Ocugen

Ocugen is een Amerikaanse onderneming actief in de ontwikkeling van biofarmaceutische geneesmiddelen. Het bedrijf kwam in de spotlight tijdens de Covid-pandemie, aangezien het ook een vaccin ontwikkelt voor het virus. Daarvoor werkt het samen met ‘Bharat Biotech’ uit India.

De origine van het bedrijf heeft echter weinig met een Covid-vaccin te maken. De naam ‘Ocugen’ geeft al een hint: op basis van gentherapie probeert de firma oogziektes (uit het Latijn: ‘oculus’ of oog) te bestrijden.

Op vandaag bevinden de meeste producten van Ocugen zich nog in de onderzoeksfase. Enkel het Covidvaccin kan al toegediend worden in Mexico, maar de goedkeuring geldt enkel voor ‘noodgevallen’, in het Engels ‘Emergency Use Authorization’. Dat is een versnelde goedkeuring door de ernst van het coronavirus. In andere landen is het vaccin nog niet goedgekeurd.

Andere geneesmiddelen zitten voornamelijk in de vroege testfases. Een kort overzicht:

  • OCU400’ en ‘OCU410’ zijn gentherapieën die werken met behulp van ‘nucleaire hormoonreceptoren’. Op die manier kan ‘gezond’ genetisch materiaal in defecte cellen gebracht worden. Het doel is om meerdere oogaandoeningen met eenzelfde medicijn te kunnen bestrijden. Het geneesmiddel zou moeten werken tegen het achteruitgaan van het netvlies en ook de ‘macula’, de kegeltjes in het netvlies die afsterven.
  • OCU200’ werkt door ‘biologics’ (grote moleculen) in te brengen in het lichaam. Die moleculen moeten vooral oogaandoeningen verhelpen als gevolg van diabetes, zoals ‘retinopathie’ en vochtophoping onder de gele vlek van het oog: ‘maculair oedeem’
  • NeoCart’ is een celtherapie in de behandeling van aandoeningen aan het kraakbeen van de knie.
Meer