Tesla

Het Amerikaanse bedrijf ‘Tesla’ werd opgericht in 2003 met het doel om elektrische auto’s te produceren. Ondertussen is het bedrijf veelzijdiger geworden in de laatste jaren. Het doel van de oprichters was om aan te tonen dat elektrische wagens beter konden presteren dan auto’s op fossiele brandstoffen, zonder compromissen. De wagens die het bedrijf aanbiedt zijn uiteenlopend, van kleine gezinswagen tot SUV. Er zitten ook nieuwe modellen in de pijplijn, zoals een ‘pick-up truck’ en een sportwagen die beter zal presteren dan de meeste hedendaagse ‘supercars’ en ‘hypercars’ op fossiele brandstoffen.

Qua snelheid en acceleratie hoeven de elektrische wagens van Tesla niet onder te doen. Dat blijkt uit de technische gegevens en tests. Ook voor het praktische probleem van lange oplaadtijden voor autobatterijen vond Tesla een gepaste oplossing. Het bedrijf bouwt aan een steeds groter wordend netwerk van ‘snel-laders’ of ‘Superchargers’ langs publieke wegen. Daar kan een Tesla-auto in een zeer korte tijd (ongeveer 20 minuten) een aanzienlijk deel van de batterij kan opladen. Dat komt door het grote vermogen van de oplaadpunten.

De uitbreiding van het productaanbod kwam er in de vorm van een thuisbatterij, de ‘Powerwall’ en het ‘Solar Roof’-systeem van kleine zonnepanelen. Die zonnepanelen kunnen gebruikt worden als dakbedekking; ter vervanging van dakpannen, leien, … Op die manier kan een Tesla-wagen opgeladen worden met stroom die overdag gegenereerd is door Tesla-zonnepanelen, en is opgeslagen in een thuisbatterij, tot de wagen wordt ingeplugd.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van elektrische wagens
  • Aanbieden oplaadpunten tegen vergoeding
  • Productie en verkoop van zonnepanelen
  • Productie en verkoop van thuisbatterijen
  • Financiering en leasing van elektrische wagens

Meer