Lagere opening Wall Street in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, terwijl beleggers de uitspraken van Fed-voorzitter Powell op dinsdagavond verwerken en de implicaties daarvan op het rentebeleid van de centrale bank.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening 0,5 procent in het rood.

"Het neerwaartse risico voor de uitspraken van Powell is dat de inflatiedruk weliswaar afneemt in de goedereneconomie, maar dat de dienstensector, die de meer kleverige componenten van inflatie bevat, veel langer dan voorzien de hoge inflatie kan ondersteunen", stelden analisten van Saxo Bank.

Woensdag zullen nog andere beleidsmakers van de Fed commentaar geven in toespraken.

De olieprijs steeg dinsdag al ruim 4 procent en loopt vandaag verder op. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 77,84 dollar. Brent-olie werd 0,7 procent duurder op 84,24 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0727. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0744 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Uber Technologies heeft forse groei en winst geboekt in de laatste maanden van 2022 en gaf een optimistische outlook af, wat woensdagmiddag lijkt te gaan worden beloond met een koerswinst van ruim 7 procent. CEO Dara Khosrowshahi stelde dat het bedrijf door zijn mondiale en unieke platform in een goede positie is om de  beweging in 2023 te versnellen.

Het aandeel Bed Bath & Beyond blijft zeer volatiel, nadat de noodlijdende warenhuisketen een noodfinanciering afsloot met Hudson Bay Capital Management. Het aandeel werd dinsdag de helft minder waard op het nieuws en lijkt nu weer 3 procent hoger te openen.

Chipotle Mexican Grill meldde dat hogere loonkosten de winst hebben geraakt. Het aandeel lijkt 4 procent lager te starten.

eBay lijkt licht lager te openen. Het bedrijf gaat zo'n 4 procent van zijn medewerkers naar huis sturen. Dat is minder dan sommige andere technologiebedrijven hebben aangekondigd, en die aandelen reageerden vaak positief op grotere ontslagrondes.

Microsoft werd dinsdag 4 procent meer waard en lijkt nu nog 1 procent hoger te openen, op het bericht dat de technologie van de chatbot ChatGPT zal worden geïntegreerd in zijn zoekmachine Bing. ChatGPT, dat met behulp van 'kunstmatige intelligentie' korte artikelen genereert in antwoord op vragen, is in korte tijd razend populair geworden. Microsoft investeerde inmiddels al miljarden in het bedrijf.

Ook Google wil kunstmatige intelligente software gebruiken voor nieuwe zoekfuncties, kondigde moederbedrijf Alphabet aan, ten teken dat de dominante zoekmachine de stap van rivaal Microsoft zeer serieus neemt. Alphabet lijkt 3 procent lager te openen.

De geplande overname van Activision Blizzard door Microsoft stuit ook bij de Britse mededingingswaakhond op bezwaren, nadat eerder ook toezichthouder in de VS en Brussel al tegensputterden. De overname is niet goed voor de positie van Britse gamers, vindt de CMA. Activision lijkt 3 procent lager te openen.

Manchester United, dat een beursnotering in New York heeft, stijgt 11,4 procent voorbeurs, op berichten dat een partij uit Qatar de Engelse voetbalclub zou willen overnemen. Het bod zou andere gegadigden "wegblazen", volgens de Britse tabloid Daily Mail.

CVS Health neemt Oak Street Health over voor 39,00 dollar per aandeel. Daarmee waardeert CVS de overnameprooi op 10,6 miljard dollar. Oak Street noteert voorbeurs 5 procent hoger op 35,35 dollar.

Yum! Brands heeft in het vierde kwartaal meer winst dan verwacht geboekt. Dit bleek woensdag uit de cijfers van de fastfoodgigant, bekend van onder meer Taco Bell en Pizza Hut. Het aandeel gaat voorbeurs licht in de min.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag hoger na uitspraken van Powell over het sterke Amerikaanse banenrapport afgelopen vrijdag.
 
De S&P500-index steeg 1,3 procent tot 4.164,00 punten, de Dow Jones-index steeg 0,8 procent naar 34.156,69 punten en technologie-index Nasdaq klom 1,9 procent tot 12.113,79 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursblik: Aegon boekt miljardenverlies

(ABM FN-Dow Jones) Aegon zal donderdag bekendmaken dat in het vierde kwartaal een reguliere hoeveelheid kapitaal werd gegenereerd, terwijl het operationele resultaat teniet werd gedaan door negatieve herwaarderingen en de transactie met ASR een miljardenverlies onder de streep opleverde. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten, gepubliceerd op de website van Aegon.

Het operationele resultaat wordt ingeschat op 434 miljoen euro, zo'n 35 miljoen euro lager dan een jaar eerder,  waarbij de uiterste schattingen niet meer dan 50 miljoen euro hoger of lager uitvallen dan het gemiddelde.

Het verwachte geproduceerde kapitaal komt gemiddeld uit op 344 miljoen euro. Ook hier geldt een krappe bandbreedte van 30 miljoen naar boven en beneden. Dit cijfer wordt door veel beleggers als het belangrijkste gezien, omdat hier uiteindelijk het dividend vandaan moet komen.

Opvallend genoeg is er weinig verschil van mening over de herwaarderingen naar marktwaarde en andere niet operationele posten, die rond 300 miljoen euro negatief zouden moeten uitkomen.

Onder het kopje overige wordt echter een verlies van 1,3 miljard euro verwacht, uiteenlopend van 3 miljard euro negatief tot 50 miljoen euro positief. Aegon zal het merendeel van het boekverlies van 3,3 miljard euro op de verkoop van zijn Nederlandse activiteiten aan ASR Nederland in het vierde kwartaal nemen, is de verwachting.

Dit zou een nettoverlies van 1,3 miljard euro opleveren, volgens de gemiddelde berekening van de vijftien geconsulteerde analisten, tegen een winst van 526 miljoen euro een jaar eerder.

De solvabiliteit zou eind december uitkomen op 206 procent, iets lager dan de 212 procent een kwartaal eerder.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Flinke groei bij Uber

(ABM FN-Dow Jones) Uber Technologies heeft een optimistische outlook afgegeven, wat woensdagmiddag lijkt te gaan worden beloond met een koerswinst vanmiddag van ruim 7 procent.

"We eindigden 2022 met het beste kwartaal ooit, met een robuuste vraag en recordmarges", aldus CEO Dara Khosrowshahi woensdag. Hij voegde eraan toen dat het bedrijf door zijn mondiale en unieke platform in een goede positie is om die beweging in 2023 te versnellen.

Voor het lopende kwartaal mikt Uber op een groei van de bruto-boekingen met 20 tot 24 procent op jaarbasis, na een plus van 19 procent in het vierde kwartaal. Uber rekent voor de eerste drie maanden van dit jaar op een aangepaste EBITDA van 660 tot 700 miljoen dollar.

Afgelopen kwartaal behaalde Uber een omzet van 8,6 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 5,8 miljard dollar, ofwel een stijging van 49 procent. Tegen constante wisselkoersen was de omzetgroei zelfs 59 procent.

De nettowinst bedroeg in het vierde kwartaal 595 miljoen dollar. Dat is inclusief een waardestijging van aandelenbelangen ter waarde van 756 miljoen dollar.

De aangepaste EBITDA steeg van 579 naar 665 miljoen dollar. En de marge liep op van 0,3 naar 2,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Bel20 wint een procent

(ABM FN) De Brusselse beurs doet het woensdag goed, met een koerswinst van 1,0 procent op 3.911 punten.

Binnen de Bel 20 toont UCB een koerswinst van 3,0 procent. ING verhoogde het koersdoel voor dit aandeel lichtjes. Bimzelx kan volgens de analisten van de bank het best verkopende geneesmiddel ooit voor UCB worden.

Sofina blijft zich volatiel gedragen, maar wint vandaag 2,6 procent. 

De vastgoedaandelen doen het over het algemeen ook goed. VGP noteert 3,7 procent in de plus. Aedifica en Cofinimmo stijgen circa 2,5 procent.

AB InBev en Elia dalen licht.

Ook in het middensegment van de markt is de vastgoedsector goed op dreef, met onder andere winsten van meer dan 3 procent voor Xior en Immobel. 

Lotus Bakeries krijgt de cijfers van gisteren maar moeilijk verteerd. Die waren zonder meer goed, maar de analisten vrezen dat de toekomst een stuk moeilijker belooft te worden. Het aandeel Lotus verliest 1,5 procent. 

Sequana Medical heeft vanmorgen de succesvolle voltooiing van preklinische studies met haar DSR-product van de tweede generatie voor congestief hartfalen bekend gemaakt. KBC Securities zette Sequana op Kopen, maar verlaagde niettemin het koersdoel. Het aandeel laat een winst van meer dan 16 procent zien. 

Bij de small caps kregen de cijfers van Wereldhave Belgium een goede ontvangst met een koerswinst van 2,6 procent. Unifiedpost stijgt 2,8 procent.

Met een verlies van ruim 2 procent moet Quest for Growth terrein prijsgeven.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Ebay ontslaat 500 man

(ABM FN-Dow Jones) EBay gaat ongeveer 4 procent van de personeel ontslaan, in navolging van veel andere sectorgenoten die inkrimpen. Dat maakte de uitbater van onlinemarktplaatsen woensdag bekend.

CEO Jamie Iannone schreef dinsdag aan zijn medewerkers dat ongeveer 500 van hen hun baan zullen verliezen. Het bericht werd dinsdag nabeurs ook gedeeld met beurswaakhond SEC.

De stap is om mee te bewegen met het veranderende landschap van de macro-economie, e-commerce en technologie, aldus de topman.

Sectorgenoten als PayPal, Shopify, Stripe en Amazon.com kondigden de afgelopen maanden ook al ontslagrondes aan.

Ook buiten e-commerce vallen veel ontslagen, vooral in de technologiesector. Veel van deze bedrijven huurden tijdens de pandemie juist veel personeel in, omdat dit zorgde voor een versnelde groei van de contactarme interneteconomie. Na de pandemie blijkt dat te enthousiast te zijn geweest. Nu de inflatie en rente oplopen, besluiten zij om om weer wat in te krimpen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Winst Yum Brands iets beter dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Yum! Brands heeft in het vierde kwartaal meer winst dan verwacht geboekt. Dit bleek woensdag uit de cijfers van de fastfoodgigant, bekend van onder meer Taco Bell en Pizza Hut.

De winst per aandeel steeg met 17 procent van 1,11 dollar vorig jaar naar 1,29 dollar in het afgelopen kwartaal.

Op aangepaste basis bedroeg de winst per aandeel 1,31 dollar, een stijging van zelfs 29 procent. Hier hadden analisten op 1,26 dollar gemikt.

De fastfoodgigant boekte een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent. Daaraan droeg vooral Taco Bell flink bij met een groei van 11 procent. KFC boekte 5 procent groei en Pizza Hut maar 1 procent.

