Netflix

Het Amerikaanse bedrijf Netflix is met haar videostreamingplatform inmiddels een vaste waarde in vele huiskamers. Bij het ontstaan van het bedrijf zag het aanbod er echter volledig anders uit. In 1997 ontstond de firma namelijk als verhuurder en verkoper van dvd’s. Je kon toen in de VS films bestellen via een website, die dan even later bij je thuis werden geleverd met de post. In de latere jaren transformeerde het businessmodel naar een abonnementsformule met een onbeperkt aantal dvd’s per maand, voor een vaste prijs. Het begin van het streamingplatform is te vinden in 2007, zo’n tien jaar na de oprichting. Steeds meer en meer begon het bedrijf daarna toe te groeien naar haar huidige vorm, maar opmerkelijk genoeg bestaat de leverdienst van dvd’s per post nog steeds.

Klanten kunnen met een Netflix-abonnement op vrijwel elk scherm naar een hele hoop films, series en documentaires kijken. Je krijgt ook geen advertenties te zien en je kan bovendien onbeperkt kijken, terugspoelen en pauzeren. Naast partnerschappen met allerlei mediabedrijven produceert Netflix ook zelf beeldmateriaal. De films, series, comedy specials en docu’s krijgen de naam ‘Netflix Originals’. Bekende titels zijn ‘House of Cards’, ‘Orange Is the New Black’, ‘Stranger Things’, ‘Don’t Look Up’ en nog immens veel meer. Inmiddels vielen ook al heel wat Netflix-producties in de prijzen.

Recent kwam er een toevoeging aan het gamma voor abonnees. Netflix lanceerde namelijk in 2021 ‘Netflix Games’. Wie klant is, krijgt nu ook gratis toegang tot videogames voor mobiele apparaten. Opnieuw zijn er geen reclames en geen ‘in-game’ aankopen, zodat de speelervaring zo vlot mogelijk is.

Het succes van Netflix blijkt zeker uit de cijfers: wat ooit begon als een dienst in de Verenigde Staten is uitgegroeid tot een product met meer dan 200 miljoen abonnees, verspreid over 190 landen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen concurrenten zijn. Namen als ‘Hulu’, ‘Disney Plus’ en ‘Amazon Prime Video’ strijden mee om een deel van de markt.

Meer