UCB in The Lancet met bimekizumab

(ABM FN) Het medische tijdschrift The Lancet zal twee artikelen publiceren met de studieresultaten met bimekizumab van UCB bij behandeling van patiënten met psoriasis. Dit meldde de Brusselse farmaceut woensdagochtend.

Het betreft de resultaten van de Fase 3 BE OPTIMAL en de BE COMPLETE studies, die de effectiviteit en de veiligheid van bimekizumab onderzochten. In beide gevallen werden zowel de primaire als de secundaire eindpunten behaald.

Volgens UCB tonen de publicaties aan hoe nauwlettend de ontwikkelingen worden gevolgd door de medische wereld.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen openen overwegend vlak

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een overwegend vlakke opening tegemoet. IG voorziet een openingsverlies van 37 punten voor de Duitse DAX, een plus van 27 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 27 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager na sterke Amerikaanse inkoopdata van maandag, die vrees opriepen voor stevigere renteverhogingen door de Federal Reserve.
 
ISM meldde maandag een sterk cijfer voor de dienstensector, dat zorgen opriep dat de Fed mogelijk meer moet doen om de inflatie terug te dringen.

"De onverwacht sterke cijfers uit de Amerikaanse dienstensector, zorgden ervoor dat de markt nu meer renteverhogingen door de Fed inprijst", aldus analisten van SEB. "Dit drukt de koersen momenteel."

FHN Financial gaf dezelfde analyse. "Het ISM rapport wordt gezien als een signaal dat de economie oververhit is en dat betekent meer verkrapping door de Fed."

OESO hielp niet door te melden dat de inflatie in oktober in de dertig OESO-landen verder is gestegen, naar 10,7 procent. De kerninflatie was stabiel op 7,6 procent.

Dinsdagmiddag bleek nog dat het Amerikaanse handelstekort minder hard oploopt dan voorzien, van 74 miljard dollar in september naar 78 miljard in oktober. Er was gerekend op 80 miljard.

Natixis stelde intussen dat Europa een recessie te wachten staat in 2023, maar die zal waarschijnlijk niet erg diep zijn dankzij alle overheidssteun. "Overheden intervenieren op een betekenisvolle en agressieve manier."

De hoop op een heropening van de Chinese economie gaf wat steun op de beurzen, volgens analist Kenny Wen van KGI Securities in Singapore. "De beurzen zullen volatiel blijven, nu China zich lijkt klaar te maken voor een uiteindelijke heropening van de economie", aldus Wen. "Beleggers laveren tussen winst nemen en kopen op de dip."
 
Bedrijfsnieuws

Adidas was een sterke daler met 2,5 procent. In Frankfurt leverde Fresenius Medical 3,6 procent in. Ook Siemens was een grote daler met ruim 3 procent.

Winnaars waren dunner gezaaid. Nutsbedrijf RWE won 1,5 procent en herverzekeraar Munich Re 1 procent.

In Parijs was Dassault een daler met ruim 3 procent.

Betaalbedrijf Adyen en Worldline leverden 2 tot 3 procent in.

Europese toezichthouders vinden dat Deutsche Bank en Rabobank mededingingsregels schonden bij de handel in staatsleningen, door gevoelige informatie te delen en gecoordineerd te handelen via email en chatrooms tussen 2005 en 2016. Een schikking duurde de toezichthouders te lang dus ligt er nu een voorlopig oordeel. Deutsche Bank daalde 0,8 procent.

UCB blonk aanvankelijk uit in Brussel na een koopadvies van Barclays, maar sloot uiteindelijk toch 0,6 procent in de min. Maandag zette Morgan Stanley juist een verkoopadvies op het aandeel. De twee banken verschillen van mening over het verwachte succes van bimekizumab in de VS.

Euro STOXX 50          3.939,19 (-0,44%)
STOXX Europe 600        438,92 (-0,58%)
DAX                           14.343,19 (-0,72%)
CAC 40                        6.6877,79 (-0,14%)
FTSE 100                    7.521,39 (0,61%)
SMI                               11.109,33 (-0,76%)
AEX                                723,68 (-0,47%)
BEL 20                        3.731,20 (-0,07%)
FTSE MIB                 24.265,45 (-1,15%)
IBEX 35                       8.331,90 (0,00%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag licht hoger. Zij sloten dinsdag nog duidelijk lager op vrees voor meer renteverhogingen na sterke macro-economische cijfers, die erop wijzen dat de economie nog steeds te hard draait.

Het was de vierde verliesdag op rij. Wall Street heeft het lastig sinds het sterke banenrapport van vorige week. Zorgen over een strenger rentebeleid van de Federal Reserve nemen weer toe, nadat beleggers juist waren gaan hopen op kleinere rentestappen. De sterker dan verwachte Amerikaanse economie gooit echter roet in het eten.

"Uiteindelijk doet het er meer toe waar de rente uitkomt dan hoe snel de Fed dit punt bereikt. De krappere arbeidsmarkt en een onstuimig bedrijfsklimaat geven meer kracht aan het kamp dat rekent op 5 procent", volgens analisten van SPI Asset Management.

De federal funds rate staat al op 3,75 tot 4,00 procent. Volgende week woensdag maakt de Fed een nieuw rentebesluit bekend. Gerekend wordt op een verhoging met 50 basispunten.

Commentatoren op MarketEar.com denken dat groot deel van de recente rally vanaf het dieptepunt van half oktober in de S&P komt door beleggers die hun shortposities moesten afdekken. Onderliggend optimisme zou ontbreken. MarketEar.com waarschuwde ook dat de markt minder liquide wordt naarmate Kerstmis nadert.

Op macro-economisch vlak was het rustig, met alleen een Amerikaanse handelsbalans op de rol. Het handelstekort steeg met ruim 5 procent naar ruim 78 miljard dollar. De stijging was minder groot dan analisten hadden verwacht.
 
Bedrijfsnieuws

Alle sectoren gingen omlaag.

NRG Energy verloor 15 procent na de aankondiging van een overname van Vivint Smart Home voor 2,8 miljard dollar.

Textron won 5 procent na een contract voor helicopters van het Amerikaanse leger.

PepsiCo gaat honderden banen schrappen bij zijn Noord-Amerikaanse hoofdkantoor, meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden en interne documenten. Het aandeel sloot 1  procent lager.

GameStop zou zijn begonnen aan een nieuwe ontslagronde, meldde Axios maandagavond op basis van een ingewijde en de geüpdate LinkedIn-profielen van een aantal ontslagen werknemers van GameStop. Axios kon de omvang van de ontslagronde niet bevestigen. GameStop opent woensdagavond de boeken. Het aandeel daalde dinsdag 8,5 procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co gaat een tweede chipfabriek openen in de Amerikaanse staat Arizona, zo meldde zakenzender CNBC. Het zou gaan om een investering van 28 miljard dollar, waar TSMC eerder al 12 miljard investeerde in een fabriek in Arizona. Het is één van de grootste investeringen van een buitenlands bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, volgens de zakenzender, en de grootste in Arizona ooit. Hert aandeel verloor 2,5 procent in New York.

Aandelen van BioVie leverde 11 procent in na studieresultaten voor een potentiële behandeling tegen de ziektes van Parkinson en Alzheimer.

S&P 500 index                   3.941,26 (-1,44%)
Dow Jones index            33.596,34 (-1,03%)
Nasdaq Composite           11.014,89 (-2,00%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag lager. Uit China kwamen tegenvallende cijfers over de export en import in november. In beide gevallen was de terugval veel sterker dan verwacht.

Nikkei 225              27.714,82 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.199,65 (-0,4%)
Hang Seng               19.409,41 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0467. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0645 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,0520 op de borden.

USD/JPY Yen   137,39
EUR/USD Euro  1,0467
EUR/JPY Yen   143,78

MACRO-AGENDA:
04:00 Handelsbalans - November (Chi)
08:00 Industriële productie - Oktober (Dld)
11:00 Economische groei - Derde kwartaal def. (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Campbell Soup - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Oracle - Cijfers tweede kwartaal (VS)
00:00 GameStop - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Chinese export daalt veel harder dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) China heeft in november veel minder geëxporteerd dan was verwacht. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Chinese overheid.

In dollars nam de export van China met 8,7 procent op jaarbasis af. De afname is veel hoger dan de daling van 2,0 procent die de markt had verwacht en het slechtste cijfer sinds mei 2020. 

De Chinese import daalde op jaarbasis met 10,6 procent en ook deze afname is veel groter dan voorzien. Hier hadden economen op een daling met 4,0 procent gerekend. 

Het Chinese handelsoverschot kwam in november uit op 69,84 miljard dollar tegen een verwachting van 78,05 miljard dollar.

Gerekend in yuan steeg de export in november op jaarbasis overigens met 0,9 procent, terwijl de import met 1,1 procent afnam. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 14 december 2022.

WOENSDAG 7 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 8 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

VRIJDAG 9 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

MAANDAG 12 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DINSDAG 13 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

WOENSDAG 14 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street sluit in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag duidelijk lager gesloten op vrees voor meer renteverhogingen na sterke macro-economische cijfers, die erop wijzen dat de economie nog steeds te hard draait.

De S&P500 index verloor 1,4 procent tot 3.941,26 punten. De Nasdaq daalde 2,0 procent tot 11.014,89 punten en de Dow Jones-index verloor 1,0 procent tot 33,596,34 punten.

Het is de vierde verliesdag op rij. Wall Street heeft het lastig sinds het sterke banenrapport van vorige week. Zorgen over een strenger rentebeleid van de Federal Reserve nemen weer toe, nadat beleggers juist waren gaan hopen op kleinere rentestappen. De sterker dan verwachte Amerikaanse economie gooit echter roet in het eten.

"Uiteindelijk doet het er meer toe waar de rente uitkomt dan hoe snel de Fed dit punt bereikt. De krappere arbeidsmarkt en een onstuimig bedrijfsklimaat geven meer kracht aan het kamp dat rekent op 5 procent", volgens analisten van SPI Asset Management.

De federal funds rate staat al op 3,75 tot 4,00 procent. Volgende week woensdag maakt de Fed een nieuw rentebesluit bekend. Gerekend wordt op een verhoging met 50 basispunten.

Commentatoren op MarketEar.com denken dat groot deel van de recente rally vanaf het dieptepunt van half oktober in de S&P komt door beleggers die hun shortposities moesten afdekken. Onderliggend optimisme zou ontbreken. MarketEar.com waarschuwde ook dat de markt minder liquide wordt naarmate Kerstmis nadert.