Het aandeel Yum Brands lijkt woensdag 0,9 procent hoger te gaan openen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Britse toezichthouder bevreesd voor overname Activision door Microsoft

(ABM FN-Dow Jones) De Britse mededingingswaakhond CMA vreest dat de overname van Activision Blizzard door Microsoft negatieve gevolgen heeft voor Britse gamers. Dit meldde de Competition and Markets Authority woensdagmiddag, nadat het vorig jaar al liet weten onderzoek te doen naar de deal.

Op basis van de voorlopige uitkomsten van het onderzoek concludeerde de CMA dat de beoogde overname kan resulteren in hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie.

De CMA vraagt nu aan de markt om feedback op zijn bevindingen. Uiterlijk 26 april publiceert de toezichthouder zijn definitieve rapport.

De deal tussen Microsoft en Activision ter waarde van ongeveer 69 miljard dollar kan ook al rekenen op speciale aandacht van de toezichthouders in de VS en de EU. Ook hier is vrees dat de overname te grote negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

CVS neemt Oak Street over

(ABM FN-Dow Jones) CVS Health neemt Oak Street Health over voor 39,00 dollar per aandeel. Daarmee waardeert CVS de overnameprooi op 10,6 miljard dollar.

De overname volgt op de overname van Signify Health voor circa 8 miljard dollar.

CVS meldde woensdag verder een nettowinst van 2,3 miljard dollar in het vierde kwartaal, op een 9,5 procent hogere omzet van 83,8 miljard dollar. De omzet en de winst vielen ruim hoger uit dan de markt had verwacht.

In het vierde kwartaal van 2021 bedroeg de omzet 76,6 miljard dollar en kwam de winst uit op 1,3 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag hoger na de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell dinsdagavond.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een winst van 1,0 procent op 462,10 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,9 procent naar 15.460,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,8 procent met een stand van 7.188,74 punten. De Britse FTSE steeg 0,8 procent naar 7.927,77 punten.

Powell zei dat beleggers erop kunnen rekenen dat de inflatie dit jaar nog aanzienlijk zal dalen, nu het desinflatieproces gestart is. Beleggers hopen dat de Fed al voor het einde van het jaar de rente weer kan verlagen, als de inflatie tegen die tijd genoeg is gezakt, als gevolg van de sterke renteverhogingen die inmiddels zijn doorgevoerd.

"Beleggers voelen zich gesterkt door Powell", zo concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING. Volgens Wiersma is de Amerikaanse economie op dit moment krachtig genoeg om de hogere rentes te kunnen weerstaan. "Met een extreem lage werkloosheid zullen de consumentenbestedingen vooralsnog goed blijven en lijken daarmee de zorgen over het mogelijk instorten van bedrijfswinsten overdreven", zo voorziet Wiersma.

"Nu het einde van de rentestijgingen in zicht is, durven en kunnen beleggers weer wat meer risico nemen en lopen waarderingen wat op."

Volgens analisten van SEB waarschuwde Powell wel dat de strijd tegen inflatie tijd kost.

"De realiteit is dat we gaan reageren op de cijfers, dus als we, bijvoorbeeld, sterke arbeidsmarktrapporten of hogere inflatiecijfers krijgen, dan kan het best wel eens zo zijn dat we meer moeten doen en de rente verder verhogen dan beleggers hebben ingeprijsd", zei Powell.

Sprekers zijn onder meer bestuurder van de Europese Centrale Bank Frank Elderson, bestuurder van de Federal Reserve Lisa Cook en voorzitter van de Fed van Minneapolis Neel Kashkari. Die laatste zei dinsdag al dat de rentevoet van de Fed vermoedelijk zal moeten stijgen tot 5,4 procent.

Olie werd woensdag duurder. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent in het groen op 78,124 dollar, terwijl voor een april-future Brent 84,55 dollar werd betaald, een stijging van 1,10 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0745. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0744 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er ook al een stand van 1,0744 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal de omzet nog wel zien oplopen, maar de resultaten aanmerkelijk onder druk zien staan. Analisten reageerden licht optimistisch. De koers van het aandeel noteerde 3,8 procent hoger.

ABN AMRO boekte in het vierde kwartaal minder winst dan een jaar eerder, toen de bank profiteerde van een forse winst op de verkoop van het hoofdkantoor in Amsterdam, maar deed het een stuk beter dan verwacht en kondigde ook een aandeleninkoop aan. De koers van het aandeel ABN AMRO noteerde 7,1 procent hoger.

De cijfers die de Amsterdamse betaalspecialist Adyen publiceerde leverde een koersval van 14,5 procent. Volgens Morgan Stanley wijzen de cijfers op margedruk en moet de consensus voor 2023 omlaag.

Parijs zag groen van de plussen bij het hoofdscorebord met alleen een kleine min voor de koers van het aandeel ArcelorMittal en een koersverlies van 2,1 procent voor het aandeel Totalenergies, na cijfers en een dividendverhoging.

In Frankfurt was het beeld met vier minnen gelijk aan dat in Parijs. De sterkste daler was hier de koers van het aandeel Beiersdorf, waar 1,6 procent vanaf ging.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag naar verwachting een iets lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De S&P500-index steeg dinsdag 1,3 procent tot 4.164,00 punten, de Dow Jones-index steeg 0,8 procent naar 34.156,69 punten en technologie-index Nasdaq klom 1,9 procent tot 12.113,79 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: groene koersen in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs doet het woensdag goed, met een koerswinst van 1,1 procent op 3.9717 punten.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de inflatie in de VS begint te dalen, maar voegde er prompt aan toe dat de Fed de rentetarieven agressiever zou verhogen als uit de cijfers zou blijken dat deze trend onvoldoende doorzet.

In een interview bij The Economic Club in Washington legde Powell uit dat de boodschap die hij vorige week gaf er op neerkomt dat het desinflatieproces, het proces om de inflatie omlaag te krijgen, inderdaad is begonnen.

Powell merkte op dat hij verwacht dat de prijzen dit jaar aanzienlijk zullen dalen, hoewel het tot volgend jaar zal duren voordat de inflatie in de buurt komt van de 2 procent-doelstelling van de Fed. Hij gaf aan dat de groter dan verwachte toename van het aantal nieuwe banen vorige maand laat zien waarom de Fed denkt dat dit proces veel tijd zal kosten.

De Chinese economie zal in 2023 met 5 procent groeien, stelde Fitch Ratings woensdagmorgen in een  rapport. Dat is een duidelijke verbetering van de eerdere groeivoorspelling van 4,1 procent die in december werd gedaan. De laatste herziening is gebaseerd op het gegeven dat de consumptie en de industriële activiteiten zich sneller herstellen dan aanvankelijk verwacht.

In de Europese Unie merkte KBC vanmorgen op dat de december-enquête van de ECB uitwees dat de verwachte consumenteninflatie voor de komende 12 maanden ongewijzigd zal blijven op 5 procent. Binnen drie jaar zou de inflatie op 3 procent kunnen landen, tegenover 2,9 procent eerder verwacht. De consumenten in de eurozone verwachten dat hun nominale inkomen de komende 12 maanden met slechts 1 procent zal stijgen, tegenover 4,2 procent meer uitgaven. Die lat lag eerder op 4,3 procent.

De euro/dollar noteert op 1,0745 weer iets hoger na de woorden va Powell. Olie wordt ruim een procent duurder.

Stijgers en dalers

Binnen de Bel 20 doet UCB het goed met een koerswinst van 2,9 procent. ING verhoogde het koersdoel voor dit aandeel lichtjes. Bimzelx kan volgens de analisten van de bank het best verkopende geneesmiddel ooit voor UCB worden.

Sofina blijft zich volatiel gedragen, maar wint vandaag circa 3 procent. 

De vastgoedaandelen doen het over het algemeen ook goed. VGP noteert ruim 3 procent in de plus. Aedifica stijgt 2,3 procent.

AB InBev en Elia hebben moeite om boven de nullijn aan te klampen.

Ook in het middensegment van de markt is de vastgoedsector goed op dreef, met onder andere winsten van meer dan 3 procent voor Xior en Immobel. 

Lotus Bakeries krijgt de cijfers van gisteren maar moeilijk verteerd. Die waren zonder meer goed, maar de analisten vrezen dat de toekomst een stuk moeilijker belooft te worden. Het aandeel Lotus verliest ruim 2 procent. 

Econocom wint anderzijds meer dan 3 procent.

Sequana Medical heeft vanmorgen de succesvolle voltooiing van preklinische studies met haar DSR-product van de tweede generatie voor congestief hartfalen bekend gemaakt. KBC Securities zette Sequana op Kopen, maar verlaagde niettemin het koersdoel. Het aandeel laat een winst van meer dan 15 procent zien. 

Bij de small caps kregen de cijfers van Wereldhave Belgium een goede ontvangst met een koerswinst van 4,1 procent. Met een verlies van ruim 1 procent moet Quest for Growth terrein prijsgeven.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: outlook Barco in het vizier

(ABM FN) Barco heeft een sterke einde van 2022 beleefd en analisten letten vooral op uitspraken van de beeldvormingsspecialist voor 2023. 

Voor het vierde kwartaal verwacht ING een omzetgroei van 23 procent, waarmee de groei in heel 2022 zou uitkomen op 30 procent, op 1,04 miljard euro. Daarmee zijn de taxaties van ING in lijn met die van de consensus.

Barco rekent zelfs op een omzetstijging van meer dan 25 procent.

ING meent dat het momentum in het vierde kwartaal sterk was en dat het oplossen van de verstoringen in de aanvoerketen ook heeft geleid tot meer orders die konden worden omgezet naar daadwerkelijke omzet.  

"Op het einde van het derde kwartaal had Barco nog voor 20 miljoen euro aan vertraagde orders, tegenover 40 miljoen euro aan het einde van de eerste jaarhelft", aldus de bank.

"Door de normalisering van de aanvoerketen verwachten wij ook dat de doorlooptijden van bestellingen licht zullen dalen." ING houdt wel rekening met een afkoeling van de sterke orderinstroom.

De analisten van ING verwachten verder een EBITDA van 122 miljoen euro voor 2022, iets hoger dan de 120 miljoen die de consensus voorziet. Dat zou een verdubbeling zijn van de 59 miljoen euro in 2021. 

De EBITDA-marge wordt door de analistenconsensus ingeschat op 11,7 procent. Barco rekent zelf op een marge van 10 tot 12 procent.

Outlook

Volgens ING zal het belangrijkste aandachtspunt donderdag het commentaar van het management zijn over de vooruitzichten voor het lopende jaar.

In september zei Barco dat het voor 2023 een omzetgroei van 10 tot 15 procent verwacht, aangejaagd door de aanhoudende groei van 'ClickShare', een tool voor videovergaderen, en een herstel in het bioscoopsegment. Voor 2024 en 2025 rekent Barco op een hoge enkelcijferige groei.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Wereldhave Belgium verrast aangenaam

(ABM FN) Degroof Petercam is aangenaam verrast door het herstel van de bezettingsgraad van de kantoren bij Wereldhave Belgium. Het koopadvies voor het aandeel en het koersdoel van 70,00 euro blijven dan ook gehandhaafd.

De winst per aandeel steeg met 6,8 procent op jaarbasis naar 4,87 euro of iets boven de laatste eigen guidance van het bedrijf van 4,80 tot 4,85 euro en de schatting van Degroof Petercam van 4,81 euro.

