Wereldhave Belgium

‘Wereldhave Belgium’ is een gereglementeerde vastgoedvennootschap of ‘GVV’ die belegt in winkelcentra (88,9%) en kantoren (9,8%) De overige 1,3% bestaat uit de ontwikkeling van commercieel vastgoed.

De ‘GVV’ is een Belgisch statuut dat in het leven werd geroepen om beleggers te beschermen. Een beursgenoteerd bedrijf dat wil voldoen aan de vereisten, moet periodiek zijn vastgoedpatrimonium in waarde schatten. Daarnaast zijn er nog enkele andere bepalingen. Zo bedraagt de maximale schuldgraad 65% en moet een GVV verplicht 80% van de jaarwinsten uitkeren, als dividend. Een vollediger overzicht van het statuut is hier te vinden.

Het moederbedrijf van Wereldhave Belgium is de ‘Wereldhave Group’. Dat bedrijf werd opgericht in 1930 en begon zijn bouwactiviteit met residentieel vastgoed in Amersterdam. De eerste Belgische investering werd pas gedaan in 1976 en de aparte Belgische beursnotering dateert van het jaar 1998. Het Nederlandse moederbedrijf bezit 66,5% van de aandelen in Wereldhave Belgium. Slechts 33,5% van de aandelen in het dochterbedrijf zijn dus verhandelbaar via de beurs.

De totale waarde van de vastgoedportefeuille van Wereldhave Belgium bedraagt ongeveer 936 miljoen euro (2022). Die waarde zit verspreid over de volgende onderdelen.

  • Retailportefueille: dit deel bevat winkelcentra in Luik, Nijvel, Doornik, Genk en Kortrijk. Daarnaast zijn er gemengde binnenstedelijke complexen te Gent en Waterloo.
  • Kantoren bevinden zich in Antwerpen en Vilvoorde.
  • Retail parken: Het bedrijf heeft ‘retail parks’ in Turnhout, Brugge en Doornik. De parken bestaan uit verschillende winkels naast elkaar, op een terrein dat vaak gelegen is langs een drukke weg.
  • Ontwikkelingsportefueille: dit segment verzorgt ontwikkeling, renovatie en uitbreidingen in Doornik, Luik en Waterloo.

Het bedrijf heeft een aantal belangrijke huurders zoals H&M, Albert Heijn, Delhaize, en Carrefour. De modewinkels zijn goed voor 36% van de huurinkomsten en voedingszaken genereren ongeveer 11%.

Meer