Eurazeo

Eurazeo is een Franse investeringsmaatschappij en vermogensbeheerder, gespecialiseerd in niet-beursgenoteerde beleggingen. Het ontstaan van de firma dateert van 2001, toen ‘Azeo’ en ‘Eurafrance’ de handen in elkaar sloegen. Vandaag de dag vind je het bedrijf terug op verschillende plaatsen wereldwijd: in Europa, Azië en het Amerikaanse continent.

In totaal heeft de onderneming meer dan 30 miljard euro aan beheerd vermogen. Ongeveer twee derde daarvan is afkomstig van derde partijen of ‘limited partners’. Eurazeo beheert gelden van zowel particuliere klanten als institutionele klanten (verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen…). Het andere deel van het vermogen is te vinden op de balans van de onderneming zelf.

Er zijn meer dan 500 bedrijven waarin de vermogensbeheerder actief belegt. Eurazeo deelt haar portefeuille op in drie categorieën of ‘asset classes’ (Eng.):

  1. Private Equity’ is de grootste investeringsactiviteit, met ongeveer driekwart van het beheerd vermogen. Het omvat investeringen in aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven. Zowel piepjonge startups als semi-gevestigde waarden zijn het doelwit voor de investeringsmaatschappij. De opzet is om de bedrijven aanzienlijk te helpen groeien, om na enkele jaren de aandelen opnieuw te verkopen via een ‘exit’.
  2. Private Debt’ bestaat uit de financiering van niet-beursgenoteerde bedrijven via leningen en andere schuldinstrumenten. Door geld te lenen aan de (jonge) bedrijven krijgen ze de kans om verder te groeien, terwijl Eurazeo een stabiele inkomstenstroom genereert. Ongeveer een vijfde van het totale vermogen is toegewijd aan die vorm van beleggen.
  3. Real Assets’ is de combinatie van vastgoedinvesteringen en participaties in infrastructuurprojecten. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan installaties voor zonne-energie. Slechts 5% van de portefeuille bestaat uit vastgoed en infrastructuur, maar dat is nog steeds meer dan anderhalf miljard euro.

De sectoren waarin Eurazeo voornamelijk investeert zijn die van de technologie, gezondheidszorg, financiële diensten en consumentenproducten. Het aspect van ‘ESG’ ligt de onderneming daarbij nauw aan het hart: de bedrijven moeten milieuvriendelijk (Environmental), sociaal verantwoord (Social) en deugdelijk bestuurd (Governance) zijn.

Als laatste is er nog de aandeelhoudersstructuur waarin enkele partijen duidelijk naar voren komen. De grootste van alle aandeelhouders is ‘JCDecaux Holdings’ (18%): een bedrijf actief in advertenties in het straatbeeld. Op nummer twee staat een familiale trust van wijlen Michel David-Weill (16%): ex-voorzitter van de raad van bestuur van Eurazeo en ‘Lazard’, een andere vermogensbeheerder. Kleinere aandeelhouders zijn de Richardson familie (4%) en Rhône Partners (2%). De onderneming zelf bezit zo’n 3% van haar eigen aandelen.

Verdienmodellen

  • Investeringen in Private Equity
  • Investeringen in Private Debt
  • Investeringen in Vastgoed
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20