,5 procent, te midden van berichten over een stijging van de prijs van zijn credit default swaps. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukte vrijdag dat Deutsche Bank zeer winstgevend is en dat er geen reden is tot zorg.

"Het huidige niveau ligt boven de CDS die tijdens de financiële crisis van 2008 werd bereikt. Als deze niet normaliseren, is het zeer waarschijnlijk dat de aandelenmarkt hierdoor vele dagen onder druk zal blijven staan", zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse detailhandelsverkopen op maandbasis met 1,2 procent zijn gestegen, terwijl daar een stijging van 0,3 procent voor werd voorzien.

In de eurozone kwamen vandaag de eerste inkoopmanagersindices naar buiten. In Duitsland groeide de economie in maart harder dan verwacht, louter door een spurt in de dienstensector, want de krimp in de industrie werd groter. Ook de economie van de eurozone groeide harder dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk viel het groeitempo iets terug, terwijl de Fransen de stijgende lijn juist ook vasthielden.

De euro/dollar noteerde op 1,0759. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0830 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Naast Deutsche Bank, UBS en Credit Suisse stonden vrijdag tal van Europese grootbanken, maar ook verzekeraars onder druk. ABN AMRO noteerde 2,2 procent lager, ING verloor 3,7 procent en Aegon daalde 2,7 procent. Crédit Agricole daalde 2,1 procent, Société Générale verloor 5,9 procent en van BNP Paribas noteerde 5,0 procent lager.

In Parijs noteerden vier van de 40 fondsen hoger. Sanofi steeg 1,1 procent, Pernod Ricard won 0,5 procent, terwijl Schneider Electric 5,3 procent daalde.

In Frankfurt noteerde Merck 2,2 procent hoger. Infineon Technology verloor 4,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 3.939,86 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

SnowWorld boekt hogere omzet en reduceert verlies

(ABM FN-Dow Jones) SnowWorld heeft het afgelopen gebroken boekjaar een hogere omzet geboekt en wist zijn verlies fors te reduceren. Dit bleek vrijdag nabeurs uit de niet-geauditeerde voorlopige jaarcijfers van de exploitant van overdekte skihallen.

SnowWorld boekte het afgelopen gebroken boekjaar een EBITDA van 4,8 miljoen euro, in vergelijking met een negatieve EBITDA van 7,0 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een verlies van 1,5 miljoen euro, tegenover een verlies van 12,1 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet verbeterde van 13,9 miljoen naar 40,9 miljoen euro.

SnowWorld is inmiddels voor meer dan 95 procent in handen van Alychlo, dat wordt gecontroleerd door de Belgische miljardair Marc Coucke. Half maart meldde het concern in mei een uitkoopprocedure te kunnen starten.

"Het sterke omzetherstel vormt een steun in de rug bij de – zeer constructieve – gesprekken met de financiers van SnowWorld. De verwachting is dat SnowWorld – post-Covid – weer zal kunnen voldoen aan de met de banken overeengekomen convenanten", zei het bedrijf vrijdag.

Dividend wordt niet uitgekeerd omdat de kasstroom eerst wordt aangewend "om de vermogenspositie te versterken", aldus SnowWorld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bankzorgen duwen Bel20 in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is de laatste sessie van de week in het rood gesloten, door de koersval van Deutsche Bank, die de vrees voor besmetting binnen de banksector opnieuw aanwakkerde.

De Bel20 gaf 0,9 procent prijs en bleef daarmee nipt boven van 3.600 punten. De sterindex boekte een weekwinstje van 0,7 procent.

Sommigen dachten dat de bankenstress achter de rug was na de redding en overname van Credit Suisse afgelopen zondag door UBS, maar vandaag was Deutsche Bank aan de beurt. Het aandeel kelderde met 10 procent in Frankfurt.

"Het begon met de CDS die opgerekt werden en het aandeel deden dalen", aldus Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, in een interview met ABM Financial News, waarbij hij opmerkte dat het vertrouwen in de financiële sector nog steeds broos is.

De CDS is een instrument voor de markt om zich in te dekken tegen een faillissement van een onderneming. Hoe hoger de koers van een CDS, hoe hoger het risico.
 
Hoewel wantrouwen op zijn plaats is, meent Keppenne dat de Deutsche Bank nu toch vooral de prijs betaalt voor de problemen die de bank in het verleden had.

"Deutsche Bank heeft het bedrijfsmodel fundamenteel gemoderniseerd en gereorganiseerd en is een zeer winstgevende bank," zei bondskanselier Olaf Scholz op een persconferentie in Brussel toen hem werd gevraagd naar Deutsche Bank.

"We hoeven ons nergens zorgen over te maken", voegde de politicus eraan toe.

Door deze zorgen vluchtten de beleggers naar veilige havens, waarbij het rendement op de tweejarige Amerikaanse obligatie daalde tot 3,70 procent. De markt lijkt te verwachten dat de Fed de rest van het jaar een soepeler beleid zal voeren.

De Duitse tienjaarsrente daalde tot 2,10 procent.

De greenback profiteerde ook van zijn ‘safe-haven status’, en de euro/dollar daalde naar 1,0759.

Angst dat de crisis in de bankensector overslaat naar de brede economie zette druk op de olieprijs.  Een vat North Sea Brent crude daalde meer dan 2 procent.

Stijgers en dalers

Terwijl de Euro Stoxx Banks index met meer dan 2 procent daalde, wist KBC het verlies te beperken tot 1,5 procent.

Proximus ging tegen de trend in met een koerswinst van 1,7 procent en was daarmee de grootste stijger in de Bel20.

Onderaan daalde Sofina met 2,8 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Euronav na de buitengewone aandeelhoudersvergadering van donderdag. Het wegnemen van de onzekerheid kan volgens analisten de korting op het aandeel doen verminderen, maar dat kon niet voorkomen dat het aandeel van de rederij 5,8 procent verloor.
 
Alleen IBA deed het slechter, met een koersdaling van 6,2 procent.

Na de publicatie van zijn resultaten gisteren verloor Tessenderlo vandaag nog eens 3,3 procent, terwijl Compagnie du Bois Sauvage een winst van 3,2 procent boekte.

Bij de kleinere bedrijven werd WEB beloond voor zijn uitstekende jaarresultaten en de verhoging van het dividend. Het aandeel won meer dan 6,5 procent.

Sequana Medical daarentegen daalde met 1,9 procent.

Nyxoah steeg met 2,4 procent, nadat het meer dan 13 miljoen euro ophaalde. Celyad daarentegen moet juist op zoek naar nieuwe financiering en presenteerde voorbeurs ook een nieuwe CEO. Het aandeel won 4,8 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen kleurde Wall Street rood, maar de verliezen zijn beperkt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 3 april 2023.

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 MAART 2023
00:00 Fluxys - Jaarcijfers
17:45 Nationale Bank - Jaarcijfers

DONDERDAG 30 MAART 2023
11:00 Quest for Growth - Jaarvergadering

VRIJDAG 31 MAART 2023
00:00 Euronav - Jaarcijfers
00:00 Oxurion - Jaarcijfers
00:00 Econocom - Jaarvergadering

MAANDAG 3 APRIL 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Brussel probeert verliezen te beperken

(ABM FN) De Brusselse beurs kleurt vrijdagmiddag overwegend rood, waarbij de Bel20 het verlies probeert te beperken. De sterindex daalt 0,8 procent, waarmee het verlies een stuk kleiner is dan eerder op de dag.

De bezorgdheid over de banksector neemt flink toe, met name over Deutsche Bank, dat in Frankfurt met 11 procent keldert. KBC verliest 'slechts' 1 procent.

Onderaan verliezen Aperam en Sofina respectievelijk 3 en 3,5 procent.

 Argenx en Proximus boeken als enige winst, met koersstijgingen van 0,4 en 1,2 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Euronav na de bijzondere algemene vergadering van gisteren. Het wegvallen van de onzekerheid kan de korting volgens de analisten doen afnemen, maar dat belet niet dat de koers van Euronav toch 4,4 procent lager staat.

Alleen IBA doet het slechter, met een daling van 5 procent.

In de nasleep van de cijfers gisteren moet Tessenderlo nog eens 3,1 procent prijsgeven.

Econocom wint 1,2 procent.

Bij de small caps wordt WEB voor uitstekende jaarcijfers en een dividendverhoging beloond. Het aandeel wint meer dan 7 procent.

Onward Medical daarentegen daalt met 4 procent.

Nyxoah daalt 1,7 procent, nadat het ruim 13 miljoen euro ophaalde. Celyad moet juist op zoek naar nieuwe financiering en presenteerde een nieuwe CEO. Het aandeel wint 3 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Berlijn niet bezorgd over Deutsche Bank - media

(ABM FN-Dow Jones) Duitsland is niet bezorgd over de situatie bij Deutsche Bank. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van uitspraken van bondskanselier Olaf Scholz in Brussel, waar hij een ontmoeting had met Europese leiders en ECB-voorzitter Christine Lagarde.

"Deutsche Bank heeft het bedrijfsmodel fundamenteel gemoderniseerd en gereorganiseerd en is een zeer winstgevende bank," zei Scholz op een persconferentie in Brussel toen hem werd gevraagd naar Deutsche Bank.

"We hoeven ons nergens zorgen over te maken", voegde hij eraan toe.