Op macro-economisch vlak was het rustig, met alleen een Amerikaanse handelsbalans op de rol. Het handelstekort steeg met ruim 5 procent naar ruim 78 miljard dollar. De stijging was minder groot dan analisten hadden verwacht.

De euro/dollar stond op 1,0465. WTI-olie was 3,2 procent goedkoper dan maandag op 74,41 dollar. Maandag daalde de olieprijs ook al 3 procent.

Bedrijfsnieuws 

Alle sectoren gingen omlaag. NRG Energy verloor 15 procent na de aankondiging van een overnmame van Vivint Smart Home voor 2,8 miljard dollar.

Textron won 5 procent na een contract voor helicopters van het Amerikaanse leger.

PepsiCo gaat honderden banen schrappen bij zijn Noord-Amerikaanse hoofdkantoor, meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden en interne documenten. Het aandeel sloot 1  procent lager.

GameStop zou zijn begonnen aan een nieuwe ontslagronde, meldde Axios maandagavond op basis van een ingewijde en de geüpdate LinkedIn-profielen van een aantal ontslagen werknemers van GameStop. Axios kon de omvang van de ontslagronde niet bevestigen. GameStop opent woensdagavond de boeken. Het aandeel daalde dinsdag 8,5 procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co gaat een tweede chipfabriek openen in de Amerikaanse staat Arizona, zo meldde zakenzender CNBC. Het zou gaan om een investering van 28 miljard dollar, waar TSMC eerder al 12 miljard investeerde in een fabriek in Arizona. Het is één van de grootste investeringen van een buitenlands bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, volgens de zakenzender, en de grootste in Arizona ooit. Hert aandeel verloor 2,5 procent in New York.

Aandelen van BioVie leverde 11 procent in na studieresultaten voor een potentiële behandeling tegen de ziektes van Parkinson en Alzheimer.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Wall Street diep in het rood

(ABM FN) De Amerikaanse beurzen  stonden dinsdag duidelijk lager door vrees voor meer renteverhogingen na sterke macro-economische cijfers, die erop wijzen dat de economie nog steeds te hard draait.

De S&P500 index verloor 2 procent tot 3.919,96 punten. De Nasdaq daalde 2,5 procent tot 10.957 punten en de Dow Jones-index verloor 1,5 procent tot 33,426,14 punten.

Maandag sloot Wall Street al lager, voor de derde dag op rij. 
Wall Street heeft het lastig sinds het sterke banenrapport van vorige week. Zorgen over een strenger rentebeleid van de Federal Reserve nemen weer toe, nadat beleggers juist waren gaan hopen op kleinere rentestappen.

"Uiteindelijk doet het er meer toe waar de rente uitkomt dan hoe snel de Fed dit punt bereikt. De krappere arbeidsmarkt en een onstuimig bedrijfsklimaat geven meer kracht aan het kamp dat rekent op 5 procent", volgens analisten van SPI Asset Management.

De federal funds rate staat al op 3,75 tot 4,00 procent. Volgende week woensdag maakt de Fed een nieuw rentebesluit bekend. Gerekend wordt op een verhoging met 50 basispunten.

Commentatoren op MarketEar.com denken dat groot deel van de recente rally vanaf het dieptepunt van half oktober in de S&P komt door beleggers die hun shortposities moesten afdekken. Onderliggend optimisme zou ontbreken. MarketEar.com waarschuwde ook dat de markt minder liquide wordt naarmate Kerstmis nadert.

Op macro-economisch vlak was het rustig, met alleen een Amerikaanse handelsbalans op de rol. Het handelstekort steeg met ruim 5 procent naar ruim 78 miljard dollar. De stijging was minder groot dan analisten hadden verwacht.

De euro/dollar stond op 1,0465. WTI-olie was 3,2 procent goedkoper dan maandag op 74,41 dollar. Maandag daalde de olieprijs ook al 3 procent.

Bedrijfsnieuws 

Alle sectoren gingen omlaag. NRG Energy verloor 15 procent na de aankondiging van een overnmame van Vivint Smart Home voor 2,8 miljard dollar.

Textron won 6 procent na een contract voor helicopters van het Amerikaanse leger.

PepsiCo gaat honderden banen schrappen bij zijn Noord-Amerikaanse hoofdkantoor, meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden en interne documenten. Het aandeel daat ruim 1 procent.

GameStop zou zijn begonnen aan een nieuwe ontslagronde, meldde Axios maandagavond op basis van een ingewijde en de geüpdate LinkedIn-profielen van een aantal ontslagen werknemers van GameStop. Axios kon de omvang van de ontslagronde niet bevestigen. GameStop opent woensdagavond de boeken. Het aandeel daalde dinsdag 9 procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co gaat een tweede chipfabriek openen in de Amerikaanse staat Arizona, zo meldde zakenzender CNBC. Het zou gaan om een investering van 28 miljard dollar, waar TSMC eerder al 12 miljard investeerde in een fabriek in Arizona. Het is één van de grootste investeringen van een buitenlands bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, volgens de zakenzender, en de grootste in Arizona ooit.

Aandelen van BioVie dalen 13 procent na studieresultaten voor een potentiële behandeling tegen de ziektes van Parkinson en Alzheimer. Voorbeurs steeg het aandeel nog 9 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Nationale Bank Belgie waarschuwt voor lege kas

(ABM FN) De Nationale Bank Belgie denkt dat de verliezen tot en met 2027 kunnen oplopen tot 9 miljard euro, wat meer is dan het opgespaarde bufferkapitaal. Dat maakte de centrale bank dinsdag bekend.

Dit betekent dat er geen slotdividend voor 2022 zal ijn.  

In september kondigde de NBB al aan een verlies te zullen moeten nemen dit jaar en een groter verlies volgend jaar in verband met de stijgende beleidsrentes van de Europese Centrale Bank. Hiervoor werden de afgelopen jaren buffers opgebouwd, voor een bedrag van 7,1 miljard euro.

Voor dit jaar wordt het verlies geraamd op 600 miljoen tot 800 miljoen euro. Risico-analyses hebben nu echter laten zien dat er tot en met 2027 boekverliezen kunnen worden verwacht, voordat er weer winst zal worden gemaakt. De verliezen zouden in dit scenario oplopen tot ongeveer 9 miljard euro. 

Uitputting van de buffers is geen risico voor de stabiliteit van een centrale bank, die met een negatieve kaspositie kan werken, benadrukt de NBB.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten na sterke Amerikaanse inkoopdata van maandag, die vrees opriepen voor meer renteverhogingen door de Federal Reserve.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent lager op 438,92 punten. De Duitse DAX daalde 0,7 procent tot 14.343,19 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,1 procent tot 6.687,79 punten. De Britse FTSE daalde 0,6 procent naar 7.521,39 punten.

ISM meldde maandag een sterk cijfer voor de dienstensector, dat zorgen opriep dat de Fed mogelijk meer moet doen om de inflatie terug te dringen.

"De onverwacht sterke cijfers uit de Amerikaanse dienstensector, zorgden ervoor dat de markt nu meer renteverhogingen door de Fed inprijst", aldus analisten van SEB. "Dit drukt de koersen momenteel."

FHN Financial gaf dezelfde analyse. "Het ISM rapport wordt gezien als een signaal dat de economie oververhit is en dat betekent meer verkrapping door de Fed."

OESO hielp niet door te melden dat de inflatie in oktober in de dertig OESO-landen verder is gestegen, naar 10,7 procent. De kerninflatie was stabiel op 7,6 procent.

Dinsdagmiddag bleek nog dat het Amerikaanse handelstekort minder hard oploopt dan voorzien, van 74 miljard dollar in september naar 78 miljard in oktober. Er was gerekend op 80 miljard.

Natixis stelde intussen dat Europa een recessie te wachten staat in 2023, maar die zal waarschijnlijk niet erg diep zijn dankzij alle overheidssteun. "Overheden intervenieren op een betekenisvolle en agressieve manier."

De hoop op een heropening van de Chinese economie gaf wat steun op de beurzen, volgens analist Kenny Wen van KGI Securities in Singapore. "De beurzen zullen volatiel blijven, nu China zich lijkt klaar te maken voor een uiteindelijke heropening van de economie", aldus Wen. "Beleggers laveren tussen winst nemen en kopen op de dip."

De olieprijs daalde. Een januari-future West Texas Intermediate werd 3 procent goedkoper op 74,75 dollar. Brentolie werd 3,1 procent minder duur op 80,13 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,0520. Maandagavond stond er nog 1,0490 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Adidas was een sterke daler met 2,5 procent. In Frankfurt leverde Fresenius Medical 3,6 procent in. Ook Siemens was een grote daler met ruim 3 procent.

Winnaars waren dunner gezaaid. Nutsbedrijf RWE won 1,5 procent en herverzekeraar Munich Re 1 procent.

In Parijs was Dassault een daler met ruim 3 procent.

Betaalbedrijf Adyen en Worldline leverden 2 tot 3 procent in.

Europese toezichthouders vinden dat Deutsche Bank en Rabobank mededingingsregels schonden bij de handel in staatsleningen, door gevoelige informatie te delen en gecoordineerd te handelen via email en chatrooms tussen 2005 en 2016. Een schikking duurde de toezichthouders te lang dus ligt er nu een voorlopig oordeel. Deutsche Bank daalde 0,8 procent.

UCB blonk aanvankelijk uit in Brussel na een koopadvies van Barclays, maar sloot uiteindelijk toch 0,6 procent in de min. Maandag zette Morgan Stanley juist een verkoopadvies op het aandeel. De twee banken verschillen van mening over het verwachte succes van bimekizumab in de VS.

Tussenstand Wall Street

Wall Street daalde ook. De brede S&P 500 index daalde 1,0 procent tot 3.958,19 punten, de Dow Jones index verloor 0,66 procent tot 33.722 punten en de Nasdaq noteerde 1,4 procent lager op 11.086 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Shurgard wordt Britse REIT

(ABM FN) Shurgard Self Storage wordt in maart 2023 een Britse Real Estate Investment Trust worden. Dit maakte de opslagspecialist dinsdagavond nabeurs bekend, na afloop van een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Het voorstel werd goedgekeurd en 93,5 procent van de aandeelhouders van Shurgard was tijdens de vergadering vertegenwoordigd.

Ook alle andere agendapunten werden goedgekeurd.

Door een REIT op Guersney te worden, denkt Shurgard de belastingdruk te verlagen, liet Shurgard in november al weten.

