Gevo werd opgericht in 2005 en is gevestigd in Colorado, in de VS. Haar missie: het reduceren van broeikasemissies bij specifieke spelers in de transportindustrie. Niet alle transportmogelijkheden kunnen namelijk gemakkelijk overschakelen op waterstof of elektrische aandrijving via batterijen.
Het bedrijf biedt duurzame alternatieven aan door geavanceerde, hernieuwbare brandstoffen te ontwikkelen en te commercialiseren. Denk bijvoorbeeld aan duurzame vliegtuigbrandstof, hernieuwbaar aardgas en hernieuwbare benzine. Er is zo potentieel om over de volledige levenscyclus van een brandstof een koolstofvrije uitstoot te bereiken. Daarnaast maken de technologieën van de onderneming het ook mogelijk om bepaalde kunststoffen zoals polyesterte vervaardigen met duurzamere ingrediënten. Gevo maakt de volgende producten:
Diervoeder met hoog eiwitgehalte
Bij het productieproces van duurzame brandstoffen gebruikt Gevo vaak duurzame maïs. Per 4,5 liter brandstof kan het bedrijf ook 5 kilo eiwitrijk diervoeder produceren. Door het diervoeder op een nabije markt te verkopen, verbetert de CO2-score van de brandstofproductie.
Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF)
Het bedrijf produceert en verkoopt duurzame vliegtuigbrandstof. Dat is essentieel indien de luchtvaartindustrie haar uitstoot wil bevriezen en tegen 2050 koolstofneutraal wil zijn.
Hernieuwbare benzine
Met haar hernieuwbare benzine wil Gevo op termijn brandstoffen en mengsels op basis van petroleum vervangen. Het alternatief is een mix van iso-octaan, iso-butanol en ethanol.
Hernieuwbare diesel
Gevo’s hernieuwbare diesel heeft het potentieel om de transportindustrie opnieuw uit te vinden. De brandstof is een mengsel van foezelolie (een afvalproduct van fermentatie) en iso-butanol. De nieuwe formulering heeft ook een laag zwavelgehalte en geen roetdeeltjes.
Iso-octaan, Iso-butanol, Iso-butyleen en Ethanol
Deze biobrandstoffen en bouwstenen zijn essentieel voor Gevo. Een leuk weetje is dat iso-octaan gebruikt wordt in Europese Formule 1 wagens.
Het bedrijf heeft ten slotte als ambitie om tegen 2030 minstens 4,5 miljard liter koolwaterstoffen produceren, ondanks de snelle opmars van elektrische voertuigen.
Verdienmodellen
- Productie en verkoop van duurzamere brandstoffen
- Productie en verkoop van dierenvoeder
- Productie en verkoop van duurzamere kunststoffen