Aandelen van Deutsche Bank noteren vrijdagmiddag zo'n 10 procent lager in Frankfurt. Beleggers maken zich zorgen over de stijgende credit default swaps van de bank. Eerder stegen de CDS van het noodlijdende Credit Suisse, de Zwitserse bank die afgelopen weekend gered moest worden door sectorgenoot UBS en de autoriteiten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Belgische ondernemersvertrouwen trekt verder aan

(ABM FN) Het Belgische ondernemersvertrouwen is in maart verder aangetrokken. Dit bleek vrijdag uit cijfers van Nationale Bank.

"Het herstel van de conjunctuurbarometer, in december vorig jaar ingezet, verstevigde aanzienlijk in maart."

Noteerde de vertrouwensindex in februari nog op 12,8 negatief, in maart was dit nog 7,6 negatief, ofwel een verbetering met 5,2 punten.

Het ondernemingsklimaat verbeterde volgens Nationale Bank fors in de dienstverlening aan bedrijven en, in mindere mate, in de verwerkende nijverheid en de handel. In de bouwnijverheid blijft de economische situatie volgens de centrale bank zich eerder licht positief ontwikkelen. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Groeitempo Amerikaanse economie goed omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse economie is in maart flink harder gegroeid. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 53,8 tegen 50,6 in februari. Dat is de hoogste stand in 11 maanden.

In de prognose vooraf werd door economen rekening gehouden met een index van 50,3.

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting te zijn gestegen van 47,3 in februari naar 49,3 in maart, het hoogste niveau in vijf maanden.

Deze verwachting lag op 47,0.

De samengestelde index steeg zo van 50,1 naar 53,3, de hoogste stand in 11 maanden.

Econoom Chris Williamson van S&P sprak van een "bemoedigende opleving". Het beeld wordt steeds positiever, aldus de econoom, maar wordt toch vooral gedragen door de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: koersval Deutsche onderstreept aanhoudende zorgen over bankensysteem

(ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Deutsche Bank staan vrijdag flink onder druk en ook bankaandelen elders worden meegezogen in de aanhoudende zorgen over het mondiale bankensysteem.

"Deze week hadden de Europese bankaandelen een beetje respijt dankzij de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS, maar dat respijt is snel verdampt nu het vooruitzicht van een nieuwe crisis ontstaat", meent Naeem Aslam, chief investment officer van Zaye Capital Markets.

"Deutsche Bank staat nu onder druk en beleggers herpositioneren zich", ziet Jon Jonsson van Neuberger Berman. "Ik denk niet dat er onmiddellijke zorgen zijn over Deutsche Bank, maar het kan vandaag de dag snel gaan. Het is zeker een bank die al lange tijd worstelt met de winstgevendheid," aldus de vermogensbeheerder.

De spread op vijfjarige credit default swaps (CDS) van de Duitse bank steeg donderdag naar 175, het hoogste niveau sinds 2018 en de eendaagse stijging was de grootste in zijn geschiedenis, volgens persbureau Reuters. Ook de waarde van de AT1 obligaties van Deutsche Bank is aanzienlijk afgenomen.

Hoe hoger de CDS noteren, hoe groter de kans op een default, aldus marktkenners, die benadrukken dat die van Deutsche Bank nog niet in de buurt komen van die van het noodlijdende Credit Suisse, dat afgelopen weekend werd gered door sectorgenoot UBS en de Zwitserse autoriteiten.

Volgens Aslam is er niet één specifieke gebeurtenis of ontwikkeling die kan worden aangewezen als de oorzaak van de aanzienlijke verschuivingen in de CDS van Deutsche Bank.

De marktkenner van Zaye Capital Markets wijst erop dat het huidige niveau van credit default swaps voor Europese banken net iets lager liggen dan tijdens het hoogtepunt van de Europese financiële crisis in 2013.

Het huidige niveau ligt wel boven het niveau dat de CDS bereikten tijdens de financiële crisis van 2008, volgens Aslam.

Als dit niet normaliseert, "is het zeer waarschijnlijk dat de aandelenmarkt hier nog dagen last van heeft."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street richting rode opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 0,8 procent in het rood.

Donderdag sloten de indexen op Wall Street in het groen, hoewel een deel van de winsten tegen het einde van de handelsdag wel verloren ging. Beleggers blijven bezorgd over de kwetsbare bankensector, ondanks garanties van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen, dat zij verder kan ingrijpen om het financiële systeem te stabiliseren wanneer dit nodig is.

De koersen van de regionale banken First Republic en PacWest Bancorp gingen donderdag aanvankelijk omhoog, maar sloten toch lager. Vrijdag verliezen deze aandelen opnieuw terrein.

De Amerikaanse notering van Deutsche Bank levert vrijdag 10 procent in tijdens de voorbeurshandel in New York. In Frankfurt verliest het aandeel zelfs 14 procent. De spread op vijfjarige credit default swaps van de Duitse bank steeg donderdag naar het hoogste niveau in zijn geschiedenis. Hoe hoger de CDS noteren, hoe groter de kans op een default, aldus marktkenners, die benadrukken dat die van Deutsche Bank nog niet in de buurt komen van die van het noodlijdende Credit Suisse, dat afgelopen weekend werd gered door sectorgenoot UBS en de Zwitserse autoriteiten.

Ondanks snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade wordt aangericht dan verwacht", waarschuwde Moody's donderdag in een rapport.

Goldman Sachs verwacht dat de huidige stress in de bankensector druk zal zetten op de economische activiteit in de VS en de eurozone.

Een aantal kleine en middelgrote banken in de VS zullen waarschijnlijk nog met problemen worden geconfronteerd, wat zal leiden tot een aanscherping van de kredietvoorwaarden, die naar verwachting 0,3 tot 0,5 procentpunt van de economische groei zullen afsnoepen, voorspelt Goldman Sachs.

In de eurozone lijkt de banksector veerkrachtig, maar de kredietvoorwaarden zullen naar verwachting ook worden aangescherpt, waardoor de groei met 0,3 tot 0,4 procentpunt zal dalen.

"De bankenstress is een tegenwind voor de recente groei", aldus Goldman Sachs. Bij meer bankfaillissementen of aanhoudende uitstroom van deposito's neemt het risico voor de economie toe.

Op macro-economisch vlak is er vrijdag in de VS aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in maart.

De Amerikaanse orders voor duurzame goederen zijn in februari met 1,0 procent gedaald, waar een beperkte afname met 0,3 procent werd voorzien.

De euro/dollar noteert vrijdagmiddag op 1,0746. WTI-olie is 3,5 procent goedkoper per vat dan donderdag.

Bedrijfsnieuws

First Republic, dat donderdag zo'n 6 procent daalde, lijkt vrijdag 5 procent lager te gaan openen. Grootbanken als Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Bank of America noteren voorbeurs 1,5 tot 2,5 procent in het rood.

Block, dat donderdag al stevig onder druk stond na een rapport van shorter Hindenburg, levert vrijdag in de voorbeurshandel 2 procent in.

Slotstanden

De S&P 500 won donderdag op het slot 0,3 procent op 3.948,72 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 32.105,25 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.787,40 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Orders duurzame goederen VS harder gedaald dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in februari steviger gedaald dan voorzien. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De orders namen op maandbasis met 1,0 procent af. Er was vooraf door economen gerekend op een daling van 0,3 procent. 

In januari daalden de orders nog met 5,0 procent, neerwaarts bijgesteld van een eerder gemelde daling met 4,5 procent

Zonder transportmiddelen, waaronder auto's, bleven de orders in februari vrijwel gelijk. Exclusief defensie-opdrachten namen de orders met 0,5 procent af.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag lager, nadat donderdag al enige onrust ontstaan was over de risico's die obligaties van Deutsche Bank dragen, als gevolg waarvan de verzekeringspremies, de zogeheten credit default swaps, voor die schulden van de Duitse bank scherp opliepen.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een min van 1,8 procent op 433,60 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 2,5 procent naar 14.836,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 2,2 procent met een stand van 6.985,54 punten. De Britse FTSE zakte 1,9 procent naar 7.354,81 punten.

Deutsche Bank gaf vrijdag aan dat het op 24 mei voor 1,5 miljard aan obligaties met een looptijd tot begin 2028 terugkoopt.

"Bankproblemen houden de gemoederen bezig, maar tech profiteert wel van de lagere rentes", zo zag beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

In aanvulling op woensdagavond, besloot de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen de boel wat te kalmeren. Toezichthouders zouden toch wel bereid zijn om meer actie te ondernemen als dat nodig is om Amerikaanse banken te stabiliseren. "Woensdag zei ze nog dat ze geen algemene dekking voor deposito’s, zonder goedkeuring van het congres, had overwogen of besproken", aldus Blekemolen.

"In de afgelopen week hebben we centrale banken de rentes weer zien verhogen, maar er lijkt een bewustwording te zijn dat de rentepiek dichtbij of voorbij is voor wat betreft de huidige cyclus aan verhogingen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Dit beeld zien we terug in de rentemarkten."

De Britse detailhandelsverkopen waren over februari een stuk beter dan verwacht met een stijging van 1,2 procent op maandbasis, terwijl daar een stijging van 0,3 procent voor werd voorzien. De plus van januari werd opwaarts bijgesteld van 0,5 procent op maandbasis naar 0,9 procent.

