Recticel

Het Belgische bedrijf ‘Recticel’ is een industriële producent van ‘Polyurethaanschuim’ in verschillende toepassingen.

De geschiedenis van de firma reikt terug tot het jaar 1778. Toen stichtte Jan-Frans Cooppal in de Oostenrijkse Nederlanden een fabriek voor de productie van buskruit. Naargelang de tijd voorbijging, kwam de focus meer op chemische toepassingen met polyurethaan. In 1967 centreerde het bedrijf de activiteiten met het materiaal onder de naam ‘Recticel’.

De producten steunen allemaal op het gebruik van dat polyurethaanschuim. Het komt voor in een zachte en een harde vorm. Vandaar ook dat Recticel twee divisies heeft.

  1. Engineered Foams: De zachte vorm van het schuim vind je terug in producten zoals matrassen, meubilair, filters, verfrollers… Er zijn heel wat kwaliteiten van het schuim die handig zijn: dempen van geluid, comfort, bescherming en nog veel meer.
  2. Insulation: Het isolatiemateriaal van Recticel is aanwezig in heel wat bouwprojecten. Met merken als ‘Eurowall’ en ‘Powerdeck’ is er voor elk type bouwwerk wel een gepaste vorm van isolatie.

In de laatste decennia zijn er bij de onderneming enkele herstructureringen gebeurd. Aan de ene kant zijn bepaalde bedrijven opgekocht door de Recticel groep, zoals het Zwitserse ‘Foampartner’ en het Poolse ‘Gór-Stal’. Aan de andere kant zijn er ook activiteiten afgestoten. Zo verkocht Recticel een deel van ‘Proseat’; een producent van onderdelen voor autozetels. Ook de divisie gespecialiseerd in interieurs van wagens is voor een deel overgelaten aan een ander bedrijf.

Recticel verkoopt hoofdzakelijk aan zakelijke klanten in Europa. Er zijn ook in mindere mate activiteiten in de VS en Azië.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20