Novavax

De Amerikaanse onderneming Novavax verricht al sinds 1987 onderzoek naar vaccins tegen besmettelijke ziektes.

Momenteel telt het bedrijf één goedgekeurd en gecommercialiseerd vaccin (in bepaalde landen): ‘NVX-C0V2373’, een vaccin tegen Covid-19. Naast dat vaccin zijn er ook een tiental andere vaccins die in de onderzoeksfase zitten. De onderzochte vaccins zouden een bescherming moeten bieden tegen onder andere: SARS, Malaria, Ebola, griep, het RSV-virus (luchtwegen) en MERS (luchtwegen).

De vaccins steunen op twee belangrijke technologieën. De eerste technologie baseert zich op ‘Recombinante eiwit-gebaseerde nano-partikels’. Dat zijn kleine deeltjes die unieke eiwitten (antigenen) bevatten die je ook kan vinden op virussen en bacteriën. Het lichaam is constant op zoek naar antigenen om ziektes af te weren. Door een antigen in circulatie te brengen zonder het virus of de bacterie, kan het lichaam wel al een immuunreactie opstarten. Zo moeten de vaccins van Novavax verhinderen dat mensen ernstig ziek worden wanneer het echte virus of de echte bacterie zich presenteert in het lichaam. Het lichaam zal op dat moment al weten welke afweerreactie nodig is.

De tweede technologie die Novavax gebruikt, is het werken met ‘adjuvanten’. Dat zijn toevoegingen aan een vaccin die ervoor zorgen dat het immuunsysteem de antigenen beter herkent en langer onthoudt. Daardoor moeten de vaccins beter en langer werken.

Samen met andere organisaties in de sector, onderzoeksinstellingen, overheidsagentschappen en stichtingen onderzoekt Novavax haar vaccins. Het doel is om op termijn goedkeuring te verkrijgen en de geneesmiddelen te commercialiseren, net zoals het Covid-vaccin.

Meer