Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag na een late opleving gestegen richting het slot. Bij een settlement van 67,64 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 1,3 procent duurder. 

Daarmee profiteerden de oliemarkten van een zwakkere dollar en en opleving van de Amerikaanse aandelenmarkten.

Zowel WTI als Brent eindigden vrijdag op hun laagste niveau sinds december 2021. De oliemarkten veerden maandag op nadat bekend werd dat UBS zijn noodlijdende sectorgenoot Credit Suisse overneemt.

Toch blijft een "bredere economische zwakte in beeld voor de oliemarkten, nu de economische groeiverwachtingen omlaag gaan door de vrees voor een haperende financiële sector", aldus Robbie Fraser van Schneider Electric. 

"Dat wordt nog verergerd door een [olie]markt die niet in balans is, met een overaanbod", volgens de marktanalist.

Analisten van Goldman Sachs verwachten niet langer dat WTI en Brent dit jaar zullen stijgen naar 100 dollar per vat. Zij verlaagden hun 12-maands prognose voor Brent tot 97 dollar per vat en hun vooruitzichten voor WTI tot 94 dollar per vat.

Goldman Sachs wees op zwakkere fundamentals, zoals hoger dan verwachte voorraden op korte termijn, een iets lagere vraag en een iets hoger niet-OPEC aanbod.

Vooruitkijkend rekenen marktkenners op meer volatiliteit. 

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, waarbij de bredere zorgen over de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven. Bovendien hebben we deze week de Fed-vergadering, die de markten nog onzekerder maakt", schreven grondstoffenanalisten van ING. Gerekend wordt op een renteverhoging van 25 basispunten, hoewel er ook marktkenners zijn die denken dat de Fed zich een pauze kan veroorloven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd waarbij bankaandelen in de middaghandel wisten op te krabbelen. De Stoxx Europe 600 index won 1,0 procent met een slot van 440,60 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,1 procent op 14.933,38 punten. De Franse CAC 40 steeg 1,3 procent bij een stand van 7.013,14 punten. De Britse FTSE sloot 1,0 procent hoger op 7.403,85 punten.

Beleggers konden maandag reageren op het nieuws van dit weekend dat UBS het noodlijdende Credit Suisse overneemt voor circa 3 miljard Zwitserse frank.

"Na de slechtste week voor Europese beurzen dit jaar, lijkt de volatiliteit deze week aan te houden nu het lot van Credit Suisse eindelijk lijkt bezegeld", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

"In Europa lijkt het risico van een potentiële depositovlucht uit banken kleiner dan in de VS, terwijl de bankbalansen conservatiever zijn beheerd. Vanuit zowel krediet- als aandelenoogpunt zijn wij positief over de Europese banken. Wij menen dat de fundamenten voor de Europese financiële sector sterk zijn en zien weinig risico op besmetting door de situatie bij Credit Suisse", zei Chris Iggo van AXA Investment.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari op maandbasis daalden met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,8 procent, hetgeen een stuk minder is dan in de voorgaande maanden.

De export in de eurozone steeg in januari op jaarbasis met 11 procent, terwijl de import met 10 procent toenam, wat resulteerde in een stijging van het tekort op de handelsbalans tot 30,6 miljard euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0717. WTI-olie werd een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

In Zwitserland sloot UBS maandag toch 1,3 procent hoger na een daling eerder op de dag. Credit Suisse verloor 55,7 procent op 0,82 Zwitserse frank. UBS betaalt 0,76 frank per aandeel.

De overname van Credit Suisse door UBS neemt directe risico's voor de bankensector weg, maar roept ook vragen op, volgens zakenbank Jefferies. De belangrijkste vragen zijn waarom aandeelhouders van UBS geen toestemming is gevraagd en waarom houders van alternatieve Tier 1-obligaties (AT1's of coco's) alles kwijt zijn, terwijl aandeelhouders nog wel iets overhouden. Volgens Jefferies wijkt dat af van de gebruikelijke gang van zaken waarin aandeelhouders als eerste risico lopen.

In Amsterdam won ABN AMRO 1,5 procent, terwijl ING uiteindelijk 0,7 procent daalde. KBC steeg in Brussel 1,7 procent.

In Parijs verloor Société Générale 0,8 procent, BNP Paribas won uiteindelijk 1,7 procent, terwijl Crédit Agricole 0,7 procent hoger eindigde.

In Frankfurt daalde Commerzbank 3,5 procent, terwijl Deutsche Bank op het slot slechts 0,4 procent zag verdampen.

Barclays daalde in Londen 2,3 procent, HSBC verloor 0,1 procent en Lloyds sloot 0,3 procent lager.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Lotus draagt Noelle Goris voor als bestuurder

(ABM FN) Lotus Bakeries is van plan om tijdens de jaarvergadering Noelle Goris voor te dragen als onfafhankelijk bestuurder. Dit meldde de koekjesfabrikant maandag nabeurs.

De jaarvergadering staat gepland voor 12 mei 2023.

Goris is momenteel vice president Global Travel Retail & Apac bij de La Prairie Groupe, onderdeel van de Beierdorf Group.  Voorts is Noelle lid van de Management Board bij La Prairie en zetelt ze in de Raad van Advies van de start-up Hello Hossy.

Goris zal Sabien Sagaert opvolgen, die 12 jaar lang de functie van onafhankelijk bestuurder bij Lotus Bakeries heeft uitgeoefend.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bel20 sluit nerveuze sessie in de plus af

(ABM FN) Na een rode opening maandagochtend wist de Brusselse beurs in de loop van de dag het tij te keren en hoger sluiten. De Bel20 sloot 0,8 procent hoger op 3.630 punten.

Bij de opening stelde de overname van Credit Suisse door UBS nog niet gerust, maar gedurende de dag verbeterde het sentiment. 

"De overname was duidelijk de enige oplossing om een drama te voorkomen", zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, die opmerkte dat de Zwitserse centrale bank ter ondersteuning van de overname van Credit Suisse een steunpakket van 100 miljard frank heeft aangekondigd om te zorgen dat er voldoende liquiditeit is.

Keppenne meent dat een "systeemrisico met Credit Suisse voorlopig is uitgesloten", maar de econoom merkte ook op hiervoor wel ongekende maatregelen en massale liquiditeitsinjecties door de autoriteiten noodzakelijk waren, "om ten koste van alles een nieuwe financiële crisis zoals in 2008 te voorkomen en dus er alles aan doen om de markten te kalmeren".

In de VS kondigde Standard & Poor's aan dat het de kredietwaardigheid van First Republic Bank, een in problemen verkerende regionale bank, heeft verlaagd naar speculatief. Hoewel verschillende grote Amerikaanse banken de bank vorige week met 30 miljard dollar hebben gered, is dat volgens S&P wellicht toch niet genoeg om de liquiditeitsproblemen op te lossen.

Volgens Keppenne "zullen andere regionale banken waarschijnlijk onder druk komen te staan en zullen de autoriteiten vrijwel zeker opnieuw moeten ingrijpen".

En onder deze omstandigheden moet de Fed deze week een nieuw rentebesluit nemen. Keppenne rekent op een renteverhoging met 25 basispunten.

En nu de risicoaversie stijgt en veilige havens worden opgericht, blijven staatsobligaties populair. Het Belgische schuldagentschap profiteerde daarvan door op maandag 3,9 miljard euro te lenen, verdeeld over drie tranches, waarbij de rente sterk daalde tot 2,77 procent voor de OLO op tien jaar.

Op de valutamarkt bleef de euro sterk en steeg in de vroege avondhandel 0,5 procent boven 1,07 dollar.

Tegelijkertijd bleef de olieprijs dalen tot 72 dollar per vat Brent.

De Europese gasprijzen daalden tot onder de 40 euro per megawattuur, de laagste prijs in 20 maanden.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was Proximus de grootste stijger van de dag, met een koerswinst van 3,2 procent, gevolgd door Ageas dat 2,8 procent won.

Ook KBC eindigde in het groen met een winst van 1,7 procent, nadat het eerder vandaag nog meer dan 4 procent daalde.

Barco en Melexis, die maandag terugkeerden in de hoofdindex, wonnen respectievelijk 0,5 en 1 procent.

Het was een moeilijken sessie voor de biotechs. UCB en Galapagos sloten respectievelijk 1,1 en 3,3 procent lager. 

De resultaten van de afgelopen weekend gepubliceerde studies van het in Brussel gevestigde UCB over de doeltreffendheid en veiligheid van bimekizumab bij de behandeling van volwassenen die lijden aan hidradenitis suppurativa kregen een gemengde ontvangst van analisten. De studieresultaten zijn beter dan die van Novartis, maar slechter dan die van AbbVie, aldus zakenbank Jefferies.

In de BelMid speelde Econocom zich in de kijker, en won meer dan 3 procent, gevolgd door Lotus Bakeries, dat 2,6 procent steeg.

Onderaan de tabel daalde VGP, dat vrijdag nog deel uitmaakte van de Bel20 index, met 1,8 procent. Colruyt, dat ook uit de Bel20 'degradeerde', won 0,3 procent.

Handel in het aandeel Telenet is nog steeds niet mogelijk. Sinds donderdag is de notering geschorst.

In de BelSmall steeg Hyloris met 2,9 procent, terwijl MdxHelath 4,2 procent moest prijsgeven.

Roularta, waarvan het koersdoel door Degroof Petercam werd verlaagd van 27 naar 24 euro, sloot stabiel op 17 euro. Volgens de zakenbank heeft de mediagroep veerkracht getoond, ondanks de moeilijke omstandigheden op de reclamemarkt.

Ondertussen op Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices was Wall Street in rep en roer. De belangrijkste index, de S&P 500, won 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Matthieu Hellin

Amazon schrapt 9.000 extra banen

(ABM FN-Dow Jones) Amazon.com gaat 9.000 extra banen schrappen, nadat het begin dit jaar al bekendmaakte 18.000 banen te schrappen. Dit meldde de Amerikaanse e-commerce reus maandagmiddag.

"Gezien de onzekere economie waarin we ons bevinden, en de onzekerheid die bestaat in de nabije toekomst, hebben we ervoor gekozen om onze kosten en personeelsbestand meer te stroomlijnen," zei CEO Andy Jassy in een verklaring.

Volgens Amazon zijn de 9.000 extra ontslagen niet eerder aangekondigd, omdat sommige teams nog niet klaar waren met de evaluaties die bepaalden welke functies moesten worden geschrapt.

Amazon is het laatste techbedrijf dat opnieuw banen schrapt. Vorige week maakte Facebook-moeder Meta bekend dat het de komende maanden ongeveer 10.000 banen gaat schrappen, de tweede golf van massaontslagen bij het social mediabedrijf.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 28 maart 2023.

DINSDAG 21 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Bel20 en KBC in de lift

(ABM FN) De Bel20 wint maandagnamiddag rond half drie 0,1 procent op 3.607 punten, na een verlies tot 2 procent in de ochtend.

