Volkswagen AG

De Duitse Volkswagen-groep is actief in de sector van personenwagens onder de merknaam ‘Volkswagen’, maar er is nog zo veel meer dan alleen dat. Sinds de oprichting tijdens het interbellum groeide Volkswagen namelijk uit tot een onderneming met heel wat verschillende ‘businessunits’.

Eerst en vooral kan je de groep opdelen in twee belangrijke onderdelen. Enerzijds is er de productie van voertuigen, maar anderzijds is Volkswagen ook actief in de financiële sector.

De merkenportefeuille van Volkswagen bestaat uit enkele personenwagens: Volkswagen, Seat, Audi en zelfs nog luxueuzere wagens zoals Porsche, Lamborghini en Bentley. Daarnaast produceert de groep ook (lichte) vrachtwagens onder de ‘Traton’-groep, met namen als ‘MAN’, ‘Scania’ en het Amerikaanse ‘Navistar’. Tenslotte vind je ook nog ‘Ducati’ in het aanbod: een Italiaanse producent van motorfietsen.

De omvang van de productie van alle merken is gigantisch. Dagelijks rollen meer dan 30.000 voertuigen van de band, die verkocht worden in 153 landen over de gehele wereld.

Ter ondersteuning van de ontwikkeling van haar voertuigen maakt de Volkswagen-groep ook eigen software, bijvoorbeeld via de dochteronderneming ‘Cariad’.

Om tegemoet te komen aan noden van klanten op vlak van financiering is er ‘Volkswagen Financial Services’. Bij de aankoop van een voertuig kan je bij de financiële bedrijfstak een lening en verzekering afsluiten of via een leasingformule werken. In Duitsland heeft de firma zelfs een eigen bank als dochterbedrijf.

De twee voornaamste bezigheden van autobouwer en financiële dienstverlener vormen nog niet alle activiteiten van de groep:

  • Via ‘Moia’ ontwikkelt de onderneming een platform voor ‘Ridepooling
  • Je kan fietsen leasen via ‘Volkswagen Financial Services’
  • Samen met onder andere Renault, Allianz en Daimler werkt VW aan ‘HeyCar’: een verkoopplatform voor occasies met een bijkomende garantie.

Samengevat kan je dus stellen dat de Volkswagen-groep enorm veel activiteiten heeft via diverse dochterbedrijven en joint-ventures.

Verdienmodellen

  • Produceren en verkopen van (vracht)wagens en motorfietsen
  • Financiële dienstverlening
  • Mobiliteitsdiensten
Meer