TINC

TINC is de afkorting van ‘The Infrastructure Company’. Het bedrijf investeert in kapitaalsintensieve infrastructuurprojecten in allerlei sectoren en landen. De investeringsmaatschappij kwam er als initiatief van Belfius en Gimv, in 2007.

In totaal is TINC actief in 21 participaties. Vaak bestaat zo’n participatie uit één project op één locatie. De infrastructuurprojecten zijn verspreid over België, Nederland en Ierland. Bovendien zijn vele van de sites het resultaat van een publiek-private samenwerking tussen TINC en een overheidsorgaan. De onderliggende thema’s van alle investeringen zijn: ‘een koolstofarme wereld’, ‘digitalisering’, ‘zorg en welzijn’ en ‘building back better’. Dat laatste thema slaat op het verbeteren van bestaande infrastructuur op vlak van duurzaamheid.

TINC deelt haar portefeuille op in vier categorieën:

  1. Publieke infrastructuur zoals wegen, traminfrastructuur, een gevangenis, sociale huisvesting en een sluizencomplex.
  2. Energie-infrastructuur: in deze categorie zitten zowel windmolenparken als zonneparken.
  3. Digitale infrastructuur is een kleine groep investeringen met twee projecten. Enerzijds is er een datacenter in België, anderzijds investeert TINC in een Nederlands glasvezelnetwerk.
  4. Ondersteunend vastgoed bevat diverse soorten onroerend goed. De projecten bestaan uit een parkeergarage, een vakantiepark en een netwerk van woonzorgresidenties. Een gediversifieerde aanpak dus.

De twee initiatiefnemers in de oprichting van het bedrijf zijn op vandaag nog steeds de grootste aandeelhouders. Belfius Insurance bezit 11,51% van de aandelen. Het geesteskind van de Vlaamse overheid, ‘Gimv’, bezit 10,67%.

Meer