De aandelen zullen aan Euronext Brussel genoteerd blijven.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Bel20 sluit licht lager

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag, na opnieuw een saaie sessie, iets lager gesloten. De Bel20 daalde 0,1 procent op 3.731 punten.

Het is duidelijk dat voorzichtigheid de aandelenmarkten blijft domineren in afwachting van de rentevergaderingen van de Fed en de ECB volgende week.

De Reserve Bank of Australia verhoogde dinsdag de rente opnieuw met 25 basispunten. Meer verhogingen zijn volgens de centrale bank nodig.

Volgens Bernard Keppenne van CBC Banquw "was deze boodschap van de Reserve Bank of Australia een herinnering, voor degenen die het vergeten waren, dat renteverhogingen nog niet voorbij zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de Verenigde Staten, waar het jobrapport en twee andere indicatoren aantonen dat de economie sterk is en verdere renteverhogingen aankan."

Wall Street daalde maandag, nadat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector hoger uitviel dan verwacht.

Tegelijk zei de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, Philip Lane, aan Italiaanse media dat de ECB de rente nog verschillende keren zal moeten verhogen om de stijgende prijzen in toom te houden.

Lane heeft er "redelijk vertrouwen in dat we dichtbij piekinflatie zijn".

In België heeft het Planbureau maandag zijn laatste inflatieprognose bekendgemaakt. Het verwacht een inflatie van 9,6 procent voor het lopende jaar en van 5,3 procent in 2023.

Naast deze renteverhogingen om de inflatie te beteugelen en de economische activiteit af te koelen, bleef de olieprijs onder druk. North Sea Brent olie daalde nog eens ruim 2 procent tot onder de 81 dollar per vat, ondanks de invoering van sancties tegen Russische olie die het wereldwijde aanbod kunnen verstoren.

De euro/dollar noteerde dinsdag min of meer onveranderd op 1,052. Op het obligatiefront stond de Duitse tienjaarsrente op het moment van schrijven 8 basispunten lager op 1,79 procent, terwijl de Belgische tegenhanger met een vergelijkbare looptijd op 2,4 procent stond.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was KBC de grootste stijger met een koerswinst van 1,4 procent.

UCB verloor 0,6 procent, terwijl het aandeel eerder op de dag nog de uitblinker was. Barclays gaf vanmorgen een koopadvies voor UCB, terwijl Morgan Stanley het aandeel maandag op de verkooplijst had gezet. De twee banken zijn het oneens over het succes van bimekizumab in de VS.

Barclays verhoogde ook het koersdoel voor Argenx van 405,00 naar 450,00 euro en handhaafde het Overwogen advies. De aandelen Argenx daalden 0,8 procent naar 372,60 euro.

VGP leverde 4,7 procent in.

In de BelMid won Fagron 1,2 procent. De bekende Nederlandse belegger Geert Schaaij heeft het aandeel van de farmaceut aan zijn lezers aanbevolen. "Er is nu een uitstekende gelegenheid om een belang te nemen in een defensief groeibedrijf tegen een relatief lage waardering," betoogde hij.

Alleen Orange Belgium deed het beter en won 2,0 procent.

Onderaan eindigde Euronav met een koersverlies van 6,6 procent.

In BelSmall won Nyxoah 4,1 procent, terwijl Onward Medical 4,5 procent daalde.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen domineerde het rood opnieuw in New York, waar de brede S&P index met 1,2 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Toezichthouders EU bedreigen advertentiemodel Meta

(ABM FN-Dow Jones) Meta Platforms mag van Europese privacytoezichthouders zijn gebruikers niet vragen om gepersonaliseerde advertenties toe te staan die gebaseerd zijn op hun surfgedrag op internet. Dat zeggen personen die bekend zijn met de situatie volgens The Wall Street Journal.

De uitspraak van de privacywaakhond betekent mogelijk dat Meta minder data mag gebruiken om zulke advertenties te verkopen.

Een raad die alle privacy-toezichthouders van de EU vertegenwoordigt nam maandag een serie besluiten. Platforms van Meta zoals Facebook en Instagram mogen hun gebruiksvoorwaarden niet gebruiken om zulke advertenties te rechtvaardigen, volgens deze besluiten.

De beslissing kan worden aangevochten waardoor deze mogelijk langdurig kan worden opgeschort.

Meta heeft jarenlang gebruikers de mogelijkheid geboden om gepersonaliseerde advertenties te weigeren, voor zover die gebaseerd zijn op hun internetgedrag op andere websites en apps. Maar voor het klikgedrag op de eigen platforms van Meta was die optie er niet - bijvoorbeeld voor de videofilmpjes die iemand aanklikt op Instagram.

Het aandeel Meta daalt dinsdag 5,4 procent. De Nasdaq levert 1,4 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 14 december 2022.

WOENSDAG 7 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 8 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

VRIJDAG 9 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

MAANDAG 12 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DINSDAG 13 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

WOENSDAG 14 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Amerikaanse FTC eist meer info Kroger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission wil meer informatie van Kroger over zijn geplande overname van rivaal Albertsons voor 25 miljard dollar. Dat meldde Kroger dinsdag.

De supermarktreus zegt dat deze stap werd voorzien, omdat toezichthouders goed willen kijken naar een deal die twee van de grootste spelers in de Amerikaanse supermarktwereld verenigt.

Het verzoek verlengt de periode van dertig dagen, die toezichthouders volgens de Amerikaanse mededingingswetgeving standaard krijgen om bezwaren te maken tegen een fusie.

Als de informatie is verstrekt, gaat er opnieuw een termijn van dertig dagen in.

Kroger verwacht de overname nog steeds te kunnen afronden in het begin van 2024. De transactie waardeert Albertsons op 24,6 miljard dollar, inclusief schulden, en werd in oktober aangekondigd. Kroger hoopt na de fusie beter te kunnen concurreren met Walmart en Amazon.com.

Het fusiebedrijf zou een geschatte jaarlijkse omzet van 812 miljard dollar genereren, en een marktaandeel hebben van 13 procent. Walmart heeft 22 procent van de Amerikaanse markt voor boodschappen in handen.

Analisten van JP Morgan schatten in dat de twee bedrijven 7 tot 10 procent van hun winkels moeten verkopen om de toezichthouders gerust te stellen. Meer dan de helft van de Albertsons-winkels staan minder dan vijf mijl van een Kroger-filiaal af.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Wall Street richting voorzichtige opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vlakke tot licht lagere opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel in New York noteren de futures op de S&P 500 fractioneel in het groen, terwijl de Dow Jones index licht terrein verliest.

Wall Street heeft het lastig sinds het sterke banenrapport van vorige week. Hierdoor zijn de zorgen over het strenge rentebeleid van de Federal Reserve weer toegenomen, terwijl beleggers de afgelopen tijd juist hoopten op kleinere rentestappen.

"Uiteindelijk doet het er meer toe waar de rente uitkomt en niet zozeer hoe snel de Fed dit punt bereikt. De krapper dan verwachte arbeidsmarkt in combinatie met een onstuimig bedrijfsklimaat, geeft meer slagkracht aan het kamp dat rekent op een rente van 5 procent", volgens analisten van SPI Asset Management.

De federal funds rate staat momenteel op 3,75 tot 4,00 procent. Volgende week woensdag maakt de Fed een nieuw rentebesluit bekend. Gerekend wordt op een verhoging met 50 basispunten.

Verwijzend naar een grafiek van de S&P 500, suggereren commentatoren op MarketEar.com dat een groot deel van de recente rally vanaf het dieptepunt van half oktober werd aangejaagd door beleggers die hun shortposities moesten afdekken. Er zou geen sprake zijn van een bullish fundament. MarketEar.com waarschuwde ook dat de markt steeds minder liquide wordt naarmate Kerstmis nadert.

Op macro-economisch vlak is het vandaag rustig, met alleen een Amerikaanse handelsbalans op de rol. In oktober daalde de export met 0,7 procent op maandbasis en steeg de import met 0,6 procent. Het handelstekort steeg met ruim 5 procent naar ruim 78 miljard dollar. Daarmee was de stijging wel minder groot dan analisten hadden verwacht.

De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 1,0518. WTI-olie is meer dan een procent goedkoper ten opzichte van maandag.

Bedrijfsnieuws

PepsiCo gaat honderden banen schrappen bij zijn Noord-Amerikaanse hoofdkantoor, meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden en interne documenten. Het aandeel reageert voorbeurs nauwelijks op het nieuws.

GameStop zou zijn begonnen aan een nieuwe ontslagronde, meldde Axios maandagavond op basis van een ingewijde en de geüpdate LinkedIn-profielen van een aantal ontslagen werknemers van GameStop. Axios kon de omvang van de ontslagronde niet bevestigen. GameStop opent woensdagavond de boeken. Het aandeel gaat vanmiddag een groene opening tegemoet.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co gaat een tweede chipfabriek openen in de Amerikaanse staat Arizona, zo meldde zakenzender CNBC. Het zou gaan om een investering van 28 miljard dollar, waar TSMC eerder al 12 miljard investeerde in een fabriek in Arizona. Het is één van de grootste investeringen van een buitenlands bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, volgens de zakenzender, en de grootste in Arizona ooit.

Aandelen van BioVie stijgen voorbeurs 9 procent na het bekendmaken van positieve studieresultaten voor een potentiële behandeling tegen de ziektes van Parkinson en Alzheimer.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten. De S&P 500 index daalde 1,8 procent tot 3.998,84 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 33.947,10 punten en de Nasdaq sloot 1,9 procent lager op 11.239,94 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Amerikaanse handelstekort stijgt minder hard dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in oktober minder hard gestegen dan verwacht. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel.

Het tekort steeg van een herziene 74,1 miljard in september naar 78,2 miljard in oktober. Vooraf werd door analisten gerekend op 80,0 miljard.

De export daalde in oktober met 0,7 procent 256,6 miljard dollar, terwijl de import met 0,6 procent steeg tot 334,8 miljard dollar.

Het tekort met China daalde met 6,0 miljard tot 26,1 miljard dollar. Het tekort met de Europese Unie steeg met 7,1 miljard tot 23,1 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: kleine winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs noteert dinsdagmiddag een winst van 0,3 procent op 3.745,38 punten.

Het is een rustige dag in Brussel, met weinig richtinggevend nieuws.

In de sterindex gaat UCB aan de leiding met een koerswinst van 1,5 procent. Barclays gaf een koopaanbeveling voor UCB, nadat Morgan Stanley maandag juist een verkoopadvies gaf.

