Deutsche Telekom (DT) is een grote speler in de telecommunicatiesector, gevestigd in Duitsland. In 1995 kwam de onderneming tot leven door een privatisering van het Duitse staatsbedrijf ‘Bundespost Telekom’. Vandaag is de firma echter aanwezig in veel meer gebieden dan enkel haar thuisland.
Alleen al in de categorie ‘mobiele telefonie’ telt DT meer dan 240 miljoen klanten. Daarnaast zijn er nog de klanten met breedbandverbinding en vaste lijnen. Hoofdzakelijk in Europa en de VS zal je de telecomgigant terugvinden onder verschillende namen zoals ‘T-Mobile’, ‘Magenta’ en uiteraard ‘Deutsche Telekom’. Voor particuliere consumenten in die markten biedt het bedrijf telefonie, internet, (IP)TV en mobiele data. Een focus op efficiëntie en ecologie staan daarbij centraal. Ook hardware zit in het aanbod: elektronische apparatuur zoals domotica en smartphones kun je via de dochterbedrijven aanschaffen. Een voorbeeld is het ‘SmartHome-systeem’: via een app op je smartphone kan je allerlei gekoppelde apparaten in huis besturen, zoals de thermostaat, verlichting, router en zelfs camera’s.
DT verkoopt niet alleen direct aan eindconsumenten, er zijn ook partnerschappen met MVNO’s. Die ‘Mobile Virtual Network Operators’ zijn bedrijven die onder een eigen merknaam de diensten van Deutsche Telekom aanbieden, zonder zelf de infrastructuur te bezitten. Vergelijk het met kleine buurtwinkels die de goederen van een groothandelaar verkopen.
Bedrijfsklanten kunnen terecht bij de onderneming voor hun noden op vlak van telefonie, internet en hardware, maar daar houdt het niet op. Via dochterbedrijf ‘T-Systems’ dat wereldwijd actief is, kunnen bedrijven begeleiding krijgen in hun digitale transformatie. Via consultants assisteert DT haar zakelijke klanten in een immense waaier aan thema’s. Je kan er terecht voor Data-analyse, SAP, Artificiële Intelligentie, de transitie naar een Cloud-systeem, Edge-Computing, cybersecurity en nog heel wat meer. Voor die activiteiten steunt Deutsche Telekom op haar bestaande netwerken en een verzameling van eigen datacenters.
T-Systems heeft samenwerkingen met verschillende grote partners zoals: Amazon Web Services, Microsoft, Intel en SAP. Er zijn ook andere grote bedrijven die klant zijn bij Deutsche Telekom. Denk maar aan namen als Volkswagen en Siemens.
Omdat innovatie een must is in de telecomsector, heeft DT enkele initiatieven voor toekomstige vernieuwingen. ‘T-Labs’ is een divisie die samen met academische instellingen onderzoek uitvoert. Voor kleine startups met vernieuwende technologieën komt ‘hub:roam’ in het spel. Het dochterbedrijf is een soort fonds dat investeert in kleine ondernemingen met veelbelovende projecten.
Een kijkje in de aandeelhoudersstructuur leert ons dat er enkele belangrijke partijen aan de tafel zitten:
- De Duitse staat bezit nog steeds 13,8% van DT
- Ook de Duitse staatsinvesteringsbank ‘KfW’ bezit 16,6%
- Softbank heeft een iets kleiner aandeel in DT, zo’n 4,5%
Verdienmodellen
- Telecomdiensten (Telefoon, Internet, TV…)
- Consulting
- Diensten voor digitale transformatie van bedrijven
- Verkoop hardware/software
- Partnerschappen met MVNO’s