Vastned Belgium

Vastned Belgium is de Belgische tak van de vastgoedgroep Vastned Retail’.

Door haar hoofdzetel in België wordt het bedrijf aanvaard als een ‘GVV’ of ‘Belgische Gereglementeerde Vastgoedonderneming’. Zo’n onderneming verhuurt een vastgoedportefeuille om zo winst te maken. Het speciaal statuut betekent onder andere dat de vastgoedportefeuille regelmatig in waarde moet geschat worden. Er zijn ook heel wat regels omtrent bijvoorbeeld schuldgraad, concentratie van risico en dividenden.

De geschiedenis van de vastgoedspeler begint in 1987. Door een hele resem aan overnames groeide de onderneming door de jaren heen uit tot een portefeuillewaarde van meer dan 300 miljoen euro. Pas in 2013 kreeg Vastned Belgium haar huidige naam.

Het grootste deel van de verhuurde gebouwen zit in de categorie van het commercieel vastgoed. Zo zijn er vele winkelpanden in belangrijke Vlaamse steden als Gent, Antwerpen, Brussel en Brugge. Naast de winkelpanden zijn ook retail-parken en winkels aan drukke wegen een onderdeel van de portefeuille.

Tot de klanten van Vastned Belgium behoren vele gekende winkelmerken. De grootste huurder bij de onderneming is Hennes & Mauritz (ook: H&M), goed voor ongeveer 18% van alle panden. Andere bekende merken die huren van Vastned Belgium zijn: Mango, G-Star, AS Adventure en Inditex (Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear…)

Het Nederlandse moederbedrijf ‘Vastned Retail’ heeft een belang van zo’n 65,49% in Vastned Belgium. Die Groep zelf is dan weer voor een groot deel in handen van het investeringsvehikel van de familie Van Herk in Nederland, ongeveer 25%. Een andere grote aandeelhouder is de ondernemer J.B. Meulman, ex-CEO van de ‘B&S Groep’ (groothandel consumentenproducten).

Verdienmodellen

  • Verhuren van commercieel vastgoed
  • Verhuren residentieel vastgoed

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20