In de hoofdindex gaat Elia nog steeds aan de leiding, de elektriciteitsnetbeheerder wint meer dan 3 procent. Ook Proximus doet het goed, met een winst van 1,9 procent.

KBC staat weer in het groen, nadat het aandeel in de ochtend tot 4 procent verloor. KBC staat nu 0,6 procent hoger.

UCB staat nog altijd onderaan met een daling van 1,4 procent. De afgelopen weekend door UCB gepresenteerde studieresultaten zijn beter dan die van Novartis, maar slechter dan die van AbbVie, aldus zakenbank Jefferies.

Barco en Melexis, die maandag terugkeerden in de hoofdindex, winnen respectievelijk 0,5 en 0,6 procent.

In de BelMid trekt Lotus Bakeries de kop, met een stijging van meer dan 3 procent, gevolgd door Econocom, dat 2,7 procent wint. Shurgard daarentegen daalt 3,3 procent.

De handel in Telenet ligt nog altijd stil. Dat is al sinds donderdag.

In de BelSmall stijgt Onward met 4,5 procent, terwijl Biocartis 3,4 procent daalt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Wall Street koerst af op licht lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een fractioneel lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.

Beleggers vluchten maandag richting 'veilige havens', nadat het Zwitserse UBS het afgelopen weekeinde een akkoord bereikte om Credit Suisse over te nemen.

UBS stemde er zondag mee in om de noodlijdende bank over te nemen voor circa 3 miljard Zwitserse frank.
 
Op zondag kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse dollars gemakkelijk toegankelijk blijven in het mondiale financiële systeem.

"De volatiliteit zal deze week waarschijnlijk aanhouden, terwijl bredere zorgen op de financiële markten waarschijnlijk op de voorgrond zullen blijven staan", aldus ING.

Op macro-economisch  vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,0713. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0695 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0666 op de borden.

Olie werd maandag tot 1,1 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Flagstar Bank stemde zondag in met de overname van een groot deel van wat ooit Signature Bank was. Vanaf maandag opereren de 40 vestigingen van Signature Bank onder toeziend oog van Flagstar Bank. De aandelen van New York Community Bankcorp, het moederbedrijf van Flagstar Bank, stegen voorbeurs met 10,5 procent.

First Republic Bank verloor voorbeurs 18,5 procent, nadat S&P Global de regionale geldschieter naar junkstatus degradeerde.

FootLocker steeg voorbeurs 1,5 procent. De schoenenretailer rapporteerde beter dan verwachte resultaten, maar zei een daling van de omzet te voorzien.

Sangamo Therapeutics zei dat Novartis en Biogen de samenwerking en licentieovereenkomsten met het biotechnologiebedrijf hebben beëindigd. Het aandeel noteerde voorbeurs 8,0 procent lager.

Credit Suisse, dat tevens in de VS is genoteerd, daalde voorbeurs bijna 60 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 3.916,64 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het rood op 31.861,98 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 11.360,51 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Brussel keurt overname VOO door Orange goed

(ABM FN) De Europese Commissie heeft maandag de overname van VOO en Brutélé in België door Orange goedgekeurd. Dit maakte de commissie zojuist bekend na afronding van een diepgaand onderzoek.

De goedkeuring is op voorwaarde dat Orange maatregelen treft om de mededingingsbezwaren weg te nemen. Zo zal Telenet minstens 10 jaar toegang krijgen tot het vaste netwerk van VOO en Brutélé.

"Toegang tot betaalbare en hoogwaardige internet- en tv-diensten vereist keuzemogelijkheden. Orange is een succesvolle uitdager van Voo en Brutélé's telecommunicatiediensten in delen van België. Met ons diepgaande onderzoek willen we ervoor zorgen dat de overname van VOO en Brutélé door Orange niet leidt tot hogere prijzen of minder kwaliteit voor klanten in Wallonië en delen van Brussel", zei eurocommissaris Margrethe Vestager eind juli al.  

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen op kleine winsten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur overwegend hoger, hoewel de plussen relatief bescheiden zijn.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 436,82 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 14.834,32 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 6.957,14 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.344,39 punten.

De start vanochtend was nog negatief, nadat UBS zondag onder toezicht van de Zwitserse autoriteiten een deal sloot om het in problemen geraakte Credit Suisse over te nemen.

UBS betaalt circa 3 miljard frank voor Credit Suisse.
 
Zondag kondigden de Federal Reserve en vijf andere grote centrale banken aan stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat er voldoende Amerikaanse dollar beschikbaar blijven in het mondiale financiële systeem.

Economen verwachten dat Amerikaanse banken de kredietvoorwaarden aanzienlijk zullen aanscherpen in reactie op de onrust, waardoor de kans groter wordt dat de economie in een recessie komt.

"Na de slechtste week voor Europese beurzen dit jaar, lijkt de volatiliteit deze week aan te houden nu het lot van Credit Suisse eindelijk lijkt bezegeld", zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari op maandbasis daalden met 0,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,8 procent, hetgeen een stuk minder is dan in de voorgaande maanden.

De export in de eurozone steeg in januari op jaarbasis met 11 procent, terwijl de import met 10 procent toenam, wat resulteerde in een stijging van het tekort op de handelsbalans tot 30,6 miljard euro.

De euro/dollar noteerde op 1,0696. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0695 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0666 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Zwitserland noteerde UBS noteerde maandag 5,5 procent lager. Credit Suisse verloor 60 op 0,74 Zwitserse frank. Dat is 2 cent minder dan UBS voor zijn rivaal betaalt.

In Amsterdam verloor ABN AMRO 1,1 procent, terwijl ING zelfs 5,7 procent daalde. KBC leverde in Brussel 1,3 procent in.

In Parijs verloor Société Générale 3,6 procent, BNP Paribas daalde 2,6 procent, terwijl Crédit Agricole 1,4 procent lager noteerde.

In Frankfurt daalde Commerzbank 3,5 procent, terwijl Deutsche Bank 1,6 procent zag verdampen.

Baclays daalde in Londen 2,7 procent, HSBC verloor 2,1 procent en Lloyds noteerde 1,2 procent lager.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een fractioneel hogere opening tegemoet.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 3.916,64 punten. De Dow Jones index eindigde 1,2 procent in het rood op 31.861,98 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent tot 11.360,51 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Handelstekort eurozone licht gestegen

(ABM FN-Dow Jones) Zowel de export als de import in de eurozone zijn in januari op jaarbasis gestegen op jaarbasis, waarbij het handelstekort licht groeide. Dit bleek maandag uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

De export steeg 11 procent op jaarbasis tot 222,9 miljard euro. De import steeg met 10 procent tot 231,1 miljard.  

Daarmee kwam het tekort op de handelsbalans in januari uit op 30,6 miljard euro, tegenover een tekort van 30,2 miljard euro een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursupdate: verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs levert maandag in, nadat UBS afgelopen weekend Credit Suisse overnam in een door de autoriteiten geleide reddingsoperatie.

De Bel20 index daalde 1,3 procent naar 3.557 punten. Daarmee is het verlies beduidend groter dan in Amsterdam of Parijs.

"Overheden en centrale banken lijken er alles aan te doen om het vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen", zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx, wijzend op de overname van Credit Suisse door UBS.

Aandeelhouders van Credit Suisse worden in aandelen UBS betaald en op basis van de slotkoers van vrijdag, wordt de overname gewaardeerd op 3 miljard Zwitserse frank, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse.

Aandeelhouders zien door de overname hun investering grotendeels verdampen en een deel van de obligatiehouders staat zelfs volledig met lege handen. 

De Zwitserse centrale bank zal "substantieel extra liquiditeit" beschikbaar stellen, zo meldde Credit Suisse, dat eerder al 50 miljard frank kreeg toegezegd.

Zondag werd ook bekend dat de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, Bank of Canada en de Zwitserse centrale bank acties coördineren om de liquiditeitsverschaffing voor de Amerikaanse dollar te verbeteren via bestaande swapovereenkomsten, met het oog op de stress in het financiële systeem.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,0658. De Amerikaanse tienjaarsrente daalt naar 3,343 procent en de Duitse Bund noteert net boven de 2 procent.
 
Stijgers en dalers

In de Bel20 ging Elia aan de leiding met een koerswinst van 1,8 procent. Proximus won 1,3 procent. 

KBC en Ageas daalden 2,7 en 1,5 procent. Galapagos en UCB verloren 2,1 en 2,9 procent. De afgelopen weekend door UCB gepresenteerde studieresultaten zijn beter dan die van Novartis, maar slechter dan die van AbbVie, aldus zakenbank Jefferies.

In de BelMid trok Immobel de kop met een stijging van 1,8 procent. Sipef steeg 1,2 procent.

De handel in Telenet ligt nog altijd stil. Dat is al sinds donderdag. 

VGP en Exmar verloren ruim 2 procent.

In de BelSmall vielen de verliezen van Qrf en Nextensa van 2,8 en 3,6 procent op.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Degroof Petercam verlaagt koersdoel Roularta

(ABM FN) Degroof Petercam heeft maandag het koersdoel voor Roularta verlaagd van 27,00 naar 24,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Volgens analisten van Degroof waren de jaarresultaten van Roularta conform verwachting. Ondanks dat het bedrijf last had van hogere energie- en papierprijzen, wist Roularta het jaar 2022 met gezonde winsten af te sluiten.

De analisten denken dat de focus van het bedrijf op digitalisering een goede keuze is, gezien de marges minder gevoelig worden door de hogere inputkosten. Het dividend van 1,00 euro per aandeel biedt bovendien een "mooi" dividendrendement van 5,9 procent.

Verder blijft de balans volgens Degroof gezond met een kaspositie van 73 miljoen euro. Ook bezit het bedrijf nog circa 10 procent van de uitstaande aandelen, goed voor een waarde van 22 miljoen euro.

Degroof verhoogde de omzetramingen voor de periode 2023 tot en met 2025 met gemiddelde 2 procent, terwijl de winsttaxaties juist met 11 procent omlaaggingen. Ook houdt Degroof rekening met hogere werkkapitaalkosten. Als gevolg kwam Degroof uit op een lager koersdoel.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: redelijke studieresultaten UCB

(ABM FN) De door UCB gepresenteerde studieresultaten met bimekizumab bij de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige hidradenitis suppurativa, een chronische ontsteking van de haarzakjes, ogen beter dan Cosentyx van Novartis, maar schieten tekort in vergelijking tot AbbVie's Humira. Dit stelden analisten van zakenbank Jefferies maandag.

In vergelijking tot een placebo liet bimekizumab een "statistisch en klinisch significante en consistente" verbetering zien na 16 weken. Dit hield aan tot week 48.

Jefferies heeft een koopadvies op UCB met een koersdoel van 89,00 euro. Het aandeel daalt maandag 2,1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Orpea regelt extra financiering

(ABM FN) Orpea heeft maandag een overeenkomst getekend met een groep banken voor een extra financiering ter waarde van 600 miljoen euro. Dit bleek uit een persbericht van de Franse uitbater van rusthuizen.

Tot de groep banken behoren onder meer BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale.