In de eurozone kwamen vandaag de eerste inkoopmanagersindices naar buiten. In Duitsland groeide de economie in maart harder dan verwacht, louter door een spurt in de dienstensector, want de krimp in de industrie werd groter. Ook de economie van de eurozone groeide harder dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk viel het groeitempo iets terug, terwijl de Fransen de stijgende lijn juist ook vasthielden.

Voor de Verenigde Staten staan vanmiddag de orders voor duurzame goederen over februari en de samengestelde inkoopmanagersindex op het programma. Het is vrijdag de laatste handelsdag dat het tijdsverschil met de VS vijf uur bedraagt; vanaf aanstaande maandag worden de Amerikaanse macrocijfers weer op de gebruikelijke tijdstippen gepubliceerd.

Sprekers zijn vandaag Joachim Nagel, voorzitter van de Deutsche Bundesbank, en de voorzitter van de Fed van St.Louis James Bullard.

De olieprijs daalde vrijdag hard. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 3,4 procent in het rood op 67,55 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 73,47 dollar werd betaald, een daling van 3,2 procent.
 
De euro/dollar noteerde op 1,0724. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0835 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0839 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

De koers van het aandeel Deutsche Bank noteerde vrijdag 13,4 procent lager en trok tal van koersen van Europese grootbanken, maar ook verzekeraars met zich mee. Zo noteerde de koers van het aandeel ABN AMRO 4,8 procent lager, van ING 5,2 procent, van Aegon 4,6 procent, van Crédit Agricole 3,7 procent, van Sociéte Générale 7,5 procent en van BNP Paribas 6,7 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,8 procent in het rood.

De S&P 500 won donderdag 0,3 procent op 3.948,72 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 32.105,25 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.787,40 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: verliezen lopen weer flink op

(ABM FN) De Brusselse beurs ziet de verliezen vrijdag opnieuw flink oplopen. De Bel20 daalt met 1,5 procent naar 3.601 punten.

Frank Vranken, hoofd strategie bij Bank Edmond de Rothschild, merkt op dat de rente een belangrijke rol op de beurs blijft spelen. In Europa verhoogden Zwitserland, Noorwegen en het VK gisteren allemaal de rente, nadat de Amerikaanse Fed dit al woensdagavond deed.

Niet voor het eerst zijn het de financials die vandaag de grootste klappen krijgen, ondanks geruststellingen van beleidsmakers dat het systeem stabiel is.

Citigroup heeft de kredietscore van de Europese banksector verlaagd van Overwogen naar Neutraal. "De waarschijnlijk aanhoudende monetaire verkrapping zal de bezorgdheid over de onrust in de wereldwijde banksector nog vergroten", zo waarschuwen de analisten van de Amerikaanse zakenbank.

De euro/dollar noteert op 1,0739, beduidend lager dan gisteren. 

Het rendement op de tienjarige Duitse staatsobligatie is vanmorgen gedaald tot 2,027 procent. 

Stijgers en dalers

KBC en Ageas krijgen flinke klappen. De bank daalt 4,0 procent en de verzekeraar 3,8 procent. Allen Aperam doet het slechter met een verlies van 4,3 procent.

Alleen Argenx en Proximus kunnen kleine winsten laten zien.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Euronav na de bijzondere algemene vergadering van gisteren. Het wegvallen van de onzekerheid kan de korting volgens de analisten doen afnemen, maar dat belet niet dat de koers van Euronav toch 4,7 procent lager staat. Exmar levert 3,8 procent in, net als IBA.

In de nasleep van de cijfers gisteren moet Tessenderlo nog eens 2,9 procent prijsgeven.

Econocom en Immobel boeken kleine winsten.

Bij de small caps wordt WEB voor uitstekende jaarcijfers en een dividendverhoging beloond. Het aandeel wint 5,1 procent.

Onward Medical en Mithra dalen 3,6 en 3,9 procent.

Nyxoah daalt 1,8 procent, nadat het ruim 13 miljoen euro ophaalde. Celyad moet juist op zoek naar nieuwe financiering en presenteerde een nieuwe CEO. Het aandeel wint 3,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Forse resultaatstijging voor Warehouses Estates Belgium

(ABM FN) Warehouses Estates Belgium heeft over het boekjaar 2022 een fors hoger resultaat behaald en het dividend flink verhoogd. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het vastgoedbedrijf.

De EPRA-winst steeg van 3,20 naar 3,80 euro per aandeel en de huuropbrengsten stegen afgelopen jaar met 10,6 procent tot 20,5 miljoen euro.

Het nettoresultaat over 2022 bedroeg 12,1 miljoen euro. Dit is een afname met 13,2 procent. Het gecorrigeerde resultaat kwam uit op 11,5 miljoen euro. Dat is wel 15,2 procent meer dan in 2021.

De leegstand werd teruggedrongen van 6,27 naar 2,58 procent. De bezettingsgraad bedroeg op 31 december 2022 97,06 procent, een niveau dat WEB de voorbije jaren niet meer gezien had.

De reële waarde van de vastgoedportefeuille bleef stabiel op 300,8 miljoen euro.

WEB stelt voor om een fors hoger dividend uit te keren van 3,29 euro bruto per aandeel. Dit voorstel komt overeen met de uitkering van 90,56 procent van het gecorrigeerd resultaat. Over 2021 keerde WEB 2,84 euro per aandeel uit. Dat betekent dat het dividend met bijna 16 procent wordt verhoogd. 

Op de beurs noteert de koers van Warehouses Estates Belgium aan 39 euro, of ruim 5 procent boven het slotniveau van donderdag.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Groeitempo Britse economie valt iets terug

(ABM FN-Dow Jones) De Britse economie is in maart gegroeid, maar minder dan verwacht en ook minder dan een maand eerder. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 52,8 tegen 53,5 in februari. In de prognose vooraf werd rekening gehouden met een index van 53,0.

De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting te zijn afgenomen van 49,3 in februari naar 48,0 in maart. De verwachting lag op een index van 49,5.

De samengestelde index daalde zo van 53,1 naar 52,2, de laagste stand in twee maanden. Hiervoor was de verwachting 52,6.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: Kepler Cheuvreux verhoogt koersdoel Euronav

(ABM FN) De onzekerheid rondom Euronav is afgenomen. Dit stelde Kepler Cheuvreux vrijdag na de bijzondere algemene vergadering op donderdag 

Het koopadvies voor het aandeel blijft gehandhaafd, maar het koersdoel wordt opgetrokken van 16,50 naar 21,00 euro.

Kepler denkt dat de nieuw gekozen raad van commissarissen uiteindelijk dezelfde strategie zal volgen als Euronav in het verleden, waardoor de onzekerheden met betrekking tot de intenties van CMB worden weggenomen. Deze laatste zal met haar visie namelijk in de minderheid staan.

De voortzetting van de huidige strategie is nu het basisscenario van Kepler Cheuvreux, waarbij wordt gewacht op eventuele opmerkingen van de directie en het management.

Dit betekent ook dat Euronav klaar is om de vruchten te plukken van een sterke tankermarkt.

Het wegvallen van de onzekerheid kan tevens de korting waaraan het aandeel noteert doen slinken.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Economie eurozone groeit harder door dan voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De economie in de eurozone is in maart harder gegroeid en ook flink meer dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 55,6 tegen 52,7 in februari. De taxaties van economen lagen op een index van 52,5.

De inkoopmanagersindex voor de industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting te zijn afgenomen van 48,5 in februari naar 47,1 in maart. De verwachting duidde op 49,0.

De samengestelde index steeg hiermee van 52,0 naar 54,1, de hoogste stand in 10 maanden. Vooraf gingen marktkenners uit van een index van 51,9.

S&P sprak in een toelichting van extra signalen dat de economie de weg omhoog heeft hervonden, na de krimp aan het einde van vorig jaar. Daarbij neemt de inflatiedruk ook steeds verder af en versnelt de banengroei. 

Toch is de groei per saldo bescheiden en volledig afhankelijk van de dienstensector, aldus S&P. 

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: Degroof Petercam verlaagt koersdoel Nyxoah

(ABM FN) Degroof Petercam heeft vrijdag, na een verrassende onderhandse aandelenplaatsing, het koersdoel voor Nyxoah verlaagd van 32,50 naar 31,30 euro met een herhaling van het koopadvies.

Nyxoah haalde een bedrag van 13,35 miljoen euro op aan 6,52 euro per aandeel. 

Met een kaspositie van 95 miljoen euro per eind 2022, verraste de plaatsing Roba. "Wij appreciëren het besluit om extra middelen op te halen terwijl er geen acute noodzaak is", zei de analist.

De plaatsing was enerzijds ingegeven door de grote interesse van de kant van historische aandeelhouders en anderzijds ook door de behoefte om een sterke kaspositie te behouden.

Het management gaf aan opportunistisch te zullen blijven handelen om die kaspositie verder te versterken. Gezien de huidige marktomstandigheden is dit volgens de analiste begrijpelijk.

Roba heeft de opbrengst van de onderhandse plaatsing in haar model opgenomen en de verwatering verrekend. Zo kwam zij tot het lagere koersdoel.

Zij beschouwt de Amerikaanse goedkeuring als de meest cruciale aanjager voor het aandeel. Momenteel gaat ze uit van een slagingskans van 60 procent voor de lancering in de VS in 2024.

