NioCorp Developments

NioCorp Developments is een Canadees bedrijf met hoofdzetel in de VS. Het bedrijf heeft plannen voor het ontwikkelen van een mijnbouwsite in Nebraska (VS), al zoekt het op vandaag nog naar een vorm van financiering voor het project.

De geschiedenis van de firma is toch enigszins opmerkelijk. Sinds 1987 is de naam van de onderneming maar liefst zes keer gewijzigd. Vanaf 2009 begon het bedrijf aan exploratieactiviteiten op de aangekochte site in Nebraska: ‘Elk Creek’ genaamd.

In het gebied wil NioCorp vier producten ontginnen:

  • Ferronobium: een licht metaal met toepassingen in industrieën zoals de luchtvaart en defensie.
  • Scandiumtrioxide: scandium zit bijvoorbeeld in sommige fietsframes en golfclubs, maar ook in fighterjets.
  • Titaniumdioxide: titanium is een vaak gebruikt materiaal in de luchtvaart, maar heeft zeker ook andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een heup- of knieprothese in de medische sector.
  • Zeldzame aardelementen zitten onder andere verwerkt in batterijen en elektronica

Hoewel de vergunningen voor de mijnbouwsite vrijwel allemaal groen licht kregen, zoekt het bedrijf nog naar fondsen voor het bouwen van de installatie. De reden voor het uitblijven van de financiering is mogelijks een twijfelachtige financiële haalbaarheid van het project.

Desondanks zegt het bedrijf wel al enkele contracten te hebben voor de voorverkoop van de elementen in de gronden van Elk Creek. Zo zou ThyssenKrupp 50% van de Ferronobiumvoorraden aankopen, maar dat zou natuurlijk enkel kunnen wanneer de installaties er komen om de stof uit de grond te halen.

De toekomst van Niocorp Developments is dus nog een groot vraagteken op dit moment.

Meer