Vaxart

Vaxart is een Amerikaans biotechnologiebedrijf dat zich concentreert op het onderzoek naar vaccins. Het bijzondere is dat die ‘vaccins’ niet via injectie werken, maar in de vorm van een pil worden toegediend. De onderneming onderzoekt dus voornamelijk formuleringen voor tabletten die beschermen tegen allerlei infectieziektes. Sommige van de onderzochte ziektes zijn al te voorkomen met een bestaand vaccin via injectie, andere onderzoeksprogramma’s zouden kunnen leiden naar een primeur in de medische wereld.

Een vaccin in de vorm van een pil kan zeker een toegevoegde waarde bieden. Vele preparaten voor injecties moeten namelijk op een lage temperatuur bewaard en vervoerd worden. Het transport naar verafgelegen gebieden kan daardoor moeilijk zijn, net zoals het oprichten van een vaccinatiecentrum. Vele van die logistieke problemen vallen weg bij vaccins in de vorm van een pil die je kan bewaren bij kamertemperatuur. Naast het logistieke aspect zijn er ook heel wat mensen die angst hebben voor injectienaalden.

Vaxart heeft een uitgebreid onderzoeksprogramma in de preventie van allerlei ziektes. De verst gevorderde programma’s zijn die tegen Covid-19, seizoensgebonden griep en het norovirus. Dat laatste is een virus dat buikgriep veroorzaakt.

Andere projecten zitten nog in de preklinische fase: de allereerste stappen van het onderzoek. Zo loopt er onderzoek naar een behandeling voor het humaan papillomavirus of ‘HPV’. Daarnaast onderzoekt Vaxart een preventief middel tegen ‘RSV’, een virus dat de luchtwegen infecteert en tot een verkoudheid kan leiden. Tenslotte is er ook een samenwerking met ‘Johnson & Johnson’ in het onderzoek naar een ‘vaccin-pil’ voor de zeldzame en hardnekkige versie van de griep: de ‘pandemische griep’.

Elke soort capsule van de onderneming steunt op dezelfde technologie. Er zijn steeds drie componenten aanwezig:

  • Een vector: in essentie is dit een onschadelijk virus dat de functie heeft van ‘vervoerder’. Het zorgt ervoor dat de andere componenten op de juiste plaats terechtkomen in het lichaam van een patiënt.
  • Een antigen voor de specifieke ziekte. Antigenen zijn aanwezig op de oppervlakte van een virus, ze laten ons lichaam toe om het te herkennen en te bestrijden. Eens het antigen in het systeem terechtkomt, lokt dat een immuunreactie uit. Je lichaam kan zich al voorbereiden op een virus, terwijl dat virus zelf nog niet aanwezig is. Van zodra je effectief besmet raakt, weet je immuunsysteem heel snel hoe te reageren.
  • Een adjuvant: deze stof zorgt voor een versterkte werking van het immuunsysteem, zodat het lichaam zeer alert en snel reageert op de antigenen in het ‘vaccin’.

De productie van de tabletten voor de klinische tests is uitbesteed aan het bedrijf ‘Attwill Vascular Technologies

Er zijn ook al twee commerciële geneesmiddelen in de portefeuille van Vaxart. Ze zijn beide het resultaat van een eerdere overname door de firma. Aangezien de medicatie niet echt tot haar kernactiviteiten behoort, besloot de onderneming ze via een licentieovereenkomst ter beschikking te stellen. De verkoop gebeurt dus niet door Vaxart. Het gaat meer specifiek over ‘Relenza’ en ‘Inavir’, medicatie voor grieppatiënten. Beide worden in Japan verkocht door de licentienemers.

Verdienmodellen

  • Licentievergoedingen voor geneesmiddelen
  • Onderzoek naar geneesmiddelen voor commercialisering
Meer