De extra financiering is onderdeel van een herstructureringsplan van Orpea.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursupdate: relatief klein verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag, zoals verwacht, met verlies van start gegaan, maar de daling lijkt mee te vallen.

De Bel20 index opende op 3.582 punten, na een slot op vrijdag van 3.603 punten.

Inmiddels noteert de sterindex 0,8 procent lager.

In de hoofdindex winnen alleen Cofinimmo, Proximus en nieuweling Barco. Het grootste verlies is voor KBC met een koersdaling van 2,5 procent.

In de BelMid stijgt Sipef 0,7 procent. Ook Montea, Lotus Bakeries, Home Invest en EVS noteren hoger. Euronav en Ontex dalen bijna 2 procent.

Bij de kleinere aandelen wint MDxHealth 3,7 procent en Vastned Belgium 2,0 procent. Mithra en Nextensa dalen 2,0 en 3,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Brussel start handelsweek lager na overname Credit Suisse

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat maandag naar verwachting flink in het rood van start. UBS bevestigde zondag dat het Credit Suisse overneemt.

De Bel20 leed afgelopen week met een slotstand van 3.602,80 punten op vrijdag een weekverlies van maar liefst 3,8 procent. Op Wall  Street wist hoofdgraadmeter S&P 500 onder aanvoering van techaandelen op weekbasis juist de weg omhoog te vinden, met een stijging van bijna anderhalf procent. 

Vrijdag leek Brussel nog terrein goed te maken, nadat donderdagavond bekend werd dat de noodlijdende First Republic Bank een kapitaalinjectie had gekregen van 30 miljard dollar door elf grote Amerikaanse banken. Het optimisme bleek echter van korte duur.

First Republic sloot vrijdag in New York zelfs 33 procent lager en in de elektronische handel nabeurs kwam daar nog eens een daling van 15 procent bovenop. Europese bankaandelen en verzekeraars werden in de malaise meegetrokken.

Het probleem van volgens toezichthouders goed gekapitaliseerde banken is dat rekeninghouders met een druk op de knop hun liquiditeiten kunnen weghalen, waardoor een ‘selffulfilling prophecy’ kan ontstaan, indien geroepen wordt dat een bank kwetsbaar is. 

Zondag werd bekend dat de Zwitserse bank UBS, geleid door de voormalige topman van ING Ralph Hamers, het noodlijdende Credit Suisse overneemt. 

Aandeelhouders van Credit Suisse worden in aandelen UBS betaald en op basis van de slotkoers van vrijdag, wordt de overname gewaardeerd op 3 miljard Zwitserse frank, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse. 

Aandeelhouders zien door de overname hun investering grotendeels verdampen. Vrijdag sloot het aandeel Credit Suisse in Zurich op 1,86 frank, terwijl er begin vorige week nog een koers van 2,75 frank op de borden stond. Via een noodwet werden aandeelhouders van beide banken buitenspel gezet, waardoor geen toestemming voor de overname nodig was. 

De Zwitserse centrale bank zal "substantieel extra liquiditeit" beschikbaar stellen, zo meldde Credit Suisse, dat eerder al 50 miljard frank kreeg toegezegd. 

Zondag werd ook bekend dat de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan, Bank of Canada en de Zwitserse centrale bank acties coördineren om de liquiditeitsverschaffing voor de Amerikaanse dollar te verbeteren via bestaande liquiditeit swapovereenkomsten, met het oog op de stress in het financiële systeem.

In Azië openden de beurzen vanochtend verdeeld om vervolgens toch flink weg te zakken. De Hang Seng index in Hongkong verliest zelfs meer dan dan drie procent, terwijl Sydney en Tokio tot anderhalf procent prijsgeven. Seoel en Shanghai noteren ongeveer een half procent lager. Het zijn vooral de financials die het weer moeilijk hebben.

Ook de olieprijs staat vanochtend onder druk met een daling voor de Amerikaanse oliefuture van twee procent op 65,37 dollar per vat.

Goud flirt ondertussen met zijn hoogste stand ooit, nipt onder de 2.000 dollar. "Handelaren geven momenteel de voorkeur aan een veilige haven, aangezien het besmettingsrisico [in de financiële sector] hoog is", aldus analist Naeem Aslam van Zayed Capital Markets. 

Beleggers zullen deze week hun aandacht richten op het rentebesluit van de Federal Reserve, nadat de Europese Centrale Bank zich niet liet afleiden door de huidige onzekerheden in de financiële sector en de rente conform verwachting verhoogde.

"Nu de ECB de rente met 50 basispunten heeft verhoogd, is de kans groot dat de Fed [woensdag] hetzelfde gaat doen", aldus chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Bedrijfsnieuws

UCB behaalde positieve resultaten met twee Fase 3 studies. Dit maakte de Brusselse farmaceut dit weekend bekend.

Azelis gaat voor 3,5 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. De ingekochte aandelen, maximaal 150.000, zal de speciaalchemiedistributeur gebruiken voor de beloning van werknemers.

De omzet van Keyware steeg in 2022 op jaarbasis met 35,5 procent tot bijna 24 miljoen euro. De EBITDA van de betaalspecialist steeg met ruim 24 procent tot 4,9 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 1,64 miljoen euro en lag daarmee liefst 151 procent hoger dan in 2021.

Barco en Melexis maken per vandaag deel uit van de Bel20 index, terwijl Colruyt en VGP degraderen naar de BelMid. Naast Mithra wordt de BelSmall verder aangevuld met Crescent en Hybrid Software. Belysse Group, Hyloris en Sequana Medical verdwijnen uit de BelSmall.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 1,1 procent tot 3.916,57 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 31.861,12 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 11.630,51 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Duitse producentenprijzen licht gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De producentenprijzen in Duitsland zijn in februari licht gedaald. Dit bleek maandag uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

Op maandbasis was er in februari sprake van een prijsdaling van 0,3 procent. In januari bedroeg de daling 1,2 procent.

Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand nog altijd met 15,8 procent op. Dit is echter wel minder dan in de voorgaande maanden. In januari stegen de prijzen nog met 17,6 procent en in december met 21,6 procent. In augustus en september stegen de prijzen zelfs met 46 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Centrale banken zorgen voor extra dollarliquiditeit

(ABM FN-Dow Jones) Zes grote centrale banken hebben gezamenlijke afspraken gemaakt voor het bieden van liquiditeit in Amerikaanse dollars op de mondiale financiële markten, naar aanleiding van de onrust die in ontstaan na het omvallen van Silicon Valley Bank eerder deze maand en de noodredding van Credit Suisse in het afgelopen weekend. Dat maakten de centrale banken zondag bekend.

De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, de Bank of England, de Bank of Japan, de Bank of Canada en de Zwitserse centrale bank bieden vanaf vandaag extra liquiditeit in dollars aan via de bestaande swapline-regelingen.

In plaats van wekelijks zullen transacties via de swaplines met een looptijd van zeven dagen nu dagelijks worden gedaan, en in ieder geval tot eind april.

Deze swaplines zijn een belangrijke beveiligingsmechanisme om druk op de mondiale financieringsmarkten te verminderen. Dit zou moeten helpen voorkomen dat de stress in het systeem gevolgen heeft voor de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven, aldus de ECB in een toelichting.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursblik: historische noodfusie UBS en Credit Suisse roept vragen op

(ABM FN-Dow Jones) De overname van Credit Suisse door UBS neemt directe risico's voor de bankensector weg, maar roept ook vragen op. Dit zegt zakenbank Jefferies maandag in een analistenrapport.

De belangrijkste vragen zijn waarom aandeelhouders van UBS geen toestemming is gevraagd en waarom houders van alternatieve Tier 1-obligaties (AT1's of coco's) alles kwijt zijn, terwijl aandeelhouders nog wel iets overhouden. Volgens Jefferies wijkt dat af van de gebruikelijke gang van zaken waarin aandeelhouders als eerste risico lopen.

UBS nam zondagavond Credit Suisse over in een transactie die geheel in aandelen wordt voldaan. Aandeelhouders van Credit Suisse krijgen voor 22,48 aandelen 1 aandeel UBS. Dit komt overeen met 0,76 Zwitserse frank per aandeel Credit Suisse en 3 miljard frank in totaal. De overnameprijs is 59 procent lager dan de slotkoers van vrijdag van 1,86 frank en waardeert Credit Suisse op 7 procent van de boekwaarde.

Belangrijk om te beseffen is volgens Jefferies dat de overname niet het initiatief was van UBS, maar van de Zwitserse autoriteiten, namelijk het ministerie van financiën, toezichthouder Finma en de centrale bank SNB. Voorzitter Colm Kelleher van UBS merkt op dat de overname aantrekkelijk is voor aandeelhouders van UBS, maar dat men goed moet beseffen dat het een noodredding betreft van Credit Suisse. "We hebben een transactie vormgegeven die de waarde behoudt die nog over is in het bedrijf, en ons neerwaartse risico beperkt."

Deze bescherming ter waarde van 25 miljard frank bestaat uit het afschrijven van 16 miljard frank aan AT1 en een overheidsgarantie ter waarde van 9 miljard frank, die beschikbaar komt als UBS zelf een verlies van 5 miljard frank heeft geboekt.

Aandeelhouders kunnen niet stemmen over de deal, die is beklonken met de relevante toezichthouders en autoriteiten. Daarvoor is een zogeheten 'notverordnung' afgegeven.

UBS rekent voor eind 2027 voor meer dan 8 miljard dollar aan jaarlijkse kostenbesparingen te kunnen doorvoeren, wat overeenkomt met ongeveer 45 procent van de onderliggende kostenbasis van Credit Suisse. Dit lijkt Jefferies een aannemelijk bedrag, hoewel dit ook ten koste zal gaan van de inkomsten.

De zakenbanken van UBS en Credit Suisse zouden samen goed zijn voor een kwart van de risicogewogen activa van de gefuseerde bank. Volgens Jefferies is dit 29 procent op basis van de gegevens van 2022. UBS zou ruim boven zijn kernkapitaalbuffer van 13 procent blijven. De nieuwe aandelen zouden de winst per aandeel voor UBS met 5 procent verwateren, omdat Credit Suisse momenteel overwegend verlieslatend is.

Jefferies concludeert dat er niet veel alternatieven waren. Een nationalisering van Credit Suisse, of een ontmanteling van de bank zouden de risico's voor de sector hebben vergroot. Het feit dat AT1-houders slechter af zijn dan de aandeelhouders is echter negatief voor de rest van deze markt, terwijl ook het voorbijgaan aan aandeelhouders als ongunstig kan worden beoordeeld. Voor UBS zou de deal op termijn positief moeten zijn, maar de bank zal hier de komende jaren de handen aan vol hebben en neemt een aanzienlijk uitvoeringsrisico, zal waarschijnlijk hogere kapitaaleisen kunnen verwachten en voorlopig geen eigen aandelen kunnen inkopen, aldus Jefferies.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Azelis gaat eigen aandelen inkopen

(ABM FN) Azelis gaat voor 3,5 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Dit maakte de speciaalchemiedistributeur maandagochtend bekend.

