Virgin Galactic Holdings

Virgin Galactic is een Amerikaanse onderneming die ruimtereizen commercialiseert. Het is één van de vele bedrijven in de Virgin Group, opgericht door Richard Branson en Nik Powell.

In 2018 lanceerde de firma haar eerste ruimtevlucht met het ruimtevaartuig ‘VSS Unity’. Enkele andere testvluchten vonden daarna plaats, onder andere met experimenten van NASA aan boord. In 2021 verkocht Virgin Galactic de eerste tickets aan klanten, al moet de eerste vlucht met betalende passagiers nog plaatsvinden.

Het ruimtevaartuig bestaat uit twee delen: een ruimteschip en een moederschip. Het ruimteschip wordt eerst door een vliegtuig of ‘moederschip’ tot een bepaalde hoogte gevlogen. Daar koppelt het los van het moederschip en lanceert het zichzelf tot ongeveer 80 kilometer hoogte. Passagiers ervaren daarbij enkele minuten gewichtloosheid. Voor het opstijgen en landen is speciaal een luchthaven gebouwd in Nieuw Mexico: ‘Spaceport America

Een ticket is zeker niet goedkoop: zo’n 450.000 Amerikaanse Dollars. In ruil krijgt een klant een korte training en uiteraard een zitje in het ruimtetuig.

Meer