Engie

Het energiebedrijf dat vandaag ‘Engie’ heet, bestaat sinds 2015, maar de geschiedenis gaat al meer dan 200 jaar terug. Het begon in 1918 met de ‘Société Civile Meeûs & Cie’ die in Brussel de straatverlichting op gas voorzag. Door vele overnames van bedrijven zoals Electrabel, heeft het Franse bedrijf vandaag verschillende activiteiten. De naam van de firma is doorheen de tijd ook vaak gewijzigd. Misschien doen de namen ‘GDF Suez’ of ‘Suez-Tractebel’ nog een belletje rinkelen.

De hoofdactiviteit van het bedrijf bestaat uit het produceren en het leveren van gas en elektriciteit. Die elektriciteit wordt op enorm veel manieren opgewekt. Zo gaan de methodes van klassieke thermische energiecentrales tot windmolenparken, waterstof, Hydro-centrales, biogas, … Ook op vlak van kernenergie is de onderneming actief: het baat de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange uit.

Naast energie, kan je ook terecht bij Engie voor andere producten en diensten. Zo kan je via hen een verwarmingsketel aanschaffen en het onderhoud ervan regelen. Ze leveren en installeren ook zonnepanelen, thuisbatterijen, houtpellets en isolatiemateriaal, al dan niet in samenwerking met een partnerbedrijf. Ook voor software heeft Engie partners. Jedlix is een voorbeeld van zo’n partner. Het ontwikkelde een app die elektrische wagens slim oplaadt, rekening houdend met de elektriciteitstarieven op bepaalde momenten van de dag.

Voor bedrijven levert Engie diensten en geeft het advies. Een goed voorbeeld van zo’n dienst is de samenwerking met Microsoft om het energieverbruik van datacenters te optimaliseren.

De klanten en activiteiten van Engie bevinden zich wereldwijd in elk continent, behalve Australië en Antarctica. De totale productiecapaciteit voor elektriciteit overschrijdt 100 Gigawatt. Daarmee kunnen ze meer dan 75 miljoen huizen voorzien van stroom.

Verdienmodellen

  • Productie en verkoop van energieproducten
  • Dienstlevering

Meer