Aperam en Ageas winnen rond een procent. Sofina en Proximus daarentegen verliezen 1,5 en 2 procent, terwijl VGP zelfs 3 procent goedkoper wordt.

Op de tweede lijn wint Fagron ruim 2 procent. De bekende Nederlandse belegger Geert Schaaij tipte het aandeel aan zijn lezers. "Momenteel doet zich een mooie kans voor om tegen een relatief lage waardering een belang te nemen in een defensief groeibedrijf."

Tegenover de winst van Fagron staat een verlies van bijna 5 procent voor Econocom en Euronav.

Nyxoah en Biocartis winnen in de Bel Small 5,5 en 2 procent, terwijl Onward bijna 4 procent daalt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Deutsche Bank en Rabo verdacht van schenden mededinging in obligatiehandel

(ABM FN-Dow Jones) Deutsche Bank en Rabobank hebben mededingingsregels geschonden bij de handel in staatsobligaties in euro's. Dit meldde de Europese Commissie dinsdag op basis van een eerste onderzoek.

Volgens de Commissie hebben de banken tussen 2005 en 2016 via hun handelaren gevoelige informatie gedeeld en gecoördineerd gehandeld, vooral via email en chatrooms.

Indien de voorlopige onderzoeksresultaten worden bevestigd, dan hebben Deutsche Bank en Rabobank de regels overtreden.

Aanvankelijk wilde de Commissie een schikking treffen met de twee banken, maar gebrek aan vooruitgang maakte dat de EC besloot de normale procedure te volgen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Oeso ziet inflatie in oktober verder stijgen

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie in landen in het Oeso-gebied is in oktober verder opgelopen. Dit meldde de denktank uit Parijs dinsdag.

De inflatie kwam uit op 10,7 procent op jaarbasis. In september bedroeg de inflatie 10,5 procent.

In 18 van de 38 Oeso-landen kwam de inflatie in oktober uit op dubbelcijferige percentages.

Voor voedselprijzen gold een stijging van 16,1 procent tegen 15,3 procent een maand eerder. Dit is het hoogste percentage sinds mei 1974.

De prijzen voor energie liepen op jaarbasis met 28,1 procent op. In september was dit 28,8 procent. In 13 Oeso-landen stegen de energieprijzen met meer dan 30 procent.

De kerninflatie van de Oeso-regio kwam in oktober uit op 7,6 procent, gelijk aan een maand eerder.

In de landen die deel uitmaken van de G20 bleef de inflatie in oktober op 9,5 procent staan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag lager in afwachting van de mate waarin de goede Amerikaanse inkoopdata doorwerken op het rentebeleid van de Federal Reserve, die volgende week met een rentebesluit naar buiten komt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 0,6 procent op 439,10 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,2 procent naar 14,423,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,5 procent met een stand van 6.665,78 punten. De Britse FTSE daalde 0,4 procent naar 7.539,34 punten.

"De onverwacht sterke cijfers uit de Amerikaanse dienstensector, zorgden ervoor dat de markt nu meer renteverhogingen door de Fed inprijst", aldus analisten van SEB. "Dit drukt de koersen momenteel."

Tegelijk geeft de hoop op een heropening van de Chinese economie wat steun op de beurzen, zo stelde analist Kenny Wen van KGI Securities in Singapore. "De beurzen zullen volatiel blijven, nu China zich lijkt klaar te maken voor een uiteindelijke heropening van de economie", aldus Wen. "Beleggers laveren tussen winst nemen en kopen op de dip."

Olie werd dinsdag iets goedkoper. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent in het rood op 76,14 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 81,75 dollar werd betaald, een daling van 1,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0499. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0487 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0490 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

In Parijs werd de lijst van minnen aangevoerd door het de koers van het aandeel Eurofins Scientific, dat 2,2 procent inleverde. De sterkste plus was weggelegd voor de koers van het aandeel Bouygues dat 1,1 procent steeg,

In Frankfurt daalde de koers van het aandeel Fresenius MedicalCare het meeste, met een verlies van 3,3 procent en won het aandeel PUMA het meest, met een winst van 1,1 procent.

Zowel in Parijs als in Frankfurt waren de koerswinsten veruit in de minderheid.

In Brussel was de koers van het aandeel UCB een uitblinker na een koopadvies van Barclays. Maandag zette Morgan Stanley juist een verkoopadvies op het aandeel UCB. De twee banken verschillen van mening over het succes van bimekizumab in de VS. Het aandeel steeg 1,9 procent in koers. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 1,8 procent tot 3.998,84 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 33.947,10 punten en de Nasdaq sloot 1,9 procent lager op 11.239,94 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

TSMC investeert opnieuw tientallen miljarden in VS - media

(ABM FN-Dow Jones) Taiwan Semiconductor Manufacturing Co kondigt dinsdag aan dat het een tweede chipfabriek gaat openen in de Amerikaanse staat Arizona. Dit meldde zakenzender CNBC.

Het zou gaan om een investering van 28 miljard dollar, waar TSMC eerder al 12 miljard investeerde in een fabriek in Arizona. Het is één van de grootste investeringen van een buitenlands bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, volgens de zakenzender, en de grootste in Arizona ooit.

Het Taiwanese bedrijf zal ook bekendmaken dat het meer geavanceerde chips gaat produceren dan eerder aangekondigd, aldus CNBC.

De twee fabrieken kunnen samen voldoende chips produceren om aan de jaarlijkse vraag in de VS te voldoen van zo'n 600.000 wafers, citeerde CNBC Ronnie Chatterji van de National Economic Council, die zich bezig houdt met de implementatie van de CHIPS and Science Act.

Deze wet werd in augustus aangenomen door het Amerikaans Congres.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Correctie: UCB voert Bel20 aan

(ABM FN) De Brusselse beurs noteert dinsdag aan het einde van de voormiddag 0,3 procent hoger op 3.743,38 punten.

Koploper is UCB, dat maandag nog een verkoopadvies kreeg, maar vandaag weer een koopaanbeveling.

Verder is het een rustige dag, met zowel de bedrijfsagenda als de macro-agenda min of meer leeg.

Goede cijfers over de Amerikaanse economie brengen beleggers aan het twijfelen of de Federal Reserve inderdaad minder agressief de rente zal gaan verhogen.

"De onverwacht sterke cijfers uit de Amerikaanse dienstensector, zorgden ervoor dat de markt nu meer renteverhogingen door de Fed inprijst", aldus analisten van SEB. "Dit drukt de koersen momenteel." 

Tegelijk geeft de hoop op een heropening van de Chinese economie wat steun op de beurzen, zo stelde analist Kenny Wen van KGI Securities in Singapore. "De beurzen zullen volatiel blijven, nu China zich lijkt klaar te maken voor een uiteindelijke heropening van de economie", aldus Wen. "Beleggers laveren tussen winst nemen en kopen op de dip."

De euro/dollar handelt op 1,0499.

Stijgers en dalers

In de sterindex gaat onder meer UCB aan de leiding na een koopadvies van Barclays. Maandag zette Morgan Stanley juist een verkoopadvies op UCB. De twee banken verschillen van mening over het succes van bimekizumab in de VS. Het aandeel stijgt 1,5 procent.

Verder winnen Umicore en Ageas 1,7 en 1,2 procent. Colruyt en VGP dalen 1,5 en 1,7 procent.

Op de tweede lijn wint Fagron 2,7 procent. De bekende Nederlandse belegger Geert Schaaij tipte het aandeel aan zijn lezers. "Momenteel doet zich een mooie kans voor om tegen een relatief lage waardering een belang te nemen in een defensief groeibedrijf."

Tegenover de winst van Fagron staat een verlies van 3,5 procent voor Econocom.

Nyxoah en Jensen winnen in de Bel Small 3,5 en 3,4 procent, terwijl Onward 3,7 procent daalt.

Correctie: om juiste stand Bel20 te melden.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: UCB voert Bel20 aan

(ABM FN) De Brusselse beurs noteert dinsdag aan het einde van de voormiddag 0,3 procent hoger op 725,20 punten.

Koploper is UCB, dat maandag nog een verkoopadvies kreeg, maar vandaag weer een koopaanbeveling.

Verder is het een rustige dag, met zowel de bedrijfsagenda als de macro-agenda min of meer leeg.

Goede cijfers over de Amerikaanse economie brengen beleggers aan het twijfelen of de Federal Reserve inderdaad minder agressief de rente zal gaan verhogen.

"De onverwacht sterke cijfers uit de Amerikaanse dienstensector, zorgden ervoor dat de markt nu meer renteverhogingen door de Fed inprijst", aldus analisten van SEB. "Dit drukt de koersen momenteel." 

Tegelijk geeft de hoop op een heropening van de Chinese economie wat steun op de beurzen, zo stelde analist Kenny Wen van KGI Securities in Singapore. "De beurzen zullen volatiel blijven, nu China zich lijkt klaar te maken voor een uiteindelijke heropening van de economie", aldus Wen. "Beleggers laveren tussen winst nemen en kopen op de dip."

De euro/dollar handelt op 1,0499.

Stijgers en dalers

In de sterindex gaat onder meer UBC aan de leiding na een koopadvies van Barclays. Maandag zette Morgan Stanley juist een verkoopadvies op UCB. De twee banken verschillen van mening over het succes van bimekizumab in de VS. Het aandeel stijgt 1,5 procent.

Verder winnen Umicore en Ageas 1,7 en 1,2 procent. Colruyt en VGP dalen 1,5 en 1,7 procent.

Op de tweede lijn wint Fagron 2,7 procent. De bekende Nederlandse belegger Geert Schaaij tipte het aandeel aan zijn lezers. "Momenteel doet zich een mooie kans voor om tegen een relatief lage waardering een belang te nemen in een defensief groeibedrijf."

Tegenover de winst van Fagron staat een verlies van 3,5 procent voor Econocom.

Nyxoah en Jensen winnen in de Bel Small 3,5 en 3,4 procent, terwijl Onward 3,7 procent daalt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Barclays zet UCB op kooplijst

(ABM FN) Barclays heeft dinsdag het advies voor UCB verhoogd van Gelijkgewogen naar Overwogen met een koersdoelverhoging van 80,00 naar 120,00 euro.

Zodra er duidelijkheid is over de Amerikaanse lancering van bimekizumab, verwachten de analisten van Barclays een sterke koersreactie, nadat 2022 opnieuw een 'annus horribilis' was. Nadat de Amerikaanse lancering afgelopen mei vertraging opliep, is het aandeel UCB stevig onder druk komen te staan. Dat betekende ook een verslechtering van de vooruitzichten voor 2023 voor zowel de omzet als de winst.

