SIPEF

SIPEF of de ‘Société Internationale de Plantations et de Finance’ is een Belgische onderneming actief in de sector van de agricultuur. Meer dan een eeuw geleden ontstond de onderneming, met als doel: het beheren van plantages en verhandelen van landbouwproducten.

Door de decennia heen passeerden vele gewassen en producten de revue. Koffie, cacao, druiven, guave, specerijen en andere goederen zaten ooit in het aanbod. In het begin van dit millennium besloot het bedrijf echter om zich integraal toe te leggen op haar kernactiviteiten.

Het belangrijkste product van SIPEF vandaag is palmolie. De firma heeft een aanzienlijke oppervlakte aan plantages in Indonesië en Papoea Nieuw Guinea. Ook de verwerking tot allerlei soorten olie gebeurt in installaties van SIPEF. De afzetmarkt ligt voornamelijk in Europa, met toepassingen in de voedingsindustrie, cosmetica en biobrandstoffen. Restproducten kunnen gedeeltelijk gerecycleerd worden voor het opwekken van stroom en voor gebruik als compost.

In mindere mate teelt de vennootschap ook andere gewassen zoals bananen uit Ivoorkust, thee uit Indonesië, rubber, bloemen en planten. De hoeveelheden zijn echter klein in vergelijking met de palmolieproducten. Het verbouwen van de producten is ook veel arbeidsintensiever, wat deels verklaart waarom het slechts een klein deel van de activiteiten uitmaakt. Transport is ook een belangrijke factor, zo worden de planten en bloemen bijvoorbeeld per luchttransport naar de eindbestemming vervoerd, om de versheid te garanderen.

De aandeelhoudersstructuur van SIPEF bevat twee belangrijke entiteiten. De eerste is ‘Ackermans & van Haaren’, een Belgische holding. Ongeveer 35.12% van de aandelen van SIPEF behoort toe aan de investeringsmaatschappij. De tweede is een investeringsvehikel van de familie ‘Bracht’, die ooit aan de grondslag van de onderneming lag. De adellijke familie woonde lang in het kasteel waar vandaag het hoofdkwartier van SIPEF is gevestigd. Alles samen heeft de familie ‘Bracht’ zo’n 12,33% van de aandelen in bezit.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van palmolie
  • Productie en verkoop van andere landbouwproducten
Meer