KBC Ancora

KBC Ancora is een holdingmaatschappij met slechts één positie in de portefeuille: de KBC Groep. Een holding heeft in vele gevallen meerdere participaties in bedrijven om zo meerwaarde te creëren, maar bij KBC Ancora is dat toch anders. De firma ontstond namelijk in 1998, toen nog met de naam ‘Cera Ancora’. Pas in 2007 kreeg de holding haar huidige naam. Die holding was het instrument om Cera te integreren als aandeelhouder in de KBC-Groep, tijdens herstructureringen. Het doel is om op die manier aandeelhoudersstabiliteit en continuïteit te verzorgen.

Sinds 2001 is de holding ook genoteerd op de Brusselse beurs. Dat zorgde ervoor dat Cera nu iets meer dan de helft van KBC Ancora in haar bezit heeft. Het andere deel van de aandelen is vrij verhandelbaar op de beurs.

KBC Ancora zelf is ongeveer voor 19% eigenaar van de KBC Groep. Samen met de MRBB (Maatschappij Voor Roerend Bezit Van de Boerenbond), Cera en enkele andere vaste aandeelhouders, is KBC Ancora een kernaandeelhouder in de KBC Groep.

Meer