Cenntro Electric Group

Het gebeurt niet elke dag: een lingerieverkoper die zich transformeert tot producent van elektrische voertuigen. Toch besloot het Amerikaanse bedrijf ‘Naked Brand Group’ in 2021 een deal te sluiten met Cenntro Automotive Group. Het eindresultaat is dat aandeelhouders van de modegroep na de afwikkeling van de transactie aandeelhouder waren van het nieuwe, gefuseerde bedrijf ‘Cenntro Electric Group’. De huidige onderneming valt binnen de Australische jurisdictie, maar heeft haar hoofdzetel in New-Jersey, in de VS.

Los van het bijzondere traject van de firma, is het bedrijf op vandaag volledig toegespitst op het maken van elektrische bedrijfsvoertuigen, zoals kleine bestelwagens. Er zijn al enkele duizenden voertuigen geproduceerd en geleverd aan klanten, maar het gros van het productgamma is nog in ontwikkeling.

Cenntro’s voertuig genaamd ‘Metro’ is momenteel het enige model in productie. De kleine elektrische stadsbestelwagen wordt verkocht in Europa, Azië en de VS. Voorbeelden van toepassingen van het voertuig zijn: het gebruik door groendiensten, afvalophaling en pakjestransport binnen steden.

Afhankelijk van de verkooplocatie ontwerpt het bedrijf ook andere modellen. Zo is er bijvoorbeeld de grotere bestelwagen voor de VS: de Logistar 400, met als Europees alternatief de Logistar 200. Er is zelfs een model specifiek voor ‘off-road’ toepassingen: de ‘ORV’.

Het gamma stopt echter niet bij bemande elektrische voertuigen. ‘iChassis’ is een ontwerp van een autonoom voertuig dat door bedrijven volledig kan aangepast worden, zowel qua hardware als software. Bedrijven kunnen zo hun eigen software integreren in het platform en het volledig ombouwen naar de gewenste fysieke vorm. Denk aan een automatische straatveger of misschien zelfs een rijdende drankautomaat.

De productie van Cenntro bevindt zich in China, met uitbreidingen naar de VS en Duitsland. Wel belangrijk te vermelden is dat het bedrijf niet zelf haar onderdelen vervaardigt, het assembleert louter aangekochte stukken.

Meer