Zomedica

Zomedica is een biotechnologiebedrijf gespecialiseerd in dierengeneeskunde. Het rechtsgebied van de onderneming is Canada, maar de hoofdzetel is gevestigd in de verenigde staten. Aangezien de onderneming minder dan 50 werknemers heeft en nog niet winstgevend is, kan je zeker nog spreken van een startup.

Momenteel verkoopt Zomedica twee producten aan haar klanten: professionals in de wereld van dierenverzorging, zoals dierenartsen.

Het eerste product draagt de naam TRUFORMA: een toestel voor diagnoses van aandoeningen bij honden en katten. Het apparaat werkt met cartridges waar je een bloedstaal op kan aanbrengen. Eens de cartridge ‘gevuld’ is, gaat ze in de machine die kan testen op de concentratie van bepaalde stoffen. De technologie achter de diagnose heet ‘Bulk Acoustic Wave Detection’. Het apparaat zal al dan niet een verandering registeren via de sensor op vlak van trillingen. De sensor is namelijk zo ontworpen dat de onderzochte stof zich zal hechten aan het oppervlak. Door de verandering van de massa op de sensor zal ook de frequentie veranderen waarop de sensor ‘resoneert’ met trillingen.

Op die manier kan bijvoorbeeld waargenomen worden dat een dier een te hoge concentratie ‘TSH’ heeft, wat wijst op problemen met de schildklieren. TRUFORMA is in gebruik voor de opsporing van schildklieraandoeningen en problemen met de bijnieren. Er loopt ook onderzoek naar extra cartridges die andere aandoeningen kunnen opsporen. Zomedica is niet alleen met het product: ook Siemens heeft een gelijkaardig apparaat. Al zou het minder gevoelig kunnen meten.

Het tweede product heet ‘PulseVet’: een verzameling van apparatuur voor elektro-hydraulische schokgolven. Die geluidsgolven met een hoge energie kunnen gebruikt worden om het herstel te bevorderen bij een letsel. Voorbeelden van toepassingen volgens Zomedica zijn gebroken botten, gescheurde ligamenten en peesontstekingen. Eerst was de apparatuur voornamelijk in gebruik voor behandeling van paarden, maar een recente toevoeging van het onderdeel ‘X-Trode’ maakt het nu ook beter geschikt voor kleinere dieren.

Zomedica kwam in bezit van haar producten door een licentieovereenkomst met ‘Qorvo Biotechnologies’ voor TRUFORMA en via een overname van het bedrijf ‘Pulse Veterinary Technologies’ voor hun PulseVet systemen.

De verkoop van de producten is nog in een beginnende fase. TRUFORMA is kosteloos te verkrijgen in de VS, maar de gebruikers tekenen wel een overeenkomst voor de afname van de cartridges. PulseVet wordt verdeeld in verschillende continenten, met een focus op de VS, het VK en West-Europa.

Meer