Het Franse bedrijf Valneva ontwikkelt en verkoopt allerlei soorten vaccins in de preventie van infectieziektes. In 2013 ontstond de firma door de samensmelting van het Oostenrijkse bedrijf ‘Intercell’ en het Franse ‘Vivalis’.
In tegenstelling tot andere jonge biotechnologiebedrijven zonder commercieel product, heeft Valneva al drie goedgekeurde vaccins. Twee daarvan zijn ‘reizigersvaccins’.
Een eerste gecommercialiseerd vaccin is ‘IXIARO’ tegen ‘Japanse Encefalitis’. Het Aziatische virus is verwant aan andere varianten zoals het Zikavirus en het Westnijlvirus, ook overgedragen via muggen. De technologie achter het middel is een ‘geïnactiveerd virus’. Je krijgt een uitgeschakelde versie van het virus ingeënt. De prik maakt je dus niet ziek, maar het immuunsysteem van je lichaam leert wel hoe het moet reageren op het virus. Eens een actieve vorm van het virus in je systeem belandt, zal je met een snelle immuunreactie de aanval kunnen afweren.
Het tweede vaccin ‘Dukoral’ is er in de preventie van Cholera. In sommige landen is het ook goedgekeurd als bescherming tegen diarree door ‘Enterotoxigene E. Coli’, ook gekend als ‘reizigersdiarree’.
Het derde en laatste vaccin in het gamma van Valneva heeft nog maar recent haar goedkeuring gekregen in Europa. Het gaat over het Covid-vaccin ‘VLA-2001‘. Opnieuw maakt het bedrijf gebruik van een geïnactiveerd virus, wat toch uitzonderlijk is. Vele andere bekende vaccins werken namelijk met mRNA-technologie.
De productie van vaccins is verspreid over Europa. Er zijn productiefaciliteiten in Livingston (Schotland) en Solna (Zweden). In Oostenrijk is de onderneming ook aanwezig met infrastructuur voor kwaliteitscontrole en kwaliteitszorg, in Wenen.
Onderzoek speelt een belangrijke rol in de operaties van Valneva. In de pijplijn zitten verschillende projecten in de preventie van het Zikavirus, Chikungunya (huiduitslag en gewrichtspijn) en de gevolgen van de bacterie ‘Clostridium difficile’ (diarree en spijsverteringsproblemen). Er is zelfs een samenwerking met Pfizer voor een vaccin tegen de ziekte van Lyme.
In het kader van de samenwerking met Pfizer investeerde de Amerikaanse farmareus in aandelen van Valneva. Met 8,14% van het aandelenkapitaal is Pfizer één van de drie grootste aandeelhouders in het Franse bedrijf. De andere twee grote investeerders zijn afkomstig uit Frankrijk. Zo is er op plaats twee de ‘Caisse de dépots et de consignations’: de Franse Deposito- en Consignatiekas. De grootste aandeelhouder is de ‘Groupe Grimaud La Corbiere’, een familiebedrijf met aan het hoofd ‘Frédéric Grimaud’, eveneens de voorzitter van de raad van bestuur bij Valneva.
Verdienmodellen
- Productie en verkoop van vaccins
- Onderzoek naar vaccins voor commercialisering