Oxurion

Oxurion is een Belgisch gevestigd bedrijf dat onderzoek voert naar geneesmiddelen voor oogaandoeningen. In 2006 kwam de firma tot leven als ‘Thrombogenics’, maar de geschiedenis loopt nog verder terug in de tijd. In 1991 startte Professor Désiré Collen (Leuven) het bedrijf ‘Thromb-X’, gespecialiseerd in behandelingen voor patiënten met een trombose. Thrombogenics kwam er uiteindelijk als een dochterbedrijf van Thromb-X. Later veranderde de naam ‘Thrombogenics’ naar ‘Oxurion’, door de specialisatie in behandelingen voor het oog. De huidige vorm van de onderneming bestaat uit het moederbedrijf Oxurion, met twee dochterbedrijven: ‘Thrombogenics Inc.’ in de Verenigde Staten en ‘Oncurious NV’ in België.

De voornaamste focus van Oxurion is het onderzoeken van nieuwe behandelingen. Een eerder goedgekeurd medicijn ‘JETREA’ werd daarom via een licentieovereenkomst toevertrouwd aan de ‘Inceptua Group’. Inceptua mag daardoor tegen een vergoeding het geneesmiddel commercialiseren. Dat zorgt voor inkomsten bij Oxurion en laat het bedrijf bovendien toe om zich te concentreren op haar kernactiviteit: geneesmiddelenonderzoek.

Er is momenteel één onderzoeksprogramma dat de meeste aandacht krijgt, genaamd ‘THR-149’. Het medicijn zou een alternatieve behandeling moeten worden voor ‘Macula-Oedeem’ bij diabetespatiënten. Een vochtophoping ontstaat daarbij aan de gele vlek op het netvlies van het oog, waardoor het zicht van patiënten afneemt. De huidige behandelingen zijn niet altijd even effectief en behoorlijk ingrijpend, maar daar wil Oxurion verandering in brengen. Het onderzochte middel verschilt van de traditionele behandelingen qua werking. Een minder onderzochte oorzaak van de aandoening die het bedrijf onderzoekt is het ‘PKal-Kininesysteem’. THR-149 zou dat systeem verhinderen, om zo een remedie te bieden tegen de kwaal. Momenteel zit het klinisch onderzoeksprogramma in de middelste van drie fasen. Interessant te vermelden is ook dat het onderzoek werd overgenomen van het bedrijf ‘Bicycle Therapeutics’ via een licentieovereenkomst. De eigendom van het geneesmiddel is dus niet van Oxurion. Mocht het onderzoek succesvol blijken, zou Oxurion dus royalties verschuldigd zijn op de verkopen van de medicatie.

Een ander project dat eerder op de achtergrond staat is ‘THR-687’: opnieuw een middel tegen een oogaandoening. Het onderzoeksprogramma is via een licentie verkregen van het biotechbedrijf Galapagos.

In de aandeelhoudersstructuur vind je enkele belangrijke namen. De grootste (9,1%) is ‘Thomas Clay’, via een investeringsmaatschappij van de familie Clay. De Amerikaan is eveneens lid van de raad van bestuur. Een bekende investeerder is de Belgische Baron Philippe Vlerick (7,1%). Ook andere farmaceutische bedrijven lusten blijkbaar wel een stukje van de taart. Het Zwitserse bedrijf ‘Novartis’ bezit namelijk 4,4% van het aandelenkapitaal.

Verdienmodellen

  • Licentie-inkomsten
  • Onderzoek naar medicijnen voor commercialisering
Meer