Ook een positieve lezing van de DREAM-hoofdstudie in 2024 zou een positief effect moeten hebben.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Duitse dienstensector zwengelt economie aan

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse economie is in maart harder gegroeid dankzij de dienstensector. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector, kwam in maart uit op 53,9 tegen 50,9 in februari. Dat is de hoogste stand in 10 maanden.

Vooraf werd rekening gehouden met een index van 51,0.

De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting juist te zijn afgenomen van 46,3 in februari naar 44,4 in maart, het laagste niveau in maar liefst 34 maanden. De verwachting lag op 47,0.

De samengestelde index steeg zo van 50,7 naar 52,6, de hoogste stand in 10 maanden. Economen hadden gerekend op een stijging tot 51,2.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Groeitempo Franse economie omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Franse economie is in maart harder gegroeid. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector, kwam in maart uit op 55,5 tegen 53,1 in februari. Hiervoor was een index van 52,5 voorzien.

De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting te zijn toegenomen van 47,4 in februari naar 47,7 in maart. Hier was de verwachting 48,1.

De samengestelde index steeg zo van 51,7 naar 54,0, de hoogste stand in 10 maanden.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Flinke omzetstijging voor Royal Delft

(ABM FN-Dow Jones) Royal Delft Group heeft in 2022 de omzet stevig zien oplopen, maar de winst juist licht zien dalen. Dit maakte de Delftse producent van sieraardewerk vrijdag voorbeurs bekend.

De omzet kwam op jaarbasis 44 procent hoger uit op 7,1 miljoen euro bij een EBITDA van 1,79 miljoen euro tegen 1,44 miljoen euro in 2021. 

De omzetstijging vond zowel plaats binnen het toeristisch segment als de zakelijke markt, aldus de fabrikant. 

Het bedrijfsresultaat steeg van 703.000 naar 986.000 euro.

De nettowinst bedroeg 558.000 euro tegen 579.000 over 2021. Per aandeel daalde de winst van 0,56 naar 0,53 euro.

Outlook

Voor de komende jaren zei Royal Delft in te willen zetten op verdere groei van het zakelijke segment en wordt een verder herstel van de toeristische markt verwacht. Daarentegen blijft het resultaat onzeker door de instabiele situatie in Oost-Europa en stijgende kosten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: rode opening Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag met verlies van start gegaan. Inmiddels noteert de Bel20 index 0,8 procent lager.

In de Bel20 index staan alle aandelen lager, met uitzondering van Proximus en Argenx, die heel kleine winsten boekten. KBC verloor 2,5 procent. Ook elders in Europa noteerden de financials in het rood.

In de BelMid won Care Property 1,3 procent. Exmar en IBA leverden meer dan 2 procent in.

Nyxoah steeg 2,3 procent, nadat het ruim 13 miljoen euro ophaalde. Celyad moet juist op zoek naar nieuwe financiering en presenteerde een nieuwe CEO. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Brussel vermoedelijk lager van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van een half procent. 

Donderdag daalde de Bel20 index na een serie renteverhogingen van onder meer de Federal Reserve, het VK en Zwitserland, nog nipt met 0,2 procent naar 3.657 punten. Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond 0,3 procent hoger, terwijl techbeurs Nasdaq een procent klom. Daarmee leverden de Amerikaanse beurzen een deel van de winsten van eerder op de dag weer in.

De Amerikaanse hoofdindices noteerden woensdagavond juist nog scherp lager, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, kort voor het sluiten van Wall Street. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan 250.000 dollar een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop kwamen vooral bankaandelen onder druk te staan.

Yellen nam donderdag een andere houding aan door te stellen dat haar ministerie aanvullende stappen kan nemen om het bankensysteem te stabiliseren als dit nodig is. De Amerikaanse Stoxx index voor banken bleef echter onder druk staan en sloot donderdagavond ruim 2,5 procent lager. 

Ondanks de snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade kan worden aangericht dan verwacht", waarschuwde kredietbeoordelaar Moody's donderdag.

In Azië kiezen beleggers vanochtend voor de zijlijn en de hoofdindices noteren lager, maar de verliezen blijven wel beperkt tot maximaal een half procent. 

De Japanse inflatie bedroeg in februari op jaarbasis 3,3 procent, tegen 4,3 procent in januari. 

De Amerikaanse olie-future noteert daarnaast vanochtend vlak rond 70 dollar per vat. WTI daalde begin deze nog week tot het laagste niveau in 15 maanden, rond 64 dollar, door de vrees dat problemen in de banksector zouden kunnen leiden tot een aanzienlijke economische terugval. 

"Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen dat een bankencrisis is afgewend, groeit het vertrouwen dat de maatregelen van centrale banken, toezichthouders en overheden de kans op een crisis, vooral een ernstig scenario, aanzienlijk hebben verkleind, en dat is uiteindelijk goed voor de economie en de vraag naar ruwe olie," aldus analist Craig Erlam van Oanda over de opleving van de olieprijzen.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de samengestelde inkoopmanagersindices in maart, die in de loop van de handelsdag in Europa en de VS worden vrijgegeven. Ook de orders voor duurzame goederen in de VS kunnen op aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

Shurgard sloot een overeenkomst voor een opslagruimte in het Duitse Stuttgart en verwacht daarvoor in de komende maanden een vergunning te krijgen. 

Celyad Oncology evalueert momenteel verschillende financieringsopties. Er is nog voldoende geld tot ongeveer het einde van dit jaar. In 2022 werd, net als in 2021, geen omzet gerealiseerd. Het verlies kwam afgelopen jaar uit op 40,9 miljoen euro, deels te wijten aan een eerder deze maand aangekondigde afschrijving van 35,1 miljoen euro op de goodwill.  Celyad benoemde Georges Rawadi per direct als nieuwe CEO. 

Nyxoah haalde met een private plaatsing van 2,05 miljoen aandelen circa 13,35 miljoen euro op.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won vrijdag 0,3 procent op 3.948,72 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 32.105,25 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.787,40 punten. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Britse detailhandelsverkopen stijgen beduidend sterker dan voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in februari harder gestegen dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek.

De volumes liepen op maandbasis met 1,2 procent op, na een plus van 0,9 procent in januari, bijgesteld van een eerder genoemde plus van 0,5 procent. Er werd door economen een stijging van 0,3 procent voorzien voor februari. 

Op jaarbasis was er in februari sprake van een volumedaling met 3,5 procent, waar door economen een min van 4,5 procent was voorzien.

De volumes bleven in februari vlak ten opzichte van februari 2020, net voor de uitbraak van de coronacrisis.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Celyad moet op zoek naar nieuwe financiering

(ABM FN) Celyad Oncology evalueert momenteel verschillende financieringsopties. Dit maakte het biotechbedrijf donderdagavond bekend.

Celyad heeft momenteel nog voldoende geld om dit jaar rond te maken. Per 31 december 2022 had Celyad een bedrag van 12,4 miljoen euro in kas. Dat bedrag volstaat niet om na het vierde kwartaal van dit jaar de werking te blijven garanderen.

Sinds eind 2022 heeft het bedrijf een gedifferentieerde en innovatieve strategie geïmplementeerd.

Celyad zal opties blijven onderzoeken om de belangrijkste huidige beperkingen van de CAR-T-celtherapieën aan te pakken.

Het bedrijf zal in de eerste helft van 2023 een update geven over de stand van zaken.

In 2022 werd, net als in 2021, geen omzet gerealiseerd. De R&D kosten bedroegen 18,9 miljoen euro in 2022 in vergelijking met 20,8 miljoen euro in 2021. 

Het verlies kwam afgelopen jaar uit op 40,9 miljoen euro, deels te wijten aan een eerder deze maand aangekondigde afschrijving van 35,1 miljoen euro op de goodwill.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Nyxoah haalt ruim 13 miljoen euro op

(ABM FN) Nyxoah heeft met een private plaatsing van 2,05 miljoen aandelen circa 13,35 miljoen euro opgehaald. Dit maakte de slaapapneuspecialist vrijdagochtend bekend.

De aandelen werden verkocht aan een prijs van 6,52 euro per aandeel, hetgeen de slotprijs van het aandeel op donderdag was. Onder meer bestaande aandeelhouders als ResMed en oprichter Robert Taub van Nyxoah deden mee aan de kapitaalverhoging.

De opbrengsten wil de slaapapneuspecialist gebruiken voor algemene bedrijfsdoelstellingen.

De afronding van de transactie moet rond 30 maart plaatsvinden.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Japanse economie wint aan groei

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse economie is in maart harder gegroeid. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 54,2 tegen 54,0 in februari.

De inkoopmanagersindex voor de industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting te zijn gestegen van 47,7 in februari naar 48,6 in maart.

De samengestelde index steeg zo van 51,1 naar 51,9.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Celyad Oncology benoemt Georges Rawadi als nieuwe CEO

(ABM FN) Celyad Oncology heeft Georges Rawadi per direct als nieuwe CEO benoemd. Dit maakte het bedrijf vrijdagochtend bekend.

Michel Lussier zal nog tot 17 april als interim CEO blijven dienen om een goede overgangsperiode te garanderen.

