VGP

VGP is de vastgoedonderneming van de Belgische familie ‘Van Geet’. Oprichter Jan van Geet begon met het bedrijf in Tsjechië, maar doorheen de jaren breidde het vastgoedterritorium uit naar 14 Europese landen. Opmerkelijk genoeg heeft het bedrijf geen vastgoed in België, waar het haar hoofdzetel heeft.

Je zou kunnen zeggen dat VGP een totaalspeler is in het logistiek en semi-industrieel vastgoedlandschap. Concreet ontwikkelt de onderneming bedrijvenparken in de buurt van drukke steden. Het bedrijf verwerft gronden om er zelf gebouwen op te ontwikkelen. Dat kunnen ofwel onbebouwde percelen of ‘greenfields’ zijn, maar evengoed koopt de firma ‘brownfields’: verlaten terreinen zoals oude industriegebieden. Het doel is dan om zo’n verlaten terrein nieuw leven in te blazen. De focus komt in de laatste jaren meer te liggen bij brownfields, zegt het bedrijf.

Eens een project is afgewerkt, behoudt VGP de eigendom en verhuurt het aan zakelijke klanten. Enkele voorbeelden van zo’n klanten zijn Decathlon, Albert Heijn en Active Ants (bpost). Ook het onderhoud van de gebouwen neemt VGP voor haar rekening.

De portefeuille van VGP bevat zo’n 100 bedrijvenparken, allen gelegen in Europa.

Speciaal aan de werking van het bedrijf is de samenwerking met ‘Allianz Real Estate, via vier verschillende joint-venture constructies. VGP ontwikkelt eerst de projecten voor klanten en van zodra dat proces is afgerond, wordt het project verkocht aan één van de Joint-ventures. Die gezamenlijke ondernemingen zijn telkens voor 50% eigendom van VGP en 50% van Allianz Real Estate. Het verkopen van projecten zorgt ervoor dat VGP snel terug cash in de onderneming krijgt, om het te herinvesteren in de ontwikkeling van nieuwe panden.

Als je kijkt naar de aandeelhoudersstructuur van VGP, dan zie je al snel twee belangrijke namen. De eerste naam is die van oprichter en CEO: Jan Van Geet, die via verschillende vennootschappen ongeveer 31,87% van de aandelen in handen heeft. De tweede naam is Bart Van Malderen, oprichter van ‘Drylock’: producent van hygiëneproducten. Samen zijn de twee individuen meerderheidsaandeelhouders in de vastgoedgroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20