De ingekochte aandelen, maximaal 150.000, zal Azelis gebruiken voor de beloning van werknemers.

Het aandeleninkoopprogramma per direct en loopt tot uiterlijk 30 juni 2023.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat UBS zondag bevestigde dat het Credit Suisse overneemt.

Aandeelhouders van Credit Suisse ontvangen voor 22,48 aandelen één aandeel UBS, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse. Omgerekend wordt Credit Suisse zo op 3 miljard frank gewaardeerd.

De Zwitserse centrale bank zal "substantieel extra liquiditeit" beschikbaar stellen, zo meldde Credit Suisse, dat eerder al 50 miljard frank kreeg toegezegd.

IG voorziet maandag een openingsverlies van 59 punten voor de Duitse DAX, een min van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten vrijdag lager, en zagen eerdere winsten vervliegen, waarbij met name de Europese bankensector opnieuw onder druk stond.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in de eurozone in februari weliswaar conform de verwachting is gedaald, maar fractioneel. De consumentenprijzen stegen in februari op jaarbasis met 8,5 procent. Op maandbasis kwam de inflatie uit op 0,8 procent.

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het vierde kwartaal op jaarbasis met 5,7 procent gestegen, terwijl de lonen opliepen met 5,1 procent.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse verloor ruim 8,0 procent. HSBC Holding daalde 2,8 procent, terwijl ING 3,6 procent lager noteerde. BNP Paribas en Banco Santander noteerden respectievelijk 2,6 procent en 4,5 procent lager.

In Parijs steeg Alstom 0,9 procent, Teleperformance won 0,5 procent, terwijl Renault 4,8 procent verloor.

In Frankfurt won Daimler Truck 2,7 procent, Porsche steeg 2,2 procent en Beiersdorf noteerde 2,0 procent hoger. Siemens Energy was met een verlies van 4,3 procent de sterkste daler. Dat aandeel beleefde donderdag echter een sterke dag.

Euro STOXX 50          4.064,99 (-1,3%)
STOXX Europe 600       436,31 (-1,2%)
DAX                    14.768,20 (-1,3%)
CAC 40                 6.925,40 (-1,4%)
FTSE 100               7.335,40 (-1,0%)
SMI                    10.613,55 (-1,0%)
AEX                    722,43 (-0,6%)
BEL 20                 3.602,80 (-1,4%)
FTSE MIB               25.494,54 (-1,6%)
IBEX 35                8.719,30 (-1,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag overwegend lager, al lijken techaandelen de dans te ontspringen.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. Zorgen over de gezondheid van de banksector hingen boven de markt. SVB Financial Group, het voormalige moederbedrijf van Silicon Valley Bank, heeft vrijdag in New York faillissement aangevraagd, terwijl 11 Amerikaanse banken donderdag overeenkwamen 30 miljard dollar te storten bij First Republic Bank.

Daarnaast maakt de markt zich op voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

"De beslissing voor centrale banken is of ze zich richten op inflatie of financiële stabiliteit", aldus CITA. "We denken dat ze de inflatie meer moeten bestrijden", voegde de bank toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de industriële productie in de VS in februari gelijk is een gebleven ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis daalde de productie met 0,2 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart gedaald, net als de inflatieverwachting. De vertrouwensindex daalde van 67,0 tot 63,4, terwijl de inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden uitkwam op 3,8 procent, van 4,1 procent eind februari.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in februari voor de elfde opeenvolgende maand gedaald. De index daalde met 0,3 procent en kwam uit op 110.

De aprilfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,4 procent lager op 66,74 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

First Republic daalde ruim 30 procent. De aandelen van de grootste banken die besloten hebben First Republic te hulp te schieten, stonden ook onder druk. Wells Fargo daalde circa 3,5 procent, Goldman Sachs verloor eveneens  circa 3,5 procent en Citigroup noteerde ongeveer 2,5 procent lager. Bank of America daalde circa 3,8 procent, JPMorgan Chase noteerde 3,6 procent lager en Morgan Stanley verloor circa 3,0 procent.

Het moederbedrijf van Silicon Valley Bank, SVB Financial Group heeft in de VS een Chapter 11 aangevraagd. In het aandeel wordt sinds vorige week al niet meer gehandeld.

FedEx won bijna 8,0 procent. De pakketbezorger opende donderdag nabeurs de boeken en verhoogde daarbij de outlook.

United States Steel daalde bijna 2,0 procent, nadat het staalbedrijf donderdag nabeurs met een beter dan verwachte outlook kwam.

S&P 500 index              3.916,64 (-1,1%)
Dow Jones index            31.861,98 (-1,2%)
Nasdaq Composite           11.630,51 (-0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     27,025,34 (-1,1%)
Shanghai Composite      3.249,78 (-0,0%)
Hang Seng                    18.971,98 (-2,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0675. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0671 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0673 op de borden.

USD/JPY Yen   131,89
EUR/USD Euro  1,0675
EUR/JPY Yen   140,78

MACRO-AGENDA:
08:00 Producentenprijzen - Februari (Dld)
11:00 Handelsbalans - Januari (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 27 maart 2023.

MAANDAG 20 MAART 2023
00:00 Fountain - Jaarcijfers

DINSDAG 21 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

UBS neemt Credit Suisse over

(ABM FN) UBS neemt de in problemen geraakte Zwitserse sectorgenoot Credit Suisse over. Dit werd zondagavond bevestigd.

Dat gebeurde na ingrijpen door de Zwitserse autoriteiten, de centrale bank en toezichthouder Finma. Goedkeuring van de aandeelhouders is niet vereist, aldus Credit Suisse. Daarvoor is een zogeheten 'notverordnung' afgegeven.

Aandeelhouders van Credit Suisse ontvangen voor 22,48 aandelen één aandeel UBS, ofwel 0,76 frank per aandeel Credit Suisse. Omgerekend wordt Credit Suisse zo op 3 miljard frank gewaardeerd.

De Zwitserse centrale bank zal "substantieel extra liquiditeit" beschikbaar stellen, zo meldde Credit Suisse, dat eerder al 50 miljard frank kreeg toegezegd.

Volgens voorzitter Axel Lehmann van Credit Suisse is dit de beste uitkomst van de opties die er waren.

Voorzitter Colm Kelleher van UBS zei dat dit een "aantrekkelijke acquisitie" is voor de aandeelhouders van UBS, "maar laten we duidelijk zijn, dit is een noodredding".

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Update: UBS en Credit Suisse dichtbij overnamedeal

(ABM FN-Dow Jones) UBS nadert een deal om het noodlijdende Credit Suisse over te nemen voor 1 miljard dollar. Dit berichtte The Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden, nadat de Financial Times eerder een soortgelijk bedrag meldde.

Eén optie zou zijn om Credit Suisse in zijn geheel te kopen en vervolgens de lokale Zwitserse activiteiten af te splitsen in een onafhankelijke entiteit, aldus de bronnen. UBS zou de waardevolle vermogensbeheeractiviteiten van Credit Suisse zelf willen houden.

De besprekingen zijn nog gaande en de contouren van de deal kunnen nog veranderen naarmate UBS en de Zwitserse toezichthouders de details van het plan uitwerken en nagaan in hoeverre de Zwitserse autoriteiten garanties of steunmaatregelen zouden verstrekken. Men wil deal afronden voor de opening van de markten in Azië, volgens The Wall Street Journal. 

Belangrijk punt in de besprekingen is welke kostenbesparing UBS zou mogen realiseren van de Zwitserse autoriteiten door bijvoorbeeld banen te schrappen, een belangrijke factor in hoeveel UBS kan betalen voor de deal, meldden de bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant.

UBS heeft een geschatte marktkapitalisatie van circa 65 miljard dollar, Credit Suisse van 8 miljard dollar. Een fusie van de twee banken zou leiden tot aanzienlijke ontslagen. Credit Suisse beloofde eerder al 9.000 banen te schrappen.

Een ander knelpunt zou kunnen zijn wie de aanzienlijke Zwitserse retailtak van Credit Suisse in handen krijgt, schreef The Wall Street Journal eerder al. Volgens analisten is deze tak alleen al 10 miljard dollar waard. Gecombineerd met de activiteiten van UBS zou dit een bankenreus in Zwitserland creëren met 30 procent van alle binnenlandse leningen en deposito's in bezit.

Toezichthouders zouden bereid zijn om akkoord te gaan met een overname zonder de gebruikelijke stemming door de aandeelhouders. Dit om de verkoop te bespoedigen, aldus een van de bronnen.

Volgens The Wall Street Journal is het niet zeker dat er een deal komt en zou UBS niet de enige geïnteresseerde zijn, maar geeft Bern wel de voorkeur aan een binnenlandse oplossing. De Financial Times meldde zaterdag dat ook het Amerikaanse BlackRock interesse heeft om Credit Suisse over te nemen.

Credit Suisse kreeg afgelopen week liquiditeitssteun van 50 miljard frank van de Zwitserse Nationale Bank nadat de bezorgdheid over haar vooruitzichten was toegenomen.

Dat was echter niet voldoende om de daling van de aandelen of het verlies van bankdeposito's te stoppen, waardoor de centrale bank en de hoogste Zwitserse financiële toezichthouder zich genoodzaakt zagen gesprekken te voeren met UBS. Volgens een van de bronnen werd de urgentie van de toezichthouders ingegeven door de steeds slechtere vooruitzichten bij Credit Suisse. Volgens deze persoon had de bank vorige week te maken met een uitstroom van liefst 10 miljard frank.

Update: om nieuwe informatie toe te voegen en alinea's te herschrijven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Rentebesluit Fed belangrijkste volgende week

(ABM FN) Beleggers zullen aankomende week hun aandacht richten op het rentebesluit van de Federal Reserve, nadat de Europese Centrale Bank zich niet liet afleiden door de huidige onzekerheden in de financiële sector en de rente conform verwachting verhoogde.

"Nu de ECB de rente met 50 basispunten heeft verhoogd, is de kans groot dat de Fed [woensdag] hetzelfde gaat doen", aldus chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen lijkt de markt er in toenemende mate op te rekenen dat de rentes niet verder zullen worden verhoogd.

"Dat klinkt mooi, maar het impliceert dat de financiële voorwaarden zodanig zijn, dat ze de groei laag zullen houden, wat leidt tot sterke desinflatie. Of dat de financiële onrust zal aanhouden, waardoor de ECB prijs- en financiële stabiliteit niet zal kunnen scheiden. Verdere marktvolatiliteit is dan ook niet uitgesloten", waarschuwt Van Leenders.

In de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde werd afgelopen week duidelijk dat de ECB zich voorlopig niet wil vastleggen op toekomstige renteverhogingen, hoewel die er vermoedelijk wel zullen komen. De ECB ziet momenteel geen tekenen van een liquiditeitscrisis, maar staat klaar om in te grijpen indien dit nodig is, zei Lagarde verder. "De banksector is nu sterker dan in 2008."