Maar de bodem van alle ellende is nu wel bereikt, denkt analist Charles Pitman. De analist denkt dat bimekizumab medio 2023 beschikbaar zal zijn voor Amerikaanse patiënten.  Pitman denkt dat het middel een piekomzet van 3,5 miljard euro kan realiseren, 0,2 miljard euro meer dan Barclays eerder verwachtte.

Het aandeel UCB wint dinsdag 2,3 procent op 73,20 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Barclays verhoogt koersdoel Argenx

(ABM FN) Barclays heeft dinsdag het koersdoel voor Argenx verhoogd van 405,00 naar 450,00 euro bij handhaving van het Overwogen advies.

Volgens analisten van Barclays is Argenx in de afgelopen jaren één van de succesverhalen gebleken binnen de Europese biotechsector, vooral sinds de lancering van Vyvgart, dat in het eerste jaar 400 miljoen dollar aan omzet zal opleveren bij de behandeling van spierziekte Myasthenia Gravis.

Recent zijn er wel wat zorgen over de risico-rendementsverhouding van het aandeel in aanloop naar de eerste resultaten voor CIDP in het eerste kwartaal van 2023. Na een analyse van de potentie van Vyvgart voor de behandeling van de spierziekte CIDP, blijft Barclays desalniettemin optimistisch over Argenx.

Het aandeel Argenx steeg dinsdagochtend met 0,6 procent tot 377,30 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Beursblik: ING op favorietenlijst JPMorgan

(ABM FN-Dow Jones) JPMorgan heeft dinsdag de favorietenlijst voor Europese banken vernieuwd en een plaatsje ingeruimd voor ING.

De analisten blijven terughoudend over Europese banken. De verhouding tussen de risico's en het verwachte rendement is lang niet zo aantrekkelijk als in het verleden, zo oordeelden zij.

Wel is JPMorgan te spreken over ING, naast UBS en Deutsche Kreditbank, terwijl banken als Handelsbanken en SEB volgens de analisten beter vermeden kunnen worden. Ook vermijdt JPMorgan Britse en Zweedse banken, vanwege de zorgen over de kwaliteit van de activa, terwijl bij Spaanse banken de opwaartse potentie in de nettorentebaten al in de koers is ingeprijsd.

Het aandeel ING daalde dinsdagochtend licht tot 11,35 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Video: Groeiaandelen spoedig weer koopwaardig

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel waarde-aandelen momenteel iets beter presteren dan groei-aandelen nadert er een ommekeer. Dit zegt Bob Homan, Hoofd Investment Office ING, voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5.

"Op dit moment hebben we nog een voorkeur voor wat meer waarde-aandelen en zijn dan ook overwogen in de sectoren energie, financiële waarden en ook gezondheidszorg", aldus Homan.

Maar ergens tussen nu en drie maanden moet de belegger volgens Homan meer gaan kijken naar groei-aandelen. Het is volgens de expert van ING echter lastig bepalen wanneer dat moment er precies komt. "Een beetje op gevoel timen", aldus Homan.

Interessant worden dan bijvoorbeeld de halfgeleideraandelen, en dan vooral die zijn afgestraft, zoals Nvidia.

"Dus nu nog wat waarde, maar snel draaien", adviseert Homan.

Klik hier voor: groeiaandelen spoedig weer koopwaardig.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: kleine winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag met een heel kleine winst gestart. Kort na de openingsbel steeg de Bel20 index 0,1 procent naar 3.738,62 punten.

De uitblinker in de sterindex was UCB met een koerswinst van 2,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group zag vandaag Barclays een koopadvies voor UCB afgegeven, terwijl Morgan Stanley het aandeel maandag juist op de verkooplijst plaatste. 

Verder wonnen AB InBev 0,5 procent en Aperam ook een half procent.

VGP en Sofina waren met verliezen van 0,8 en 1,6 procent de sterkste dalers.

Op de tweede lijn won Fagron 0,8 procent. De bekende Nederlandse belegger Geert Schaaij tipte het aandeel aan zijn lezers. Euronav daarentegen verloor 3,5 procent.

Bij de kleinere aandelen won Nyxoah 3,5 procent en Jensen Group 3,4 procent. Onward Medical daalde 3,1 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Duitse fabrieksorders stijgen sterker dan verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse fabrieksorders zijn in oktober sterker gestegen dan verwacht. Dit bleek dinsdag uit cijfers van statistiekbureau Destatis.

De orders in oktober, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, stegen met 0,8 procent op maandbasis, tegen een herziene daling van 2,9 procent in september, waar eerder een min van 4,0 procent voor was berekend. 

De prognose van economen duidde voor oktober op een stijging met slechts 0,2 procent.

Terwijl de binnenlandse orders met 1,9 procent op maandbasis afnamen, stegen de buitenlandse orders met 2,5 procent in oktober. 

Op jaarbasis liepen de fabrieksorders in oktober met 3,2 procent terug, na een min van 9,8 procent in september. Daarvoor stond aanvankelijk een daling van 10,8 procent genoteerd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Bel20 wacht vermoedelijk lagere opening

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht lager van start, na de forse verliezen op Wall Street maandagavond.

Futures op de Euro Stoxx 50 index wijzen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van enkele tienden van een procent.

Maandag startte de Bel20 de handelsweek al terughoudend met een verlies van een half procent op een slotstand van 3.733 punten. Op Wall Street noteerde hoofdgraadmeter S&P 500 maandagavond bij de slotzoemer 1,8 procent lager.

Een volgens ISM sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse dienstensector in november wakkerde de vrees onder beleggers aan dat de Federal Reserve later deze maand de rente toch wat agressiever zal verhogen, in een poging om de inflatie te beteugelen. De cijfers volgden op een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport, dat vrijdag werd prijsgegeven.

De rente op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie steeg maandag in reactie op de cijfers over de dienstensector met 10 basispunten naar 3,60 procent, terwijl aandelen in de uitverkoop gingen, waarbij tech het relatief zwaar te verduren kreeg.

"Het is duidelijk dat de aandelenmarkten een eindejaarsrally willen inzetten, maar dat is erg afhankelijk van het onder controle krijgen van de inflatie", zei vermogensbeheerder Peter Essele van Commonwealth Financial Network. 

Na een toespraak vorige week woensdag van Fed-voorzitter Jerome Powell kregen beleggers nog de indruk dat de Federal Reserve een renteverhoging met 50 basispunten volgende week woensdag  passend zou vinden. Dat zou een stapje terug zijn van een reeks van vier opeenvolgende verhogingen met 75 basispunten.

Techbeurs Nasdaq, extra gevoelig voor rentebewegingen, steeg afgelopen woensdag na de opmerkingen van Powell nog met 4,4 procent. In het lopende jaar bedraagt het verlies nu ruim 28 procent. 

Vanochtend verhoogde de Reserve Bank of Australia voor de derde keer op rij de rente met 25 basispunten, naar 3,10 procent. De Australische dollar veerde op na het rentebesluit.

De bank gaf dinsdag opnieuw aan dat de inflatie nog altijd hoog is, met in oktober 6,9 procent. De RBA verwacht dan ook dat de komende tijd de rente verder omhoog gaat.

De beurs in Sydney daalde vanochtend met een half procent, terwijl Hongkong en Seoel ongeveer een procent prijsgeven. De beurs in Tokio bleef wel in de plus, met een koerswinst van enkele tienden van een procent. 

De Amerikaanse olie-future noteert daarnaast vanochtend vlak, na een daling van bijna vier procent maandagavond in New York naar 76,93 dollar per vat. Daarmee noteert de future maar nipt boven de laagste stand van 20022, die begin vorige week werd neergezet.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg, en ook bedrijfscijfers blijven achterwege. 

Bedrijfsnieuws

Oprichter François Fornieri liet Mithra weten dan zijn belang in het bedrijf door verwatering onder de 20 procent is gedaald.

Agfa Radiology Solutions zal wereldwijd de prijzen voor zijn medische producten verhogen. De prijsverhogingen starten bij 5 procent en kunnen oplopen tot boven de 10 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde maandag 1,8 procent tot 3.998,84 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 33.947,10 punten en de Nasdaq sloot 1,9 procent lager op 11.239,94 punten.  

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

AMC benoemt interim-CEO

(ABM FN-Dow Jones) AMC Networks heeft bestuursvoorzitter James Nolan aangesteld als interim-CEO van het bedrijf. Dit maakte AMC maandagavond laat bekend.

De benoeming volgt op het vertrek van CEO Christina Spade vorige week. Spade heeft slechts drie maanden bij AMC gewerkt.

Nolan zal tot 6 maart als interim-CEO aan de slag gaan, of totdat het bedrijf een permanente CEO heeft gevonden.

Vorige week zei AMC te verwachten 350 tot 475 miljoen dollar aan reorganisatiekosten te moeten maken, onder meer vanwege een grote ontslagronde. Hierdoor ontvangt Nolan ook geen extra compensatie voor zijn benoeming.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Australie verhoogt rente voor derde keer met 25 basispunten

(ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Australië heeft de rente met nog eens 25 basispunten verhoogd, nu naar 3,10 procent. Dit bleek dinsdag uit het nieuwste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia.

Het is de derde keer dat de bank de rente met 25 basispunten verhoogt, nadat het eerder een reeks van vier renteverhogingen van elk 50 basispunten had ingezet. De bank betoogde ook deze keer dat met een verhoging van nu 25 basispunten er meer evenwicht tussen vraag en aanbod komt.

De bank gaf dinsdag opnieuw aan dat de inflatie nog altijd hoog is, met in oktober 6,9 procent. De RBA verwacht dan ook dat de komende tijd de rente verder omhoog gaat.

Volgens de RBA moet er meer evenwicht komen tussen vraag en aanbod. De bank verwacht dat de komende tijd de vraag van huishoudens minder wordt, hoewel niet duidelijk is wanneer dat het geval zal zijn en hoelang deze vertraging aanhoudt.

Het beleidsorgaan verwacht voor de komende maanden nog een verdere stijging van de inflatie, met een piek van circa 8 procent. Voor volgend jaar verwacht de bank dan een afkoeling van de inflatie, door minder vraag, afnemende verstoringen in de aanvoerketen en dalende prijzen van sommige grondstoffen.

Voor 2024 wordt rekening gehouden met een inflatie van licht boven de 3 procent. De RBA streeft naar een inflatie van 2 tot 3 procent.

