Exmar

Exmar is een Belgisch bedrijf, hoofdzakelijk actief in de maritieme olie- en gassector. Het bedrijf ontstond als een dochterbedrijf van de ‘CMB’ of ‘Compagnie Maritime Belge’. De roots van die onderneming gaan ver terug in de tijd, tot de 19e eeuw. In 2004 viel de beslissing om van Exmar een onafhankelijk bedrijf te maken en ging de firma ook naar de beurs.

De activiteiten van het bedrijf zijn onder te delen in vier categorieën

  1. Exmar Shipping: Deze bedrijfstak is volledig toegewijd aan het transport van Petrochemische gassen, LNG (Liquified Natural Gas) en vloeibare koolwaterstoffen. Daarvoor heeft Exmar gespecialiseerde schepen zoals ‘VLGC’s’ of ‘Very Large Gas Carriers’.
  2. Exmar Infrastructure: Infrastructuren zoals ‘FSRU’s’ (Floating Storage and Regasification Unit), kunnen de aggregatietoestanden van stoffen wijzigen. Zo kan een vloeibaar gas terug in gasvorm gebracht worden en omgekeerd. Exmar biedt haar klanten die platformen aan, samen met het nodige personeel. De schepen en platformen zijn ook door het bedrijf zelf ontwikkeld en geproduceerd.
  3. Exmar Ship Management: Je kan Exmar ook inschakelen voor de bemanning en onderhoud van schepen. Dat kan voor bedrijven die een vloot bezitten, maar evengoed als particulier via ‘Exmar Yachting’. Dat dochterbedrijf biedt allerhande mogelijkheden in de wereld van jachten.
  4. Exmar Supporting Services: Via deze bedrijfstak kan iemand consulting diensten inschakelen voor het ontwerpen en ontwikkelen van schepen. Er zitten ook nog enkele andere dochterbedrijven in de divisie, zoals bijvoorbeeld ‘Travel PLUS’: een reisbureau. Naast dochterbedrijven heeft de onderneming ook nog participaties in de aandelen van onder andere ‘Reslea’ (vastgoed) en ‘Bexco’ (producent van touwen voor gebruik op zee). Op die manier heeft Exmar eigenschappen van een holdingmaatschappij.

De klanten van de onderneming zijn hoofdzakelijk bedrijven in de wereld van olie en gas. Zij kunnen Exmar inschakelen als een onderaannemer voor hun activiteiten, inclusief administratie.

Samen met bedrijven zoals Euronav en CMB, behoort Exmar tot een groep bedrijven van de familie Saverys in België. Het verbaast daarom niet dat de hoofdzetel van Exmar op dezelfde locatie ligt als die van Euronav.

Verdienmodellen

  • Logistieke dienstverlening
  • Productie, verwerking en opslag gas
  • Consulting
  • Participaties in bedrijven
Meer