De markt zal benieuwd zijn wat de visie van de Fed hierover is, nadat de beurzen afgelopen week nog erg volatiel waren na de problemen rond SVB en Credit Suisse. De markt schat de kans hoog in dat de Amerikaanse centrale bank aankomende week de rentes zal verhogen met 25 basispunten.

Ook de Bank of England komt aankomende week met een rentebesluit. De markt prijst hier eveneens een renteverhoging in van 25 basispunten, maar de vraag of die verhoging er aankomende week al komt of op een later moment zorgt voor verdeeldheid onder beleggers. De kans op een verhoging komende week wordt ingeschat op 50 procent.

Verder is er aankomende week oog voor onder meer de Duitse ZEW-index op dinsdag en het Nederlandse consumentenvertrouwen op woensdag, naast de Chicago Fed-index op donderdag. Op vrijdag krijgen beleggers inzicht in de Amerikaanse en Europese samengestelde inkoopmanagersindices over maart.

Het cijferseizoen is ten einde gekomen. Aankomende week openen Avantium en Eurocommercial Properties de boeken in Amsterdam.

In België is het iets drukker met cijfers van onder meer Nyxoah, Celyad, IBA, Tessenderlo en WEB. Euronav houdt bovendien een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Euronav wil zijn samenstelling aanpassen, zodat deze de huidige aandeelhoudersstructuur van Euronav beter weerspiegelt.

De raad van commissarissen van Euronav adviseert om op de BAV te stemmen tegen de vijf bestuurders die door aandeelhouder CMB worden aangedragen, "omdat CMB geen overtuigende rechtvaardiging voor de volledige herschikking van de raad heeft bekendgemaakt en CMB die de raad controleert zou niet in overeenstemming zijn met het huidige aandeelhouderschap van CMB van 25 procent".

In de VS komen GameStop, Nike en General Mills nog met cijfers. Op woensdag zullen beleggers in Prosus benieuwd zijn naar de resultaten van Tencent, waar de Zuid-Afrikaanse investeerder een belang in heeft.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Fors hogere resultaten Keyware

(ABM FN) Keyware heeft in 2022 fors hogere resultaten behaald. Dit bleek uit de cijfers die de specialist in betaalterminals publiceerde.

De omzet steeg op jaarbasis met 35,5 procent tot bijna 24 miljoen euro. Deze stijging schreef Keyware toe aan "een stijgende vraag naar Keywares betaalterminals, transactieabonnementen én softwarelicenties in het algemeen en de succesvolle acquisitie van Payment Solutions in het bijzonder", aldus de betaalspecialist.

Bij betaalterminals steeg de omzet in 2022 met ruim 42 procent.

De EBITDA van Keyware steeg met ruim 24 procent tot 4,9 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 1,64 miljoen euro en lag daarmee liefst 151 procent hoger dan in 2021.

Verder had Keyware eind 2022 een schuld van 1,43 miljoen euro en voor ruim 2,2 miljoen euro aan liquide middelen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

UBS en Credit Suisse dichtbij overnamedeal

(ABM FN-Dow Jones) UBS nadert een deal om het noodlijdende Credit Suisse over te nemen, met mogelijk zondag nog witte rook. Dit meldde The Wall Street Journal zaterdagavond laat op basis van ingewijden, nadat de Financial Times eerder al berichtte over gesprekken tussen de twee banken.

Toezichthouders zouden bereid zijn om akkoord te gaan met een overname zonder de gebruikelijke stemming door de aandeelhouders. Dit om de verkoop te bespoedigen, aldus een van de bronnen.

Hoewel de besprekingen dit weekend vlot verlopen, zou een knelpunt kunnen zijn wie de aanzienlijke Zwitserse retailtak van Credit Suisse in handen krijgt, schreef The Wall Street Journal. Volgens analisten is deze tak alleen al 10 miljard dollar waard. Gecombineerd met de activiteiten van UBS zou dit een bankenreus in Zwitserland creëren met 30 procent van alle binnenlandse leningen en deposito's in bezit.

UBS heeft een geschatte marktkapitalisatie van circa 65 miljard dollar, Credit Suisse van 8 miljard dollar. Een fusie van de twee banken zou leiden tot aanzienlijke ontslagen. Credit Suisse beloofde eerder al 9.000 banen te schrappen.

Volgens The Wall Street Journal is het niet zeker dat er een deal komt en zou UBS niet de enige geïnteresseerde zijn, maar geeft Bern wel de voorkeur aan een binnenlandse oplossing. De Financial Times meldde zaterdag dat ook het Amerikaanse BlackRock interesse heeft om Credit Suisse over te nemen.

Credit Suisse kreeg afgelopen week liquiditeitssteun van 50 miljard frank van de Zwitserse Nationale Bank nadat de bezorgdheid over haar vooruitzichten was toegenomen.

Dat was echter niet voldoende om de daling van de aandelen of het verlies van bankdeposito's te stoppen, waardoor de centrale bank en de hoogste Zwitserse financiële toezichthouder zich genoodzaakt zagen gesprekken te voeren met UBS. Volgens een van de bronnen werd de urgentie van de toezichthouders ingegeven door de steeds slechtere vooruitzichten bij Credit Suisse. Volgens deze persoon had de bank vorige week te maken met een uitstroom van liefst 10 miljard frank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Valuta: Fed en andere centrale banken aan zet

(ABM FN-Dow Jones) De komende week staat ook voor de valutamarkten in het teken van diverse rentebesluiten. Niet alleen de Federal Reserve komt met een rentebesluit, maar ook de Bank of England en de Swiss National Bank, die afgelopen week alles uit de kast moest trekken om het noodlijdende Credit Suisse te hulp te schieten.

Valutaspecialist Joost Derks van iBanFirst denkt dat de Fed de rente met maximaal 25 basispunten zal verhogen, "met zelfs een kans op geen verhoging."

Volgens de marktkenner gaan de "snelle en forse rentestijgingen die het afgelopen jaar zijn doorgevoerd, gaan hoe dan ook hun impact op de economie hebben."

De problemen bij Silicon Valley Bank kwamen dan wel uit onverwachte hoek, "maar ook het bedrijfsleven en de consument merken dit al of gaan dat binnenkort merken", volgens Derks.

De inflatie koelt wel af maar niet snel genoeg en dus blijven de Fed-bestuurders koorddansen, "want de scheidslijn tussen inflatie en economische groei is een dunne en kan snel omslaan. De toenemende onrust en onzekerheid in de markten zullen waarschijnlijk tot gevolg hebben dat de koersen sneller bewegen", verwacht Derks.

De hogere volatiliteit is voor traders een "mooi" scenario, want dit biedt kansen, aldus de beleggingsspecialist van iBanFirst. Ook voor het bedrijfsleven. 

"De 'windows of opportunity' gaan er zeker komen voor zowel kopers als verkopers, maar ze kunnen kort zijn dus zorg dat je je plan klaar hebt", adviseert Derks.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Positieve studieresultaten UCB met bimekizumab

(ABM FN) UCB heeft positieve resultaten behaald met twee Fase 3 studies. Dit maakte de Brusselse farmaceut dit weekend bekend.

Het betreft de studies BE HEARD I en BE HEARD II, waarin de effectiviteit en veiligheid van bimekizumab bij de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige hidradenitis suppurativa, ook wel bekend als acne inversa, een chronische ontsteking van de haarzakjes. 

In vergelijking tot een placebo liet bimekizumab een "statistisch significante en consistente" verbetering zien na 16 weken. Dit hield aan tot week 48.

En het veiligheidsprofiel was consistent met eerdere studies, aldus UCB.

De studieresultaten werden door UCB gepresenteerd tijdens de jaarlijkse American Academy of Dermatology (AAD) in New Orleans. Deze bijeenkomst is van 17 tot en met 22 maart.

UCB verwacht vanaf het derde kwartaal van dit jaar bij de verschillende toezichthouders wereldwijd aanvragen te doen voor goedkeuring voor het op de markt brengen van bimekizumab voor de behandeling van patiënten die lijden aan matige tot ernstige hidradenitis suppurativa.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Weer rode week voor Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft met een slotstand van 3.602,80 punten op vrijdag een weekverlies geleden van 3,8 procent.

De redding van SVB Bank en Signature Bank door de Amerikaanse autoriteiten en reddingsplannen voor First Republic Bank en Credit Suisse konden niet voorkomen dat beleggers de situatie nog altijd niet vertrouwen.

"Na het bankfaillissement in Silicon Valley wordt nog steeds gevreesd voor besmetting van andere regionale banken in de Verenigde Staten", aldus hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque.

Volgens Keppenne is het belangrijkste dat de Zwitserse centrale bank de boodschap uitstuurde dat het achter Credit Suisse staat.

"Natuurlijk moet de markt erin geloven en dat is nog niet het geval", benadrukt Keppenne. Volgens de econoom is de grootste onzekerheid in hoeverre andere banken zijn blootgesteld aan Credit Suisse.

First Republic werd gered door 11 grote Amerikaanse banken, die in totaal 30 miljard dollar in de noodlijdende bank pompen. Op weekbasis verloor het aandeel evenwel fors terrein, ondanks het reddingsplan.

Hoe reageert Fed op bankencrisis met monetair beleid?

Volgens chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets blijven beleggers bezorgd "over de fundamentele bron" van het bankendrama, "namelijk de verwachte toekomstige beleidsbewegingen van de Federal Reserve."

De Amerikaanse centrale bank komt volgende week met zijn rentebesluit en de afgelopen dagen speculeerden beleggers dat de Fed mogelijk een pauze inlast en de rente niet verder zal verhogen vanwege de turbulentie in de markten als gevolg van de problemen bij verschillende Amerikaanse banken.

Aslam wijst er echter op dat de ECB ondanks een dreigende bankencrisis 'gewoon' de rente met 50 basispunten heeft verhoogd afgelopen week. Volgens de meest recente data van CME Group rekent een grote meerderheid van de markt nu op een verhoging met 25 basispunten door de Fed.

Het Amerikaanse inflatiecijfer dat afgelopen week verscheen, lijkt dat te bevestigen. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in februari op jaarbasis conform de verwachting met 6,0 procent, na een inflatie van 6,4 procent in januari. Ook de kerninflatie kwam met 5,5 procent uit zoals de markt vooraf had voorspeld.

"De vraag is nu wat dit cijfer betekent voor de Fed bij het rentebesluit volgende week. Niets doen is geen optie, maar 50 basispunten oogt wat robuust, ook met het SVB-dossier in het achterhoofd. Met deze cijfers in de hand lijkt de Fed met een verhoging van 25 basispunten veilig genoeg te zitten", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

ECB verhoogt rente maar laat guidance los

Als de Europese Centrale Bank een indicatie moet zijn voor het rentebesluit van de Fed, dan verhoogt de Amerikaanse centrale bank komende week 'gewoon' de rente. De ECB deed dat afgelopen week al, en zoals verwacht met 50 basispunten. De markt twijfelde weliswaar even of de ECB ook niet terughoudender zou zijn gezien de problemen bij Credit Suisse, maar dat bleek niet het geval.