De winkelbezettingsgraad verbeterde licht tot 97,7 procent, van 97,2 procent, maar de grote verrassing was volgens analist Herman van der Loos dus het sneller dan verwachte herstel van de bezettingsgraad van kantoren naar 81,5 procent. Dat was 76 procent. Zo’n hoge bezetting verwachtte Van der Loos pas eind 2023.

Overigens maken kantoren maar 10 procent van de portefeuille van Wereldhave Belgium uit.

Het voorgestelde dividend van 4,20 euro verraste de analist niet.

Het bedrijf verwacht voor 2023 een winst per aandeel in een vork van 4,85 tot 4,95 euro, terwijl Degroof Petercam rekent op 4,97 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: KBC Securities zet Sequana Medical op Kopen

(ABM FN) KBC Securities heeft woensdag het advies voor Sequana Medical verhoogd van Accumuleren naar Kopen, maar tegelijk ook het koersdoel verlaagd van 11,50 naar 10,00 euro.

Sequana heeft met succes dierstudies afgerond voor DSR 2.0. Zelfs bij dubbele doses toonde het product geen verschil in veiligheid met de controlegroep. 

Tegelijkertijd voert het ook kleine eerste proeven op mensen uit, in Mexico en Canada, een studie die in het tweede kwartaal van 2023 moet starten.

KBC was opgetogen over de resultaten van de studies, zodat het advies werd verhoogd.

Rond half elf won het aandeel 13,0 procent op 6,10 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: ING verhoogt koersdoel UCB lichtjes

(ABM FN) ING is sterk overtuigd van het potentieel van het medicijn Bimzelx van UCB en verhoogde woensdag het koersdoel van 105 naar 108 euro met een herhaling van het koopadvies. Dit bleek uit een rapport van analisten Maxime Stranart en David Vagman.

Bimzelx, dat het potentieel heeft om het best verkopende geneesmiddel ooit voor UCB worden, kan één van de belangrijke aanjagers voor de aandelenkoers in 2023 worden, aldus beide analisten.

Na een omzetdaling van 5 procent in 2023 verwachten ze dat UCB een versnelde groei kan doormaken met een gemiddelde jaarlijkse omzetstijging van 10 procent en een winstgroei per aandeel van 31 procent over de periode 2023 tot en met 2026, dankzij de gecommercialiseerde producten Bimzelx en Fintepla evenals de pijplijnproducten Rozanolixizumab en Zilucoplan.

Stranart en Vagman verlaagden wel de taxaties voor de kernwinst per aandeel in 2023 met 9 procent. Voor 2024 en 2025 gingen de taxaties met 6 en 3 procent omlaag. Dit door een combinatie van wisselkoerseffecten, kleine neerwaartse aanpassingen aan de verkopen en iets hogere R&D-uitgaven als gevolg van hogere inflatie en automatische loonindexering in België.

ING verwacht nu dat de inkomsten van UCB 5,2 euro miljard zullen bedragen in 2023 of een daling van 5 procent in vergelijking met het boekjaar 2022, met een kernwinst van 4,3 euro per aandeel.  

Ondanks de sterke productportefeuille wordt UCB verhandeld tegen een lagere waardering dan sectorgenoten uit de Europese Unie.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Biden meerdere malen onderbroken in State of Union-toespraak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn State of Union-toespraak zijn economische agenda aan de man proberen te brengen, naast een hernieuwde samenwerking met de Republikeinen, maar de oproep tot eenheid viel niet in de smaak bij Republikeinse beleidsmakers.

De jaarlijkse speech gaf Biden de kans om zijn boodschap enkele weken voor zijn verwachte aankondiging om in 2024 te willen worden herkozen voor een groot publiek te testen. Recente peilingen laten zien dat een meerderheid van de Democratische stemmers de herverkiezing van Biden niet lijkt te steunen.

De toespraak van Biden werd dinsdagavond meerdere malen onderbroken door Republikeinse beleidsmakers, die het niet eens waren met zijn boodschap.

De president legde dinsdag uit hoe Amerikanen kunnen profiteren van de biljoenen dollars aan investeringen die Biden door het Congres heeft gekregen, waaronder een groot infrastructuurproject, naast de maatregelen om de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weer op de kaart te krijgen. Hij stelde bovendien dat zijn beleid de Amerikaanse economie er weer bovenop heeft gebracht na de klap van de coronacrisis, wijzend op cijfers dat de werkloosheid op het laagste niveau in 53 jaar staat.

Bidens focus op zijn economische prestaties worden overschaduwd door een onderzoek dat naar hem is gestart over de manier waarop hij met vertrouwelijke documenten is omgegaan. Dergelijke documenten werden onder meer in zijn huis gevonden. Ook worden zakelijke relaties met zijn zoon Hunter Biden onderzocht.

De Democraten en Republikeinen liggen ook met elkaar overhoop over het schuldenplafond. Zo eisen Republikeinen een verlaging van de overheidsbestedingen in ruil voor het verhogen van dit plafond. Biden onderstreepte dinsdagavond dat het belangrijk is dat het schuldenplafond zonder voorwaarden kan worden verhoogd en waarschuwde voor een economische klap als de VS de schulden niet meer kunnen aflossen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursupdate: groene start in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is woensdag met winst gestart. Kort na de start van de handel noteerde de Bel20 index 0,8 procent hoger op 3.905 punten.

In de sterindex gingen alle aandelen hoger. VGP trok de kop met een winst van 1,5 procent, net als UCB. De orale oplossing FINTEPLA van UCB is goedgekeurd in de Europese Unie voor de behandeling van aanvallen geassocieerd met het syndroom van Lennox-Gastaut als aanvullende therapie bij andere anti-epileptica voor patiënten van twee jaar en ouder.

Colruyt won 0,1 procent en was de kleinste stijger.

In de BelMid won Econocom 2,3 procent en daalde Lotus Bakeries, dat dinsdag met cijfers kwam, 1,0 procent.

Sequana Medical won 11,5 procent. Sequana heeft vanmorgen de succesvolle voltooiing van preklinische studies met haar DSR-product van de tweede generatie voor congestief hartfalen bekend gemaakt.

Wereldhave Belgium presenteerde over 2022 een meevallende winst en verhoogde het dividend. Het aandeel steeg 3,1 procent. Greenyard won 2,6 procent. Celyad leverde 4,3 procent in.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Colruyt haalt vers geld op met groene obligaties

(ABM FN) Colruyt Group heeft woensdag de lancering aan van groene retail obligaties met een looptijd van vijf jaar aangekondigd.

Er wordt gemikt op een minimumbedrag van 125 miljoen euro en een maximumbedrag van 250 miljoen euro.

De obligaties worden aangeboden in België en in het Groothertogdom Luxemburg.

De inschrijvingsperiode loopt van vrijdag 10 februari 2023 tot en met dinsdag 14 februari 2023, dit onder voorbehoud van vervroegde beëindiging van de inschrijvingsperiode.

Op de Brusselse beurs sloot de koers van het aandeel Colruyt gisteren op 25,26 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Winst Wereldhave Belgium kleine meevaller

(ABM FN) Wereldhave Belgium heeft in 2022 meer winst behaald en verhoogde het dividend. Dit bleek woensdag uit cijfers van het vastgoedbedrijf.

Nu alle beperkende coronamaatregelen zijn ingetrokken, keerden de bezoekers terug naar de winkels. Dat was goed voor de bezettingsgraad die het afgelopen jaar met 5 procent is gestegen. En de vooruitzichten noemt Wereldhave Belgium "gunstig".

De winst per aandeel kwam vorig jaar uit op 4,87 euro of een stijging met 6,8 procent ten opzichte de 4,56 euro in 2021.

Bij de publicatie van de resultaten over de eerste negen maanden van het boekjaar stelde het management een nettoresultaat tussen 4,80 en 4,85 per aandeel voor het boekjaar 2022 in het vooruitzicht. Deze vork werd dus lichtjes overtroffen.

Het dividend wordt met 2,4 procent verhoogd tot 4,20 euro, wat netto overeenstemt met 2,94 euro per aandeel.

De intrinsieke waarde per aandeel van kwam uit op 78,99, een plus van 2,3 procent.

De vastgoedgroep mag prat gaan op een stevige balansstructuur met een schuldgraad van 28,6 procent. Dat was 28,2 procent eind 2021.

De inflatie speelde een belangrijke rol in de evolutie van de resultaten in 2022, enerzijds door de indexering van alle huurprijzen en anderzijds door de stijging van de financieringskosten.

Het management verwacht voor dit jaar een winst per aandeel van 4,85 tot 4,95 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Hogere opening Bel20 in vizier

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet, na een groen slot op Wall Street na een optreden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve.

De woorden van Powell zorgen dinsdagavond voor de nodige volatiliteit, maar resulteerden uiteindelijk dus in groene slotstanden in New York.

Powell zei dat beleggers erop kunnen rekenen dat de inflatie dit jaar nog aanzienlijk zal dalen, nu het desinflatieproces gestart is. Beleggers hopen dat de Fed al voor het einde van het jaar de rente weer kan verlagen, als de inflatie tegen die tijd genoeg is gezakt, als gevolg van de sterke renteverhogingen die inmiddels zijn doorgevoerd.

"De realiteit is dat we gaan reageren op de cijfers, dus als we, bijvoorbeeld, sterke arbeidsmarktrapporten of hogere inflatiecijfers krijgen, dan kan het best wel eens zo zijn dat we meer moeten doen en de rente verder verhogen dan beleggers hebben ingeprijsd", zei Powell.

De opmerkingen van Powell brachten weinig nieuws en ondermijnen niet de recente beursrally, zo stelden analisten van TradeStation. "Ook lijkt een renteverhoging van 25 basispunten in maart nu vrijwel zeker en er is een kans dat dit de laatste verhoging zal zijn. Dat creëert een mogelijk Goldilocks-scenario."

Andere analisten waarschuwen echter dat de recente economische macrocijfers tot een groter verschil leiden tussen wat de markt aan renteverhogingen inprijst en de verwachtingen van de Fed op het gebied van de economische en financiële ontwikkelingen.

"De woorden van Powell worden onder een vergrootglas gelegd", aldus analisten van Newton Investment Management. "Maar het lijkt erop dat de centrale bank niet te snel wil ingrijpen door de rentes veel verder te verhogen."

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,0730. Dat was 1,0695 in aanloop naar het optreden van Powell.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 3,651 procent.

Olie werd dinsdag ruim 4 procent duurder. Vanmiddag staan de Amerikaanse olievoorraden op de rol.

Bedrijfsnieuws

De orale oplossing FINTEPLA van UCB is goedgekeurd in de Europese Unie voor de behandeling van aanvallen geassocieerd met het syndroom van Lennox-Gastaut als aanvullende therapie bij andere anti-epileptica voor patiënten van twee jaar en ouder.

