McEwen Mining

Het Canadese bedrijf ‘McEwen Mining’ is actief in de ontginning van goud en zilver in het Amerikaanse continent. De firma draagt de naam van de grootste aandeelhouder: ‘Robert McEwen’. Zo’n 18% van het aandelenkapitaal is in zijn handen, wat hem de titel ‘Chief Owner’ oplevert. De zakenman heeft een rijkgevuld verleden in de mijnbouwsector en richtte ook ‘Goldcorp’ op, dat later fuseerde met ‘Newmont’.

Momenteel heeft McEwen vier actieve mijnbouwsites, verspreid over Noord- en Zuid-Amerika:

  • San José Mine’ in Argentinië voor de productie van goud en zilver. Het is de enige mijn die niet voor 100% eigendom is van McEwen. Het project is namelijk een joint-venture waarbij McEwen 49% eigenaar is. De andere 51% behoort toe aan ‘Hochschild Mining’.
  • Gold Bar’: een goudmijn in de Amerikaanse staat Nevada. De gebruikte methode heet ‘open pit’: een grote uitgraving van het aardoppervlak.
  • Fox Complex’ in Canada produceert goud uit ondergrondse mijnsystemen en ‘open pit’.
  • El Gallo’ is gelegen in Mexico en produceert zowel zilver als goud.

Naast de actieve projecten voert McEwen Mining ook exploratiestudies uit op haar bestaande locaties. Het doel is om zo de capaciteit uit te breiden en de levensduur van de operationele mijnen te verlengen. Ook op nieuwe plaatsen zoekt het bedrijf naar opportuniteiten. Een belangrijke toevoeging aan de activiteiten zou wel eens ‘Los Azules’ in Mexico kunnen zijn. Er zijn plannen om daar een kopermijn op te richten via de dochteronderneming ‘McEwen Copper’.

Het voornaamste eindproduct dat McEwen aan haar klanten verkoopt is ‘doré’: een legering van goud en zilver. Een onafhankelijk bedrijf verwerkt de legering tot puur goud en zilver, om ze dan aan de eindklant te leveren. Vaak gaat het over financiële instellingen en handelshuizen voor edelmetalen. In mindere mate is er ook productie van ‘concentraat’. Door chemische bewerkingen kan je een concentraat van edele metalen puren uit grondstofrijke aarde. De klanten voor het concentraat zijn vaak bedrijven die het product verder verwerken.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van goud en doré
  • Productie en verkoop van concentraat
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20