X-Fab Silicon Foundries

X-FAB is een Belgisch gevestigde speler in de markt van halfgeleiders. Het bedrijf opereert als een soort van ‘onderaannemer’ voor bedrijven die microchips ontwerpen, maar niet zelf produceren.

Het product dat X-FAB produceert voor haar klanten noemt men ‘wafers’. Dat zijn flinterdunne schijven uit halfgeleidend materiaal (meestal silicium). Op wafers worden via allerhande technieken microscopische graveringen gemaakt. Die graveringen worden daarna opgevuld en bedekt met metalen en andere materialen. Zo ontstaan ‘Geïntegreerde Circuits’ of wat we ook ‘chips’ noemen. Op één wafer kunnen soms wel duizend chips passen, die dan later worden uitgesneden.

X-FAB begeleidt haar klanten bij het ontwerpen en produceert vervolgens het product. Je kan ook bij het bedrijf terecht voor prototypes. De toepassingsgebieden van de chips zijn hoofdzakelijk gelegen in de autosector, maar evengoed in de bredere industriële sector en de medische wereld.

De productie van de wafers gebeurt op enkele plaatsen in de wereld. Zo zijn er productielijnen in Maleisië, Duitsland, Frankrijk en de VS. Ook klanten van X-Fab zijn verspreid over de wereld: in totaal zijn dat er ongeveer 400. Een belangrijk voorbeeld van zo’n klant is het zusterbedrijf Melexis, dat een groot deel van haar chips laat produceren bij X-Fab.

Meer