Rawadi heeft meer dan 20 jaar ervaring in pharma en biotech als onderzoeker, CEO en bestuurslid. Hij werkte tussen 2014 en 2018 al vier jaar bij Celyad Oncology als vice-president Business Development & Intellectual Property en kent het bedrijf dus goed.

Eerder was Rawadi ook CEO en bestuurslid van het Franse Ysopia Bioscience en vice-president Business Development bij het eveneens Franse Cellectis.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, nadat Wall Street een groot deel van de winsten gisteren inleverde tegen het einde van de handelsdag.

IG voorziet een openingsverlies van 83 punten voor de Duitse DAX en een min van 55 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 51 punten lager te openen.

De Europese beurzen noteerden donderdag het grootste deel van de dag in het rood, na opmerkingen van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen dat er geen plannen zijn om de depositoverzekering voor banken uit te breiden tot boven de huidige limiet van 250.000 dollar, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Dit overschaduwde de beslissing van de Fed om de rente met nog eens 25 basispunten te verhogen", aldus Hewson, die wel wat herstel zag richting het eind van de dag.

De Federal Reserve verhoogde woensdagavond de rente conform verwachting met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,0 procent, het hoogste niveau sinds 2007. Daarmee lijkt een piek in de beleidsrente bijna bereikt.

Vanochtend verhoogden de centrale banken van Zwitserland en Noorwegen de rentes. De Bank of England deed vanmiddag hetzelfde. De Britse centrale bank heeft de beleidsrente donderdag zoals verwacht met 25 basispunten verhoogd naar 4,25 procent.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank verwacht dat de Bank of England de rente nog wel één of twee keer zal verhogen.

Het pond bewoog niet heel sterk na het rentebesluit en de verklaringen die de Bank of England afgaf. De verwachting voor de piekrente steeg tot 4,6 procent, wat betekent dat de meeste marktdeelnemers nog één verhoging met 25 basispunten voorzien, en sommige nog twee. "Wij behoren tot dat laatste kamp", zei Koopman namens Rabobank.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden hadden het donderdag lastig. Deutsche Bank daalde ruim 3 procent, Société Générale meer dan 2 procent. In Amsterdam daalde ABN AMRO ruim anderhalf procent en ING bijna 3 procent. In Brussel verloor KBC iets meer dan een procent.

In Parijs ging Sanofi aan kop, met 5,5 procent winst, na goede studieresultaten met Dupixent. STMicroelectronics won meer dan anderhalf procent en luxemerken als Hermes en Kering eindigden ook duidelijk in het groen. Unibail-Rodamco-Westfield verloor circa 3,5 procent.

In Frankfurt deed Zalando goede zaken, met een winst van ruim 2,5 procent. Infineon won dik 2 procent. Commerzbank verloor meer dan 4 procent en Covestro anderhalf procent. Vonovia leverde ruim een procent in.

HelloFresh werd iets negatiever over zijn margedoelstelling voor de middellang termijn, bleek donderdag tijdens de beleggersdag van de Duitse maaltijdbezorger. HelloFresh gaat voor 2025 uit van een EBITDA-marge van 10 procent. Eerder werd gerekend op 10 tot 15 procent. Verder rekent het bedrijf op een EBITDA van 1 miljard dollar in 2025 en een omzet van 10 miljard euro. De outlook voor dit jaar bleef staan en daar waren beleggers opgelucht over. Het aandeel steeg ruim 7 procent.

Euro STOXX 50         4.206,69 (+0,3%)
STOXX Europe 600        446,22 (-0,2%)
DAX                  15.210,39 (-0,04%)
CAC 40                7.139,25 (+0,1%)
FTSE 100              7.499,60 (-0,9%)
SMI                  10.718,54 (-0,6%)
AEX                     743,59 (+0,2%)
BEL 20                3.657,72 (-0,2%)
FTSE MIB             26.482,21 (-0,2%)
IBEX 35               8.970,00 (-0,4%)


AMERIKAANSE AANDELEN

Vrijdag gaat Wall Street een licht hogere opening tegemoet, na donderdag hoger te zijn geëindigd, hoewel een deel van de winsten wel verloren ging richting het slot.

Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten. En het einde van de renteverhogingen lijkt in zicht.

Waar de centrale bank voorheen sprak van "aanhoudende verhogingen", werd dit woensdag niet herhaald. In plaats daarvan zei de Fed dat "wat aanvullende beleidsaanscherpingen passend kunnen zijn".

"Er is wat rust hersteld. Een groot deel daarvan komt omdat de Fed heeft aangegeven dat ze bijna klaar zijn [met renteverhogingen]", aldus Fahad Kamal, chief investment officer bij Kleinwort Hambros.

Anderzijds hoeft de markt volgens Rabobank ook niet te rekenen op een renteverlaging later in dit jaar.

De koersen kwamen volgens ING woensdagavond nog onder druk staan, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, kort voor het sluiten van Wall Street. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan 250.000 dollar een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop zag ING vooral bankaandelen hard omlaag gaan. "Het verpestte de opgewekte stemming."

Yellen zei donderdag dat haar ministerie aanvullende stappen kan nemen om het bankensysteem te stabiliseren als dit nodig is.

De koersen van de regionale banken First Republic en PacWest Bancorp gingen donderdag aanvankelijk omhoog, maar sloten toch lager.

Ondanks snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade wordt aangericht dan verwacht", waarschuwde Moody's donderdag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal steunaanvragen in de VS afgelopen week fractioneel is gedaald, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend.

De Chicago Fed National Activity Index is in februari weer in negatief terrein beland. De index daalde van +0,23 in januari naar -0,19 in februari. Indien de index onder nul noteert, dan impliceert dit een groei onder de trend.

De nieuwe woningverkopen in de VS stegen in februari minder hard dan verwacht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 1,1 procent op maandbasis tot 640.000 stuks. De verwachting van economen lag voor februari op 650.000 nieuwe woningen. Op jaarbasis daalde het aantal verkochte woningen in de VS in februari met 19 procent.

Donderdagavond noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente op 3,380 procent. WTI-olie daalde ruim een procent.

Bedrijfsnieuws

Ford herhaalde in aanloop naar een beleggersdag de outlook voor 2023. De fabrikant voegde daaraan to dat Ford Model E dit jaar een verlies van ongeveer 3 miljard dollar zal lijden. Het aandeel Ford daalde iets meer dan een half procent, terwijl Tesla een half procent steeg.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is van plan om handhavend te gaan optreden tegen Coinbase Global. Mogelijk heeft de cryptobeurs regels overtreden. Het aandeel verloor 14 procent.

Het aandeel Block daalde bijna 15 procent, nadat Hindenburg Research een shortpositie in het bedrijf meldde. Volgens Hindenburg heeft Block gerommeld met cijfers, onder meer over het aantal gebruikers. Block noemde de beschuldigingen onjuist en misleidend en onderneemt juridische stappen.

S&P 500 index                3.948,72 (+0,3%)
Dow Jones index             32.105,25 (+0,2%)
Nasdaq Composite            11.787,40 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen koersten vanochtend lager.

Nikkei 225             27.384,10 (-0,1%)
Shanghai Composite     3.263,70 (-0,7%)
Hang Seng              19.873,66 (-0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0833. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0839.

USD/JPY Yen   130,11
EUR/USD Euro  1,0833
EUR/JPY Yen   140,92

MACRO-AGENDA:
01:30 Inflatie - Februari (Jap)
01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart (Jap)
06:30 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Februari (VK)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart (VK)
13:30 Orders voor duurzame goederen - Februari (VS)
14:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Japanse inflatie in februari gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Japan zijn in februari op jaarbasis minder hard gestegen dan een maand eerder. Dit bleek vrijdag uit overheidscijfers.

In februari bedroeg de inflatie inclusief de effecten van vers voedsel en energie op jaarbasis 3,3 procent tegen 4,3 procent in januari. 

Op maandbasis liepen deze prijzen in februari met 0,6 procent terug.

De kernprijzen, dat wil zeggen zonder de prijzen voor vers voedsel en energie, stegen in februari op jaarbasis met 3,5 procent tegen 3,2 procent in januari.

Inmiddels ligt de inflatie al elf maanden op rij boven de door de Bank of Japan gewenste 2 procent. 

In de verwachting van de Bank of Japan komt de prijsstijging onder de 2 procent uit in het nieuwe fiscale jaar dat in april begint. Dan begint volgende de centrale bank de stijging in de importprijzen af te nemen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met vrijdag 31 maart 2023.

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 MAART 2023
00:00 Fluxys - Jaarcijfers
17:45 Nationale Bank - Jaarcijfers

DONDERDAG 30 MAART 2023
11:00 Quest for Growth - Jaarvergadering

VRIJDAG 31 MAART 2023
00:00 Euronav - Jaarcijfers
00:00 Oxurion - Jaarcijfers
00:00 Econocom - Jaarvergadering

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street houdt winst vast

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd, hoewel een deel van de winsten wel verloren ging richting het slot.

De S&P 500 won uiteindelijk 0,3 procent op 3.948,72 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 32.105,25 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.787,40 punten. 

Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten. En het einde van de renteverhogingen lijkt in zicht.

Waar de centrale bank voorheen sprak van "aanhoudende verhogingen", werd dit woensdag niet herhaald. In plaats daarvan zei de Fed dat "wat aanvullende beleidsaanscherpingen passend kunnen zijn". 

