Inventiva

Inventiva is een Frans Biotechnologiebedrijf dat onderzoek voert naar verschillende geneesmiddelen. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Frédéric Cren en Pierre Broqua. De twee kochten materiaal over van de farmareus ‘Abbott Laboratories’, waar ze voordien ook zelf werkzaam waren.

De focus van de onderneming ligt bij geneesmiddelen met kleine moleculen, die je zelf gemakkelijk kan innemen. Momenteel heeft Inventiva twee eigen geneesmiddelen die behoorlijk ver gevorderd zijn in klinische tests. Daarnaast zijn er ook enkele projecten die in een beginnende fase zitten.

Het eerste kandidaat geneesmiddel heet ‘Lanifibranor’ en zit in de laatste testfase. Het medicijn zou een behandeling moeten zijn tegen ‘Niet-Alcoholische Leververvetting’, waarbij vetten zich ophopen in de cellen van de lever, zonder dat alcohol daar een belangrijke rol bij speelt. In latere fases zorgt deze aandoening voor fibrose (overmatige hoeveelheid bindweefsel door chronische ontsteking) en zelfs cirrose waarbij de lever ernstig beschadigd geraakt. Het geneesmiddel moet helpen bij de omzetting van vet in de lever, maar moet ook ontsteking en fibrose verhinderen. Op die manier is het doel om ernstige leverschade te voorkomen.

Een tweede medicijn in onderzoek is ‘Odiparcil’. Door onvoldoende enzymen in de cellen van patiënten met ‘Mucopolysaccharidose’ kunnen stoffen in die cellen niet goed afgebroken worden. Het resultaat is een ophoping van ‘afvalstoffen’. Huidige behandelingen kunnen het enzym inbrengen via een infuus, maar het zou toch gemakkelijker zijn in de vorm van een pil. Vanuit die ingesteldheid ontwikkelt Inventiva haar kandidaat geneesmiddel. Momenteel bevindt Odiparcil zich in de voorlaatste onderzoeksfase.

Naast de eigen onderzoeken ontwikkelt de Franse firma ook ‘Cedirogant’ in partnerschap met het Amerikaanse ‘Abbvie’. De medicatie moet psoriasis bestrijden, een huidziekte. In ruil voor haar onderzoek naar Cedirogant krijgt Inventiva financiële ondersteuning. Er zijn ook afspraken gemaakt over betalingen bij het bereiken van mijlpalen in het onderzoek. Eens het middel commercieel goedgekeurd is, zou Inventiva ook royalties ontvangen.

De aandeelhoudersstructuur van Inventiva toont enkele belangrijke investeerders. De belangrijkste aandeelhouders zijn de twee oprichters, met zo’n 23,2% van het aandelenkapitaal. Naast de natuurlijke personen zijn er ook drie grote investeringsfondsen voor durfkapitaal met aanzienlijke posities binnen de firma. Samen hebben de ‘venture capitalists’ meer dan 40% van Inventiva in handen.

Verdienmodellen

  • Onderzoek naar geneesmiddelen voor commercialisering
  • Onderzoek naar geneesmiddelen in opdracht van bedrijven
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20