iBio

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf iBio ontwikkelt eigen geneesmiddelen en levert daarnaast ook producten en diensten aan andere bedrijven in de sector. De locaties van het bedrijf zijn uitsluitend gelegen in de Verenigde Staten: in Texas en Californië.

Enkele technologieën doen de onderneming verschillen van haar concurrenten. Een eerste belangrijke procedure krijgt de naam ‘FastPharming’. Waar in geneesmiddelenonderzoek vaak celculturen van zoogdieren gebruikt worden voor het maken van bepaalde proteïnen, heeft iBio een andere aanpak. FastPharming kweekt namelijk proteïnen in planten, die op hun beurt groeien in een ‘hydroponisch’ systeem. De planten zitten dus niet in aarde, maar wel in een wateroplossing met vele voedingsstoffen. Via een bacterie introduceert het bedrijf een genetische code in de bladeren van de plant, die vervolgens een proteïne zal beginnen aanmaken. Even later kunnen de proteïnen uit de bladeren gehaald worden, voor gebruik in farmaceutisch onderzoek. Het voordeel van de werkwijze is de snellere productie en lagere kost. Een tweede technologie, ‘Glycaneering’, zorgt er in essentie voor dat een geneesmiddel stabieler en krachtiger is.

Aanbod voor andere bedrijven

Gewapend met haar technologieën gaat de firma aan de slag in de productie van ‘plantaardige recombinante proteïnen’. Andere farmaceutische bedrijfsklanten kunnen een viertal soorten van die proteïnen verkrijgen via iBio, voor allerlei toepassingen in hun onderzoek naar geneesmiddelen. Ook voor maatwerk kan je het bedrijf inschakelen, mocht je als farmaceutisch bedrijf een specifiek eiwit willen kopen.

Naast de verkoop van producten, levert de Amerikaanse biotechspeler ook diverse diensten. Als ‘CDMO’ of ‘contract development and manufacturing organization’ produceert iBio actieve bestanddelen voor medicijnen, in opdracht van klanten. Daarnaast zal het ook bioanalyses uitvoeren, waarbij heel wat aspecten van een geneesmiddel getest worden, zoals de sterkte en stabiliteit. Voor klanten die zelf de ‘FastPharming’-technologie willen gebruiken in hun eigen faciliteiten is er ‘Factory Solutions’. iBio zal daarbij assisteren in de opbouw en inrichting van een productie-eenheid. In het verleden liep al zo’n project met het Chinese bedrijf ‘CC Pharming’. Alle activiteiten als CDMO zijn apart gebundeld in het bedrijf ‘iBio CDMO’. Het dochterbedrijf is een Joint-Venture die voor 70% toebehoort aan iBio zelf en voor 30% eigendom is van ‘Eastern Capital Limited’.

Eigen geneesmiddelenonderzoek

Niet te vergeten is dat de onderneming ook zelf onderzoek voert naar geneesmiddelen. Daarbij gebruikt ze uiteraard al haar innovatieve technologieën, zoals ‘FastPharming’. De meeste projecten zitten echter nog in een preklinische onderzoeksfase, dus ze zijn nog niet erg vergevorderd. In totaal zijn er drie belangrijke onderzoeksgebieden:

  1. Kankerbehandeling
  2. Longaandoeningen
  3. Covid-19

In sommige gevallen verloopt het onderzoek van iBio onder een licentie. Daarbij is een andere organisatie eigenaar van het geneesmiddel, maar iBio krijgt wel het alleenrecht op de verkoop, mocht het onderzoek succesvol blijken. In ruil voor het recht betaal je als licentienemer wel een vergoeding aan de licentiegever. Zowel de Universiteit van Pittsburgh als het bedrijf ‘RubrYc’ hebben een licentieovereenkomst met iBio, waarbij iBio de licentienemer is.

Tenslotte werkt het bedrijf ook aan een geneesmiddel voor dieren, namelijk: een behandeling voor de varkenspest.

Verdienmodellen

  • Verkoop van plantaardige recombinante proteïnen
  • Diensten als CDMO
  • Geneesmiddelenonderzoek
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20