"Er is wat rust hersteld. Een groot deel daarvan komt omdat de Fed heeft aangegeven dat ze bijna klaar zijn [met renteverhogingen]", aldus Fahad Kamal, chief investment officer bij Kleinwort Hambros.

Anderzijds hoeft de markt volgens Rabobank ook niet te rekenen op een renteverlaging later in dit jaar.

De koersen kwamen volgens ING woensdagavond nog onder druk staan, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, kort voor het sluiten van Wall Street. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan 250.000 dollar een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop zag ING vooral bankaandelen hard omlaag gaan. "Het verpestte de opgewekte stemming."

Yellen zei donderdag dat haar ministerie aanvullende stappen kan nemen om het bankensysteem te stabiliseren als dit nodig is.

De koersen van de regionale banken First Republic en PacWest Bancorp gingen donderdag aanvankelijk omhoog, maar sloten toch lager.

Ondanks snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade wordt aangericht dan verwacht", waarschuwde Moody's donderdag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal steunaanvragen in de VS afgelopen week fractioneel is gedaald, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend.

De Chicago Fed National Activity Index is in februari weer in negatief terrein beland. De index daalde van +0,23 in januari naar -0,19 in februari. Indien de index onder nul noteert, dan impliceert dit een groei onder de trend. 

De nieuwe woningverkopen in de VS stegen in februari minder hard dan verwacht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 1,1 procent op maandbasis tot 640.000 stuks. De verwachting van economen lag voor februari op 650.000 nieuwe woningen. Op jaarbasis daalde het aantal verkochte woningen in de VS in februari met 19 procent.

Donderdagavond noteerde de euro/dollar op 1,0839 en de Amerikaanse tienjaarsrente op 3,380 procent. WTI-olie daalde ruim een procent.

Bedrijfsnieuws

Ford herhaalde in aanloop naar een beleggersdag de outlook voor 2023. De fabrikant voegde daaraan to dat Ford Model E dit jaar een verlies van ongeveer 3 miljard dollar zal lijden. Het aandeel Ford daalde iets meer dan een half procent, terwijl Tesla een half procent steeg.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is van plan om handhavend te gaan optreden tegen Coinbase Global. Mogelijk heeft de cryptobeurs regels overtreden. Het aandeel verloor 14 procent.

Het aandeel Block daalde bijna 15 procent, nadat Hindenburg Research een shortpositie in het bedrijf meldde. Volgens Hindenburg heeft Block gerommeld met cijfers, onder meer over het aantal gebruikers. Block noemde de beschuldigingen onjuist en misleidend en onderneemt juridische stappen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Olieprijs daalt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gedaald. Bij een settlement van 69,96 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,3 procent goedkoper.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda stuiten WTI en Brent momenteel op een weerstand rond de niveaus waarop de olieprijzen stonden voorafgaand aan de verkoopgolf van vorige week.

WTI daalde vorige week tot het laagste niveau in 15 maanden, door de vrees dat problemen in de banksector zouden kunnen leiden tot een aanzienlijke economische terugval. 

"Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen dat een bankencrisis is afgewend, groeit het vertrouwen dat de maatregelen van centrale banken, toezichthouders en overheden de kans op een crisis, vooral een ernstig scenario, aanzienlijk hebben verkleind, en dat is uiteindelijk goed voor de economie en de vraag naar ruwe olie," aldus Erlam van Oanda.

De prijzen voor ruwe olie eindigden woensdag nog hoger nadat de Federal Reserve zoals verwacht de rente met een kwart punt verhoogde. Uit de prognose van de Fed bleek verder dat de beleidsmakers dit jaar nog maar één renteverhoging verwachten.

Daarbij was het wekelijkse voorradenrapport uit de VS ook positief. De Energy Information Administration rapporteerde woensdag een stijging van de Amerikaanse olievoorraden 1,1 miljoen vaten, samen met een daling van 6,4 miljoen vaten in de benzinevoorraden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Update: betalingsapp Block rommelt volgens shorter met gegevens

(ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Block dalen donderdag 16 procent, nu de in de VS gevestigde shorter Hindenburg Research beweert dat de betalingsapp rommelt met zijn gebruikersgegevens en de frauduleuze activiteiten op zijn platform niet onder controle heeft.

Een rapport van Hindenburg stelt dat de accounts van Block, waarvan Jack Dorsey mede eigenaar is, waarschijnlijk tussen de 40 en 75 procent bestaat uit valse en dubbele registraties.

Block noemde het rapport donderdag in een reactie "feitelijk onjuist" en "misleidend" en kondigde aan juridische stappen te zullen ondernemen tegen Hindenburg Research.

Hindenburg verdient geld door te "shorten", of te wedden tegen een aandeel waarover het schrijft. Het rapport is vrij beschikbaar op de site van Hindenburg.

Block zei in zijn meest recente kwartaalverslag in februari dat het aantal actieve gebruikers in december tot 51 miljoen per maand is gestegen, een sprong van 16 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf definieert actieve gebruikers als klanten die ten minste één transactie hebben verricht, maar "een alias kunnen delen met een of meer andere actieve transactieaccounts".

Het rapport van Hindenburg stelt verder dat Block fraude faciliteert door gebruikers die betrapt zijn op criminele activiteiten of andere verboden activiteiten zoals seksuele uitbuiting, niet te weren. De shorter haalt nieuwsberichten, klachten van het ministerie van Justitie en opmerkingen van werknemers aan als bewijs van Block's lakse naleving.

Block erkende in zijn kwartaalverslag dat de sterk geautomatiseerde aard van de activiteiten het bedrijf vatbaar maakt voor oneigenlijk gebruik, waaronder oplichting en fraude.

Verder is Hindenburg ook totaal niet te spreken over de overname van Afterpay door Block in 2021 voor 29 miljard dollar. "De acquisitie flopt", stellen de analisten, die wijzen op de steeds grotere verliezen die het bedrijf lijdt.

Update: om reactie Block toe te voegen en actuele koersreactie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Shurgard sluit overeenkomst in Stuttgart

(ABM FN) Shurgard heeft een overeenkomst gesloten voor een opslagruimte in het Duitse Stuttgart en verwacht daarvoor in de komende maanden een vergunning te krijgen. Dit kondigde de opslagspecialist donderdagavond aan.

De opslagruimte krijgt een oppervlakte van zo'n 6.700 vierkante meter, goed voor zo'n 5875 opslagunits.

De opening van het nieuwe pand wordt voorzien voor eind 2024, begin 2025.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,2 procent tot 446,22 punten. De Duitse DAX sloot fractioneel in het rood op 15.210,39 punten. De Franse CAC 40 steeg 0,1 procent bij een stand van 7.139,25 punten. De Britse FTSE sloot 0,9 procent lager op 7.499,60 punten.

De Europese beurzen noteerden het grootste deel van de dag in het rood, na opmerkingen van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen dat er geen plannen zijn om de depositoverzekering voor banken uit te breiden tot boven de huidige limiet van 250.000 dollar, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Dit overschaduwde de beslissing van de Fed om de rente met nog eens 25 basispunten te verhogen", aldus Hewson, die wel wat herstel zag richting het eind van de dag.

De Federal Reserve verhoogde woensdagavond de rente conform verwachting met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,75 tot 5,0 procent, het hoogste niveau sinds 2007. Daarmee lijkt een piek in de beleidsrente bijna bereikt.

Vanochtend verhoogden de centrale banken van Zwitserland en Noorwegen de rentes. De Bank of England deed vanmiddag hetzelfde. De Britse centrale bank heeft de beleidsrente donderdag zoals verwacht met 25 basispunten verhoogd naar 4,25 procent.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank verwacht dat de Bank of England de rente nog wel één of twee keer zal verhogen.

Het pond bewoog niet heel sterk na het rentebesluit en de verklaringen die de Bank of England afgaf. De verwachting voor de piekrente steeg tot 4,6 procent, wat betekent dat de meeste marktdeelnemers nog één verhoging met 25 basispunten voorzien, en sommige nog twee. "Wij behoren tot dat laatste kamp", zei Koopman namens Rabobank.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0894. WTI-olie werd een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden hadden het donderdag lastig. Deutsche Bank daalde ruim 3 procent, Société Générale meer dan 2 procent. In Amsterdam daalde ABN AMRO ruim anderhalf procent en ING bijna 3 procent. In Brussel verloor KBC iets meer dan een procent.

In Parijs ging Sanofi aan kop, met 5,5 procent winst, na goede studieresultaten met Dupixent. STMicroelectronics won meer dan anderhalf procent en luxemerken als Hermes en Kering eindigden ook duidelijk in het groen. Unibail-Rodamco-Westfield verloor circa 3,5 procent.

In Frankfurt deed Zalando goede zaken, met een winst van ruim 2,5 procent. Infineon won dik 2 procent. Commerzbank verloor meer dan 4 procent en Convestro anderhalf procent. Vonovia leverde ruim een procent in.

