Elia Group

Belgische consumenten kennen Elia misschien via een toeslag op de energiefactuur, maar de ‘Elia Group’ bevat nog enkele andere aspecten.

In België heeft het bedrijf een monopolie op het uitbaten van het elektriciteitsnetwerk. Zo ontwerpt Elia nieuwe infrastructuur zoals hoogspanningslijnen en onderhoudt het de bestaande systemen. Daarnaast is het ook de taak van de firma om het net te ‘balanceren’ en te monitoren. Het doel is om overbelasting te vermijden. Voor al die diensten factureert Elia haar klanten via de energiefactuur.

Ook in Duitsland is de groep actief, onder de naam ‘50hertz’, dat er het stroomnet beheert. 50hertz is echter niet de enige speler in Duitsland. Er zijn namelijk vier bedrijven die de netwerken beheren, elk met een eigen grondgebied.

Sinds kort is ook ‘Nemo Link’ actief. Dat is een verbinding tussen de stroomnetwerken van België en het Verenigd Koninkrijk. Op die manier kunnen energieproducenten op meerdere markten verkopen. Dat is ook één van de doelen van de Elia Group: het faciliteren van de elektriciteitsmarkten.

Voorgaande divisies van de groep bestaan allemaal uit gereguleerde activiteiten, maar er zijn ook twee niet-gereguleerde dochterbedrijven. Het eerste is ‘egi’, dat consulting-diensten aanbiedt voor het ontwerpen van elektriciteitsnetwerken. Het tweede niet-gereguleerde dochterbedrijf is ‘re.alto’ een softwarebedrijf dat inzet op digitalisering en dataverwerking van energienetwerken.

Verdienmodellen

  • Beheerdiensten elektriciteitsnetwerk
  • Consulting
  • Verkoop software voor energiebeheer
Meer