Gamestop

Je kon er niet omheen: beleggers en niet-beleggers hebben hoogstwaarschijnlijk iets opgepikt over GameStop in het nieuws van januari 2021. Het aandeel van de Amerikaanse firma kreeg toen te maken met een ‘short-squeeze’. Shorters werden toen massaal uit het aandeel gedreven, onder andere ook het hefboomfonds ‘Melvin Capital’, dat werd opgedoekt na de hetze. Shorters verkopen geleende aandelen met het doel ze later aan een lagere prijs in te kopen en zo te kapitaliseren op een koersdaling. Het risico van shorten is in theorie onbeperkt, aangezien de aandelenprijs technisch gezien geen bovenlimiet heeft.

Los van de media-aandacht rond het aandeel is GameStop een gewoon bedrijf uit de Verenigde Staten dat hoofdzakelijk producten verkoopt in het thema van videospellen. In 1984 begon het bedrijf onder de naam ‘Babbage’s’, om in 1999 omgedoopt te worden naar ‘GameStop’

Het gamma van het bedrijf bevat meer dan alleen spelcomputers en games. Ook andere elektronica zoals camera’s, hoofdtelefoons en tablets kan je bij GameStop kopen. Daarnaast zijn er ook verzamelitems, kledij en interieuraccessoires, allemaal in thema van videogames.

Verkopen vinden plaats via webwinkels en in meer dan 4500 fysieke winkels in de VS, Canada, Australië en zelfs Europa. Hoewel er geen GameStop-winkels in België zijn, kan je wel heel wat locaties vinden in Duistland, Frankrijk en Italië. Niet alle winkels dragen de ‘GameStop’ naam, er zijn ook andere merknamen zoals ‘EB Games’ en ‘Micromania’. In Australië verkoopt GameStop zelfs andere lifestyle-producten onder de naam ‘ZiNG Popculture’. Denk daarbij aan Vinylplaten, speelgoed, verzamelkaarten…

GameStop heeft ook een eigen magazine rond de gamingwereld: ‘Game Informer’. Om mee te gaan met de huidige evoluties van digitalisering, heeft het bedrijf ook aangekondigd te investeren in de integratie van GameStop in Blockchaintechnologie en in NFT’s.

Verdienmodellen

  • Verkoop gaming-gerelateerde producten
  • Verkoop magazine
Meer