De Australische economie houdt volgens de bank de solide groei vast. Voor 2023 en 2024 gaat de bank uit van een groei van de economie van 1,5 procent.

De arbeidsmarkt is nog altijd krap met een werkloosheid die in oktober daalde naar 3,4 procent. Dit is het laagste percentage sinds 1974. Het aantal vacatures staat op een zeer hoog peil, ofschoon er zich enige afkoeling aftekent. De lonen lijken met een krappe arbeidsmarkt en de inflatie verder te stijgen. Dit is een belangrijk punt van aandacht voor de bank, omdat het een opwaartse loonspiraal wil voorkomen.

De Australische dollar steeg dinsdag 0,5 procent naar 0,6730 Amerikaanse dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 28 punten voor de Duitse DAX, een min van 20 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 9 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten. Zij daalden, nadat een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport op vrijdag de twijfel deed rijzen over het tempo waarin de Amerikaanse centrale bank zijn renteverhogingen zal versoepelen.

"De gedachte is dat deze cijfers de Amerikaanse centrale bank wel onder druk moeten zetten om de rente verder en langer te verhogen", zei ING, eraan toevoegend daar vraagtekens bij te plaatsen. "Het belangrijkste doel van de Fed is op dit moment de inflatie omlaag te brengen, wat nu al in gang is gezet. Daar verandert het arbeidsrapport van november weinig aan", aldus de bank.

De markt haalde maandag steun uit het nieuws dat de Chinese autoriteiten stappen hebben ondernomen om het strikte coronavirusbeleid te versoepelen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de dienstensector in de eurozone in november iets meer is gekrompen dan een maand eerder. De index daalde van 48,6 naar 48,5. In Duitsland nam de krimp eveneens toe, terwijl de activiteit in de dienstensector van Frankrijk omsloeg van groei naar krimp. In Italië vertraagde de krimp juist, terwijl de krimp in Spanje omslag naar groei. De Britse dienstensector is in november net zo sterk gekrompen als een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Research heeft Ahold Delhaize getipt als de meeste evenwichtige beleggingen onder de Europese foodretailers. Het koersdoel ging wel omlaag bij een gehandhaafd Overwogen advies. JPMorgan was ook positief over Tesco. Ahold Delhaize daalde 0,7 procent en Tesco won 0,7 procent.

Kepler Cheuvreux heeft het advies voor JDE Peet's verlaagd van 38,00 naar 35,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Het wordt moeilijker om de prijzen in Europa te blijven verhogen, omdat de prijzen van groene koffiebonen dalen, terwijl de volumes onder druk staan, nadat de coronacrisis de vraag sterk liet stijgen. Het aandeel JDE Peet's stond vorige week ook al onder druk. Het aandeel noteerde 2,9 procent lager.

Aandelen van Credit Suisse stegen maandag 2,9 procent. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

In Frankfurt won Siemens Energy 4,4 procent, Deutsche Bank en Porsche noteerden 2,5 procent hoger. Bayer verloor 3,4 procent.

In Parijs steeg Saint-Gobain 1,9 procent, terwijl Worldline 4,5 procent verloor.

Euro STOXX 50          3.956,53 (-0,5%)
STOXX Europe 600       441,47 (-0,4%)
DAX                    14.447,61 (-0,6%)
CAC 40                 6.696,96 (-0,7%)
FTSE 100               7.567,54 (+0,2%)
SMI                    11.194,67 (0,0%)
AEX                    727,09 (-0,5%)
BEL 20                 3.733,99 (-0,5%)
FTSE MIB               24.547,84 (-0,3%)
IBEX 35                8.370,10 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

Amerikaanse aandelenmarkten sloten maandag lager, waarbij de focus bleef liggen op het rentebeleid van de Federal Reserve, nadat een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport de twijfel deed rijzen over het tempo waarmee de Amerikaanse centrale bank zijn renteverhogingen zal versoepelen.

"De arbeidsmarkt in de VS is niet afgekoeld zoals gehoopt, maar blijkt vrij robuust", zei marktanalist Salah Bouhmidi van IG. "Geen goed nieuws voor de renteoptimisten", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken in oktober op maandbasis met 1,0 procent zijn gestegen.

Daarnaast kreeg de markt een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector te verwerken. Volgens ISM is de activiteit in de Amerikaanse dienstensector onverwacht harder gegroeid. De index steeg van 54,4 naar 56,5. S&P Global rapporteerde echter een krimp in activiteit in de dienstensector, waarbij de index daalde van 47,8 naar 46,2.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 3,8 procent, ofwel 3,05 dollar, lager op 76,93 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS slechts handelsdata geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Chinese aandelen met een notering in New York stegen maandag in eerste instantie sterk, nu China de coronamaatregelen verder versoepelt. Gedurende het verloop van de dag vervlogen de winsten echter grotendeels. Alibaba sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger, terwijl Nio circa 2,0 procent verloor.

Ook casino-aandelen deden het goed. Het versoepelen van de strenge covidregels is positief voor gokparadijs Macau. Wynn Resorts steeg 0,5 procent.

Aandelen van Credit Suisse met een Amerikaanse notering noteerden maandag 1,2 procent lager. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

Kledingbedrijf VF Corp, bekend van merken als Vans, Eastpak en Timberland, daalde 11,5 procent na een outlookverlaging en het vertrek van de CEO.

Exxon Mobil verloor 2,9 procent en Chevron daalde 2,6 procent, dankzij de lagere olieprijs.

S&P 500 index              3.998,84 (-1,8%)
Dow Jones index            33.947,10 (-1,4%)
Nasdaq Composite           11.239,94 (-1,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend lager.

Nikkei 225                     27.895,42 (+0,3%)
Shanghai Composite      3.210,49 (-0,1%)
Hang Seng                    19.288,21 (-1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0494. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0490 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0507 op de borden.

USD/JPY Yen   136,96
EUR/USD Euro  1,0494
EUR/JPY Yen   143,72

MACRO-AGENDA:
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:00 Fabrieksorders - Oktober (Dld)
14:30 Handelsbalans - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Prosus - Beleggersdag (NL)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 13 december 2022.

DINSDAG 6 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

WOENSDAG 7 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 8 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

VRIJDAG 9 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

MAANDAG 12 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DINSDAG 13 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Wall Street lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,8 procent tot 3.998,84 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 33.947,10 punten en de Nasdaq sloot 1,9 procent lager op 11.239,94 punten.    

Amerikaanse aandelenmarkten noteerden maandag lager, waarbij de focus bleef liggen op het rentebeleid van de Federal Reserve, nadat een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport de twijfel deed rijzen over het tempo waarmee de Amerikaanse centrale bank zijn renteverhogingen zal versoepelen.

"De arbeidsmarkt in de VS is niet afgekoeld zoals gehoopt, maar blijkt vrij robuust", zei marktanalist Salah Bouhmidi van IG. "Geen goed nieuws voor de renteoptimisten", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken in oktober op maandbasis met 1,0 procent zijn gestegen.

Daarnaast kreeg de markt een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector te verwerken. Volgens ISM is de activiteit in de Amerikaanse dienstensector onverwacht harder gegroeid. De index steeg van 54,4 naar 56,5. S&P Global rapporteerde echter een krimp in activiteit in de dienstensector, waarbij de index daalde van 47,8 naar 46,2.

De euro/dollar noteerde op 1,0490. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0563 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0538 op de borden. 

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 3,8 procent, ofwel 3,05 dollar, lager op 76,93 dollar op de New York Mercantile Exchange.    

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS slechts handelsdata geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Chinese aandelen met een notering in New York stegen maandag in eerste instantie sterk, nu China de coronamaatregelen verder versoepelt. Gedurende het verloop van de dag vervlogen de winsten echter grotendeels. Alibaba sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger, terwijl Nio circa 2,0 procent verloor.

Ook casino-aandelen deden het goed. Het versoepelen van de strenge covidregels is positief voor gokparadijs Macau. Wynn Resorts steeg 0,5 procent.

Aandelen van Credit Suisse met een Amerikaanse notering noteerden maandag 1,2 procent lager. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

Kledingbedrijf VF Corp, bekend van merken als Vans, Eastpak en Timberland, daalde 11,5 procent na een outlookverlaging en het vertrek van de CEO.

Exxon Mobil verloor 2,9 procent en Chevron daalde 2,6 procent, dankzij de lagere olieprijs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, nadat sterke Amerikaanse macro-data de waarschijnlijkheid van verdere renteverhogingen door de Federal Reserve voedden.

Eerder op de dag noteerde de prijs voor een vat ruwe olie nog fors hoger, nadat de EU een akkoord bereikte over een prijsplafond voor Russische olie en OPEC+ zijn productieverlaging handhaafde.

De EU bereikte vrijdag een akkoord over een limiet van 60 dollar voor een vat Russische olie, wat de weg vrijmaakte voor de G7 om het prijsplafond te lanceren. 

Het prijsplafond verbiedt westerse bedrijven om Russische olie te verzekeren, financieren of verzenden, tenzij de olie onder de 60 dollar per vat wordt verkocht.

Hiermee blijft Russische olie beschikbaar, maar kan Moskou de opbrengst niet zo makkelijk inzetten om de oorlog in Oekraïne te financieren. 

Oliekartel OPEC en diens partnerlanden handhaafden hun productieverlaging en besloten zondag 2 miljoen vaten olie per dag minder te blijven produceren.

De markt haalde steun uit het nieuws dat de Chinese autoriteiten stappen hebben ondernomen om het strikte coronavirusbeleid te versoepelen.

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 3,8 procent, ofwel 3,05 dollar, lager op 76,93 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Europese beurzen overwegend lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 441,47 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 14.447,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 6.696.96 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.567,54 punten.

De meest Europese beurzen daalden maandag, nadat een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport de twijfel deed rijzen over het tempo waarmee de Amerikaanse centrale bank zijn renteverhogingen zal versoepelen.

"De gedachte is dat deze cijfers de Amerikaanse centrale bank wel onder druk moeten zetten om de rente verder en langer te verhogen", zei ING, eraan toevoegend daar vraagtekens bij te plaatsen. "Het belangrijkste doel van de Fed is op dit moment de inflatie omlaag te brengen, wat nu al in gang is gezet. Daar verandert het arbeidsrapport van november weinig aan", aldus de bank.

