Freeport McMoRan

Freeport-McMoRan, gevestigd in Phoenix, Arizona (VS), werd opgericht in 1987. Voor 2014 stond het bedrijf bekend als Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. Met een marktkapitalisatie van meer dan 40 miljard dollar staat het bedrijf in de top 10 van grootste mijnbouwbedrijven ter wereld.

Het bedrijf exploiteert grote, langlopende projecten met minerale reserves. De beoogde commerciële producten zijn koper, goud en molybdeen. Dat laatste is een veelgebruikt element voor het maken van metaallegeringen, maar heeft bijvoorbeeld ook toepassingen als katalysator in de petroleumindustrie.

De portefeuille van Freeport bestaat uit de volgende segmenten:

‘The Grasberg Minerals District’ in Indonesië

Deze site is één van de grootste koper- en goudbronnen ter wereld. Hier voert het bedrijf de operaties uit via dochteronderneming “PT Freeport Indonesia”. Het aandeel van het moederbedrijf in de maatschappij bedraagt 49%, na een desinvestering in 2018.

Mijnbouwactiviteiten in Noord-Amerika

Het bedrijf heeft er 9 actieve sites, waaronder het grootschalige ‘Morenci’-project in Arizona

Mijnbouwactiviteiten in Zuid-Amerika

Hier heeft het bedrijf projecten ‘Cerro Verde’, in Peru en ‘El Abra’, in Chile. Het bedrijf bezit 53.56% van de mijn in Peru en 51% van de mijn in Chile.

De recente populariteit van Freeport-McMoRan kwam er omdat koper een zeer belangrijk metaal is geworden voor hernieuwbare-energietoepassingen en elektrische voertuigen. De vraag naar koper zit sterk in de lift en zal in alle waarschijnlijkheid blijven stijgen, bij een verdere energietransitie.

Meer