Sequana Medical heeft vanmorgen de succesvolle voltooiing van preklinische studies met haar DSR-product van de tweede generatie voor congestief hartfalen bekend gemaakt.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot dinsdag 1,3 procent hoger opa 4.164,00 punten. De Dow Jones en de Nasdaq stegen 0,8 en 1,9 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

UCB krijgt Europese goedkeuring voor behandeling Lennox-Gastaut-syndroom

(ABM FN) De orale oplossing FINTEPLA van UCB is goedgekeurd in de Europese Unie voor de behandeling van aanvallen geassocieerd met het syndroom van Lennox-Gastaut als aanvullende therapie bij andere anti-epileptica voor patiënten van twee jaar en ouder. Dit maakte de Brusselse farmaceut woensdag bekend.

Aanvallen van LGS kunnen een hoog niveau van trauma veroorzaken, maar ook verwondingen. Ze hebben tevens een negatieve invloed op de ontwikkeling en de kwaliteit van leven. Deze aanvallen zijn vaak resistent tegen de momenteel beschikbare medicijnen.

Dit betekent dat er nu dus een nieuwe aanvullende behandelingsoptie beschikbaar voor mensen die getroffen zijn door deze moeilijk te behandelen aandoening in Europa.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Sequana Medical kondigt succesvolle afronding preklinische studies voor DSR-product aan

(ABM FN) Sequana Medical heeft vanmorgen de succesvolle voltooiing van preklinische studies met haar DSR-product van de tweede generatie voor congestief hartfalen bekend gemaakt.

De GLP-studies bij dieren toonden de veiligheid aan van dit tweede generatie DSR-product (DSR 2.0), na chronische blootstelling.

De resultaten van de studie zijn bedoeld ter ondersteuning van de Amerikaanse IND-aanvraag van DSR 2.0.

FDA-goedkeuring van de Amerikaanse IND stelt het bedrijf in staat om MOJAVE te starten, zijn gerandomiseerde, gecontroleerde, multicenter Fase 1/2a Amerikaanse studie van DSR 2.0, gepland voor in het tweede kwartaal van dit jaar.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, na de winsten op Wall Street na het optreden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve.

IG voorziet een openingswinst van 161 punten voor de Duitse DAX, een plus van 70 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 50 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag verdeeld, in afwachting van een optreden van de voorzitter van de Federal Reserve.  

"Een rustigere week op het front van de bedrijfsresultaten betekent dat beleggers zich weer richten op wat de Fed zou kunnen gaan doen", stelde IG.

Ook volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade ging de aandacht dinsdag volledig uit naar de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdagavond.

"Dit wordt de kans voor Powell om meer duidelijkheid te bieden over het monetaire beleid van de Fed, na de sterke banencijfers van afgelopen week", zo stelde Aslam. De sterke arbeidsmarkt maakt beleggers volgens Aslam onzeker over het monetaire beleid van de centrale bank. Aslam voorzag een volatiele marktreactie, ondanks dat Powells boodschap niet enorm zou afwijken van eerdere toespraken.

Fed-beleidsmaker Neel Kashkari zei dinsdag alvast op zakenzender CNBC dat de rente verder omhoog moet, na de sterke banencijfers.
 
Economisch nieuws was er uit Australië, waar de centrale bank de rente verder verhoogde.

De Duitse industrie produceerde over december 3,1 procent minder dan een maand eerder en schoot daarmee flink tekort ten opzichte van de verwachte afname met 0,6 procent.
 
Bedrijfsnieuws

BP boekte een recordwinst in 2022, maar toch minder dan verwacht. Het aandeel sloot 8 procent hoger. Shell won bijna 3 procent.

De Franse bank BNP Paribas zag de kwartaalwinst teruglopen, maar de inkomsten stijgen in alle divisies. De bank verhoogde de doelstellingen voor 2025 en sloot 2,6 procent hoger.

Osram voldeed aan de eigen omzet- en de margeverwachtingen. De lampenfabiokant sloot 1,2 procent lager.

In Frankfurt sloot autobandenfabrikant Continental 4,1 procent hoger. Ook chemieconcern Bayer won 4 procent.

Siemens Energy verloor juist 4 procent en sportschoenenmaker Adidas en online-retailer Zalando zelfs meer dan 5 procent

In Parijs viel het koersverlies voor Eurofins van 4,5 procent op. Betaalbedrijf Adyen leverde in Amsterdam bijna een procent in.

Euro STOXX 50          4.209,31 (+0,09%)
STOXX Europe 600       458,19 (+0,2%)
DAX                           15.320,88 (-0,16%)
CAC 40                        7.132,35 (-0,07%)
FTSE 100                    7.864,71 (+0,36%)
SMI                              1.233,87 (-0,44%)
AEX                                 753,09 (+0,09%)
BEL 20                        3.873,72 (-0,40%)
FTSE MIB                 27.118,74 (+0,36%)
IBEX 35                       9.172,40 (+0,14%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag nipt in het groen, na dinsdag hoger te zijn gesloten na uitspraken van Powell over het sterke Amerikaanse banenrapport afgelopen vrijdag.
 
De beurs steeg na een interview met Powell.

Na een eerste positieve reactie kelderden de koersen kortstondig, toen Powell zei dat de rente hoger kan worden dan de markt inprijst. "We gaan reageren op de cijfers, dus als we sterke arbeidsmarktrapporten of hogere inflatiecijfers krijgen, dan kan het best zijn dat we meer moeten doen en de rente verder verhogen dan beleggers hebben ingeprijsd", aldus Powell.
 
Volgens Dabid Bahnsen was de jojobeweging een teken van tactische handelspatronen, niet de inhoud van de uitspraken. "Ik vond echt dat zijn boodschap schokkend consistent was met wat hij vorige week zei", aldus Bahnsen. "De marktbewegingen is duidelijk te relateren aan beleggers die op de uitspraken vooruit probeerden te lopen en hun posities moesten afdekken."

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het Amerikaanse handelstekort in december met ruim 10 procent is opgelopen naar 67,4 miljard dollar. Daarbij daalde de export met 0,9 procent en nam de import met 1,3 procent toe.
 
Later dinsdag, of woensdagochtend in Europa, stond nog de jaarlijkse State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Microsoft-prooi Activision Blizzard ging 5 procent hoger, nadat het gamingbedrijf maandagavond de boeken opende. De winst kwam in het vierde kwartaal lager uit, maar de omzet van Activision steeg wel.

DuPont steeg 7 procent. Beleggers reageerden aanvankelijk negatief op de outlook voor 2023, maar de beter dan verwachte winst stemde toch tevreden.

Bed Bath & Beyond halveerde dinsdag in waarde. De noodlijdende retailer probeert een faillissement te voorkomen met de uitgifte van onder meer preferente aandelen en warrants ter waarde van circa een miljard dollar. Analisten van Wedbush zetten dinsdag een koersdoel van 0 dollar op het aandeel.

Het aandeel Zoom Video Communications is dinsdag sterk gestegen, nadat het bedrijf aankondigde 15 procent van zijn personeel te ontslaan. De topman levert zijn salaris en bonus in.

S&P 500 index                   4.164,00 (+1,29%)
Dow Jones index            34.156,69 (+0,78%)
Nasdaq Composite           12.113,79 (+1,90%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag in het rood.

Nikkei 225                     27.568,48 (-0,4%)
Shanghai Composite      3.237,70 (-0,4%)
Hang Seng                   21.820,96 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0734. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0744 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0695 op de borden.

USD/JPY Yen   131,08
EUR/USD Euro  1,0734
EUR/JPY Yen   140,68

MACRO-AGENDA:
03:00 State of the Union (VS)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - December (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Siemens - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
07:00 Société Générale - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
07:00 TotalEnergies - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
13:00 Yum Brands - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Disney - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Uber - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 15 februari 2023.

WOENSDAG 8 FEBRUARI 2023
-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 9 FEBRUARI 2023
07:00 Barco - Jaarcijfers
07:00 Sequana Medical - Jaarcijfers
17:45 Montea - Jaarcijfers

VRIJDAG 10 FEBRUARI 2023
07:00 Aperam - Jaarcijfers
07:00 Orange Belgium - Jaarcijfers

MAANDAG 13 FEBRUARI 2023
00:00 Vastned Retail Belgium - Jaarcijfers

DINSDAG 14 FEBRUARI 2023
00:00 Intervest O&W - Jaarcijfers

WOENSDAG 15 FEBRUARI 2023
00:00 Nextensa - Jaarcijfers

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street sluit met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten na uitspraken van Powell over het sterke Amerikaanse banenrapport afgelopen vrijdag.

De S&P500-index steeg 1,3 procent tot 4.164,00 punten, de Dow Jones-index 
steeg 0,8 procent naar 34.156,69 punten en technologie-index Nasdaq klom 1,9 procent tot 12.113,79 punten. 

De beurs steeg na een interview met Powell dat onder andere op televisiezender CNBC werd uitgezonden.Na een eerste positieve reactie kelderden de koersen kortstondig, toen Powell zei dat de rente hoger kan worden dan de markt inprijst, bijvoorbeeld als arbeidsmarktcijfers veel sterker dan verwacht zijn. 

"De realiteit is dat we gaan reageren op de cijfers, dus als we, bijvoorbeeld, sterke arbeidsmarktrapporten of hogere inflatiecijfers krijgen, dan kan het best wel eens zo zijn dat we meer moeten doen en de rente verder verhogen dan beleggers hebben ingeprijsd", aldus Powell.

Uiteindelijk overheerste toch de optimistische opening van Powell, die zei  dat beleggers erop kunnen rekenen dat de inflatie dit jaar nog aanzienlijk zal dalen. Beleggers hopen dat de Fed al voor het einde van het jaar de rente weer kan verlagen, als de inflatie tegen die tijd genoeg is gezakt, als gevolg van de sterke renteverhogingen die inmiddels zijn doorgevoerd.

Volgens Dabid Bahnsen was de jojobeweging een aanwijzing voor tactische handelspatronen, niet de inhoud van de uitspraken. "Ik vond echt dat zijn boodschap schokkend consistent was met wat hij vorige week zei", aldus Bahnsen. "De marktbewegingen is duidelijk te relateren aan beleggers die op de uitspraken vooruit probeerden te lopen en hun posities moesten afdekken."

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het Amerikaanse handelstekort in december met ruim 10 procent is opgelopen naar 67,4 miljard dollar. Daarbij daalde de export met 0,9 procent en nam de import met 1,3 procent toe.
 
De euro/dollar stond op 1,0744. De daling van de afgelopen dagen lijkt daarmee enigszins te zijn gestagneerd. 

WTI-olie werd 4 procent duurder en kostte 77,14 dollar per vat. Marktkenners wezen op de aardbevingen die Turkije en Syrië hebben getroffen en impact hebben op de olie-export in de regio. De uitspraken van Powell en de beweging van de dollar speelden kennelijk ook een rol. 

Brent-olie werd 3,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Microsoft-prooi Activision Blizzard ging 5 procent hoger, nadat het gamingbedrijf maandagavond de boeken opende. De winst kwam in het vierde kwartaal lager uit, maar de omzet van Activision steeg wel.

DuPont steeg 7 procent. Beleggers reageerden aanvankelijk negatief op de outlook voor 2023, maar de beter dan verwachte winst stemde toch tevreden. 