De markt haalde maandag steun uit het nieuws dat de Chinese autoriteiten stappen hebben ondernomen om het strikte coronavirusbeleid te versoepelen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de dienstensector in de eurozone in november iets meer is gekrompen dan een maand eerder. De index daalde van 48,6 naar 48,5. In Duitsland nam de krimp eveneens toe, terwijl de activiteit in de dienstensector van Frankrijk omsloeg van groei naar krimp. In Italië vertraagde de krimp juist, terwijl de krimp in Spanje omslag naar groei. De Britse dienstensector is in november net zo sterk gekrompen als een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,0507. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0515 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0538 op de borden.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. WTI-olie noteerde maandag tot 0,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Research heeft Ahold Delhaize getipt als de meeste evenwichtige beleggingen onder de Europese foodretailers. Het koersdoel ging wel omlaag bij een gehandhaafd Overwogen advies. JPMorgan was ook positief over Tesco. Ahold Delhaize daalde 0,7 procent en Tesco won 0,7 procent.

Kepler Cheuvreux heeft het advies voor JDE Peet's verlaagd van 38,00 naar 35,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Het wordt moeilijker om de prijzen in Europa te blijven verhogen, omdat de prijzen van groene koffiebonen dalen, terwijl de volumes onder druk staan, nadat de coronacrisis de vraag sterk liet stijgen. Het aandeel JDE Peet's stond vorige week ook al onder druk. Het aandeel noteerde 2,9 procent lager.

Aandelen van Credit Suisse stegen maandag 2,9 procent. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

In Frankfurt won Siemens Energy 4,4 procent, Deutsche Bank en Porsche noteerden 2,5 procent hoger. Bayer verloor 3,4 procent.

In Parijs steeg Saint-Gobain 1,9 procent, terwijl Worldline 4,5 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent lager op 4.022,03 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Belang Fornieri in Mithra minder dan 20 procent

(ABM FN) Oprichter François Fornieri heeft Mithra laten weten dan zijn belang in het bedrijf tot onder de 20 procent is gedaald. Dit werd maandagavond bekendgemaakt door de specialist in vrouwenzorg.

Door verwatering is het belang van Fornieri op 30 november 2022 onder de meldingsdrempel gezakt, zo liet Mithra weten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

UCB en Proximus dalers in rode Bel20

(ABM FN) De Brusselse beurs is maandag in het rood gesloten. De Bel20 daalde 0,5 procent naar 3.733 punten.

"Beleggers moesten kiezen tussen het bemoedigende coronanieuws uit China, met mogelijk extra versoepelingen op woensdag, en de onzekerheid rond de Fed-vergadering van volgende week," merkte Bernard Keppenne van CBC Banque op in gesprek met ABM Financial News.

"Het rentebeleid van de Fed blijft de grote onzekere factor", aldus de econoom, die opmerkte dat "de uitstekende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die vrijdag werden gepubliceerd, de vrees hebben aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank agressief zal blijven verkrappen".

"De markten wachten daarom op de toespraak van Jerome Powell volgende week," voegde Keppenne toe, die denkt dat het verwachte renteniveau voor volgend jaar zal worden verhoogd tot ongeveer 5,375 procent, vergeleken met de 4,65 procent die afgelopen september werd aangekondigd.

De econoom merkt ook op dat er wordt gevreesd voor meer inflatiedruk als de olieprijzen opnieuw stijgen. Dit weekend kondigde het OPEC-kartel en diens bondgenoten aan dat zij hun olieproductie zullen handhaven en dagelijks 2 miljoen vaten minder oppompen. Keppenne benadrukte dat Europa sinds maandag geen Russische olie meer importeert via pijpleidingen. 

Aan het begin van de avond daalde de prijs voor Brent olie met 0,7 procent, tot minder dan 85 dollar per vat. Op de gasmarkt maakte het Nederlandse TTF-contract, de benchmark voor Europa, een pas op de plaats op 135 euro per megawattuur.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex, steeg WDP met 2,1 procent. Vanochtend bleek dat de Degroof Petercam WDP van de verkooplijst haalde en het advies verhoogde naar Houden.

KBC Securities verlaagde daarentegen het koersdoel voor Aedifica, van 133,00 naar 104,00 euro, en voor Cofinimmo van 150,00 naar 111,00 euro. De twee vastgoedaandelen bleven wel op de kooplijst van KBC en stegen respectievelijk 2,2 en 0,9 procent.

UCB, aan de andere kant, verloor 3,3 procent.  Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor UCB van 105,00 naar 74,00 euro met een Onderwogen advies, omdat de groeimotor Bimzelx in Europa nog weinig potten breekt en de analisten betere kansen zien bij andere aandelen. 

Onderaan eindigde Proximus met een verlies van 4,5 procent.

En ook in de BelMid hadden telecomaandelen het moeilijk, met Orange Belgium en Telenet die respectievelijk 2,2 en 4,1 procent inleverden.

Koploper in de Bel Mid was Brederode met 6,6 procent, gevolgd door Euronav, dat met 4,2 procent steeg

In Bel Small steeg Vastned Retail Belgium met 4,5 procent, terwijl Belysse, het voormalige Balta, met 6,1 procent daalde.

Wall Street

Bij het sluiten in Europa, noteerden de Amerikaanse beurzen in het rood, waarbij de S&P met 1,2 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Agfa Radiology verhoogt wereldwijd prijzen

(ABM FN) Agfa Radiology Solutions zal wereldwijd de prijzen voor zijn medische producten verhogen. Dit maakte Agfa maandagavond bekend.

Reden is dat in 2022 de kosten "aanzienlijk" zijn gestegen door de inflatie. Om de kwaliteit en de dienstverlening op peil te houden, meent Agfa dat de prijzen omhoog moeten.

De prijsverhogingen starten bij 5 procent en kunnen oplopen tot boven de 10 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met dinsdag 13 december 2022.

DINSDAG 6 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

WOENSDAG 7 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DONDERDAG 8 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

VRIJDAG 9 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

MAANDAG 12 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

DINSDAG 13 DECEMBER 2022
-  Geen agendapunten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Update: Tesla verlaagt productie in Shanghai niet - media

(ABM FN-Dow Jones) Tesla gaat de productie in Shanghai niet verlagen. Dat meldde persbureau Reuters maandag na eerder het tegenovergestelde gemeld te hebben.

Reuters meldde eerder op de dag dat Tesla van plan zou zijn om de productie van het Model Y in Shanghai met meer dan 20 procent te verlagen.

Bloomberg zei op basis van twee personen die bekend zouden zijn met het productieproces van de maker van elektrische auto's dat het bedrijf deze week al zou beginnen met het verlagen van de productie.

Het zou volgens Bloomberg de eerste keer zijn dat Tesla de productie in Shanghai uit eigen beweging verlaagt. De vraag in China zou tegenvallen.

Het aandeel Tesla noteerde maandag 5,0 procent lager.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Amerikaanse fabrieksorders stijgen

(ABM FN-Dow Jones) Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in oktober harder gestegen dan verwacht. Dit bleek maandag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De fabrieksorders stegen in oktober met 1,0 procent op maandbasis, na een stijging met 0,3 procent een maand eerder en een plus van 0,2 procent in augustus. Analisten rekenden voor oktober op een stijging van 0,7 procent.

De orders exclusief defensie stegen in oktober met 0,9 procent en zonder transport was de plus 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Amerikaanse dienstensector groeit onverwacht harder - ISM

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse dienstensector is in november onverwacht harder gegroeid. Dit bleek maandag uit cijfers van Institute for Supply Management.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 54,4 in oktober naar 56,5 afgelopen maand. De markt rekende op een daling tot 53,7.

De index voor de werkgelegenheid viel op, met een draai van krimp naar groei in november.

Vorige week week werd uit data van ISM nog duidelijk dat de industrie in de Verenigde Staten in november is gekrompen. De index daalde van 50,2 tot 49,0.

Eerder vanmiddag bleek uit de inkoopdata van S&P Global dat de dienstensector in de VS in november is gekrompen. Deze index daalde van 47,8 tot 46,2.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Amerikaanse dienstensector blijft krimpen

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse dienstensector is in november nog harder gekrompen. Dit bleek maandag uit definitieve cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 47,8 in oktober naar 46,2 in november. In de voorlopige meting kwam het indexcijfer uit op 46,1.

Volgens econoom Chris Williamson van S&P Global is het cijfer een tijdig signaal dat de gezondheid van de Amerikaanse economie duidelijk verslechtert.

Vorige week bleek al dat de Amerikaanse industrie in november ook is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 50,4 tot 47,7. 

De samengestelde index daalde hierdoor van 48,2 naar 46,4.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Tesla verlaagt productie in Shanghai - media

(ABM FN-Dow Jones) Tesla gaat vanaf deze week de productie in Shanghai verlagen. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag.

Het persbureau baseert zich op twee personen die bekend zouden zijn met het productieproces van de maker van elektrische auto's, die stellen dat dit kan leiden tot een productieverlaging met 20 procent ten opzichte van de volle capaciteit waarop de fabriek draaide in oktober en november.

Ook persbureau Reuters meldde het nieuws. Volgens Reuters zou het gaan om een productieverlaging van het Model Y met meer dan 20 procent. Tesla maakt in Shanghai ook de Model 3. 

Het zou volgens Bloomberg de eerste keer zijn dat Tesla de productie in Shanghai uit eigen beweging verlaagt. De vraag in China zou tegenvallen.

Het aandeel Tesla stond in de handel voorbeurs enkele procenten lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Wall Street richting lagere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteren in aanloop naar de openingsbel in New York 0,6 procent in het rood.

Beleggers beginnen terughoudend aan een nieuwe week, na een verdeeld slot voor het weekend. De nieuwste Amerikaanse banencijfers creëerden twijfels over het rentepad van de Federal Reserve. De markt hoopt op kleinere rentestappen van de centrale bank, nadat voorzitter Jerome Powell daarop leek te hinten.

"De marktdeelnemers hadden gehoopt op een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Maar de werkgelegenheidscijfers waren beter dan verwacht. Bovendien zijn de uurlonen gestegen, waardoor de vrees voor een snellere loon-prijsspiraal wordt aangewakkerd. Toch verwachten beleggers volgens de CME Group een ongewijzigde renteverhoging met 50 basispunten tijdens de laatste vergadering van het jaar op 14 december", aldus marktanalist Salah Bouhmidi van IG.

Volgens Michael Hewson van CMC Markets blijft wel onduidelijk wat de Fed in januari gaat doen.

