Clover Health

Clover Health werd opgericht in 2013 door de ondernemer Vivek Garipalli. Het bedrijf voorziet particuliere ziektekostenverzekeringen in acht Amerikaanse staten. Hoofdzakelijk in regio’s waar gezondheidszorgplannen minder aanwezig zijn. Daarnaast bezit het bedrijf een eigen softwareplatform ‘Clover Assistant’. Met het platform tracht het bedrijf actief ziektes te voorkomen, door gebruikersgegevens te verzamelen en te analyseren.

Voor de CEO en medeoprichter Garipalli is het bedrijf zijn derde onderneming in de gezondheidszorg. Op 8 Januari 2021 ging Clover naar de beurs via een ‘Special Purpose Acquisition Company’ of SPAC. De overname gebeurde onder de leiding van durfkapitalist Chamath Palihapitiya. Zo’n SPAC is in essentie een gloednieuw bedrijf dat via een beursgang kapitaal ophaalt, om met dat kapitaal een niet-beursgenoteerde onderneming over te nemen.

Clover Health richt zich vooral op risicogroepen die in het verleden geen toegang hadden tot betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg, voornamelijk senioren. Het bedrijf biedt haar Medicare Advantage (MA) verzekeringsactiviteiten aan in negen staten en 209 provincies.

De firma opereert via 2 verschillende bedrijfssegmenten:

1. ‘Insurance business

Deze divisie was de start van het bedrijf, met haar ‘Medicare Advantage’ (MA) verzekeringsactiviteiten. Daarnaast biedt de onderneming ook ‘Preferred Provider Organization’ (PPO) en ‘Health Maintenance Organization’ (HMO) aan bij Medicare Advantage klanten. PPO bestaat uit een netwerk van beschikbare hulpverleners, waar klanten uit kunnen kiezen. HMO staat voor het onderhouden van een goede gezondheid. Voor een verzekeraar is het namelijk voordelig om de verzekerde personen proactief gezond te houden. Een kleine investering nu kan later grote kosten uitsparen.

2. ‘Non-insurance business

Het bedrijf gebruikt haar softwareplatform ook als verbinding tussen zorgverleners en patiënten met het klassieke Amerikaanse medicare-plan.

De activiteit en de strategie worden ondersteund door een eigen softwareplatform: Clover Assistant. Dat platform is ontworpen om patiëntgegevens uit het hele gezondheidsecosysteem samen te voegen, met als doel om klinische besluitvorming te ondersteunen en gezondheidsresultaten te verbeteren. Het stelt zorgverleners in staat de zorg voor alle patiënten te verbeteren en is toegankelijk voor artsen op een kleinere schaal.

Het Clover Assistant platform maakt gebruik van ‘machine learning modellen’ en algoritmes. Dat maakt het mogelijk om patiënten gepersonaliseerde, data-gedreven aanbevelingen te doen over gezondheidszorg en diagnoses. Hoe meer de klanten het platform gebruiken, hoe preciezer de aanbevelingen worden. Een machine-learningsysteem zal namelijk beter worden wanneer het meer data heeft om uit te leren.

Verdienmodellen

  • Verzekeringsactiviteiten
  • Digitaal platform voor diensten in de gezondheidszorg
Meer