MDxHealth

Het Belgische biotechbedrijf MDxHealth specialiseert zich in de diagnose van prostaatkanker en urineweginfecties.

In de opsporing en behandeling van prostaatkanker bestaan enkele uitdagingen. Om zeker te zijn dat een man effectief prostaatkanker heeft is een biopsie nodig. Een deeltje van het weefsel wordt daarbij weggenomen voor onderzoek. Zo’n ingreep is echter kostelijk, ingrijpend en draagt een risico op complicaties. Het is dus beter om een biopsie te vermijden als het kan. Daarboven zijn de testresultaten van een biopsie niet altijd betrouwbaar, met een groot aantal ‘valse negatieven’.

Om tegemoet te komen aan de noden van de markt, heeft MDxHealth enkele tests in haar gamma. Een eerste heet ‘Select mdx’. Via een urinestaal kan de test bij een vermoeden van prostaatkanker aangeven of een biopsie nodig is, met een aanzienlijke betrouwbaarheid. Is de test positief, dan is een biopsie nodig. Is de test negatief, dan is de procedure niet nodig, maar is verdere opvolging wel aanbevolen.

Een tweede belangrijk diagnoseproduct is ‘Confirm mdx’. In het geval van een negatieve prostaatkankerbiopsie dient de test als extra zekerheid. Op die manier verkleint de kans op een vals negatief resultaat. Met ‘Confirm mdx’ is geen extra ingreep nodig: de teststaal van de eerdere biopsie volstaat.

Een derde toevoeging aan de productlijn is ‘Oncotype DX’. MDxHealth kocht recentelijk de test van het bedrijf ‘Exact Sciences’. In het geval dat een patiënt de diagnose van prostaatkanker krijgt, kan deze test handig zijn. Via analyse van genetisch materiaal krijgt de behandelende arts een beter beeld van hoe agressief de kanker is. Het laat dus toe om een gepaste behandeling voor te schrijven.

Als vierde en laatste gecommercialiseerd product kan ‘Resolve mdx’ urineweginfecties opsporen op basis van moleculen in urine. De test is dus niet ingrijpend en kan heel wat meer pathogenen (ziekteverwekkers) detecteren dan traditionele alternatieven.

Voor haar operationele werking heeft het bedrijf een specifieke structuur. Het Belgische moederbedrijf heeft namelijk twee dochterbedrijven. Eén van de twee dochters is gevestigd in de VS met enkele labo’s voor analyses van testen. De Verenigde Staten vormen namelijk de voornaamste afzetmarkt van tests, met meer dan 90% van de omzet. Naast het Amerikaanse dochterbedrijf is er ook een Nederlandse vestiging.

Onderzoek naar nieuwe producten gebeurt in eigen faciliteiten van MDxHealth, maar er zijn ook samenwerkingen met andere organisaties. Een voorbeeld is de Universiteit van Gent in België. Voor vele van de bestaande producten verscheen het wetenschappelijk onderzoek ook in medische vaktijdschriften, in samenwerking met allerlei onderzoeksinstanties.

De grote aandeelhouders binnen de firma bestaan voornamelijk uit investeringsfondsen met groeikapitaal. Samen hebben ze meer dan de helft van het aandelenkapitaal in handen. De voornaamste investeerders zijn:

  • MVM Partners met 22,8%
  • Bleichroeder met 15,22%
  • Valiance Asset Management met 12,2%
  • Biovest met 7,1%

Verdienmodellen

  • Verkoop en verwerking van diagnosemateriaal
  • Licentie-inkomsten en royalties
  • Subsidies van overheden voor onderzoeksprogramma’s
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20