Analisten van Nomura temperen het optimisme over de Chinese coronaversoepelingen. Terwijl de Chinese economie steeds meer open gaat, zal ook het aantal besmettingen stijgen en loopt dus ook het aantal sterfgevallen weer op. De vraag is hoe Beijing daarmee omgaat en dat zal volatiliteit creëren, verwacht de Japanse bank.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. WTI-olie is maandag 2,5 procent duurder.

De euro/dollar noteert maandagmiddag op 1,0576. Op macro-vlak in de VS staan later vanmiddag inkoopdata op de rol over november en de fabrieksorders in oktober.

Bedrijfsnieuws

Chinese aandelen met een notering in New York gaan maandag een hogere opening tegemoet, nu China de coronamaatregelen verder versoepelt. Alibaba stijgt ruim 4 procent in de voorbeurshandel en Nio zo'n 6 procent.

Ook casino-aandelen lijken een mooie dag tegemoet te gaan. Het versoepelen van de strenge covidregels is positief voor gokparadijs Macau. Wynn Resorts stijgt voorbeurs ruim 3 procent.

Aandelen van Credit Suisse met een Amerikaanse notering gaan maandag een 2,5 procent hogere opening tegemoet. De nieuwe investment bank van Credit Suisse kan op ruim 1 miljard dollar aan investeringen rekenen van onder meer de Saoedische kroonprins.

Tesla is van plan om in december de productie in Shanghai met mogelijk 20 procent te verlagen als gevolg van de zwakkere vraag in China. Dit meldden persbureaus Reuters en Bloomberg maandag. Tesla lijkt maandag ruim 4 procent in het rood te gaan openen.

Kledingbedrijf VF Corp, bekend van merken als Vans, Eastpak en Timberland, verliest voorbeurs zo'n 7 procent na een outlookverlaging en het vertrek van de CEO.

Dankzij de stijgende olieprijs lijken Exxon Mobil en Chevron tot een procent hoger van start te gaan. 

Slotstanden

Wall Street eindigde vrijdag verdeeld. De S&P 500 verloor 0,1 procent op 4.071,70 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 34.429,88 punten en de Nasdaq leverde 0,2 procent in bij een slotstand van 11.461,50 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: klein verlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs lijdt maandagmiddag een klein verlies van 0,1 procent.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in de staat van de Europese dienstensector. De dienstensector in de eurozone liet in november een sterkere krimp zien dan een maand eerder. De industrie lag er afgelopen maand juist beter bij, maar krimpt nog steeds, zo bleek vorige week al.

Vanmiddag volgen de inkoopcijfers uit de VS.

In de sterindex gaat Aperam nog altijd aan de leiding met een koerswinst van 2,7 procent. Umicore stijgt 2,2 procent. Degroof Petercam haalde WDP van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Houden. WDP stijgt 2,1 procent

UCB levert 4,2 procent in. Morgan Stanley zette het aandeel op Onderwogen, vanwege zorgen over Bimzelx en verlaagde het aandeel naar 74 euro.

Proximus wordt 3,9 procent goedkoper, en op de tweede lijn dalen Orange Belgium en Telenet ruim 2,5 procent. Econocom wordt 2,7 procent goedkoper.

Koploper in de Bel Mid is Brederode met 4,8 procent, gevolgd door Euronav met 3,5 procent.

Biocartis herstelt met 6,9 procent na de pandoering van vorige week. Vastned Retail Belgium wint 5,6 procent, maar Nyxoah daalt 5,4 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Morgan Stanley zet UCB op verkooplijst

(ABM FN) Morgan Stanley heeft het aandeel UCB op de verkooplijst gezet, omdat de groeimotor Bimzelx in Europa nog weinig potten breekt en de analisten betere kansen zien bij andere aandelen. 

Het koersdoel is 74 euro. 

De cruciale aanjager voor groei Bimzelx wordt in Europa slechts langzaam opgenomen en Morgan Stanley ziet risico's voor de uitvoering van de lancering van dit middel in de VS. 

Ook zien de analisten van de zakenbank weinig aanjagers voor de aandelenkoers in de komende twaalf maanden. Zij rekenen op opnieuw een jaar vam investeringen, waarin de winstgevendheid onder druk zal staan door hogere kosten.

De Europese verkoopcijfers voor Bimzelx bij psoriasis laten nog geen versnelling zien zodat analisten hun verwachtingen mogelijk omlaag moeten bijstellen. Pas vanaf de tweede helft van 2024, met drie extra indicaties in de VS, zal het commerciele potentieel worden ontsloten, denkt de bank. 

Als de Amerikaanse goedkeuring van Bimzelx vertraagt en de daar lancering niet versnelt dan kunnen de downgrades voor de winstverwachtingen aanzienlijk zijn, volgens Morgan Stanley.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteren rond het middaguur verdeeld. De Stoxx Europe 600 daalt 0,1 procent op 443,01 punten, de Duitse DAX verliest 0,5 procent op 14.465,11 punten, de Franse CAC 40 levert 0,3 procent in op 6.723,01 punten en de Britse FTSE 100 stijgt 0,3 procent op 7.581,23 punten.

Beleggers beginnen voorzichtig aan een nieuwe week, na een terughoudend slot voor het weekend. De nieuwste Amerikaanse banencijfers creëerden twijfels over het rentepad van de Federal Reserve. De markt hoopt op kleinere rentestappen van de centrale bank, nadat voorzitter Jerome Powell daarop leek te hinten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets gaat men nu uit van een renteverhoging van 50 basispunten volgende week, maar is er nog onduidelijkheid over wat er daarna gebeurt.

Goed nieuws voor de markten is dat in China de coronamaatregelen worden versoepeld, ondanks een stijging van het aantal besmettingen, aldus Hewson. Uit inkoopdata bleek wel dat de Chinese dienstensector afgelopen maand is gekrompen.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gedacht dat het kartel de productie mogelijk zou verhogen, met het oog op de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

De euro/dollar noteert maandag licht lager op 1,0538. Europese inkoopdata lieten vanochtend in alle grote economieën een krimp zien voor de dienstensector in november. De inkoopmanagersindex voor de eurozone kwam in november uit op 48,5 tegen 48,6 in oktober. Daarmee staat de index op het laagste niveau in 21 maanden.

Econoom Chris Williamson van S&P Global ziet een grotere kans op een recessie in de eurozone, maar de economische terugval blijft beperkt.

"Fabrikanten zien al de eerste positieve effecten van de verbeteringen rond de aanvoerketen en de dienstensector", aldus Williamson.

Verder werd vanochtend op macro-economisch vlak bekend dat de detailhandel in de eurozone in oktober minder omzet heeft gedraaid, terwijl de inflatie in Turkije voor het eerst in ruim een jaar wat is afgekoeld. Met ruim 84 procent blijft de Turkse inflatie nog wel torenhoog.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Research heeft Ahold Delhaize getipt als de meeste evenwichtige beleggingen onder de Europese foodretailers. Het koersdoel ging wel omlaag bij een gehandhaafd Overwogen advies. JPMorgan was ook positief over Tesco. Ahold Delhaize daalt licht en Tesco wint een half procent.

Kepler Cheuvreux heeft het advies voor JDE Peet's verlaagd van 38,00 naar 35,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Het wordt moeilijker om de prijzen in Europa te blijven verhogen, omdat de prijzen van groene koffiebonen dalen, terwijl de volumes onder druk staan, nadat de coronacrisis de vraag sterk liet stijgen. Het aandeel JDE Peet's stond vorige week ook al onder druk. Maandag noteert het aandeel zo'n 4 procent lager.

Deutsche Bank gaat aan kop in de DAX, met een plus van ruim 2 procent. Ook auto-aandelen doen goede zaken in Frankfurt. Volkswagen stijgt een procent. Bayer levert 2,5 procent in.

In Parijs zitten financials en autofabrikanten ook in de lift. Koploper is echter ArcelorMittal, dat 2 procent wint. Bouygues levert 4 procent in.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. De futures op de S&P 500 dalen aan het eind van de ochtend een half procent.

Wall Street eindigde vrijdag verdeeld. De S&P 500 verloor 0,1 procent op 4.071,70 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent op 34.429,88 punten en de Nasdaq leverde 0,2 procent in bij een slotstand van 11.461,50 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Beursupdate: kleine winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs koerste maandagochtend licht hoger.

Richting het einde van de voormiddag noteerde de Bel20 index 0,1 procent in het groen op 3.759,10 punten.

Het is vooralsnog een relatief rustige ochtend. Cijfers over de inkoopmanagers geven wat kleur, terwijl beleggers hoopvol zijn nu een aantal Chinese steden de strenge coronamaatregelen versoepelen.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in de staat van de Europese dienstensector. De dienstensector in de eurozone liet in november een sterkere krimp zien dan een maand eerder. De industrie lag er afgelopen maand juist beter bij, maar krimpt nog steeds, zo bleek vorige week al.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat deze vijfde terugval op rij van de outputcijfers de kans groter maakt dat de eurozone in een recessie belandt. De economische terugval blijft evenwel beperkt, zo voorziet de econoom, met een voorziene economische krimp in de eurozone van 0,2 procent. "Fabrikanten zien al de eerste positieve effecten van de verbeteringen rond de aanvoerketen en de dienstensector", aldus Williamson.

De euro/dollar handelde op 1,0538.

OPEC+ maakte zondag bekend dat het zijn productieafspraken handhaaft, waar eerder werd gevreesd dat men de productie mogelijk zou verhogen, in het zicht van de Europese olieboycot en het prijsplafond op Russische olie die sinds vandaag van kracht zijn.

"Nu is het afwachten of president Poetin nog reageert met een tegenactie op de boycot en prijsplafond. Dat zal de komende dagen moeten blijken", aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

WTI-olie is maandag 2 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de sterindex gaat Aperam aan de leiding met een koerswinst van 3 procent. WDP stijgt ook bijna 3 procent. Degroof Petercam haalde WDP van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Houden.

De financials Ageas en KBC winnen 1,5 en 2 procent.

UCB levert 2,5 procent in. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wijst op Morgan Stanley, dat het advies voor de Brusselse farmaceut verlaagde naar Onderwogen met een koersdoel van 74 euro.

Proximus wordt ook 2,5 procent goedkoper, en op de tweede lijn dalen Orange Belgium en Telenet ruim 2 procent. Econocom wordt zelfs 3,5 procent goedkoper.

Koploper in de Bel Mid is Brederode met 5 procent, gevolgd door Euronav met 4 procent.

Biocartis herstelt met 5,5 procent na de pandoering van vorige week. MDxHealth wint ruim 4 procent, maar Onward daalt 2,5 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20