Picanol Group

De ‘Picanol Group’ is een Belgisch gevestigde bedrijvengroep die voornamelijk specialiseert in industriële producten. In 1937 al richtte zakenman Charles Steverlynck ‘Picañol’ op: een producent van automatische weefmachines, naar het concept van de Spanjaard Jaime Picañol. Door de jaren heen diversifieerde de groep haar activiteiten, om vandaag een ware ‘holding’ te zijn.

Bij de dochterbedrijven vind je nog steeds de machineproducent Picanol, maar ook enkele andere bedrijven. Zo is er ‘Proferro’: een bedrijf gespecialiseerd in gietijzeren onderdelen. Daarnaast heb je ‘PsiControl’ dat maatgemaakte elektronica ontwikkelt en produceert, voornamelijk voor industriële toepassingen.

Wie Picanol zegt, zegt eigenlijk ook ‘Tessenderlo’. In 2013 kocht de Picanol groep zich in bij de Tessenderlo bedrijvengroep en momenteel is het ook de meerderheidsaandeelhouder. Tessenderlo Group is ook in allerlei industriële activiteiten actief, zoals Agro, Bio-Valorisatie, waterbehandelingssystemen… Meer info over de beursgenoteerde groep is hier te vinden.

Door de jaren heen is de groep ook synoniem geworden voor de Vlaamse ondernemer ‘Luc Tack’. Hij bestuurt de vennootschappen die de meerderheid van de Picanol-aandelen in handen hebben: Artela (68,5%) en Symphony Hills (25.8%). Daarnaast is hij ook CEO van de groep. Tack richtte voor zijn intrede enkele ondernemingen op en kocht de meerderheid van de Picanol groep na de eeuwwisseling. Er is dus slechts een klein deel aandelen dat op de beurs verhandeld wordt.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van machines en elektronica
  • Productie en verkoop van gietijzeren onderdelen
  • Participatie in de Tessenderlo Group
Meer