HelloFresh werd iets negatiever over zijn margedoelstelling voor de middellang termijn, bleek donderdag tijdens de beleggersdag van de Duitse maaltijdbezorger. HelloFresh gaat voor 2025 uit van een EBITDA-marge van 10 procent. Eerder werd gerekend op 10 tot 15 procent. Verder rekent het bedrijf op een EBITDA van 1 miljard dollar in 2025 en een omzet van 10 miljard euro. De outlook voor dit jaar bleef staan en daar waren beleggers opgelucht over. Het aandeel steeg ruim 7 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen duidelijk in het groen, met een winst van ruim 2 procent voor de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Bel20 sluit in het rood en Proximus krijgt tik op de vingers

(ABM FN) De Bel20 is donderdag in het rood gesloten en verloor 0,2 procent op 3.657 punten, na een serie renteverhogingen, afgetrapt door de Amerikaanse Federal Reserve.

In Brussel trokken daarnaast de aandeelhoudersvergadering van Euronav, de resultaten van IBA en Tessenderlo en de sterke koersdaling van Proximus de aandacht. 

De Europese bankindex, de Euro Stoxx Bank, ging ook weer in het rood en verloor 2 procent.

Na de Fed gisteravond besloten ook de Bank of England, de Noorse en de Zwitserse Nationale Bank tot nieuwe renteverhogingen, waarbij de spanningen in de bankensector werden genegeerd.

"De centrale banken zijn vastbesloten om de klus te klaren en de beslissing van de Fed gisteren zal niet de enige zijn", zei Bernard Keppenne van CBC Banque.

Hoewel de Fed woensdagavond unaniem besloot de rente met nog eens 25 basispunten te verhogen, was de centrale bank ook voorzichtig over het huidige klimaat.

Keppenne merkte echter op dat de ‘dot plot’, de prognoses van de 18 leden van de Fed, nog steeds laten zien dat de rente dit jaar nog eenmaal met 25 basispunten zal stijgen.

"Het scenario van mei blijft overeind," zei Keppenne, en hij voegde eraan toe dat de markt weliswaar al inzet op een renteverlaging daarna, maar dat Powell "dat volledig heeft uitgesloten".

Michael Gapen, econoom bij Bank of America Securities, denkt dat als de spanningen in het financiële systeem snel afnemen en de macrocijfers sterk blijven, de Fed ook na mei de rente nog zou kunnen verhogen.

Voorlopig denkt Gapen echter dat de kansen in het voordeel zijn van een vroegtijdig einde van de monetaire verkrappingscyclus.

Kijkend naar de obligatiemarkt wijst de daling van de Amerikaanse tweejaarsrente van de afgelopen uren, tot onder de 4 procent, ook in die richting.

Dit helpt ook groei- en techaandelen zoals Amazon of Microsoft. En de Nasdaq noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenhandel 2,3 procent hoger.

De euro profiteert ook duidelijk van het rentebesluit in de Verenigde Staten. De euro/dollar heeft de 1,09 weer in het vizier.

De olieprijs steeg ook, tot boven 77 dollars per vat voor Brent. Tegelijkertijd stegen de Europese gasprijzen met 8 procent tot meer dan 43 euro per megawattuur.

Stijgers en dalers

Na een reeks groene dagen daalde Proximus donderdag met 5,2 procent en was daarmee de grootste daler in de Bel20 index.

Vastgoedaandelen deden het juist goed, dankzij de daling van de obligatierente. Shurgard was de grootste stijger van de dag met een koerswinst van 2,9 procent, maar ook de andere vastgoedaandelen sloten hoger. Kepler Cheuvreux zette Care Property Invest op de kooplijst, wat het aandeel aan een winst van 1,3 procent hielp.

Degroof Petercam verlaagde vanmorgen het koersdoel voor Tessenderlo, dat met de jaarcijfers niet echt kon imponeren. Het aandeel eindigde 5,2 procent in het rood. 

IBA wist, in tegenstelling tot Tessenderlo, te profiteren van zijn resultaten: het aandeel van de groep uit Nieuw-Leuven steeg met 1,5 procent.

Bij de kleinere aandelen won Onward Medical 5,0 procent, terwijl Sequana Medical 3,2 procent inleverde.

Na publicatie van de jaarresultaten sloot Nyxoah 5,0 procent hoger.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indexen steeg dde S&P 500 index met 1,4 procent, terwijl de Nasdaq zelfs meer dan 2 procent won.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Betalingsapp Block rommelt volgens shorter met gegevens

(ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Block dalen donderdag 13 procent, nu de in de VS gevestigde shortber Hindenburg Research beweert dat de betalingsapp rommelt met zijn gebruikersgegevens en de frauduleuze activiteiten op zijn platform niet onder controle heeft.

Een rapport van Hindenburg stelt dat de accounts van Block, waarvan Jack Dorsey mede eigenaar is, waarschijnlijk tussen de 40 en 75 procent bestaat uit valse en dubbele registraties.

Hindenburg verdient geld door te "shorten", of te wedden tegen een aandeel waarover het schrijft. Het rapport is vrij beschikbaar op de site van Hindenburg.

Block zei in zijn meest recente kwartaalverslag in februari dat het aantal actieve gebruikers in december tot 51 miljoen per maand is gestegen, een sprong van 16 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf definieert actieve gebruikers als klanten die ten minste één transactie hebben verricht, maar "een alias kunnen delen met een of meer andere actieve transactieaccounts".

Het rapport van Hindenburg stelt verder dat Block fraude faciliteert door gebruikers die betrapt zijn op criminele activiteiten of andere verboden activiteiten zoals seksuele uitbuiting, niet te weren. De shorter haalt nieuwsberichten, klachten van het ministerie van Justitie en opmerkingen van werknemers aan als bewijs van Block's lakse naleving.

Block erkende in zijn kwartaalverslag dat de sterk geautomatiseerde aard van de activiteiten het bedrijf vatbaar maakt voor oneigenlijk gebruik, waaronder oplichting en fraude.

Verder is Hindenburg ook totaal niet te spreken over de overname van Afterpay door Block in 2021 voor 29 miljard dollar. "De acquisitie flopt", stellen de analisten, die wijzen op de steeds grotere verliezen die het bedrijf lijdt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met vrijdag 31 maart 2023.

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 MAART 2023
00:00 Fluxys - Jaarcijfers
17:45 Nationale Bank - Jaarcijfers

DONDERDAG 30 MAART 2023
11:00 Quest for Growth - Jaarvergadering

VRIJDAG 31 MAART 2023
00:00 Euronav - Jaarcijfers
00:00 InPost - Jaarcijfers
00:00 Oxurion - Jaarcijfers
00:00 Econocom - Jaarvergadering

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Saverys en Fredriksen beide bestuurder bij Euronav

(ABM FN) Aandeelhouders van Euronav zijn tijdens een speciale vergadering donderdag grotendeels akkoord gegaan met het voorstel van het bedrijf zelf om de samenstelling van de raad van commissarissen aan te passen.

Beleggers konden stemmen over resoluties ingediend door Famatown Finance van John Fredriksen en CMB van de familie Saverys.

De aandeelhouders stemden voor de handhaving van de onafhankelijke bestuurders Grace Reksten Skaugen, Anita Odedra en Carl Trowell, hetgeen door Euronav werd aanbevolen.

Zij keurden wel een door CMB voorgestelde resolutie goed tot beëindiging van de mandaten van de andere onafhankelijke bestuursleden Anne-Hélène Monsellato en Steven Smith.

In overeenstemming met de aanbevelingen van de raad van commissarissen keurden de aandeelhouders ook de benoeming van vier nieuwe bestuurders goed: John Frederiksen en Cato Stonex, als vertegenwoordigers van Famatown en Marc Saverys en Patrick De Brabandere, die CMB vertegenwoordigen. Dit betekent dat Fredriksen instemde met de twee getrouwen van CMB en vice versa de familie Saverys met de twee voorgestelde benoemingen door Famatown.

Fredriksen en Saverys zijn momenteel de twee grote aandeelhouders die elk ongeveer 25 procent van de aandelen Euronav bezitten.

CMB zet zwaar in op duurzaamheid, de bedoeling is om Euronav om te bouwen tot een gediversifieerde rederij. De Noorse reder Frederiksen ziet de zaken helemaal anders. In eerste instantie mikte hij op een samensmelten van Euronav met zijn eigen bedrijf Frontline, maar dat plan stuitte op het verzet van de familie Saverys van CMB.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Consumentenvertrouwen eurozone nagenoeg stabiel

(ABM FN-Dow Jones) Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in maart vrijwel stabiel gebleven, maar wel ver onder nul. Dit bleek donderdag uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

De index die het vertrouwen weergeeft, daalde minimaal, van -19,1 tot -19,2.

Daarmee blijft het vertrouwen ruim onder het langjarige gemiddelde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Nieuwe woningverkopen VS stijgen minder hard

(ABM FN-Dow Jones) Er werden in februari minder nieuwe eengezinswoningen verkocht in de Verenigde Staten dan verwacht. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 1,1 procent op maandbasis tot 640.000 stuks. Het cijfer voor januari werd daarbij neerwaarts bijgesteld van 670.000 tot 633.000. 

De verwachting van economen lag voor februari op 650.000 nieuwe woningen.

Op jaarbasis daalde het aantal verkochte woningen in de VS in februari met 19 procent.

De doorsnee huizenprijs bedroeg in februari 438.200 dollar en de gemiddelde verkoopprijs was 498.700 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Brusselse blijft in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs noteerde donderdagmiddag op verlies. De Bel20 index daalde 0,5 procent naar 3.646 punten.