Bed Bath & Beyond halveerde dinsdag in waarde. De noodlijdende retailer probeert een faillissement te voorkomen met de uitgifte van onder meer preferente aandelen en warrants ter waarde van circa een miljard dollar. Analisten van Wedbush zetten dinsdag een koersdoel van 0 dollar op het aandeel. 

Het aandeel Zoom Video Communications is dinsdag sterk gestegen, nadat het bedrijf aankondigde 15 procent van zijn personeel te ontslaan. De topman levert zijn salaris en bonus in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Zoom ontslaat 15 procent personeel

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Zoom Video Communications is dinsdag sterk gestegen, nadat het bedrijf aankondigde om 15 procent van zijn personeel te ontslaan. 

Topman Eric Yuan kondigde de 1.300 ontslagen aan in een blogpost. 

"We hebben niet zo zo veel tijd genomen als we hadden moeten doen, ome teams grondig te analyseren of beoordelen of we houdbaar groeiden", aldus Yuan.

Yuan, die ook oprichter is van Zoom, zal zijn eigen salaris met 98 procent verlagen en geen bonus ontangen in het huidige boekjaar. Ook de andere bestuurders leveren 20 procent van hun loon en hun bonussen in. 

Het aandeel steeg 10 procent op het nieuws. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Powell: ga uit van aanzienlijke daling inflatie in 2023

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve verwacht dat de inflatie in 2023 aanzienlijk zal dalen. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag tijdens een optreden bij The Economic Club in Washington.

Beleggers waren benieuwd welke toon Powell zou aanslaan na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag, dat erop wijst dat de Amerikaanse economie nog niet aan het verzwakken is, en dat de renteverhogingen daarom nog weinig doen om de inflatie te verlagen. De verwachting in de markt, dat de Fed tegen het einde van het jaar al genoeg zou hebben gedaan om de rente weer te kunnen verlagen, werd daardoor de bodem ingeslagen.

De boodschap bij de laatste rentevergadering van de Fed was dat het proces van desinflatie is begonnen, zei Powell. Ook herhaalde hij dat een groot deel van de hoge inflatie waar de centrale banken en de rest van de economie nu mee kampen, gerelateerd is aan de coronaviruspandemie en de heropening van de economie.

Dit zou betekenen dat de inflatie blijft dalen, ook als de arbeidsmarkt sterk blijft.

Verdere verhogingen van de rente zullen echter gepast zijn, zei Powell ook. Het is volgens de bankier namelijk nog een lange weg om de inflatie omlaag te krijgen naar het gewenste niveau. 

Powell zei dat het goed nieuws was dat de arbeidsmarkt sterk blijft. Bovendien bleek vrijdag uit het banenrapport dat de lonen iets minder sterk stijgen, al is het nog wel sterker dan wat een houdbaar niveau zou zijn voor een beoogd niveau van inflatie van 2 procent. De centrale bankier zei ook het nog steeds mogelijk is dat de arbeidsmarkt iets zal verzwakken onder invloed van het krappere monetaire beleid.

De Amerikaanse aandelenbeurs steeg kort nadat Powell begon te spreken. De S&P500 stond 0,9 procent hoger op 4.146,89 punten. Voordat het optreden begon was dit een plus van 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen sluiten verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten, in afwachting van een optreden van de voorzitter van de Federal Reserve.  

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent hoger op 458,19 punten. De Duitse DAX daalde 0,2 procent naar 15.320,88 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,1 procent tot 7.132,25 punten. De Britse FTSE steeg 0,4 procent naar 7.864,71 punten.

Londen werd gesteund door goed ontvangen cijfers van oliereus BP.

"Een rustigere week op het front van de bedrijfsresultaten betekent dat beleggers zich weer richten op wat de Fed zou kunnen gaan doen", stelde IG.

Ook volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade ging de aandacht dinsdag volledig uit naar de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdagavond.

"Dit wordt de kans voor Powell om meer duidelijkheid te bieden over het monetaire beleid van de Fed, na de sterke banencijfers van afgelopen week", zo stelde Aslam. De sterke arbeidsmarkt maakt beleggers volgens Aslam onzeker over het monetaire beleid van de centrale bank. "De markt lijkt overtuigd dat de Fed nog enkele maanden doorgaat met het verhogen met de rentes, omdat de arbeidsmarkt sterk blijft en de inflatie nog te hoog is."

Volgens Aslam houden banken weer meer rekening met een recessie in de VS. Goldman Sachs schat die kans op 25 procent.

"Dus de boodschap die Powell vandaag afgeeft, wordt belangrijk zijn en er is veel kans op extra volatiliteit op de beurzen." Toch denkt Aslam dat Powells boodschap niet enorm zal afwijken van eerdere toespraken. Een kalme en consistente boodschap kan een rally opleveren, denkt hij.

Fed-beleidsmaker Neel Kashkari zei dinsdag alvast op zakenzender CNBC dat de rente verder omhoog moet, na de sterke banencijfers.
 
Economisch nieuws was er uit Australië, waar de centrale bank de rente verder verhoogde.

De Duitse industrie produceerde over december 3,1 procent minder dan een maand eerder en schoot daarmee flink tekort ten opzichte van de verwachte afname met 0,6 procent.

De Amerikaanse export daalde in december, terwijl de import steeg.

Later dinsdag Amerikaanse tijd staat ook de jaarlijkse State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden op de agenda.
 
Olie werd dinsdag duurder. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het groen op 75,83 dollar, terwijl voor een april-future Brent 82,77 dollar werd betaald, een stijging van 2,2 procent.

De euro/dollar bleef dalen en noteerde op 1,0695. bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0727 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

BP boekte een recordwinst in 2022, maar toch minder dan verwacht. Het aandeel sloot 8 procent hoger. Shell won bijna 3 procent.

De Franse bank BNP Paribas zag de kwartaalwinst teruglopen, maar de inkomsten stijgen in alle divisies. De bank verhoogde de doelstellingen voor 2025 en sloot 2,6 procent hoger.

Osram voldeed aan de eigen omzet- en de margeverwachtingen. De lampenfabiokant sloot 1,2 procent lager.

In Frankfurt sloot autobandenfabrikant Continental 4,1 procent hoger. Ook chemieconcern Bayer won 4 procent.

Siemens Energy verloor juist 4 procent en sportschoenenmaker Adidas en online-retailer Zalando zelfs meer dan 5 procent

In Parijs viel het koersverlies voor Eurofins van 4,5 procent op. Betaalbedrijf Adyen leverde in Amsterdam bijna een procent in.

Tussenstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde dinsdag 0,6 procent tot 4.111,04 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 33.891,02 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 11.887,45 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Bel20 sluit opnieuw in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag opnieuw in het rood gesloten, waarbij de Bel20 0,4 procent daalde tot 3.873 punten.

De markten zijn duidelijk nog bezig om het uitstekende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag te verteren. Onduidelijk is wat dit rapport betekent voor het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Daarom wordt met spanning uitgekeken naar wat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, vanavond te zeggen heeft tijdens een debat in de Economic Club of Washington.

"Dit is een uitgelezen mogelijkheid [voor Powell] zijn om visie te geven ten aanzien van het monetaire beleid van de Fed na het sterke Amerikaanse banenrapport", aldus Naeem Aslam, marktanalist bij AvaTrade.

Dit rapport maakt namelijk onzeker wat de volgende zet van de Fed zal zijn. Mogelijk blijft de rente langer hoog of hoger, zolang de Amerikaanse economie goed blijft presteren.

Op dinsdag zei de voorzitter van de centrale bank van Minneapolis, Neel Kashkari, een bekende havik, op CNBC dat de belangrijkste beleidsrente zou moeten worden verhoogd tot 5,4 procent.

Op de obligatiemarkt noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente min of meer vlak op 3,61 procent. De dollar won ook aan kracht. De euro/dollar noteerde aan het einde van de Europese handelsdag op 1,069.

De Reserve Bank of Australia verhoogde dinsdag de belangrijkste rentevoet met 25 basispunten tot 3,35 procent, terwijl de centrale bank daarbij herhaalde dat meer verhogingen noodzakelijk zijn.

"De RBA heeft ons eraan herinnerd dat de renteverhogingen nog niet achter de rug zijn", aldus Bernard Keppenne van CBC Banque.

Voor de rest waren er vandaag weinig aanjagers. In Brussel trok Lotus Bakeries de aandacht door voorbeurs resultaten te publiceren die de verwachtingen van analisten overtroffen.

Bovendien heeft het arbitragehof Cepani de spoedprocedure verworpen die Euronav had aangevraagd, nadat Frontline de fusie-overeenkomst eenzijdig had opgezegd. 

In de energiesector won olie aan het begin van de avond duidelijk terrein, op bijna 83 dollar per vat. De aardbevingen in Turkije en Syrië zetten druk op de olie-export in deze regio.

Stijgers en dalers

In de Bel20 was biotechaandeel Galapagos de grootste stijger met een koerswinst van 1,7 procent, gevolgd door Aperam, de specialist in roestvrij staal die vrijdag de jaarresultaten zal rapporteren.

Onderaan de index stond Aedifica, dat met 2,3 procent daalde, na een koersdoelverlaging door Berenberg. Berenberg verlaagde ook het koersdoel voor Cofinimmo, dat licht daalde. De koopaanbevelingen blijven staan voor de twee zorgvastgoedaandelen.

In de BelMid rapporteerde Lotus Bakeries veel beter dan verwachte resultaten. Op het hoogtepunt van de dag steeg Lotus dinsdag ruim 7 procent, om vervolgens in het rood te sluiten onder de 6.000 euro. KBC Securities verwelkomde de beter dan verwachte resultaten en verhoogde het koersdoel voor de koekjesfabrikant van 6.100 naar 6.400 euro, met een ongewijzigde Accumuleren aanbeveling.

Kepler Cheuvreux begon Azelis te volgen met een koopaanbeveling. De koers van het aandeel daalde met 0,5 procent.

Euronav verloor 0,2 procent. Het verzoek van Euronav bij arbitragerechtbank Cepani is afgewezen. De spoedarbitrage spande Euronav aan, nadat Frontline de fusie-overeenkomst eenzijdig opzegde.

Bij de kleinere aandelen die in BelSmall zijn opgenomen, viel vooral Texaf op, dat 2,3 procent won, terwijl MDxHealth 3,5 procent verloor.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese indices noteerden de indexen op Wall Street verdeeld.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 15 februari 2023.

WOENSDAG 8 FEBRUARI 2023
-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 9 FEBRUARI 2023
07:00 Barco - Jaarcijfers
07:00 Sequana Medical - Jaarcijfers
17:45 Montea - Jaarcijfers

VRIJDAG 10 FEBRUARI 2023
07:00 Aperam - Jaarcijfers
07:00 Orange Belgium - Jaarcijfers

MAANDAG 13 FEBRUARI 2023
00:00 Vastned Retail Belgium - Jaarcijfers

DINSDAG 14 FEBRUARI 2023
00:00 Intervest O&W - Jaarcijfers

WOENSDAG 15 FEBRUARI 2023
00:00 Nextensa - Jaarcijfers

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Fed-bestuurder Kashkari vindt dat rente verder moet stijgen - media

(ABM FN-Dow Jones) Neel Kashkari vindt dat de explosieve banengroei in januari in de Verenigde Staten bewijst dat de Federal Reserve meer werk heeft te verrichten om de inflatie te beteugelen. Dit zei de voorzitter van de Minneapolis Fed dinsdag op zakenzender CNBC.