"Uiteindelijk zou een gematigde verhoging met 25 basispunten de markt mogelijk verontrusten", legde marktstrateeg Altaf Kassam van State Street uit. "Het zou daardoor kunnen lijken alsof er een risico bestaat op een systeemfalen in het EU-banksysteem."

De ECB ziet momenteel geen tekenen van een liquiditeitscrisis, maar staat klaar om in te grijpen indien dit nodig is, zei voorzitter Christine Lagarde. "De banksector is nu sterker dan in 2008."

Econoom Carsten Brzeski van ING oordeelde dat de boodschap van Lagarde duidelijk was, zonder zich vast te leggen op toekomstige renteverhogingen. Omdat zowel de algemene inflatie als de kerninflatie in 2025 dicht bij de doelstelling van de ECB uitkomen, zou de centrale bank soepeler kunnen worden, met een mogelijke vertraging van het tempo en de omvang van verdere renteverhogingen, aldus Brzeski.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen lijkt de markt er in toenemende mate op te rekenen dat de rentes niet verder zullen worden verhoogd.

"Dat klinkt mooi, maar het impliceert dat de financiële voorwaarden zodanig zijn, dat ze de groei laag zullen houden, wat leidt tot sterke desinflatie. Of dat de financiële onrust zal aanhouden, waardoor de ECB prijs- en financiële stabiliteit niet zal kunnen scheiden. Verdere marktvolatiliteit is dan ook niet uitgesloten", aldus Van Leenders.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,067 en daarmee op weekbasis 0,3 procent hoger. WTI-olie werd 12 procent goedkoper.

Van de onrust op de aandelenmarkten profiteerde de obligatiemarkt. De Duitse tienjarige Bund daalde met 40 basispunten tot 2,1 procent. En de Amerikaanse tweejaarsrente schoot voor het eerst sinds september weer onder de 4 procent.

Stijgers en dalers

Binnen de Bel20 presteerden biotechaandelen afgelopen week goed. Argenx was de grootste stijger in de sterindex met een winst van 4,6 procent, op de voet gevolgd door Galapagos met 4 procent.

Dankzij de daling van de obligatierente deden ook vastgoedaandelen het goed, waarbij alle vier de aandelen In de Bel20 in het groen eindigden, inclusief VGP, dat met 4,1 procent steeg.

Onderaan de tabel stonden, niet verrassend, de financials, met KBC dat met 11 procent daalde en Ageas met 11,5 procent.

In de BelMid viel Shurgard op, dat met 8,4 procent steeg.

Telenet steeg met 5,6 procent, hoewel de handel in het telecomaandeel sinds donderdagmiddag is opgeschort in afwachting van een persbericht. Waarnemers wijzen op een mogelijk overnamebod van Liberty Global op de aandelen die het nog niet bezit.

Onderaan de tabel verloor Euronav 11 procent. Volgende week houdt de rederij een buitengewone algemene vergadering. Ook Bekaert, dat kon rekenen op verschillende koersdoelverhogingen, verloor 9,6 procent.

Bij de kleinste aandelen in de Bel Small wonnen Hyloris en Ekopak respectievelijk 6,6 en 3,2 procent, terwijl UnifiedPost en Onward Medical 4,6 en 11 procent verloren.


Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Update: UBS overweegt overname Credit Suisse - media

(ABM FN-Dow Jones) UBS is in gesprek om Credit Suisse geheel of gedeeltelijk over te nemen maar wordt mogelijk afgetroefd door BlackRock. Dit meldde de Financial Times zaterdag op basis van ingewijden.

De Amerikaanse investeringsgigant evalueert een aantal opties en werkt samen met andere investeerders, volgens de bronnen. BlackRock zou kunnen besluiten om alleen op delen van Credit Suisse te bieden.

BlackRock heeft zijn voornemen kenbaar gemaakt aan de Zwitserse bank, dat vergevorderde gesprekken voert met UBS die kunnen resulteren in een volledige of gedeeltelijke combinatie.

Er is geen garantie dat BlackRock Credit Suisse daadwerkelijk zal overnemen. Een eventuele deal zou ook te maken krijgen met aanzienlijke regelgevende obstakels in Europa en de VS, volgens de krant.

Eerder meldde Financial Times al dat de raden van bestuur van UBS en Credit Suisse dit weekend bijeenkomen. Zwitserse toezichthouders ondersteunen de gesprekken in een poging om het vertrouwen in de banksector van het land te vergroten, aldus de krant.

Het doel is om uiterlijk maandag met een oplossing te komen, hoewel een potentiële deal nog kan sneuvelen, zei de Financial Times vrijdagavond.

Afgelopen week kreeg Credit Suisse een reddingslijn van 50 miljard frank van de Zwitserse centrale bank in een poging om de druk op de bank te verlichten.

De Amerikaanse notering van Credit Suisse schoot vrijdag nabeurs meer dan 7 procent omhoog, nadat de aandelen tijdens de reguliere handelsdag met 7 procent waren gedaald.

Update: on nieuwe informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

UBS overweegt overname Credit Suisse - media

(ABM FN-Dow Jones) UBS is in gesprek om Credit Suisse geheel of gedeeltelijk over te nemen. Dit meldde de Financial Times vrijdagavond laat op basis van ingewijden.

De raden van bestuur van de twee Zwitserse banken zouden dit weekend bijeenkomen, volgens de bronnen. Zwitserse toezichthouders ondersteunen de gesprekken in een poging om het vertrouwen in de banksector van het land te vergroten, aldus de krant.

Het doel is om uiterlijk maandag met een oplossing te komen, hoewel een potentiële deal nog kan sneuvelen, volgens de Financial Times.

Afgelopen week kreeg Credit Suisse een reddingslijn van 50 miljard frank van de Zwitserse centrale bank in een poging om de druk op de bank te verlichten.

De Amerikaanse notering van Credit Suisse schoot vrijdag nabeurs meer dan 7 procent omhoog, nadat de aandelen tijdens de reguliere handelsdag met 7 procent waren gedaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,1 procent tot 3.916,57 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 31.861,12 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 11.630,51 punten.

Zorgen over de gezondheid van de banksector hingen ook vrijdag boven de markt. SVB Financial Group, het voormalige moederbedrijf van Silicon Valley Bank, heeft vrijdag in New York faillissement aangevraagd, terwijl 11 Amerikaanse banken donderdag overeenkwamen 30 miljard dollar te storten bij First Republic Bank. 

Daarnaast maakt de markt zich op voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.

"De beslissing voor centrale banken is of ze zich richten op inflatie of financiële stabiliteit", aldus CITA. "We denken dat ze de inflatie meer moeten bestrijden", voegde de bank toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de industriële productie in de VS in februari gelijk is een gebleven ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis daalde de productie met 0,2 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart gedaald, net als de inflatieverwachting. De vertrouwensindex daalde van 67,0 tot 63,4, terwijl de inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden uitkwam op 3,8 procent, van 4,1 procent eind februari.

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in februari voor de elfde opeenvolgende maand gedaald. De index daalde met 0,3 procent en kwam uit op 110.

De euro/dollar noteerde op 1,0671. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0627 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0605 op de borden. 

De aprilfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,4 procent lager op 66,74 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS geen publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

First Republic daalde ruim 30 procent. De aandelen van de grootste banken die besloten hebben First Republic te hulp te schieten, stonden ook onder druk. Wells Fargo daalde circa 3,5 procent, Goldman Sachs verloor eveneens  circa 3,5 procent en Citigroup noteerde ongeveer 2,5 procent lager. Bank of America daalde circa 3,8 procent, JPMorgan Chase noteerde 3,6 procent lager en Morgan Stanley verloor circa 3,0 procent.

Het moederbedrijf van Silicon Valley Bank, SVB Financial Group heeft in de VS een Chapter 11 aangevraagd. In het aandeel wordt sinds vorige week al niet meer gehandeld.

FedEx won bijna 8,0 procent. De pakketbezorger opende donderdag nabeurs de boeken en verhoogde daarbij de outlook.

United States Steel daalde bijna 2,0 procent, nadat het staalbedrijf donderdag nabeurs met een beter dan verwachte outlook kwam.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten, vanwege de aanhoudende vrees voor een recessie en de daarmee samenhangende verwachte druk op de vraag naar olie.

Op weekbasis verloor de olieprijs 13 procent, de sterkste daling op weekbasis sinds 1 april 2022.

De olieprijs zakte afgelopen week naar zijn laagste punt in 15 maanden, en werd het zwaarst getroffen door een uitverkoop van grondstoffen, die analisten koppelen aan de vrees voor een recessie, die werd versterkt door de val van de de Silicon Valley Bank en de problemen bij de Zwitserse geldschieter Credit Suisse.

"De olieprijs is verstrikt geraakt in een neerwaartse spiraal te midden van de huidige onrust op de markt", zei analist Barbara Lambrecht van Commerzbank.

De olieprijs veerde donderdag bescheiden op nadat Credit Suisse zei dat het een reddingslijn van 54 miljard dollar van de Zwitserse Nationale Bank kreeg toegeworpen, terwijl 11 Amerikaanse banken overeenkwamen 30 miljard dollar te storten bij First Republic Bank. De aandelen van Credit Suisse stonden vrijdag opnieuw onder druk.

"We beschouwen de prijsdaling [van de olieprijs] als buitensporig en deze is grotendeels speculatief gedreven", zei Lambrechts.

De Russische vicepremier Alexander Novak en de Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, hebben elkaar donderdag ontmoet. Ze bespraken waarschijnlijk manieren om de olieprijs te stabiliseren, zei Lambrechts, terwijl het herstel van de Chinese vraag naar olie na het opheffen van de coronavirusbeperkingen een "belangrijke steunpilaar" blijft. 

Ook wordt ruwe olie nu verhandeld op een niveau waarbij de Amerikaanse regering zou kunnen besluiten om de Strategic Petroleum Reserve aan te vullen, die op het laagste niveau in 40 jaar staat, zei ze.

De aprilfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,4 procent lager op 66,74 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten en zagen eerdere winsten vervliegen, waarbij met name de Europese bankensector opnieuw onder druk stond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,2 procent tot 436,31 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,3 procent op 14.768,20 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,4 procent op 6.925,40 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,0 procent lager op 7.335,40 punten.

De Europese aandelenmarkten noteerden eerder op de dag nog hoger, waarbij de markt opgelucht reageerde op het nieuws dat Credit Suisse 50 miljard frank zal lenen van de Zwitserse centrale bank.

De neerwaartse trend zou de komende week weer kunnen aantrekken, aangezien de Amerikaanse banken solvabiliteitsproblemen blijven houden, zei CMC Markets al.

Kleine en middelgrote banken in de VS hebben de liquiditeitscrisis voorlopig kunnen overwinnen, desondanks blijft de vraag hoe solvabel deze banken op de lange termijn zijn, voegde CMC toe.

"Liquiditeit alleen herstelt de solvabiliteit niet. Als de verliezen zich blijven opstapelen als gevolg van slechte leningen, verminderen deze de eigenvermogensratio", zei CMC. "Dit onderwerp zou de beurs bezig moeten houden."

