Nokia

Bij het horen van de naam Nokia zullen velen instinctief denken aan gsm’s en smartphones. Hoewel er nog apparaten gemaakt worden onder de merknaam, gebeurt dat vandaag door een onafhankelijk bedrijf. De Finse onderneming zelf houdt zich nu eerder bezig met netwerktechnologieën. Je kan dus zeker stellen dat Nokia een lange weg heeft afgelegd sinds haar begin als papierfabrikant in 1865.

Er zijn vier divisies in de firma:

  1. Mobiele Netwerken: deze divisie zorgt voor het installeren en onderhouden van allerlei mobiele netwerken. Gaande van 2G tot 5G: Nokia kan al die netwerken voorzien voor haar klanten. Ook straalverbindingen zitten in deze bedrijfstak; een manier om informatie over te brengen op de frequentie van microgolven.
  2. Netwerkinfrastructuur: Optische netwerken over land en de zeebodem, IP-netwerken, netwerken met koperkabels… Verschillende soorten infrastructuren worden aangelegd en beheerd door de firma, met als doel om data zo efficiënt mogelijk van de ene locatie naar de andere te brengen.
  3. Cloud- en netwerkdiensten: Nokia verleent diverse diensten aan bedrijven die actief zijn in de wereld van software via de Cloud.
  4. Nokia Technologies’ omvat de verzameling van patenten en intellectuele eigendommen. De divisie verschaft ook licenties aan andere bedrijven voor het gebruik van haar technologieën en de merknaam ‘Nokia’. Het is dus deze divisie die de licentieovereenkomst heeft afgesloten met het bedrijf HMD Global voor de productie van Nokia gsm’s en smartphones. Nokia kocht ook zelf in 2020 aandelen van het bedrijf, zo’n 10%.

De klanten van Nokia bestaan uitsluitend uit bedrijven en overheden. De drie belangrijkste soorten zakelijke klanten zijn: leveranciers van communicatiediensten, grote bedrijven en ‘hyperscalers’, zoals Alphabet (Google), Amazon en Meta Platforms. Wereldwijd vind je de onderneming terug in meer dan 130 landen.

Partnerschappen en overnames hebben ook een belangrijke rol gespeeld voor Nokia. Zo waren er in het verleden samenwerkingen met Siemens en Microsoft. Een voorbeeld van een belangrijke overname is die van ‘Alcatel-Lucent’.

Verdienmodellen

  • Verkoop netwerkinfrastructuur en -diensten
  • Verkoop Clouddiensten
  • Licentieovereenkomsten met bedrijven
Meer