Kashkari, die stemrecht heeft binnen het beleidscomité van de Fed, acht het waarschijnlijk dat de rentevoet van de Fed zal stijgen tot 5,4 procent, van de huidige 4,5 tot 4,75 procent.

"We moeten de rente agressief verhogen om een plafond op de inflatie te zetten en vervolgens het monetaire beleid zijn werk laten doen in de economie", aldus Kashkari.

Het interview met de Fed-bestuurder komt voorafgaand aan een evenement met voorzitter Jerome Powell in Washington, dinsdagavond Nederlandse tijd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street wacht op Powell

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een verdeelde opening tegemoet, volgend op een rood slot op maandag. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 tot 0,1 procent lager. De Nasdaq lijkt fractioneel hoger te gaan openen.

Beleggers zijn voorzichtig, in afwachting van de woorden van Jerome Powell. De voorzitter van de Federal Reserve neemt dinsdagavond, vanaf 18:40 uur Nederlandse tijd, deel aan een paneldiscussie bij de Economic Club of Washington.

"Een uitgelezen kans om duidelijkheid te verschaffen over het monetaire beleid van de Fed in het licht van het sterke Amerikaanse banenrapport", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Dat rapport zaait momenteel verwarring over de volgende stappen van de Fed, dat langer de rente zou kunnen verhogen nu de Amerikaanse economie goed blijft presteren.

Zo verwacht Goldman Sachs inmiddels dat de kans op een recessie in de Verenigde Staten minder dan 25 procent is, aldus Aslam.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het Amerikaanse handelstekort in december met ruim 10 procent is opgelopen naar 67,4 miljard dollar. Daarbij daalde de export met 0,9 procent en nam de import met 1,3 procent toe.

Vanavond staat nog het consumentenkrediet uit de VS op het programma.

De Amerikaanse tienjaarsrente is sinds het verschijnen van het banenrapport afgelopen vrijdag gestegen en noteert vanmiddag op 3,661 procent.

De euro/dollar handelt dinsdagmiddag op 1,0694.

WTI-olie wordt dinsdag ruim een procent duurder en kost 75,05 dollar per vat. Marktkenners wijzen op de aardbevingen die Turkije en Syrië hebben getroffen en impact hebben op de olie-export in de regio.

Bedrijfsnieuws

Microsoft-prooi Activision Blizzard gaat dinsdag een ruim 3 procent hogere opening tegemoet, nadat het gamingbedrijf maandagavond de boeken opende. De winst kwam in het vierde kwartaal lager uit, maar de omzet van Activision steeg wel.

DuPont ligt vanmiddag op koers voor een hogere opening. Beleggers reageerden aanvankelijk negatief op de outlook voor 2023, maar de beter dan verwachte winst stemde toch tevreden.

Bed Bath & Beyond daalt voorbeurs 33 procent. De noodlijdende retailer probeert een faillissement te voorkomen met de uitgifte van onder meer preferente aandelen en warrants ter waarde van circa een miljard dollar. Analisten van Wedbush zetten dinsdag een koersdoel van 0 dollar op het aandeel.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten. De S&P 500 index daalde 0,6 procent tot 4.111,08 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 33.891,02 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 11.887,45 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: Bel20 licht lager

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdagmiddag licht gedaald. Rond half drie daalde de Bel20-index 0,4 procent op 3.873 punten.

In een markt zonder aanjagers en in afwachting van de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell in Washington, was Galapagos de grootste stijger in de Bel20-index met een koerswinst van 1,6 procent, op de voet gevolgd door roestvrijstaalspecialist Aperam, dat vrijdag zijn jaarresultaten zal rapporteren.

Onderaan stond Aedifica, waarvan het koersdoel door Berenberg is verlaagd. Berenberg verlaagde ook het koersdoel voor Cofinimmo, maar dat aandeel steeg licht. De koopadviezen voor beide aandelen bleven door Berenberg gehandhaafd.

Sofina verloor 2,1 procent.

In de BelMid werden de beter dan verwachte resultaten die Lotus Bakeries vanochtend publiceerde, verwelkomd met een koersstijging van 1,3 procent tot 6.090 euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Lotus en ook andere analisten reageerden positief op de cijfers van de koekjesfabrikant.

Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Azelis met een koopadvies. Het aandeel noteerde onveranderd.

Euronav won 2,6 procent totdat de handel in het aandeel stil werd gelegd door de FSMA. De noodprocedure van de Antwerpse rederij tegen Frontline is door arbitragerechtbank Cepani afgewezen.

Bij de kleinere aandelen viel Onward Medical op, met een koersstijging van 3 procent, terwijl medtechbedrijf Mdxhealth 3,5 procent verloor.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Amerikaanse export gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De Verenigde State hebben in december minder geëxporteerd, maar de import liep wel op. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.

De export daalde in december met 0,9 procent tot 250,2 miljard dollar, terwijl de import met 1,3 procent steeg tot 317,6 miljard dollar.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans steeg zo in december met 10,5 procent tot 67,4miljard dollar. In november was het tekort nog 61,0 miljard dollar.

Het tekort met China steeg met 3,0 miljard tot 22,8 miljard dollar. Het tekort met de Europese Unie kwam uit op 18,6 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Euronav bevestigt afwijzing verzoek door arbitragerechtbank Cepani

(ABM FN) Het verzoek van Euronav bij arbitragerechtbank Cepani is afgewezen. Dit bevestigde de Antwerpse reder, nadat het Noorse Frontline eerder vanmiddag al een melding maakte.

Volgens Euronav werd het verzoek "om dringende, voorlopige en bewarende maatregelen" afgewezen op grond van specifieke procedureregels, meer bepaald op een gebrek aan urgentie. 

De spoedarbitrage spande Euronav aan, nadat Frontline de fusie-overeenkomst eenzijdig opzegde. 

Frontline stelde dinsdag dat alle claims van Euronav zijn afgewezen. En dat betekent volgens Frontline dat Euronav voor alle kosten opdraait van deze arbitrageprocedure.

De uitspraak noemde Frontline een bevestiging dat het opzeggen van de fusie-overeenkomst volledig conform de wet is gebeurd.

Euronav liet weten dat het nog altijd van mening is dat Frontline geen basis had om de overeenkomst te beëindigen. 

Geen handel

In aanloop naar de uitkomst van de arbitrageprocedure legde de Belgische toezichthouder FSMA de handel in het aandeel Euronav dinsdagochtend stil.

Zojuist meldde FSMA dat de handel weer wordt hervat om 15.00 uur.

Maandagavond nodigde Euronav zijn aandeelhouders uit voor een Bijzondere Algemene Vergadering op donderdag 23 maart in Antwerpen.

De BAV komt er op verzoek van de familie Saverys, dat net als de Noorse reder Frontline een belang van 25 procent in Euronav heeft opgebouwd.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: verdeelde resultaten Euronext verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Euronext heeft in het vierde kwartaal van 2022 vermoedelijk een hogere omzet behaald, terwijl de aangepaste EBITDA en de marge lager uitkwamen. Dit blijkt uit de analistenconsensus voor de resultaten van de beursuitbater, die donderdag verschijnen.

De markt rekent op een gerapporteerde omzet van 350,4 miljoen euro, van 301,4 miljoen euro in het derde kwartaal. Toen had Euronext last van een "meer uitdagend handelsklimaat", zei het bedrijf destijds.

ING zit daar met de omzetverwachting licht onder en rekent op 345,4 miljoen euro.

Verder rekent ING op een omzet uit effectenhandel van 115,4 miljoen euro en een opbrengst uit nieuwe beursnoteringen van 52,2 miljoen euro. De consensus gaat uit van respectievelijk 117,8 miljoen euro en 54,2 miljoen euro. Dat zou in beide gevallen nagenoeg gelijk zijn aan de opbrengsten bij deze activiteiten in het derde kwartaal.

Voor het vierde kwartaal rekenen analisten op een aangepaste EBITDA van 186,0 miljoen euro met een marge van 53,1 procent. ING gaat uit van 180,2 miljoen euro en 52,2 procent. De aangepaste EBITDA kwam in het derde kwartaal uit op 199,9 miljoen euro, met een bijbehorende marge van 57,1 procent.

Onder de streep verwacht de consensus voor het vierde kwartaal een nettowinst van 94,3 miljoen euro, van 75,8 miljoen euro in de drie maanden ervoor. ING rekent op 93 miljoen euro.

De onderliggende operationele kosten kwamen in het derde kwartaal uit op 150,4 miljoen euro, wat volgens het beursbedrijf in lijn is met de verwachte onderliggende kosten van 612 miljoen voor heel 2022.

Voor het vierde kwartaal gaat de analistenconsensus uit van onderliggende operationele kosten van 164,4 miljoen euro en ING van 165,1 miljoen euro.

Outlook

Voor heel 2023 rekenen analisten op een omzet van 1.519 miljoen euro, tegenover een verwachte 1.423 miljoen euro in 2022. De aangepaste EBITDA moet dit jaar uitkomen op 888,5 miljoen euro en de bijbehorende marge op 58,4 procent.

Voor 2022 gaat de markt uit van een aangepaste EBITDA van 860,2 miljoen euro en een marge van 58,7 procent.

Euronext is een van de ‘top picks’ van Credit Suisse en wordt aanbevolen in wat een onzeker, maar naar verwachting positief 2023 wordt, zeiden analisten van de Zwitserse bank recent. Credit Suisse ziet opwaarts potentieel voor de omzet na de integratie van Borsa Italiana in 2023.

Ook rekent Credit Suisse, dat een Outperform advies heeft op Euronext, op extra synergievoordelen bij Euronext Clearing in 2024, als Euronext de clearing van derivaten zelf gaat doen in plaats van dit deels uit te besteden.

Bij ING heeft Euronext een koopadvies.

Euronext opent donderdag nabeurs de boeken. Het aandeel noteert dinsdag licht lager op 75,70 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Frontline: claims Euronav allemaal afgewezen

(ABM FN) De spoedarbitrage die Euronav aanspande nadat Frontline de fusie-overeenkomst eenzijdig opzegde, heeft geresulteerd in een afwijzing van alle claims van Euronav. Dit meldde Frontline dinsdagmiddag.

Dit betekent volgens Frontline dat Euronav voor alle kosten opdraait van deze arbitrageprocedure.

De uitspraak is volgens Frontline een bevestiging dat het opzeggen van de fusie-overeenkomst volledig conform de wet is gebeurd.

In aanloop naar de uitkomst van de arbitrageprocedure legde de Belgische toezichthouder FSMA de handel in het aandeel Euronav dinsdagochtend stil.

Maandagavond nodigde Euronav zijn aandeelhouders uit voor een Bijzondere Algemene Vergadering op donderdag 23 maart in Antwerpen.

