Mercedes-Benz Group

Mercedes-Benz Group is de overkoepelende firma van het iconische merk ‘Mercedes Benz’ en nog enkele andere dochterbedrijven in de autosector. De naam verwijst enerzijds naar ‘Karl Benz’, de uitvinder van de automobiel en medeoprichter van de firma. Anderzijds is er ‘Mercedes’: de dochter van een invloedrijke figuur in de onderneming: ‘Emil Jellinek’.

Het bedrijf veranderde al meermaals van naam. In het prille begin was ‘Daimler-Benz’ vernoemd naar de twee oprichters: ‘Karl Benz’ en ‘Gottlieb Daimler’. Een tijd lang bleef die naam in gebruik, tot 1998. Op dat moment fuseerde de firma met het Amerikaanse Chrysler tot ‘DaimlerChrysler’. Toen de divisie Chrysler opnieuw verkocht werd in 2007 bleef enkel de naam ‘Daimler’ over. De meest recente evolutie is te vinden in 2022: door een opsplitsing van de bedrijfsactiviteiten ontstonden twee aparte entiteiten. Eén van die bedrijven is de ‘Mercedes-Benz Group’ met de focus op personenwagens en bestelwagens. Het andere nieuwe bedrijf heet ‘Daimler Truck’ en bevat de productie van vrachtwagens en bussen.

De Mercedes-Benz Group is op haar beurt gestructureerd in twee onderdelen: de divisie ‘Cars & Vans’ en ‘Mercedes-Benz Mobility’.

Cars & Vans’ houdt zich bezig met de productie van auto’s en bestelwagens in het ‘premium’-segment. Voor elke soort klant is er in het brede gamma wel een passend model te vinden. Gaande van een bestelwagen zoals de ‘Vito’ tot een supercar: de ‘AMG GT’. Ook op vlak van elektrische wagens zet het bedrijf haar beste beentje voor. Er is het gamma volledig elektrische auto’s van ‘Mercedes-EQ’ en bovendien zijn vele van de bestaande modellen verkrijgbaar met een hybride-systeem. Voor de absolute luxefanaten is er het merk ‘Maybach’: wagens met een extreem luxueuze afwerking en comfort, waardig voor staatshoofden en miljardairs. Hoeft het niet zo opulent te zijn, dan kan je ook terecht bij dochterbedrijf ‘Smart’ voor een compacte stadswagen.

Mercedes Mobility’ is de verzamelnaam van alle (financiële) diensten die komen kijken bij een wagen. Op die manier kan Mercedes een totaalpakket aanbieden aan haar klanten. Naast de wagen zelf kan je bij het bedrijf de financiering of leasing regelen, eventueel aangevuld door een verzekering. Als zakelijke klant zijn er zelfs beheerdiensten beschikbaar voor de bedrijfsvloot.

In de laatste jaren zijn enkele belangrijke partnerschappen ontstaan met andere bedrijven. Er is bijvoorbeeld een samenwerking met Renault-Nissan-Mitsubishi voor de ontwikkeling van bestelwagens. Voor de technologie van zelfrijdende wagens doet Mercedes-Benz dan weer beroep op het Amerikaans technologiebedrijf ‘NVIDIA’. Ten slotte is ook een vermelding van het Maleisische oliebedrijf ‘Petronas’ aan de orde. Mercedes en Petronas zijn namelijk samen actief in een Formule 1 team: ‘Mercedes AMG Petronas’.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens
  • Financiële diensten (leasing, financiering, verzekering…)
Meer