Sorrento Therapeutics is een biotechbedrijf uit de Verenigde Staten. Door haar betrokkenheid in de ontwikkeling van Covid-medicijnen kwam de onderneming in de spotlight te staan, maar de kern van het bedrijf bestaat eigenlijk uit kankeronderzoek.
De drie onderzoeksgebieden van de firma bestaan uit immunotherapieën, pijnmedicatie en Covid-behandelingen. Het merendeel van de onderzochte geneesmiddelen zit nog in de onderzoeksfase of wacht nog op goedkeuring van autoriteiten. Vele van die projecten zijn in handen gekomen van Sorrento door overnames of samensmeltingen met andere biofarmaceutische bedrijven. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien de onderneming nog relatief jong is: de oprichting dateert van 2009. Er zijn bijgevolg heel wat dochterbedrijven actief onder de naam Sorrento Therapeutics, zoals: ‘ACEA Therapeutics’, ‘Scilex’, ‘virex’ en andere.
In essentie ligt de nadruk op onderzoek naar kankerbehandelingen via antilichamen. Er zijn dan ook verschillende methoden die het bedrijf evalueert. Zo zijn er:
- ‘Antilichaam-geneesmiddel-conjugaten’: een combinatie van een antilichaam en een stof die kankercellen moet doden. Het antilichaam zal zodanig ontworpen zijn dat het zich enkel hecht aan de kankercellen, zodat andere gezonde cellen niet aangetast worden.
- ‘CAR-T’ en ‘DAR-T’ cellen zijn witte bloedcellen die aangepast zijn om kankercellen beter te herkennen en dus beter te bestrijden. Het verschil tussen de twee soorten is dat bij ‘CAR-T’ de cellen van de patiënt zelf gebruikt worden en bij ‘DAR-T’ een donor voor de cellen nodig is.
- Oncolytische virussen zijn aangepaste virussen die zo ontworpen zijn dat ze kankercellen ‘infecteren’ en zo proberen elimineren.
Met de onderzochte methoden probeert Sorrento allerlei vormen kanker te behandelen, zoals bijvoorbeeld longkanker en myeloom (beenmergkanker). Momenteel zijn er nog geen goedgekeurde behandelingen in de kankerdivisie. Er is ook nog ‘Sofusa’: een apparaat dat geneesmiddelen direct moet inbrengen in het lymfesysteem van patiënten, voor een efficiëntere toediening.
Twee geneesmiddelen die wel al op de markt zijn, vind je in de categorie van de pijnmedicaties. Het gaat over ‘ZTlido’: een lidocaïnepleister voor de behandeling van langdurige pijn na een gordelroosinfectie (een vorm van herpes). Daarnaast is er ook ‘Gloperba’ tegen de pijn bij ontsteking van gewrichten door ‘jicht’. De goedgekeurde geneesmiddelen zijn beide ondergebracht in het dochterbedrijf ‘Scilex Holding Company’.
Hoewel de onderzoeken naar medicijnen voor Covid-19 de firma in de kijker hebben geplaatst, zijn er nog geen goedkeuringen verkregen. Er zijn momenteel twee kandidaat producten die wachten op groen licht. Beide moeten ernstige vormen van de ziekte bestrijden. Het bedrijf kreeg wel een versnelde goedkeuring voor het gebruik van een antigeentest in Mexico en Brazilië wegens de grote noodzaak in die landen.
Verdienmodellen
- Verkoop van geneesmiddelen
- Onderzoek naar geneesmiddelen met commercialisatie als doel