De BAV komt er op verzoek van de familie Saverys, dat net als de Noorse reder Frontline een belang van 25 procent in Euronav heeft opgebouwd.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

DuPont presteert weer beter dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) DuPont heeft ook in het vierde kwartaal beter dan verwacht gepresteerd, maar de verwachtingen voor 2023 zijn wat aan de magere kant. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van de Amerikaanse chemiegigant.

DuPont rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van 0,89 dollar op een netto-omzet van iets meer dan 3,1 miljard dollar. Een jaar eerder lag de winst per aandeel op 0,77 dollar en de omzet op ruim 3,2 miljard dollar. De omzet daalde dus met 4 procent, maar autonoom steeg de omzet met 5 procent.

De analisten die aan de consensus van FactSet bijdroegen hadden op een winst van 0,78 dollar per aandeel gerekend, met een omzet van ook iets meer dan 3,1 miljard dollar.

Outlook

DuPont verwacht voor het lopende eerste kwartaal een omzet van circa 2,9 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 0,80 dollar. De consensus houdt het voorlopig op een omzet van 3,1 miljard dollar en een winst per aandeel van 0,88 dollar.

Voor heel 2023 mikt DuPont op een omzet van 12,3 tot 12,9 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 3,50 tot 4,00 dollar. Afgelopen jaar kwam de winst per aandeel uit op 3,41 dollar, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2021.

FactSet rekent voor dit jaar op een omzet van 12,9 miljard dollar en een winst per aandeel van 3,87 dollar.

Het aandeel Dupont noteerde dinsdag in de elektronische handel voorbeurs 1,1 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: eerste negatieve winstgroei Europese bedrijven sinds 2020 verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Europese bedrijven lijken voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2020 een negatieve groei van de winst per aandeel te boeken in het vierde kwartaal van 2022. Dit voorzien analisten van Bank of America, die wijzen op een verwachte negatieve winstgroei van 1 procent voor het gehele vierde kwartaal.

Op basis van de eerste 20 procent van de Europese bedrijven dat al met cijfers is gekomen, heeft 55 procent de verwachtingen voor de winst per aandeel overtroffen, vooral dankzij de financials, aldus Bank of America. 

Dit is het hoogste percentage sinds het eerste kwartaal van vorig jaar. In het derde kwartaal lag dit percentage nog op 52 procent en gemiddeld over een langere periode ligt dit op 53 procent.

Een ruime meerderheid van 58 procent overtrof de omzetverwachtingen. Dat is juist het laagste percentage sinds het vierde kwartaal van 2020 en ook beduidend lager dan het recordpercentage van 73 procent in het derde kwartaal.

Kijkend naar het lopende eerste kwartaal, rekent Bank of America op een negatieve winstgroei voor bedrijven in de Stoxx Europe 600 van 5 procent op jaarbasis. De analisten verwachten ook meer outlookverlagingen, wijzend op het huidige niveau van de inkoopmanagersindexen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Europese beurzen overwegend licht hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag grotendeels licht hoger in afwachting van een optreden van de voorzitter van de Federal Reserve.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een plus van 0,3 procent op 457,90 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,1 procent naar 15.331,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een steeg van 0,2 procent met een stand van 7.147,96 punten. De Britse FTSE steeg 0,6 procent naar 7.884,86 punten.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade gaat de aandacht van beleggers volledig uit naar de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell later op de dag. "Dit zal de kans zijn voor Powell om meer duidelijkheid te geven over het monetaire beleid van de Fed na de sterke banencijfers van afgelopen week", zo stelde Aslam. Door deze sterke data zijn beleggers volgens Aslam onzeker geworden over het monetaire beleid van de centrale bank. "De markt lijkt ervan overtuigd dat de Fed nog enkele maanden doorgaat met het verhogen met de rentes, aangezien de arbeidsmarkt sterk blijft en de inflatie nog boven de gewenste niveaus staat."

Volgens Aslam houden banken als Goldman Sachs in toenemende mate weer rekening met een recessie in de VS. Goldman schat de kans op een recessie momenteel op 25 procent.

"Dus de boodschap die Powell verkondigt vandaag, zal een belangrijke zijn en er is een grote kans op verhoogde volatiliteit op de beurzen." Desondanks denkt Aslam dat zijn boodschap niet enorm zal afwijken van eerdere toespraken. En als Powell kalm blijft en zijn boodschap consistent is, dan verwacht de analist een rally op de Amerikaanse beurzen.

De Duitse industrie produceerde over december 3,1 procent minder dan een maand eerder en schoot daarmee flink tekort ten opzichte van de verwachte afname met 0,6 procent.

Vanmiddag gaat de aandacht uit naar de Amerikaanse handelsbalans en vanavond verschijnt dan nog het Amerikaanse consumentenkrediet over dezelfde maand.

Sprekers van vandaag zijn onder andere bestuurder David Ramsden en econoom Huw Pill van de Bank of England, de Britse minister van financiën Jeremy Hunt en de voorzitter van de Bank of Canada Tim Macklem. Ook staat de State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden op de agenda.

Biden spreekt vandaag nabeurs de Economic Club in Washington toe.

Olie werd dinsdag flink duurder. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het groen op 75,83 dollar, terwijl voor een april-future Brent 82,77 dollar werd betaald, een stijging van 2,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0719. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0727 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0727 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

BP boekte een recordwinst in 2022, maar in het vierde kwartaal bleef de winst wel achter op de verwachtingen. De koers van het aandeel BP noteerde 5,5 procent hoger. In Amsterdam won de koers van het aandeel Shell 1,9 procent.

BNP Paribas heeft in het vierde kwartaal de winst zien teruglopen, maar de opbrengsten zien stijgen in alle divisies en verhoogde de doelstellingen voor 2025. De koers van het aandeel BNP Paribas noteerde 2,6 procent hoger.

ams Osram voldeed in het vierde kwartaal van 2022 aan de eigen omzet- en de margeverwachtingen. De koers van het aandeel noteerde 1,2 procent lager.

In Frankfurt noteerde het aandeel Continental 4,1 procent hoger, maar daar stond een koersverlies voor het aandeel Siemens Energy van 4 procent tegenover. In Parijs viel naast de koerswinst van BNP het verlies voor het aandeel Eurofins van 3,7 procent op.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De S&P 500 index daalde maandag 0,6 procent tot 4.111,04 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 33.891,02 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 11.887,45 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursagenda: rustige handel in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs doet het dinsdag rustig aan. De Bel20 noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 3.884 punten.

Beleggers blijven voorzichtig na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag in de VS.

Vanmorgen wijzen de futures op Wall Street op een ongewijzigde tot iets hogere opening.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei maandag dat een recessie in de VS kan voorkomen worden. De inflatie daalt, terwijl de economie sterk blijft, zoals blijkt uit de kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Volgens Yellen is er geen recessie als er 500.000 nieuwe banen bijkomen in een maand en het werkloosheidspercentage op het laagste niveau in meer dan 50 jaar staat.

De euro/dollar noteert op 1,0716 en de Amerikaanse tienjaarsrente loopt voorzichtig terug.

Stijgers en dalers

In de Bel20 gaat Aperam aan de leiding met een koerswinst van 1,3 procent. Galapagos wint 1,1 procent en KBC profiteert van een koopadvies van ING en stijgt 1,0 procent.

In de vastgoedsector verlaagde Berenberg de koersdoelen voor Aedifica en Cofinimmo, terwijl de koopadviezen voor beide aandelen gehandhaafd blijven. Cofinimmo daalt 0,2 procent en Aedifica 1,3 procent, net als WD. 

Sofina wordt 2,4 procent goedkoper.

Bij de midcaps start Kepler Cheuvreux de opvolging van Azelis met een koopadvies. Het aandeel wint 2,2 procent. 

De meevallende cijfers van Lotus Bakeries worden beloond met een koersstijging van 1,7 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Lotus en ook andere analisten reageren positief op de cijfers van de koekenbakker.

Euronav roept de aandeelhouders op 23 maart bijeen voor een Bijzondere Algemene Vergadering. Het partijtje armworstelen met Frontline is nog niet achter de rug en de koers van Euronav noteert 2,7 procent in de plus. Vandaag wordt ook de uitkomst van de spoedarbitrage verwacht.

Mithra en Montea moeten elk ruim 2 procent inleveren.

Belysse verliest 2,5 procent en MDxHealth 2,0 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: KBC Securities verhoogt koersdoel Lotus Bakeries

(ABM FN) KBC Securities heeft dinsdag het koersdoel voor Lotus Bakeries verhoogd van 6.100 naar 6.400 euro met een onveranderd Accumuleren advies. Dit deed KBC na de jaarcijfers van de koekjesfabrikant.

De omzet van Lotus steeg in 2022 met 17 procent tot 877,5 miljoen euro, terwijl op 862,8 miljoen werd gemikt. Biscoff en Lotus Natural Foods groeiden op jaarbasis met respectievelijk 25 procent en 24 procent.

De REBITDA trok 12,5 procent hoger op jaarbasis tot 169,9 miljoen euro, terwijl op 167,3 miljoen werd gemikt.

En dankzij de sterke kasstroomgeneratie bleef de schuldratio onder 1.

Het dividend stijgt met 12,5 procent tot 45 euro per aandeel, ook al boven de verhoopte 41 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: ING start volgen KBC met koopadvies

(ABM FN) ING is dinsdag gestart met het volgen van KBC Group met een koopadvies en een koersdoel van 80,00 euro.

ING verwacht de nodige rugwind als gevolg van de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank, waardoor de bank in staat moet zijn de kostenstijgingen en de loonindexering in België op te vangen.

ING sloot dinsdag niet uit dat dit kan leiden tot een opwaartse bijstelling van de outlook. De rentebaten lopen naar verwachting van ING in de jaren 2022 tot en met 2024 met 8 procent op, waarmee ING voor de taxatie van de winst per aandeel 3 tot 5 procent boven de consensus zit.

Na het vertrek uit Ierland en het uitblijven van nieuwe marktmogelijkheden kan KBC aandeelhouders blijven belonen. "Dit wordt door de markt momenteel onderschat", zo stelt ING. Analist Jason Kalamboussis van ING raamt de ruimte voor een inkoopprogramma van eigen aandelen en een speciaaldividend in op 1,6 miljard euro.

Het aandeel KBC Group noteerde dinsdag op een groene beurs van Brussel 1,1 procent hoger op 68,76 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: resultaten Lotus aangename verrassing

(ABM FN) Lotus Bakeries heeft dankzij een zeer sterke volumegroei in de tweede helft van 2022 de verwachtingen overtroffen. Dit concludeerde analist Kris Kippers van Degroof Petercam dinsdag.

Ook de hoogte van het dividend overtrof de verwachtingen, aldus Kippers.

Lotus gaf geen concrete vooruitzichten voor 2023, aangezien de marktomstandigheden uitdagend blijven en de arbeids- en energiekosten nog sterker stijgen dan in 2022.

Kippers verwacht zijn taxaties iets te verhogen, maar wacht voor een beslissing daaromtrent tot na de analistenpresentatie van Lotus later vandaag. 

