MicroStrategy uit de VS is een softwarebedrijf met een kleine twist. Al sinds de oprichting in 1989 door het kopstuk Michael Saylor maakt de firma allerlei software voor organisaties.
De huidige strategie bestaat volgens het bedrijf uit twee delen. Enerzijds verkoopt het bedrijf nog steeds software, maar anderzijds houdt het sinds enkele jaren ook aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin aan.
De softwareproducten van MicroStrategy draaien allemaal rond ‘Business Intelligence’. Het Engelse verzamelbegrip bevat de analyse en verwerking van alle soorten gegevens binnen een organisatie. Het doel van de analysesoftware is om een bedrijf efficiënter te laten draaien. Neem bijvoorbeeld verkoopgegevens: met het juiste softwareprogramma zou je snel op een landkaart kunnen visualiseren waar het meest verkocht wordt. Op de plaatsen waar de verkoop minder vlot loopt zijn misschien extra inspanningen nodig. Zulke inzichten zijn zeer belangrijk voor een bedrijf en MicroStrategy voorziet een platform om snel gegevens overzichtelijk weer te geven. De toepassingen zijn heel divers. Zo kan de software ook gegevens verwerken over kosten, efficiëntie van klantendiensten, logistieke informatie en heel wat meer. Enorm veel sectoren kunnen dus baat hebben bij het softwareplatform.
Om zich te distantiëren van concurrenten zoals ‘SAP’ en ‘Salesforce’ zet MicroStrategy enkele sterktes in de verf. Het platform laat toe om een gepersonaliseerde lay-out te creëren, specifiek voor een bedrijf of zelfs per departement. Vele andere analyseprogramma’s zijn ook te integreren in de software van MicroStrategy. De functie ‘HyperIntelligence’ zorgt er dan weer voor dat gegevens uit bestaande programma’s snel geanalyseerd worden. Je krijgt meteen een korte analyse wanneer je met de cursor op de gegevens staat. Een voorbeeld: stel dat je een e-mail krijgt van een klant, dan zou HyperIntelligence je al een overzicht kunnen geven van hoe belangrijk die klant is voor het bedrijf, nog voor je de mail opent. Vele toepassingen zijn ook compatibel met mobiele apparaten, zodat werknemers op verplaatsing de software op hun smartphone of tablet kunnen gebruiken.
De klanten van de softwarepakketten zijn er zeker van formaat. Grote bedrijven als Orange, VISA, Pfizer en Porsche maken gebruik van het aanbod, maar ook overheidsorganisaties hebben abonnementen. Je kan er als klant voor kiezen om de software te installeren op lokale servers of een eigen Cloudsysteem, maar het kan ook via MicroStrategy zelf. Via een abonnementsformule is het platform beschikbaar via Cloud Hosting. De partners voor die Clouddiensten zijn ‘Amazon Web Services’ en ‘Microsoft Azure’
Naast het softwareplatform zijn er ook aanvullende producten en diensten. Om met de programma’s te leren werken zijn zowel gratis als betalende opleidingen beschikbaar. Wil je extra expertise? Dan is er ook een wereldwijd netwerk van consultants om alles in goede banen te helpen leiden.
Naar de overtuigingen van de oprichter Michael Saylor koopt het bedrijf op strategische momenten Bitcoins aan. Het plan is om alle cryptomunten voor de lange termijn aan te houden. De portefeuille van de firma bevat dan ook meer dan 125.000 Bitcoins, wat enorm veel is, aangezien de maximale hoeveelheid 21 miljoen stuks bedraagt.
Dat het Bitcoin-plan van Saylor is goedgekeurd op de raad van bestuur is geen wonder. Via een systeem van twee soorten aandelen bezit de man 68% van de stemrechten. Zijn aandeel in de eigendom van het bedrijf is ongeveer 17,8%.
Verdienmodellen
- Verkoop van licenties voor softwarepakketten
- Clouddiensten
- Verkoop van opleidingspakketten
- Consulting