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in de eurozone in februari weliswaar conform de verwachting is gedaald, maar fractioneel. De consumentenprijzen stegen in februari op jaarbasis met 8,5 procent. Op maandbasis kwam de inflatie uit op 0,8 procent.

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het vierde kwartaal op jaarbasis met 5,7 procent gestegen, terwijl de lonen opliepen met 5,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0673. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 4 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse verloor ruim 8,0 procent. HSBC Holding daalde 2,8 procent, terwijl ING 3,6 procent lager noteerde. BNP Paribas en Banco Santander noteerden respectievelijk 2,6 procent en 4,5 procent lager.

In Parijs steeg Alstom 0,9 procent, Teleperformance won 0,5 procent, terwijl Renault 4,8 procent verloor.

In Frankfurt won Daimler Truck 2,7 procent, Porsche steeg 2,2 procent en Beiersdorf noteerde 2,0 procent hoger. Siemens Energy was met een verlies van 4,3 procent de sterkste daler. Dat aandeel beleefde donderdag echter een sterke dag.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent lager op 3.920,72 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bel20 weer onderuit

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag met verlies gesloten, nadat de risicobereidheid van donderdag als sneeuw voor de zon verdween.

De Bel20 daalde met 1,4 procent naar 3.603 punten. Het weekverlies voor de sterindex kwam zo op 4 procent uit en sinds begin van dit jaar lijdt de index nu ook verlies.

Nadat de markten gisteren opgelucht adem haalden na de beslissing van een groep grote Amerikaanse banken om First Republic Bank te steunen, voedde dit de hoop dat daarmee een bankencrisis was afgewend.

Maar dat bleek te vroeg gejuicht. Bij de opening van Wall Street kelderde First Republic opnieuw met 16 procent, waarbij beleggers zichtbaar vraagtekens zetten bij het steunplan en de vrees voor besmetting van de sector nog steeds op de loer ligt.

In een interview met ABM Financial News zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, dat "de problemen van de regionale banken in de VS nog niet voorbij zijn".

"Er komen nog meer faillissementen in de sector", waarschuwde hij.

Silicon Valley Bank, het moederbedrijf van SVB Financial, vroeg een zogeheten Chapter 11, dat de bank bescherming biedt tegen zijn schuldeisers terwijl het werkt aan een herstructurering. 

In Europa kelderde Credit Suisse opnieuw met meer dan 10 procent en drukte daarmee de hele Europese bankensector. BNP Paribas verloor 2 procent en KBC 2,1 procent.

Beleggers nemen afscheid van aandelen en zoeken hun toevlucht nemen in obligaties, waardoor de Duitse tienjaarsrente aan het begin van de avond meer dan 10 basispunten daalde tot 2,11 procent.

Hetzelfde gold voor de Amerikaanse obligatiemarkt, waar de tweejarige treasury voor het eerst sinds september weer onder de 4 procent daalde.

De Fed neemt volgende week een nieuw rentebesluit, en beleggers speculeren dat de centrale bank een pauze zal inlassen en de rente niet verder zal verhogen vanwege de onrust in de markt.

Voorlopig verwacht de CME FedWatch Tool een verhoging met 25 basispunten op woensdag.

Verder werd olie 2 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Niet verrassend waren de financials grote verliezers in de Bel20. Ageas en KBC verloren respectievelijk 4,4 en 2,1 procent.

Van de weinige aandelen die in het groen sloten, was VGP de koploper met een winst van 1,9 procent.

Elia won 0,4 procent. Kepler Cheuvreux sprak van een interessante kans en verhoogde het advies naar Kopen, hoewel het koersdoel werd verlaagd.

Immobel won in de Bel Mid 1,7 procent en IBA daalde 6,2 procent.

Degroof Petercam, dat zijn koersdoel op Bekaert verhoogde en het koopadvies bevestigde, vindt de waardering van de staaldraadfabrikant uit Kortrijk gevestigde te laag. Het aandeel won 1,4 procent.

KBC Securities heeft de opvolging van Tessenderlo weer hervat met een Accumuleren advies en een koersdoel van 38 euro. Het aandeel daalde 0,3 procent tot 29,5 euro.

Ameriprise nam een belang van 3,1 procent in Care Property, dat 1,5 procent inleverde.

De handel in Telenet bleef geschorst. Nog altijd is er geen persbericht. De meeste waarnemers wijzen op een bod van Liberty op de aandelen die de Amerikanen nog niet in handen hebben.

Bij de kleinere aandelen verloor Onward 7,4 procent, terwijl MDxHealth 5,3 procent won.

Wall Street

Bij het slot in Europa noteerde ook Wall Street in het rood. De S&P 500 verloor meer dan 1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 27 maart 2023.

MAANDAG 20 MAART 2023
00:00 Fountain - Jaarcijfers

DINSDAG 21 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 22 MAART 2023
07:00 Titan Cement - Jaarcijfers
00:00 Nyxoah - Jaarcijfers

DONDERDAG 23 MAART 2023
00:00 Euronav - Bava
00:00 Nyxoah - Beleggersdag
00:00 Celyad - Jaarcijfers
00:00 IBA - Jaarcijfers
00:00 Tessenderlo - Jaarcijfers

VRIJDAG 24 MAART 2023
17:45 WEB - Jaarcijfers

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Leidende indicatoren VS gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in februari opnieuw gedaald. Dit meldde The Conference Board vrijdag.

De Leading Economic Index daalde met 0,3 procent en kwam uit op 110, na een daling van eveneens 0,3 procent in januari.

Dit is de elfde achtereenvolgende maandelijkse daling, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting. "Hoewel het tempo van de maand-op-maand dalingen de afgelopen maanden is afgezwakt, wijst de index nog steeds op een risico op een recessie van de Amerikaanse economie".

De LEI index is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

De hoofdindicator is opgebouwd uit het gewogen gemiddelde van verschillende deelindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen, het gemiddelde van de gewerkte uren in de industrie en aandelenprijzen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Consumentenvertrouwen VS daalt

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in maart gedaald, net als de inflatieverwachting. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen verslechterde van 67,0 in februari tot 63,4 halverwege deze maand. Het was de eerste daling in vier maanden tijd.

Over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden ook negatiever. Deze deelindex daalde van 70,7 tot 66,4. De verwachtingsindex daalde ook, van 64,7 tot 61,5.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 3,8 procent, van 4,1 procent eind februari.

De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 2,8 procent en kwam daarmee iets onder de smalle bandbreedte van 2,9 tot 3,1 procent uit die al langere tijd zichtbaar is.

De enquête is afgenomen vóór het faillissement van Silicon Valley Bank, zei de Universiteit van Michigan in een toelichting.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursblik: Chinese centrale bank steunt economie

(ABM FN-Dow Jones) Het besluit van de People's Bank of China om de verplicht aan te houden deposito's voor banken te verlagen, is een manier om de economie te stimuleren en om de huidige turbulentie in de wereldeconomie het hoofd te bieden. Dit bleek vrijdag uit een commentaar van ING op het besluit.

De Chinese centrale bank verlaagt per 27 maart de reserveratio met 25 basispunten naar 10,75 procent. Dat levert 500 miljard yuan aan liquiditeit op.

Het effect van de verlaging kan zorgen voor lagere rentestanden in de markt, waarmee de rente op obligaties omlaag kunnen. Dit is gunstig voor vastgoedontwikkelaars en lokale overheden bij hun financiering, aldus ING.

Ook tegen een eventuele kapitaalvlucht van buitenlandse investeerders, bieden minder aan te houden deposito's een zekere buffer. Als het zover komt, verwacht ING dat de PBoC kapitaal injecteert.

Voor de eerste helft van het jaar verwacht ING geen verdere verlaging door de PBoC.

Het effect van het besluit op de koers van de yuan is volgens ING gering, hooguit een lichte daling ten opzichte van de dollar, die van korte duur zal zijn. ING houdt het koersdoel voor de dollar voor het eind van dit kwartaal op 6,90 yuan.

De dollar noteerde vrijdagmiddag op 6,8846 yuan, een daling met 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: angst voor banken drukt beurssentiment opnieuw

(ABM FN) De Brusselse beurs kwam vrijdagmiddag toch weer onder druk te staan. Rond twee uur verloor de Bel20 meer dan 1 procent op 3.616 punten.

Twijfels over de bankensector blijven toch de boventoon voeren,  en het aandeel Credit Suisse levert op het moment van schrijven 10 procent in. Op Wall Street staat First Republic na de opening van de beurs 16,0 procent lager, ondanks de steun van een groep grote Amerikaanse banken voor First Republic.

In de Bel20 daalden de meeste aandelen, met Ageas en D'Ieteren die meer dan 2 procent verloren.

Kepler Cheuvreux ziet een interessant instappunt bij Elia. Het advies wordt verhoogd naar Kopen, maar het koersdoel gaat wel omlaag. Het aandeel van de elektriciteitsnetbeheerder steeg 0,8 procent.

Aperam was met een winst van 1,6 procent de sterkste stijger in de Brusselse sterindex.

Degroof Petercam, dat het koersdoel voor Bekaert verhoogde, vindt het aandeel ondergewaardeerd en herhaalde het koopadvies. Dit droeg bij aan de koersstijging van 1,5 procent.

KBC Securities hervat de opvolging van Tessenderlo met een Accumuleren advies en een koersdoel van 38 euro. Het aandeel van de industriële groep steeg 1,5 procent.

Ameriprise heeft een belang van 3,1 procent gemeld in Care Property, dat 0,7 procent daalde.

De handel in Telenet blijft opgeschort, want een persbericht is sinds donderdagmiddag nog altijd niet gepubliceerd. De meeste waarnemers denken aan een bod van de kant van Liberty op de aandelen die de Amerikanen nog niet in handen hebben.

Immobel is bij de middelgrote aandelen met een winst van 2,7 procent de sterkste stijger. IBA daarentegen moest 5,2 procent prijsgeven.

Bij de kleinere aandelen gaf Belysse 5,6 procent prijs, terwijl Unifiedpost 1,7 procent won.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Productie Amerikaanse industrie stabiel

(ABM FN-Dow Jones) De industriële productie in de Verenigde Staten is in februari gelijk gebleven, terwijl voor januari na een herberekening wel groei kon worden vastgesteld. Dit meldde de Federal Reserve vrijdag.

De industriële productie, waaronder de productie van fabrieken, mijnbouw en nutsbedrijven was in februari ongewijzigd ten opzichte van een maand eerder.

Er was door economen ook gerekend op een vlakke ontwikkeling.

Op jaarbasis daalde de productie met 0,2 procent.

De capaciteitsbenutting bleef in februari ook gelijk, op 78,0 procent. De verwachting lag op 78,3 procent.

Voor januari werd vrijdag een groei van 0,3 procent berekend en een capaciteitsbenutting van 78,0 procent tegen een eerder gemelde 78,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

SVB Financial Group vraagt faillissement aan in New York

(ABM FN-Dow Jones) SVB Financial Group, het voormalige moederbedrijf van Silicon Valley Bank, heeft in New York faillissement aangevraagd. Dit werd vrijdag bekend.