Na de renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank op woensdagavond, verhoogden vandaag ook de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen de rente. 

De euro/dollar handelde op 1,0877.

Stijgers en dalers

Proximus is donderdag met een verlies van 2,8 procent de sterkste daler in de Bel 20. Aperam verliest 2,2 procent.

UCB en Cofinimmo trekken de kop met winsten van iets meer dan een half procent.

Degroof Petercam verlaagde vanmorgen het koersdoel voor Tessenderlo, dat met de jaarcijfers niet echt kon imponeren. Het aandeel noteert dan ook 3,8 procent in het rood.

Kepler Cheuvreux zette Care Property Invest op de kooplijst, wat het aandeel aan een winst van 4,2 procent helpt.

IBA weet in tegenstelling tot Tessenderlo wel te profiteren van de cijfers die het publiceerde. Het aandeel stijgt 1,7 procent.

Bij de kleinere aandelen wint Biocartis 3,8 procent en daalt Hybrid Software 2,7 procent.

Nyxoah noteert na cijfers 1,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Bank of England nog niet klaar met verhogen

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft donderdag, zoals verwacht, een kwart procentpunt bij de rente gedaan en zal nog wel een of twee keer de rente verhogen, nu de inflatie nog zo hoog blijft. Dat stelde Stefan Koopman van Rabobank in een reactie op het rentebesluit.

De verhoging was ingeprijsd, nadat de inflatie in februari verrassend hoog bleef en zelfs steeg, met name in de dienstensector.

Uit de verklaring van de Bank of England bleek dan ook dat de centrale bank verwacht nog niet klaar te zijn met de renteverhogingen. Als de hoge inflatie beklijft, zal er misschien al in mei nog een renteverhoging bijkomen, verwacht de markt, zei Koopman.

Het pond bewoog niet sterk na het rentebesluit en de verklaringen die de Bank of England afgaf. De verwachting voor de piekrente steeg tot 4,6 procent, wat betekent dat de meeste marktdeelnemers nog één verhoging met 25 basispunten voorzien, en sommige nog twee. "Wij behoren tot dat laatste kamp", zei Koopman namens Rabobank.

De Bank of England voorziet nog steeds een sterke daling van de inflatie, en Koopman denkt dat dat ook wel zal gebeuren, door het wegvallen van de sterke stijgingen van de energieprijzen. De Britse regering zegt nu ook te sturen op een halvering van de inflatie, van 10 naar 5 procent, en dat is wel haalbaar, meent Koopman. De resterende weg om de doelstelling van 2 procent weer in zicht te krijgen, kan echter veel moeilijker zijn en veel langer duren.
 
"Dat heeft te maken met de lonen die zijn gestegen, en de inflatiepsychologie die is veranderd, waardoor mensen nu makkelijker prijsverhogingen accepteren."

Over de verwachte impact van de bankencrisis die zich nog aan het ontwikkelen is en die duidelijk voor meer onzekerheid zorgt, liet de Bank of England zich positief uit. De Financial Policy Committee werd geraadpleegd en die bleek van oordeel dat de Britse bankensector veerkrachtig is. Met name is de bankensector goed bestand tegen de hogere renteniveaus, die in de Verenigde Staten bijvoorbeeld de Silicon Valley Bank in problemen brachten. Dat was een vrij duidelijke stellingname, aldus Koopman.    

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Groene opening Wall Street verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lijkt zich donderdag te herpakken. Futures op de S&P 500 wijzen ongeveer een half uur voor de openingsbel op een winst van 0,6 procent en de Nasdaq lijkt ruim een procent hoger te gaan openen.

Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve de rente met 25 basispunten. En het einde van de renteverhogingen lijkt in zicht.

Waar de centrale bank voorheen sprak van "aanhoudende verhogingen", werd dit woensdag niet herhaald. In plaats daarvan zei de Fed dat "wat aanvullende beleidsaanscherpingen passend kunnen zijn". 

Anderzijds hoeft de markt volgens Rabobank ook niet te rekenen op een renteverlaging later in dit jaar.

De koersen kwamen volgens ING woensdagavond onder druk staan, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, kort voor het sluiten van Wall Street. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan 250.000 dollar een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop zag ING vooral bankaandelen hard omlaaggaan. "Het verpestte de opgewekte stemming."

De koersen van de regionale banken First Republic en PacWest Bancorp lijken donderdag te gaan herstellen.

Voorbeurs bleek het aantal steunaanvragen fractioneel gedaald, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend.

De Chicago Fed National Activity Index is in februari weer in negatief terrein beland. De index daalde van +0,23 in januari naar -0,19 in februari. Indien de index onder nul noteert, dan impliceert dit een groei onder de trend. 

Donderdagmiddag noteert de euro/dollar op 1,0872 en de Amerikaanse tienjaarsrente op 3,503 procent.

De olieprijs daalt licht.

Bedrijfsnieuws

Ford herhaalde in aanloop naar een beleggersdag de outlook voor 2023. De fabrikant voegde daaraan to dat Ford Model E dit jaar een verlies van ongeveer 3 miljard dollar zal lijden. Het aandeel Ford lijkt 1,5 procent hoger te gaan openen. De openingsindicatie voor Tesla is een plus van ruim 2 procent.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is van plan om handhavend te gaan optreden tegen Coinbase Global. Mogelijk heeft de cryptobeurs regels overtreden. Het aandeel lijkt 16 procent lager van start te gaan.

Het aandeel Block lijkt 20 procent lager te gaan openen, nadat Hindenburg Research een shortpositie in het bedrijf meldde. Volgens Hindenburg heeft Block gerommeld met cijfers, onder meer over het aantal gebruikers. 

Slotstanden

De Dow Jones index leverde woensdag 1,6 procent in op 32.030 punten. De breder samengestelde S&P 500 index daalde 1,7 procent naar 3.937 punten en de Nasdaq eindigde 1,6 procent lager op 11.670 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Chicago Fed index weer negatief

(ABM FN-Dow Jones) De Chicago Fed National Activity Index is in februari weer in negatief terrein beland. Dit maakte de centrale bank van Chicago donderdag bekend.

De index daalde van +0,23 in januari naar -0,19 in februari.    

Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt. Is de index negatief, dan impliceert dit een groei onder de trend. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Nieuwe steunaanvragen VS fractioneel gedaald

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 18 maart licht gedaald. Dit bleek donderdag uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde van 192.000 naar 191.000.

De verwachting van economen lag op 198.000 nieuwe aanvragen.

Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 196.250 aanvragen. Dat is 250 minder dan een week eerder.

Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 11 maart kwam uit op 1,694 miljoen aanvragen, 14.000 meer dan een week eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Turkse centrale bank handhaaft rente

(ABM FN-Dow Jones) De Turkse centrale bank heeft de rente op 8,5 procent gelaten. Dit maakte het monetaire beleidsorgaan van Turkije donderdagmiddag bekend.

In februari werd de rente nog met 50 basispunten verlaagd. Dat was een hervatting van de renteverlagingen, nadat de rente twee maanden op 9,0 procent stond. In de periode die daaraan vooraf ging, werd de rente sterk verlaagd, met 500 basispunten.   

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Bank of England verhoogt rente met 25 basispunten

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft de beleidsrente donderdag zoals verwacht met 25 basispunten verhoogd naar 4,25 procent. 

Er meerderheid van 7 beleidsmakers stemden voor deze verhogen. Er waren twee afwijkende stemmen. Die wilden de rente handhaven op 4,0 procent.

Er werd op deze uitkomst gerekend nadat de rust op de financiële markten weer terugkeerde na de redding van Credit Suisse afgelopen zondag. 

Een pauze was volgens marktkenners niet uitgesloten, maar een hoog en zelfs stijgend inflatiecijfer eerder deze week, beperkte de ruimte voor de Bank of England om de rente niet te verhogen, stelden marktcommentatoren voorafgaand aan het besluit.  

Ondanks de tegenvallende stijging in februari, blijft de Bank of England verwachten dat de inflatie sterk zal dalen in de rest van het jaar.

De Bank of England raadpleegde de Financial Policy Committee na de recente onrust op de bankenmarkt, en die oordeelde dat het Britse bankenstelsel veerkrachtig blijft. Wel zijn de financieringskosten voor banken gestegen na de redding van Credit Suisse.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Mondiale staalproductie weer gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De mondiale staalproductie is in februari opnieuw gedaald, maar wel weer minder sterk dan in januari. Dit bleek donderdag uit cijfers van brancheorganisatie World Steel Association.

In totaal vervaardigden de 63 staalproducerende landen vorige maand 142,4 miljoen ton staal, een daling van 1,0 procent ten opzichte van februari 2022. In januari daalde de productie met 3,3 procent en in december was de afname zelfs bijna 11 procent.

In China, wereldwijd met afstand de grootste fabrikant van staal, steeg de productie in februari met 5,6 procent tot 80,1 miljoen ton.

In de VS daalde de productie met 5,3 procent naar 6,0 miljoen ton.

De EU kende in februari een productiekrimp van 12,6 procent tot 10,3 miljoen ton. In januari daalde de productie met ruim 15 procent.

In Duitsland daalde de productie afgelopen maand met 6,9 procent en in Japan met 5,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Markten
My following
Markten
BEL20