De meevallende resultaten zijn evenwel niet voldoende om te leiden tot een advies- of koersdoelverhoging.

Tegenover de goede resultaten staan erg hoge verwachtingen voor de omzet- en winstgroei, wat tot teleurstelling kan leiden als deze niet worden ingelost, waarschuwde Kippers.

De waardering was al hoog en de laatste tijd is de waarderingskloof ten opzichte van sectorgenoten alleen maar groter geworden, wat resulteerde in torenhoge multiples die niet langer kunnen worden verklaard door het sterke groeipercentage. Vandaar dat Kippers vasthoudt aan zijn Reduceren advies met een koersdoel van 5.450 euro.

Het aandeel Lotus Bakeries noteert dinsdagvoormiddag 2,7 procent hoger op 6.170 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Carlsberg waarschuwt voor kostendruk in aanloop naar uitdagend jaar

(ABM FN) Carlsberg heeft dinsdag het dividend verhoogd, maar waarschuwde wel voor hogere kosten in wat opnieuw een uitdagend jaar zal worden voor de brouwer. Dit bleek uit cijfers van Carlsberg.

De omzet in het vierde kwartaal steeg met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 14,6 miljard Deense kroon. De consensusverwachting lag volgens Factset op 14,9 miljard Deense kroon, omgerekend krap 2 miljard euro. 

In het volledige boekjaar 2022 steeg de omzet met 16,9 procent tot 70,3 miljard kroon, tegenover een consensusverwachting van 70,4 miljard kroon.

De aangepaste nettowinst steeg met 39,6 procent tot bijna 9,7 miljard kroon.

Het dividend over 2022 werd met 13 procent verhoogd tot 27 Deense kroon per aandeel.

De derde brouwer ter wereld verwacht dat de autonome operationele winstgroei dit jaar zal uitkomen tussen 5 procent negatief en 5 procent positief, vergeleken met een positieve groei van 12,2 procent vorig jaar, wat nipt boven de eigen outlook van 10 tot 12 procent was.

In een toelichting op de cijfers verklaarde topman Cees ’t Hart dat 2023 opnieuw een uitdagend jaar wordt. De brouwer waarschuwde dat een stijging van de grondstof- en energieprijzen de kosten dit jaar zullen aanjagen. Ook blijven de exacte impact van de oorlog in Oekraïne en het herstel van de coronacrisis in China onduidelijk.

Carlsberg wil de hogere kosten opvangen door prijsverhogingen, een betere mix en focus op de kosten. Maar hogere prijzen en een hoge inflatie kunnen de bierconsumptie raken, zo verwacht de brouwer, vooral in Europa. 

Hoewel het dividend omhoogging, kondigde Carlsberg geen nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aan. De brouwer is van plan om een partner uit te kopen in zijn Indiase en Nepalese holding. Het belang van 33 procent van de partner wordt gewaardeerd op 744 miljoen dollar. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: Kepler Cheuvreux start volgen Azelis met koopadvies

(ABM FN) Kepler Cheuvreux is dinsdag gestart met het volgen van Azelis met een een koopadvies en een koersdoel van 35,00 euro. 

Kepler merkte op dat de Belgische chemiedistributeur tegen een korting van 15 procent wordt verhandeld ten opzichte van sectorgenoot IMCD, ondanks een vergelijkbaar groei- en rendementsprofiel.

Kepler Cheuvreux sluit niet uit dat dit ligt aan 'overhang' en een beperkt trackrecord, twee factoren die op termijn zouden moeten verdwijnen.

Met de raming voor het operationeel resultaat (EBITDA) over 2023 zei Kepler Cheuvreux 15 procent onder de consensus te zitten.

Het aandeel Azelis noteerde dinsdag op een vlakke beurs van Brussel 1,5 procent hoger op 26,28 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: Lotus Bakeries voldoet aan verwachtingen

(ABM FN) Lotus Bakeries heeft in 2022 in lijn met de verwachtingen gepresteerd. Dit concludeerden analisten van Kepler Cheuvreux dinsdag.

Met een omzet van 877,5 miljoen euro voldeed Lotus aan de verwachtingen van Kepler Cheuvreux, dat uitging van 874 miljoen euro. 

De consensus van 861 miljoen euro werd daarmee echter lichtjes geklopt.

De winst per aandeel steeg met 14 procent op jaarbasis tot 127,4 euro per aandeel. Dat is 1 procent lager dan zowel de schattingen van Kepler als de consensus.

Het voorstel om het dividend met 12,5 procent te verhogen tot 45 euro per aandeel resulteert in een mager brutodividendrendement van 0,75 procent op de huidige aandelenkoers, aldus de analisten van Kepler. 

Voor 2023 stelt het management dat de vooruitzichten onduidelijk blijven vanwege de volatiliteit en de inflatiedruk. Alle kosten zijn aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2022, en daarom houdt de inflatie-uitdaging aan.

Al met al goede resultaten, zo concludeert Kepler Cheuvreux. Er worden geen geen grote verschuivingen in de consensus verwacht.

Aangezien de nieuwe fabriek in de VS operationeel is, mag voor 2023 een volumestijging van minstens 5 procent op jaarbasis verwacht worden, dankzij een hogere verkoop van Lotus Biscoff.

Kepler Cheuvreux ziet nog steeds een neerwaarts risico in de koers van Lotus Bakeries, aangezien de meeste operationele efficiëntieverbeteringen nu al gerealiseerd zijn en de onderhandelingen met Europese retailers vermoedelijk stevig worden en op de marges kunnen drukken.

Kepler heeft een Reduceren advies op Lotus met een koersdoel van 4.500 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: kleine winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag met een kleine winst van start gegaan. De Bel20 index won 0,3 procent op 3.899,77 punten.

In de sterindex trok KBC de kop met een koerswinst van 1,6 procent. Galapagos steeg ook 1,6 procent.

Cofinimmo en Aedifica daalden 0,8 en 0,5 procent na koersdoelverlagingen van Berenberg. Argenx verloor ook 0,8 procent.

In de Belmid won Lotus Bakeries 3,0 procent na cijfers. In 2022 presteerde de koekjesfabrikant beter dan analisten hadden verwacht. Euronav steeg 2,0 procent. Op 23 maart vindt er een bijzondere aandeelhoudersvergadering van de reder plaats. En vandaag volgt er ook een uitslag van de spoedarbitrage.

Montea en Xior daalden 1,1 en 1,4 procent.

Bij de kleinere aandelen won MDxHealth 7,8 procent en Texaf 1,2 procent. Greenyard verloor 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

BP schiet tekort

(ABM FN-Dow Jones) BP heeft net als veel andere oliereuzen een recordwinst geboekt in 2022, maar in het vierde kwartaal bleef de winst wel achter op de verwachtingen. Dit bleek dinsdagochtend uit cijfers van de Britse oliereus.

De onderliggende, zogeheten rc-winst kwam afgelopen kwartaal uit op 4,8 miljard dollar. De consensus, waar 28 analisten aan bijdroegen, hield rekening met een winst van 5 miljard dollar. Een jaar eerder boekte BP een winst van 4 miljard dollar, maar in het derde kwartaal verdiende BP 8,2 miljard dollar.

Over heel 2022 bedroeg de winst 27,7 miljard dollar tegen 12,8 miljard dollar in 2021, toen BP net aan het herstellen was van de verliezen rond de coronacrisis.

BP verlaagde de schulden afgelopen jaar tot 21,4 miljard dollar. Daarnaast kondigde BP dinsdag een dividendverhoging van 10 procent aan en zal het voor nog eens 2,75 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: Berenberg verlaagt koersdoel Aedifica en Cofinimmo stevig

(ABM FN) Berenberg heeft dinsdag de koersdoelen voor Aedifica en Cofinimmo verlaagd, maar de koopadviezen voor beide aandelen blijven behouden. Dit bleek uit rapporten van analist Kai Klose. 

Voor Aedifica ging het koersdoel van 130 naar 110 euro. Klose verhoogde zijn taxaties wat betreft de aangepaste winst per aandeel in 2022 van 4,68 naar 4,72 euro. De outlook die de zorgvastgoedinvesteerder gaf, is volgens Klose haalbaar.

De focus ligt op de kwaliteit van de huurders, waarbij de waarde van de portefeuille als redelijk defensief  wordt ingeschat.

Als gevolg van hogere rentes kan de waarde van zorgvastgoed zal dalen en Berenberg verwacht zodoende een lichte daling van de aangepaste netto-actiefwaarde per aandeel van Aedifica.

Het dividendrendement van naar verwachting 5 procent ondersteunt de koopaanbeveling. 

Het koersdoel voor Cofinimmo werd verlaagd van 155 tot 110 euro, maar vanwege het dividendrendement van meer dan 7 procent blijft het koopadvies vooralsnog behouden.

In het geval van Cofinimmo wordt uitgekeken naar meer desinvesteringen in 2023. Klose verwacht een iets lagere groei.

Cofinimmo heeft onlangs een schuld van 130 miljoen euro vroegtijdig ingelost, waardoor de schuldaflossing ook in de toekomst beheersbaar blijft. Ook hier wijst Berenberg op het feit dat waarde van het zorgvastgoed in de portefeuille iets zal dalen, wat echter zal worden gecompenseerd door het structurele onderaanbod en doordat huurcontracten geïndexeerd worden aan de inflatie.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Lotus Bakeries presteert boven verwachting

(ABM FN) Lotus Bakeries heeft in 2022 beter dan verwacht gepresteerd. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de koekjesfabrikant. 

De omzet steeg afgelopen jaar met 17 procent, ofwel met een recordbedrag van 127,2 miljoen euro, tot 877,5 miljoen euro. De analisten die werden geraadpleegd door Bloomberg rekenden op circa 861 miljoen euro.

De strategische pijlers Lotus Biscoff en Lotus Natural Foods groeiden respectievelijk met 25 en 24 procent. 

De recurrente EBITDA steeg met 12,5 procent naar 169,9 miljoen euro, waar was gerekend op een stijging met slechts 11 procent tot 168 miljoen euro. 

De winst per aandeel steeg met 14 procent naar 127,4 euro.

Het brutodividend werd verhoogd met 12,5 procent tot 45 euro per aandeel. Dat is 2 euro meer dan de 43 euro waarop Bloomberg rekende. ING hd 44,70 euro verwacht.

Lotus investeerde een aanzienlijk bedrag van 153 miljoen euro, voornamelijk in capaciteitsuitbreiding.

De netto financiële schulden blijven lager dan 1 keer REBITDA, dankzij een sterke cashflow.

Outlook

Ook voor 2023 zal de inflatie hoog blijven, waarschuwt Lotus. De strategie blijft daarmee hetzelfde, namelijk "het evenwichtig doorvoeren van verantwoorde prijsverhogingen, volumegroei realiseren door blijven te investeren in de merken en de organisatie, en kostenoptimalisaties realiseren binnen manufacturing, de toeleveringsketen en overheadkosten". 

Op de Brusselse beurs sloot de koers van Lotus Bakeries maandag af op 6.010 euro

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20