Het gaat om een zogeheten Chapter 11, waarmee het bedrijf kan reorganiseren en tegelijk wordt beschermd tegen schuldeisers. Volgens SVB Financial vallen de fondsen en vennootschappen van SVB Capital en SVB Securities niet onder de faillissementsaanvraag.

"Het Chapter 11-proces zal SVB Financial Group in staat stellen waarde te behouden, terwijl het strategische alternatieven evalueert voor zijn gewaardeerde activiteiten en activa, met name SVB Capital en SVB Securities," zei William Kosturos, chief restructuring officer voor SVB Financial Group, in de verklaring.

SVB Financial heeft vermoedelijk nog zo'n 2,2 miljard dollar aan liquiditeit, terwijl de gefinancierde schuld ongeveer 3,3 miljard dollar bedraagt. Verder is er 3,7 miljard aan preferent aandelenkapitaal, aldus het bedrijf.

SVB Financial was tot vorige week de eigenaar van Silicon Valley Bank, de noodlijdende bank die inmiddels is gesloten en overgenomen door federale toezichthouders.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street richting lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een rode opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 0,7 procent in het rood.

Donderdag reageerden beleggers in New York opgelucht toen bekend werd dat 11 grote Amerikaanse banken samen 30 miljard dollar inleggen om het noodlijdende First Republic Bank te redden.

De steun "weerspiegelt het vertrouwen in First Republic en in banken van elke omvang", zeiden de banken in een gezamenlijke verklaring. "Het toont een algemene inzet om banken te helpen hun klanten en gemeenschappen van dienst te zijn."

Het aandeel van First Republic, dat deze week ruim 58 procent van zijn waarde verloor, veerde even op en sloot 10 procent hoger. In de nabeurshandel donderdag verloor het aandeel echter opnieuw terrein en ook vrijdag lijkt First Republic opnieuw onder druk te komen staan.

Volgens chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets blijven beleggers bezorgd "over de fundamentele bron" van het bankendrama, "namelijk de verwachte toekomstige beleidsbewegingen van de Federal Reserve."

De Amerikaanse centrale bank komt volgende week met zijn rentebesluit en de afgelopen dagen speculeerden beleggers dat de Fed mogelijk een pauze inlast en de rente niet verder zal verhogen vanwege de turbulentie in de markten. Aslam wijst er echter op dat de ECB ondanks een dreigende bankencrisis 'gewoon' de rente met 50 basispunten heeft verhoogd donderdag.

Volgens de meest recente data van CME Group rekent een grote meerderheid van de markt nu op een verhoging met 25 basispunten door de Fed.

Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag aandacht voor de industriële productie in de VS in februari, de leidende indicatoren in dezelfde maand en een voorlopig consumentenvertrouwen in maart van de Universiteit van Michigan.

De Amerikaanse tienjaarsrente is vrijdag gedaald tot 3,466 procent. De euro/dollar handelt op 1,0617 en WTI-olie wordt iets goedkoper.

Bedrijfsnieuws

First Republic noteert vrijdag in de voorbeurshandel 18,5 procent in het rood. De aandelen van de grootste banken die besloten hebben First Republic te hulp te schieten, lijken ook lager te gaan openen. Wells Fargo, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase en Morgan Stanley dalen in de voorbeurshandel gemiddeld zo'n 1,5 procent.

Het moederbedrijf van Silicon Valley Bank, SVB Financial Group heeft in de VS een Chapter 11 aangevraagd. In het aandeel wordt sinds vorige week al niet meer gehandeld.

FedEx gaat vrijdag een 11,5 procent hogere opening tegemoet. De pakketbezorger opende donderdag nabeurs de boeken en verhoogde daarbij de outlook.

United States Steel stijgt in de voorbeurshandel zo'n 6 procent, nadat het staalbedrijf donderdag nabeurs met een beter dan verwachte outlook kwam.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn flink donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 1,8 procent op 3.960,28 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.246,55 punten en de Nasdaq sloot 2,5 procent hoger op 11.717,28 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Ameriprise meldt belang in Care Property

(ABM FN) Ameriprise Financial heeft een belang gemeld in Care Property Invest. Dit maakte de zorgvastgoedinvesteerder vrijdag bekend.

Op 10 maart had Ameriprise een stemrecht van 3,12 procent in Care Property, waarmee de meldingsdrempel van 3 procent werd overschreden.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger, nu de markt op adem komt en zich opmaakt voor volgende week, wanneer de Federal Reserve en de Bank of England met de rentebesluiten komen.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een . van 0,3 procent op 438,50 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,4 procent naar 15.022,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,1 procent met een stand van 7.030,55 punten. De Britse FTSE steeg 0,7 procent naar 7.458,89 punten.

Beleggers halen opgelucht adem nu de bankencrisis niet groter is geworden. "Het feit dat diverse Amerikaanse instituties de handen ineen slaan om First Republic Bank te redden, gaf een boodschap af dat speculanten voorzichtig moeten zijn in hun negatieve visie op het Amerikaanse financiële systeem", aldus marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. "Door de ingreep van boven, is duidelijk geworden dat banken op Wall Street en ook beleidsmakers bereid zijn om het systeem overeind te houden."

Na de renteverhoging met 50 basispunten door de ECB op donderdag, is de aandacht nu langzamerhand aan het verschuiven naar de Fed-bijeenkomst van 20 en 21 maart.

De rente op de tienjarige Duitse staatsobligatie bedraagt vanmorgen 2,25 procent.

De definitieve inflatie van de eurozone kwam in februari uit op 0,8 procent op maandbasis en 8,5 procent op jaarbasis. De kerninflatie kwam uit op 0,8 procent op maandbasis en 5,6 procent op jaarbasis. Al deze percentages liggen hoger dan in januari, met uitzondering van de totale inflatie op jaarbasis.

De lonen stegen in het vierde kwartaal in de eurozone met 5,1 procent op jaarbasis tegen een stijging met 3,0 procent op jaarbasis over het derde kwartaal. De arbeidskosten stegen in het vierde kwartaal in de eurozone met 5,7 procent op jaarbasis, over het derde kwartaal was dat een stijging met 3,7 procent op jaarbasis

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de industriële productie over februari, het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan over maart in een voorlopige versie en de leidende indicatoren over februari.

Olie werd vrijdag duurder. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,5 procent in het groen op 69,39 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 75,64 dollar werd betaald, een stijging van 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0629. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0668 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0615 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws
 
Het koersverloop op de beurs van Parijs zorgde voor een tweederde meerderheid aan plussen, onder aanvoering van het aandeel Alstom, dat 3,2 procent in koers steeg. In Frankfurt sloeg het voordeel van de koerswinsten uit naar 75 procent onder alle hoofdaandelen. De koers van het aandeel Infineon boekte de sterkste stijging met 3,2 procent. In Amsterdam won de koers van het aandeel van sectorgenoot en indexzwaargewicht ASML 2,8 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het rood.

De S&P 500 won donderdag 1,8 procent op 3.960,28 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.246,55 punten en de Nasdaq sloot 2,5 procent hoger op 11.717,28 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Lonen en arbeidskosten eurozone lopen op

(ABM FN-Dow Jones) De arbeidskosten in de eurozone zijn in het vierde kwartaal harder opgelopen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.

De arbeidskosten stegen in de laatste drie maanden van 2022 met 5,7 procent op jaarbasis in de eurozone. In het derde kwartaal stegen de arbeidskosten nog met 3,7 procent.

De lonen liepen in het vierde kwartaal ook harder op, met 5,1 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal stegen de lonen in de eurozone nog met 3,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Inflatie eurozone daalt conform verwachting slechts fractioneel

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie in de eurozone is in februari gedaald, conform een eerdere raming. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van Eurostat.

De prijzen stegen afgelopen maand met 8,5 procent op jaarbasis. Dit was in lijn met een vorige raming van Eurostat. In januari was de stijging 8,6 procent en in december 9,2 procent.

De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in februari 5,6 procent op jaarbasis, hoger dan de 5,3 procent een maand eerder, maar eveneens conform een eerdere raming. In december bedroeg de kerninflatie 5,2 procent.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen en de kernprijzen elk met 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursupdate: Rust keert terug op de Brusselse beurs

(ABM FN) De Brusselse beurs noteert vrijdagmorgen in de plus, met een winst van een half procent voor de Bel20 op 3.671 punten. 

Beleggers halen opgelucht adem nu de bankencrisis niet verder uit de hand lijkt te lopen.

"Het feit dat diverse Amerikaanse instituties de handen ineen slaan om First Republic Bank te redden, gaf een boodschap af dat speculanten voorzichtig moeten zijn in hun negatieve visie op het Amerikaanse financiële systeem", aldus marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS Global Wealth Management, sprak vanmorgen niettemin over de eerste bankencrisis in het Twitter tijdperk.

Ook de renteverhoging met 50 basispunten door de ECB van donderdag is inmiddels verteerd. De aandacht zal nu langzamerhand verschuiven naar de Fed-bijeenkomst van 20 en 21 maart.

De rente op de tienjarige Duitse staatsobligatie bedraagt vanmorgen 2,25 procent.

De euro/dollar noteert op 1,0645, hoger dan donderdag. Voor een vat Brent-olie wordt vanmorgen 75,54 dollar betaald, ruim een procent meer dan gisteren.

Stijgers en dalers

Kepler Cheuvreux ziet een interessant instappunt bij Elia. Het advies wordt verhoogd tot Kopen, maar het koersdoel gaat naar omlaag. Elia boekt een koerswinst van 1,3 procent.

Deutsche Bank ziet dan weer grote waarde verborgen in Solvay, wat dit aandeel aan een winst van 1,2 procent helpt.

Aperam is met een winst van 3,5 procent de sterkste stijger in de Brusselse sterindex. Ageas moet anderzijds knokken om boven de nullijn stand te houden.

Bekaert is volgens Degroof Petercam te goedkoop gewaardeerd, zodat het koersdoel voor het aandeel wordt opgetrokken. Het aandeel noteert 2,5 procent hoger.

KBC Securities hervat de opvolging van Tessenderlo met een Accumuleren advies en een koersdoel van 38 euro. De koers van Tessenderlo noteert 1,5 procent in de plus.

De handel in Telenet blijft opgeschort, want van het donderdag aangekondigde persbericht valt nog niets te merken. De meeste waarnemers denken aan een bod van de kant van Liberty op de aandelen die de Amerikanen nog niet in handen hebben.

Immobel is bij de middelgrote aandelen met een winst van 5,7 procent de sterkste stijger. IBA moet anderzijds 3,6 procent prijsgeven.

Bij de kleintjes moet het volatiele Belysse 5,6 procent prijsgeven. Unifiedpost is met een winst van 4,5 procent een opvallende stijger. Texaf kan een winst van 2,3 procent vasthouden.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Markten
My following
Markten
BEL20