Riot Blockchain

Een ‘buitenbeentje’ op de Nasdaq is zeker geen overdrijving wanneer het gaat over ‘Riot Blockchain’. De onderneming uit de Verenigde Staten kwam tot leven in het jaar 2000. Het kreeg toen de naam ‘Venaxis’, dat gezuiverde proteïnen ontwikkelde voor diagnostische toepassingen. Een paar decennia en vier naamsveranderingen later is het bedrijf getransformeerd van biofarmaceutische onderneming naar een speler in de blockchainwereld. Een opmerkelijke verandering van de gevaren koers dus.

Binnen de sector van cryptomunten en blockchaintechnologie is Riot hoofdzakelijk actief als ‘miner’ (letterlijk vertaald: ontginner). De hoofdactiviteit van de firma is het ‘ontginnen’ van cryptomunten. Zeer kort uitgelegd: het bedrijf heeft gespecialiseerde elektronica die transacties met cryptomunten zoals Bitcoin kunnen verifiëren. Dat verifiëren zorgt ervoor dat alle transacties met cryptomunten kunnen gevolgd worden in een centrale databank. Transacties komen na verificatie in een ‘blok’ data terecht en eens zo’n blok is afgewerkt, komt die blok terecht na alle vorige blokken met data. De aaneenschakeling van alle blokken data is een soort ketting, vandaar dus de ‘blokkenketting’ of ‘blockhain’. De installatie voor de miningactiviteiten van Riot ligt in Texas en zou de grootste zijn in de VS.

Voor het verwerken van transacties in cryptomunten krijgen ‘miners’ een vergoeding. Dat gebeurt in dezelfde munt als de cryptomunt waarvoor de transacties verwerkt worden. Aangezien Riot Blockchain voornamelijk transacties met Bitcoin verifieert, krijgt het dus Bitcoin als vergoeding. Het grootste deel van de omzet van Riot komt uit dat ‘minen’. Zeer frappant door het gedecentraliseerde aspect van Bitcoin is dat Riot dus eigenlijk geen klanten heeft voor haar eigen miningactiviteiten. De omzet komt automatisch uit de blockchain, die zo is geprogrammeerd.

Ook bedrijven kunnen terecht bij Riot als ‘host’ voor mining-activiteiten. Een klant betaalt de firma voor het opzetten en de operationele werking van een mining-installatie, in ruil voor de opbrengsten in cryptomunten door het minen met die installatie. Zo’n contracten zijn voordelig voor de klant, aangezien die kan minen zonder de apparatuur te moeten aanschaffen of onderhouden. Ook voor Riot is het voordelig door de prijszekerheid van het contract. Er zijn namelijk enkele risicofactoren bij het minen zoals de kostprijs van de stroom voor de apparatuur en de wisselkoers van de cryptomunten tegenover fiatgeld, zoals de dollar en euro. Die factoren bepalen hoeveel opbrengst er is.

Recent nam Riot ook ESS Metron over: een bedrijf dat apparatuur produceert voor distributie van elektriciteit. Door de hoge afhankelijkheid van elektriciteit, zag het management van Riot de overname als een verticale integratie. Het dochterbedrijf verkoopt haar producten ook nog steeds aan klanten, wat een diversifiëring van inkomstenbronnen betekent voor Riot.

Verdienmodellen

  • Minen van cryptomunten (hoofdzakelijk Bitcoin)
  • Hostingdiensten voor miningbedrijven
  • Verkoop van elektrische apparatuur
Meer