Contextlogic

Contextlogic is een relatief jong bedrijf uit de Verenigde Staten, beter bekend onder de merknaam ‘Wish’.

De onderneming heeft een e-commerceplatform op poten gezet, voornamelijk toegespitst op mobiele gebruikers. Enkele eigenschappen van de online marktplaats zijn toch licht verschillend van andere winkelplatformen:

  • De focus ligt op de ervaring van smartphonegebruikers, al kan je ook via andere kanalen producten kopen bij Wish.
  • In het productaanbod staat een lage prijs vaak centraal. Vele producten worden volgens het bedrijf dan ook aangeboden door Chinese handelaars.
  • De winkelervaring lijkt meer op het gebruik van een sociaal mediaplatform, waarbij een gebruiker scrolt door voorgestelde items, zonder een doelgerichte zoekopdracht. De grote aantrekkingskracht van de voorgestelde producten zorgt voor ongeveer voor 70% van de verkopen, impulsaankopen dus.

De selectie van de producten die een klant te zien krijgt, is bepaald door algoritmes en is dus vaak gepersonaliseerd. Via ‘Big Data’ en het gedrag van een gebruiker binnen de app kan geanalyseerd worden waar de interesses liggen van een (potentiële) klant.

Het e-commerceplatform maakt een brug tussen de meer dan 44 miljoen maandelijkse gebruikers en ongeveer 250.000 handelaars. De gebruikers bevinden zich in meer dan 60 landen wereldwijd.

Inkomsten haalt de firma uit commissies op verkopen via het platform, maar er zijn ook advertentie-inkomsten. Handelaars kunnen namelijk via de dienst ‘Productboost’ hun aanbod in de spotlight zetten binnen de app, tegen vergoeding. Ook voor de logistieke afhandeling van bestellingen staat Contextlogic in. Het bedrijf factureert daarvoor per bestelling aan de handelaar in kwestie. Via lokale partnerschappen zijn er ook vele ophaalpunten voor producten op het Wish-platform. Denk daarbij aan winkelhandelaars die als postpunt dienen.

Verdienmodellen

  • Commissies op verkopen via het e-commerceplatform
  • Advertentie-inkomsten via Productboost
  • Vergoeding voor de logistieke verwerking en levering van orders
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20