Pharming Group

In tegenstelling tot sommige andere bedrijven in de biotechnologische sector is het farmaceutische bedrijf Pharming al even actief. In 1988 werd het bedrijf opgericht met het doel om geneesmiddelen te onderzoeken voor zeldzame aandoeningen. Als je toen al hoorde van het bedrijf, was het waarschijnlijk door het nieuws over de stier ‘Herman’. Dat was de eerste stier met menselijk genetisch materiaal, door genetische manipulatie. Het doel van de ingreep was om tests uit te voeren naar het menselijk ontstekingsremmend eiwit ‘lactoferrine’. Dat eiwit moest voorkomen in de melk van vrouwelijke nakomelingen van de stier.

Intussen is het bedrijf al drastisch veranderd. Na enkele heroriënteringen op vlak van onderzochte geneesmiddelen, heeft Pharming inmiddels het medicijn ‘Ruconest’ op de markt kunnen brengen. Het middel behandelt ‘Erfelijk Angio Oedeem’ of HAE. Dat is een aandoening waarbij een bepaald eiwit overmatig wordt geproduceerd. Als gevolg gaan de huid en slijmvliezen vaak opzwellen door lekkage van vocht naar weefsels. Het product is gecommercialiseerd in Europa en de VS, aangevuld door nog enkele andere landen. Pharming heeft zelf de verkoop en distributie in handen van het geneesmiddel, het is dus niet louter een onderzoeksbedrijf. De productie zelf gebeurt in partnerschap met het Franse farmaceutisch bedrijf ‘Sanofi’.

Andere geneesmiddelen van Pharming zitten nog in de onderzoeksfase. Zo is er een geneesmiddel tegen de ziekte van ‘Pompe’ (spierziekte). Het onderzoek naar dat geneesmiddelen is één van de eerste waar het bedrijf mee aan de slag ging sinds de oprichting. Leniolisib is het geneesmiddel dat momenteel het verst staat in onderzoek en zou het afweerstoornis APDS bestrijden. Hetzelfde bestanddeel dat in het goedgekeurde middel Ruconest zit, wordt ook onderzocht in de werking tegen nierfalen, zwangerschapsvergiftiging en SARS-CoV-2.

Verdienmodellen

  • Onderzoek naar geneesmiddelen voor verkoop
  • Productie en verkoop van geneesmiddelen
Meer